MojAndroid
(x) hirdetés

Karácsony közeledtével sokak abban gondolkodnak, hogy telefont vagy valamilyen egyéb kütyüt fognak vásárolni.
Egyrészt önmaguknak, másrészt ajándék gyanánt valakinek, aki elég közel áll hozzájuk, hogy akár több tízezer forint értékben válasszanak neki ajándékot. Az alábbi cikkben leírom, hogy hogyan válasszunk telefont – de a módszer működik a többi termék vonatkozásában is. Álljunk hát neki!

Scenario 1 – Ajándékozzunk telefont (NE!)

Amennyiben egy hozzátartozónknak, barátunknak szeretnénk kellemes meglepetést szerezni, a lehető legutolsó gondolatunk legyen, hogy bármiféle technikai terméket, főleg olyant, amit napi szinten fog használni vásároljunk neki. Ez körülbelül az a kategória, mikor húsvétra nyulat ad az ember ajándékba, vagy ha születésnapra kiskutyát.
A telefon az ember aurájának részévévé válik, és amennyiben nem tudjuk 100% biztonsággal, hogy mit szeretne a delikvens, semmiképp ne vásároljunk neki kütyüt. A kütyünek meg kell érintenie a leendő gazdáját, sokszor olyan áron vásárolja meg magának az ember, amennyit más nem fog rászánni. Nagyon sok buktatótól menthetjük meg magunkat, ha nem veszünk zsákbamacskát szerettünknek, aki vagy megsért minket azzal, hogy 2 napon belül áron alul eladja, vagy ő maga fogja rossz érzéssel használni az eszközt hosszú időn keresztül.
Ha mindenáron kütyüt akarunk ajándékozni, a legjobb amit tehetünk, ha bevonjuk az ajándékozottat a döntési folyamatba. Igaz, így nem meglepetést fogunk neki szerezni, ellenben egy valóban szívéhez közel álló ajándékot fog kapni.

Nem is szándékozom erre többet vesztegetni a szót, inkább nézzük a második lehetőséget… avagy:

Scenario 2 – Hogyan válasszunk magunknak telefont (kütyüt)

Az első, és legfontosabb dolog, hogy következetesen olvassunk utána a kiszemelt készüléknek, nem csak a technikai paramétereknek, hanem minden egyéb lehető hírforrást igénybe véve térképezzük fel az összes véleményt. Nézzünk Youtube review-kat, szaklapok véleményeit, kérdezzük meg ismerőseinket, akiknek olyan van, mennyire elégedettek a készülékkel. Buktató lehet, ha olyan ismerősünket kérdezzük meg, akinek soha nem volt olyan készüléke, neadj isten az „ellenfél” (piaci értelemben véve) ökoszisztémáját használja, hiszen ő valószínűleg saját tapasztalat NÉLKÜL fog véleményt mondani, ami számunkra teljesen irreleváns kell, hogy legyen.
Keressük tehát inkább azon források leírásait, amelyek köztudottan objektívek tudnak lenni!
Ilyenek például:

Node, honnan is tudjuk, hogy mit válasszunk?
A választás alappillére minden esetben az kell, hogy legyen, hogy mire fogjuk használni a készüléket. Nyilvánvaló, hogy ha hajat szeretnénk szártani, nem fogunk beszerezni hozzá egy kenyérpirítót (még ha mindkettő kvázi ugyanazon az elven is működik, a felhasználási módjuk mégis egészen más). Ezt a felhasználási módot, amennyiben lehetséges, a végsőkig próbáljuk pontosítani. A fenti példával élve, amennyiben egy hajszárítót szeretnénk, tudnunk kell, hogy szimplán hajat akarunk vele szárítani? Formázni is akarjuk vele a hajunkat? Arra szánjuk, hogy utazásaink során magunkkal tudjuk vinni? Hideg levegőt is szeretnénk vele fújatni? Érzékeny a hajunk, ezért csak alacsony légszállítási képességű termék jöhet szóba?

Látjuk, egy szimpla hajszárító mennyi kérdést vethet fel, képzeljük el akkor, hogy egy mobiltelefon mennyi kérdést rejt magában. Segítségképp leírok párat, amit mindenképp érdemes figyelembe venni:

Meglevő ökoszisztémába szeretnénk-e beilleszteni?

Amennyiben már van tulajdonunkban pár olyan eszköz, ami egy adott architektúra köré épül, fontos, hogy az új készülék is beleilljen a sorba. Példának okáért, ha valakinek van már Androidos tablet a birtokában, illetve rendelkezik ChromeCast eszközzel, a nyomtatója támogatja a felhőnyomtatást, és a családban mindenki másnak Androidja van, csak nagyon nyomós indokkal kezdjen el iOS vagy WinPhone (esetlegesen egyéb, egzotikusabb platform) felé nézelődni.

Mekkora legyen a fizikai mérete a készükének?

Amennyiben alapvetően alacsony termetűek vagyunk, kis kézzel, és napi használat során sokat kell egy kézzel használni a telefont, istenverése egy olyan készülék a zsebünkbe (táskánkba), amit épphogy meg tudunk tartani fél kézzel – a nyomkodása már teljesen esélytelen. Mindenképp mérjük fel, hogy mekkora a fizikai határa annak, amekkora eszközt szeretnénk magunknak. Tablet vásárlásakor egy nagy bosszúságtól mentjük meg magunkat, ha nem a megvásárlás után derül ki, hogy a kedvenc táskánk épp 3 mm-el kisebb, mint amiben az új eszközt szállítani tudjuk, telefonnál sem kellemes, ha a megszokott, kedvenc farmerünk hátsó zsebe (ahol az előző készülék simán elfért) kicsinek bizonyul.

