MojAndroid

Ezen a héten van két nagyobbacska téma, remélem megbocsátotok, ha most inkább egy kicsit kifejtősek leszünk – azért jutott pár apróság is a végére!

BKK és Waze

Szegény BKK kicsit másféle hírekben szerepel mostanában, pedig! Pénteken érkezett a hír, hogy partnerségre léptek a Waze-zel (vagy Waze-val, kinek hogy tetszik). A partnerség keretében a Waze pontos infót kap a városi közlekedést befolyásoló dolgokról: útfelújításokról, lezárásokról; ennek eredményeképpen a Waze pontosabban és jobban tud majd útvonalat tervezni, dugót elkerülni. Neked, a felhasználónak. A BKK pedig cserébe hozzáférést kap a Waze adataihoz: bejelentéselhez torlódásokról, dugókról, balesetekről.

Egyrészt ez zseniális, az ember kicsit európainak érzi magát. Másrészt a dolognak nem kell itt megállnia, a főváros akár útjavítások hatékonyabbá tételére is felhaszálhatja a wazerek bejelentéseit, ahogy Riga tette – elvégre az ilyen apró hibákat legjobban a közösség erejével lehet felderíteni!

A Waze-et jelenleg is több, mint 57 ezren használják Budapesten. (Magyar Waze FB csoport erre.) Itt az ideje, hogy te is telepítsd és használd, ne állj a dugóban, mint egy birka!

WTF, Cyanogen?

Indiában nem kap jogot a OnePlus a Cyanogen OS használatára, mert egy másik cég kapta meg azt kizárólagosan. Ti értitek ezt?

A sztori háttere annyi, hogy a OnePlus december 2-án indult volna Indiában. Odaát kicsit mások a SAR értékekre vonatkozó szabályok, így volt vele némi munkájuk, de ezt befejezték és készen álltak a startra, amikor… amikor a Cyanogen és a Micromax (akik az új YU nevű márkájukat fogják Cyanogen OS-szel szállítani) alájuk tett a fenti korlátozással. (“A jó üzleti partner nem csak ígér, be is tart.”) Felmerül a kérdés, hogy mi a fa mit művel a Cyanogen, erre jelenleg a OnePlus-nak sincs jó válasza:

We can’t explain Cyanogen’s decision because we don’t fully understand it ourselves.

Mindenesetre a világ többi részén a OnePlus készülékek továbbra is Cyanogen OS-szel kerülnek forgalomba (legalábbis egyelőre), a OnePlus pedig (egyelőre kizárólag India számára) elkezdett fejleszteni egy saját Android verziót – ez Lollipop-on alapszik, gyors lesz, és ha jól sikerül, akkor gondolom láthatunk majd egy következő csörtét a OnePlus és a Cyanogen között. Addig is a OnePlus One a globálisan elérhető Cyanogen OS-szel kerül majd forgalomba de nem kap OTA frissítéseket, a fent említett új OS pedig február környékén lesz kész, és a OnePlus valahogy megoldja majd, hogy a felhasználók átflasheljék a telefonjaikat. (Hogy hogy, az egy érdekes kérdés lesz.)

Tényleg nem értem, mi folyik a Cyanogennél:

 1. Egyrészt ahogy olvasom, ez a YU márka a MIUI modelljét akarja követni, vagyis telepakolni a rendszert custom szolgáltatásokkal – nagyon nem a Cyanogen eredeti értékei ezek.
 2. Másrészt a Cyanogen-nek, mint cégnek a OnePlus volt az első igazi, globális hardware partnere. Ha nem is azonnal, de ezt most feladják (mert azt ugye látjuk, hogy amikor a OnePlus kész van egy saját, jól működő disztróval, akkor onnantól nem fognak akarni még egy Cyanogen-t is támogatni tovább), és globális vendor nélkül maradnak – cserébe megnyertek egy indiai partnert, ami oké, nagy piac, de helyi. Nyilván pénz beszél, én meg csak ugatok itt, de nem tűnik túl jó stratégiai lépésnek ez – ráadásul ha tényleg (de ez persze feltevés) out of the blue csesztek ki a OnePlus-szal, ki fogja még egyszer elhinni nekik, hogy nem rúgnak fel egy következő szerződést?

