MojAndroid
(x) hirdetés

Az Android 5 (Lollipop) fontos újdonságai közé tartoznak a biztonsággal kapcsolatos fejlesztések. Például az, hogy most már külön felhasználókat (sőt vendég felhasználót) vehetünk fel az eszközre, de ide tartozik a SE Linux beépítése és a Biztonsági beállításokba bekerülő Smart Lock nevű dolog is. Ez utóbbiról szeretnék most kicsit bővebben írni, mert egy nagyon hasznos újdonságnak gondolom.

Talán emlékeztek, hogy amikor a telefonunkat legelőször bekapcsoljuk vásárlás után, és aktiváljuk az Androidot, akkor (logikusan) nincs semmilyen biztonsági védelem beállítva, nekünk magunknak kell gondoskodnunk arról, hogy milyen védelemmel akarjuk a készülékünket ellátni. Erre korábban ezek a lehetőségek voltak: nincs, söprés, arcfelismerés, minta, PIN kód, jelszó. Akik már frissítettek Lollipopra, azok talán meglepődve tapasztalhatták, hogy az arcfelismerés kikerült a biztonsági funkciók közül, holott nem tünt el, csak elköltözött egy másik, a Smart Lock menüpontba.

balra: Nincs védelem, középen: van védelem, a Smart Lock aktiválódott, jobbra: a Smart Lock lehetőségei

A Smart Lock menüpont csak akkor lesz aktív, ha már beállítottunk korábban valamilyen képernyővédelmet, és azzal együtt lesz majd használható. Ezt egy nagyon jó dolognak tartom. Én korábban is használtam az arc alapú feloldást, és elég sokszor anyáztam magamban, amikor a sötét utcán akartam a telefont használni (pl. Taxit hívni, de egyéb sörözés utáni arcfelismerést nehezítő körülményekről már nem is beszélve), ilyenkor meg kellett várnom, hogy a kamera rájöjjön, hogy túl sötét van az arcom felismeréséhez, és végre megjelenjen a pinkód. De ahogy írtam, végre itt a megváltás a Smart Lock funkcióval, ami mindjárt három módját is felkínálja a gyors feloldásnak.

  • Megbízható eszközök: Itt bármilyen Bluetooth vagy NFC eszköz hozzáadható, ha ez be van állítva, akkor amikor a készülék csatlakozik hozzájuk, akkor a képernyőzár egy simítással feloldható.
  • Megbízható arc: Ez a korábban is használt arc alapú feloldás, a telefon előlapi kameráját használva megvizsgálja, a képernyő feloldást kezdeményező ember arcát, és ha az egyezik a megadott arc-mintával, akkor kikapcsolja a képernyővédelmet.
  • Megbízható helyek: A Google Mapsben megadhatunk egy földrajzi pozíciót, és ha annak a 100 méteres körzetében vagyunk, akkor kikapcsolja a megadott képernyőzárat.

Ha a megadott három lehetőség közül bármelyik egyezik, akkor nem kell többé a jelszóval/PIN kóddal/mintával bajlódni feloldáskor, de mégis biztonságban érezhetjük a készülékünket az illetéktelen használóktól.

A képernyő zárolva van, a készülék megpróbálja azonosítani az arcot, a készülék fel van oldva, a képernyő zárolás kényszerítve van.

A Smart Lock állapotáról a képernyő alján lévő feloldó lakat tájékoztat minket. Ha a lakat be van zárva (a képen bal oldali képernyő), akkor a készülék csak a biztonsági beállításokban megadott módon oldható fel. Ha a lakat ki van nyitva (a képen balról a harmadik képernyő), akkor a Smart Lock funkció működött, és a képernyő egy simítással feloldható. Természetesen arra is van lehetőségünk, hogy időlegesen kikapcsoljuk a Smart Lock funkciót, ehhez tartsuk az ujjunkat hosszan a lakaton, a lakat körüli karika ilyenkor eltűnik (a képen jobb oldali képernyő), és ilyenkor kényszerítjük az Androidot, a megadott biztonsági ellenőrző funkció használatára, a Smart Lock könnyítést figyelmen kívül hagyva.

Tehát most már nyugodtan mehetünk sörözni éjszaka egy beállított arcfeloldással, csak arra kell ügyelnünk, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel után is emlékezzünk a feloldómintára!

A borítókép Vlagyimir Szutyejev rajza.

(x) hirdetés
2015.01.22.

+