Milyen alkalmazásokat szeretnénk használni a készüléken?

Az alkalmazásoknak megvannak a maguk „minimum” és „ajánlott” hardver követelményei. Vegyük figyelembe, hogy amennyiben memóriaérzékeny alkalmazásokat fogunk használni (akár többet is párhuzamosan), akkor olyan készüléket válasszunk, aminek alapvetően több memóriája van. Ha olyan alkalmazásokkal fogjuk megtömni a készüléket, amelyek nagy háttértárat igényelnek, mellesleg HD videókat fogunk rögzíteni vele, mindenképp nagy kapacitású készüléket válasszunk. De ugyanígy lehet szűkíteni az egyéb hardverelemek meglétét / elhagyását is, például amennyiben egyáltalán nem fogjuk a készüléket fotózásra, videózásra használni, teljesen felesleges optikai képstabilizátorral ellátott, 20 megapixeles képet készíteni képes kamerával szerelt kütyüt vásárolnunk.
Fontos, hogy az elharapódzó trendeknek megfelelően olyan elképesztő felbontásban készítik már a készülékeket a gyártók, amely nem feltétlen mutatkozik meg az emberi szem számára. Amennyiben nem szándékozunk egy 4 colos készüléken videót nézni, teljesen felesleges FullHD felbontással szerelt terméket vásárolnunk. Illetve, amennyiben az elsődleges felhasználási módja a 10 colos tabletnek az lesz, hogy a gyerek a hátsó ülésen, menet közben rajzfilmeket nézzen rajta, szintén felesleges olyan készülékbe ölni a pénzünk, amely 4G képes, mindenféle GPS chip birtokosa, és 20 féle extra szenzor található rajta.

Mennyit fogjuk használni a készüléket naponta?

A mérnökök áldozatos munkájának hála, a mai készülékek nagy része igen magas számítási kapacitással, hihetetlen képélességgel, fényerővel rendelkeznek, nem beszélve a millióféle szenzor elérhetőségéről. Ebből következően, a napjainkban elérhető készülékek igencsak energiaigényesek. Amennyiben sokat fogunk távol lenni akkumulátortöltő lehetőségtől, mindenképp nézzünk utána, mekkora a kapacitása a készülékbe szerelt áramforrásnak. Fentebb már taglalt oldalak, szakportálok írásaiban megtaláljuk, hogy milyen üzemidőre számíthatunk egy-egy típusnál, mindenképp nézzük meg, hogy az megfelel-e számunkra. Nincs annál kiábrándítóbb dolog, mikor délután 13-14 óra tájban arra kell koncentrálnunk, hogy hol találunk egy szabad konnektort, ahol a lemerülőben levő készülékünk meg tudjuk táplálni egy kicsit.

Küllem

Igen, erről is szólni kell. Tudni kell, hogy ezek a készülékek sokszor nem az egy-két tízezer forintos árkategóriából kerülnek ki. Egy akár 50 ezer forintnál is drágább készüléket az ember alapvetően felvértez némi védelemmel – ki nem hallott már barátot arról nyafogni, hogy a leesett készüléke „bepókhálósodott”? Ezért aztán a készülékek GYÁRI kinézete ugyan lehet nagyon szép, extravagáns, mégis, szánjunk rá figyelmet, hogy a későbbiekben hozzá vásárolt TOKBAN mennyire tetszik nekünk a kütyü? Egyáltalán, számunkra megfizethető áron kapunk-e olyan fizikai védelmet hozzá, amely nem fogja az áhított terméket egy ormótlan, soha nem használt fügelékké silányítani? A termék kinézetét mindig úgy vegyük figyelembe, ahogy a hétköznapok során használni fogjuk – azonban MINDIG vegyük figyelembe, hiszen egy ronda készüléket nem fogunk szeretni.

Ár

Végül eljutottunk az egyik legfontosabb kérdéshez. Mennyit szánjunk a kiszemelt készülékre? Kössünk-e kompromisszumot, egy kevésbé sztárolt termékkel, 10-20-30 ezer forint miatt? Az én javaslatom, hogy amennyiben belesajdul az ember szíve, inkább várjon még 1-2 hónapot a vásárlással, rakjon még a spórolt pénzhez 5-10 ezer forintot, talán olcsóbb is lesz addigra a készülék – de mindenképp azt vegyük meg, amellyel teljes mértékben elégedettek tudunk lenni (hacsak nincs valami külső kényszer). Sokszor a használtan vett, de szívünknek kedves kütyü jobban szolgál, mint az olcsón hozzájutott új. Azonban használt készülék vásárlásra csakis olyan esetben vetemedjünk, ha szakember is a segítségünkre van a választásban.

Remélem, a fenti leírás sokaknak fog lehetőséget adni arra, hogy ne csak nyafogás, probléma legyen az ajándéknak szánt, ajándéknak vásárolt eszközök hozománya, sokkal inkább megelégedett mosoly terüljön szét az emberek szája szélén, ebben a kissé elanyagiasult világban. :)

2014.12.19.

+