MojAndroid
(x) hirdetés

Az iA Writer, illetve Writer Pro  Macintosh felhasználók számára azt hiszem olyan alkalmazás(ok), ami(ke)t nem kell bemutatni. Legalábbis azok számára, akik írni szoktak. Ha mégis, akkor nézzétek meg az alábbi videót a Writer Pro-ról:

Akik esetleg nem tudnák, John Gruber kicsit több, mint 10 éve kigondolta a Markdown szintaxist. Ennek a lényege, hogy okosan formázott szövegeket hozzunk létre. Az okosan formázott azt jelenti, hogy nem kattintgatunk a wysiwyg szerkesztőben (like Microsoft Word), hanem leírjuk/jelöljük, hogy épp mi, az amit létrehoztunk. Vagyis jelöljük, hogy épp felsorolást hoztunk létre, esetleg kiemeljük a címet, vagy éppen alcímet, stb.

Ezekre van több más formátum, pl. a HTML, vagy a matekosok által közkedvelt LaTeX, de annak a szintaxisát külön egyetemi kurzuson oktatják. Persze többre is képes, mint a Markdown.

Amit John Gruber okosan kitalált, az a parancsok kiiktatása a leíró nyelvekből. Azaz nem kell neked parancsszavakat kacsacsőrőkbe pakolni ahhoz, hogy létrehozz pl. egy alcímet. Elég csak kettőskeresztekkel jelölnöd azt. Felsorolást készítesz? Mi ennek a legegyszerűbb megoldása? Húzol elé kis vonalkákat. Akkor tessék, mostantól csináld így! Stb.

Amit Gruber létrehozott a Markdown szintaxissal, az egy kisebb forradalom volt. De ez a forradalom egy kis geek körön nagyon nem tudott volna túllépni, ha nincsenek alkalmazások, amiket a földi halandók is használni tudnak.

A rengeteg próbálkozás közül az iA Writer volt az első olyan, ami kitűnt. Ez eleinte Mac, majd iOS eszközökön vált elérhetővé. Nem olcsó, de cserébe szép és jól használható app készült a német “alkalmazásmanufaktúrában”.

És egy éve kihozták a Writer Pro-t. Legomboltak érte még sok pénzt az emberekről. De sokan boldogok voltak, hogy fizethettek. Én ezt egyébként most tettem csak meg. Mert most féláron van.

A féláras akció miatt kerestem fel az oldalt. S akkor láttam, hogy január 20-a óta be lehet állni a sorba az Android Beta kipróbálására.

A Beta nem ingyenes. 390 Ft körül kell fizetni az alkalmazásért. 0.99 Euro + adó, konverzió. Ez azért van, mert ha egy app ingyenes a Play Store-ban, akkor utána nem lehet fizetős. Ezt írták, nem jártam utána, hogy tényleg így van-e. :) Mindenesetre nekem ennyit megért.

We will take a maximum of 999 testers, and they will get the App for the minimal price (roughly $1 depending on conversion rates). The 1.0 release price will be significantly higher. We would like to make the Beta free, but the Google Play Store doesn’t allow to turn a free app into a paid app. We’ve learned a lot more about Android (and Apple) while building this and, in time, we will share our insights with you.

Amikor én tegnap csatlakoztam, akkor valahol 800 körül volt a tagok száma. Most 811. Hajrá!

(itt egy app doboz lesz, amint kilép a béta státuszból. Addig legyetek türelemmel, s irány a G+ közösség tesztelni!)

A közösség pörög. Jönnek az ötletek. Ha jó Markdown szerkesztőt kerestek, akkor ne menjetek tovább! Még beta, még nem tud sokat. De látva és ismerve azt, amit megcsinált az iA OSX és iOS platformon, ez is remek lesz.

(x) hirdetés
2015.02.03.

+