MojAndroid
(x) hirdetés

Nem semmi macera Amszterdamban wifit találni! Igen, van az irodában, és nem, nincs otthon: most költöztem, a lakásom egy exkollega szerint leginkább egy drogtanyára hasonlít (már amennyiben a teljes bútorzat jelenleg egy ágy, és két szék), és nem, nincs netem. Még. (Cserébe amikor lesz, legalább drága lesz.)

Úgy most két hűtővásárlás közt, az Openbare Bibloothek Amsterdam (OBA) néha kicsit hektikus wifijéről próbálom meg nektek összefoglalni, mi történt a héten Androidiában – remélem értékelitek az elhivatottságomat! (Az OBA-t egyébként érdemes megnézni, olyan kilátás van a 6-ik emeletről, hogy befo csak na.

Először is: Cyanogen vs. OnePlus

A Cyanogen válaszolt a OnePlus múlt heti nyilatkozatára az indiai felhasználókkal kapcsolatban. (Összefoglaló a múlt heti Appvasárnapban.) A nyilatkozat remek, de éppen pont azt erősíti meg, amit a OnePlus is mondott: az indiai eszközöket nem támogatja a Cyanogen, csak a global változatot, vagyis OTA frissítéseket csak az kap, aki global eszközt vett. Tehát a múlt heti félelmeim/haragom/nevezzük akárhogy továbbra is fennáll, rossz üzleti döntésnek tartom. De hát ezt majd a történelem megválaszolja.

Frissült/szépült/érdekes

  • A Google publikálta a 2014-es év legjobb (mármint szerintük legjobb) alkalmazásainak listáját. Őszinte leszek, kb. 10%-a az, ami szerintem is jó, azok fent is vannak a telefonomon… Ti találtok benne újdonságot?
  • Aztán ha már Cyanogen: itt egy kis app, amivel bármelyik CyanogenMod appot könnyedén telepítheted a telefonodra.
  • Megérkezett a material design a Youtube appba.
  • Kijött a Firefox 34. Androidon a legnagyobb újítás a Tab Chromecast Mirroring, desktopon pedig végre bemutatkozik a semmi extra letöltést vagy bővítményt nem igénylő videochat funkcionalitás (WebRTC alapokon egyébként).
  • Frissült a Google Play Store app is. A legfontosabb újítás az új “My Account” képernyő, ahol bankkártyától az order history-ig mindent csekkolhatunk – elég régóta várt funkció! Aki nem bírja kivárni az OTA-t, innen ránthatja.
  • Kapott egy frissítést a Google News & Weather is, a végén még egy szép és használható app lesz! Ebben a mostani frissítésben szép időjárási grafikonokat, egy sötét színsémát, és jobban szerkesztett híreket kapunk, már-már napi szinten használnám!
  • És még mindig Google: frissült a vadiúj Messenger alkalmazás is – tudod, ez az a minimál material designos SMS/MMS app. Őszinte leszek: amióta a MySMS fizetős lett (nem is kicsit), azóta visszaálltam a minimál SMS platformra, és ezt az appot használom: totál fapad, viszont szép, gyors, egyszerűen használható. Próbáld ki!
  • Frissült a Nova Launcher. Ezzel a verzióval a Nova megint behozta a Lollipop default launchert, gyönyörű, gyors, Lollipop – vissza is álltam rá (egy ideig mindenféle stockokat használtam. Tudom, #kedveshirtv…)
  • Hopp, itt az Androidos VLC 1.0.0 beta! Miután beta, ahhoz, hogy használni (“tesztelni”) tudd, csatlakoznod kell a bétateszter programhoz.
  • Notification Reader: ötletes kis app, felolvassa hangosan a bejövő notifikációidat.
  • Magyarországon is elkelt egy pár Kindle Fire – annak a pár tulajnak lehet érdekes ez az XDA thread, egy unofficial Kindle Fire Lollipop buildről.

Magyar vonatkozás

Nem is olyan rég írtam a Simple alkalmazásról, az OTP mobiltárca (-szerű) appjáról. Nos, a héten osztották ki az év mobilalkalmazása díjat, amit el is hozott. Innen is gratula az ExtremeNet-es fiúknak-lányoknak!

ROM

  • A Google kitolt magából (ez mennyire undorítóan hangzik) egy Android frissítést, 5.0.1 verzióval. Az image-ek természetesen letölthetők innen, az érdekes viszont az, hogy az XDA devek szerint a Google a fontos bugok túlnyomó részét nem javította – de akkor mit igen?

Mindenmás

  • Brace Yourselves, itt a Bluetooth 4.2. Legfaszább újítása az IPv6/6LoWPAN támogatás, ami emberi nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy mostantól (vagy hát inkább valamikor jövő nyártól) az Androidot futtató hűtőszekrényed (tudod, IoT) Bluetooth-on keresztül fogja kapni a rendszerfrissítéseket, meg küldeni a bevásárlólistát.
  • Úgy tűnik, elég rosszul áll a Windows Phone szénája… Legalábbis erre enged következtetni egy interjú, amit a Huawei nemzetközi médiafelelősével készítettek. A kérdésre, hogy miért nem gyártanak többé Windows Phone eszközöket, a válasz egészen egyszerű volt: “We didn’t make any money in Windows Phone. Nobody made any money in Windows Phone.” Nos, ez általában nem jó jel egy feltörekvő platform számára…
  • És a végére egy über coolness: Stephen Hawking 20 év után új kommunikációsegítő rendszert kapott. És hogy kik csinálták? Az Intel, és a… Swiftkey! Ennél kúlabb side project szerintem kevés van 2014-ben, még engem is jó érzéssel tölt el, hogy a telefonom billentyűzetét ugyanazok a srácok csinálják, akik Hawking professzor gépét.

Ennyi fért bele erre a hétre innen a könyvtárból – ha vitatkoznál, kihagytam valamit, vagy csak beszélgetnél, tedd meg itt a kommentekben, vagy a Google+ közösségünkben!

2014.12.07.

+