MojAndroid
(x) hirdetés

Közhely, de a következő nagy front az okostelefonok terén a mobilfizetés lesz. (Pontosabban: már most is az.)
Mobilfizetést megvalósítani nem egyszerű dolog, mivel alapesetben nincs fizikai kapcsolat a vásárló fizetőeszköze és az eladó között. Erre volt ugye régen az “odaadom a pénzt” eljárás, aztán az “odaadom/bedugom a bankkártyát”, ma mindezt “levegőn keresztül” kéne megoldani, a fizetési kört valahogy bezárni, ami beruházás nélkül nem megy.

Az OTP Mobil a Simple nevű alkalmazással ezt a hardverkövetelményt elhagyja, mindössze netkapcsolatra van szükség. A Simple alapvetően egy dolgot csinál, vásárolni lehet vele. A lényege az, hogy azokat a tipikus fizetési helyzeteket, amik a legmacerásabbak, egy pár tappantásos rutinná egyszerűsíti: nem kell többé apró után turkálni az italautomatánál, a bankkártyát keresgélni netes kajarendelésnél, mozi-, vagy színházjegyvásárlásnál. És az étterembe járás is leegyszerűsödik, introvertált mobilozóknak főleg, ugyanis az éttermi rendelés és fizetés folyamata is teljesen lezongorázható a Simple-ből. Ehhez mindössze egy Simple felhasználói fiók kell, amit én pl. két tappantással, a Google fiókomba bejelentkezéssel hoztam létre.

Mutatok pár példát, hogy hogy működik:

  • Ételfutár (aka. kajarendelés): ez a legegyszerűbb, szimplán kiválasztasz egy szállítási címet (ebből többet is megadhatsz az appnak), majd a Simple listájából rendelsz – screenshotolt példánkban egy tányérnyi méretű bécsiszeletet. Az étteremlistát rendezheted ABC szerint, vagy értékelés szerint. A kajarendelés kb. úgy működik, mint bármelyik online kajarendelős szolgáltatás, a könnyítés annyi, hogy nem kell a fizetéssel bajlódni.
  • Mozijegy, színházjegy: a másik nagyon egyszerű folyamat, egyszerűen listából kiválasztod a neked tetsző filmet, időpontot, helyet, és már meg is vetted a jegyet. Az app össze van kötve a mozi online rendszerével, úgyhogy biztos lehetsz benne, hogy a lefoglalt hely tényleg szabad, és tényleg a tied.

Az eddigiek is hasznosak, de az izgi dolgok ezután jönnek: az italautomata, és az éttermi fizetés.

  • Italautomata: odamész az automatához, megnyomod a mobilfizetés eszközön a zöld gombot, kiválasztod az italodat, majd leolvasod az automata képernyőjén megjelenő QR kódot és a fizetési mód kiválasztása után kész is vagy. A támogatott automatákat egy térképen láthatod, de hüvelykujjszabályként úgy láttam, hogy a Tesco, Tesco Express, Praktiker, és Decathlon mind játszik, legalábbis Budapesten biztos.
  • Étterem: a killer feature, az introvertált Y generáció kedvenc funkciója. Használatához mindössze annyi kell, hogy az étteremben az asztalodon levő vonalkódot beolvasod az alkalmazással. Erre feljön az étlap, amin, mintha ételfutártól rendelnél, kiválasztod, hogy miből mennyit szeretnél. A rendelés jóváhagyása után a rendelésedet megkapja a futár pincér, és már hozza is, ahogy egy étteremben hozni szokás. A figyelmes appkészítő manók még a jattolás szociálisan kínos pillanataira is gondoltak, fizetéskor külön megadhatod, mennyi borravalót érdemel a pincér.

Ez tehát a vásárlási folyamat – az app talán még lényegesebb eleme persze a “bevételi oldal”: a pénztárca funkció. A Simple esetében egy egységesített pénztárcából fizethetünk mindent. Ez a pénztárca aztán több dolgot használhat: feltölthetünk fix összeget bele (ekkor egyszeri bankkártyás fizetésként “megvesszük” ezt az egyenleget, ami megjelenik a Simple pénztárcában), de akár be is állíthatunk neki egy fix bankkártyát, hogy mindig biztosan rendelkezésre álljon a kívánt összeg (persze a bankkártyánk kapacitása függvényében). Ebből a szempontból tehát az app hasonlít a PayPal-ra, azzal a különbséggel, hogy valós dolgokért is fizethetünk vele. Ha már pénztárca, a Simple lehetőséget ad arra is, hogy saját pénztárcából egy másik pénztárcába átpakoljunk némi pénzt (“feltöltsük az egyenlegét”), ami szülőknek nagyon hasznos funkció: segítségével úgy kaphat uzsonna-, és mozipénzt a csemete, hogy nem kell fizikai pénzt magánál tartania.

Hasznos app tehát a Simple, ráadásul egy OTP Bank áll mögötte, tehát az “ipari szintű” támogatás is rendelkezésre áll ahhoz, hogy az elfogadóhelyek listája folyamatosan és gyorsan bővüljön. És mindez egy szemnek kifejezetten kellemes küllemű alkalmazásban, ami pattan, segít, ahol kell (hiszen új még a technológia), és egyszerű. Próbáld ki és meglátod!

(x) hirdetés
2014.11.05.

+