Folytatása egészen biztosan következik.

Frissült/újult/érdekes

 • Itt van a várva várt Monument Valley frissítés, letölthető, megvásárolható! Bevallom, engem annyira leköt a TwoDots, hogy még meg se nyitottam a Monument Valley-t, mióta frissült.
 • Mire jó egy személyes blog: nyavalyogtam, hogy miért nem jó a Google Maps kerékpáros navigálásra (ezért), 2 óra múlva itt a megoldás: OsmAnd Maps & Navigation, kikapcsolható térképforgatással, offline térkép támogatással – még a képernyőkép is holland! (Köszi @majdnemkocka!)
 • Jé, a Plume még létezik? Egy csomó ideig a kedvencem volt… aztán jött a Twidere, a Falcon, a Talon, és a Plume az enyészeté lett. Most pedig fogták magukat, és csináltak egy material designos bétát. Kipróbálásához (surprise!) beta testernek kell lenned, de ezt egyszerűen megteheted.
 • Tudtad, hogy a Nexus 6-ban van egy LED, ami nincs kihasználva? Nos, ha Nexus 6-od van, és kihasználnád, akkor erre tessék.
 • És ha már Nexus 6, tudtad, hogy duplatapp-pal is fel lehetne ébreszteni, csak ki van kapcsolva a feature alapból? Nos, ha bekapcsolnád, erre tessék.
 • Itt az első (nemhivatalos) Lollipop beta a Sony Xperia Z Ultra-ra.

Mindenmás

 • A Sony tippekkel támogatja azokat a fejlesztőket, akik az okosórájukra fejlesztenének appot. Kedves dolog, igazából nem újdonság a Sony-tól, hogy kifejezetten segítőkészek a fejlesztők irányában.
 • A Google élesített egy új oldalt, ahol könnyedén követheted, hogy melyik eszközöd mikor nyúlt hozzá utoljára az adataidhoz. Hasznos kis biztonsági funkció!
 • Ha ettől nem lendül fel az okosórák piaca, akkor semmitől: jónéhány luxus óragyártó (itt a lista: IWC, Panerai, Omega, Fossil, Armani, Michael Kors, Tissot, Certina, Swatch, Flik Flak, Mondaine) le akarja tiltatni azokat az okosórákra elérhető custom skineket, amik az ő termékeikre hasonlítanak. Gondolom még nem hallottak a Streisand effect-ről.
2014.11.30.
 • Norbert Oláh

  ez CM dolog már jóideje bűzlik nekem, már kicsivel azelőtt gyanús volt valami irányváltás, hogy céggé alakultak. vagy csak én fogtam ki pont olyanokat, hogy kezdtek egyre rosszabb minőségű romok kikerülni az SGS3-ra, aztán hagytam is a francba a CM romokat. viszont ahogy a céggé alakulás során jöttek a köpönyegforgatások, sejthető volt, hogy nem lesz ennek jó vége… persze lehet, hogy a cégvezetők közül páran szépen megszedték magukat, de közben valahogy mintha odalett volna az a dolog, az eszmeiség, ahonnan indultak. biztos vagyok benne, hogy mára már nem a CM a legjobb közösségi fejlesztésű rom, esetleg a legszélesebb HW támogatást nyújtó, az igen, az még lehet… egyelőre…

  • tibor.adam

   Említetted, hogy hagytad a francba a CM romokat. Mit használsz helyette? Szerinted melyik lenne ami jobb? Tényleg érdekel :)

   • Balage

    ez engem is érdeklene :)

    • Norbert Oláh

     bocsi, elfelejtettem visszanézni a thread-re :(
     liquidsmooth romot használok és boeffla kernelt.
     elég sok testreszabható dolog benne van a romban, így nincs is szükségem az xposed frameworkre, ami ha jól tudom, nem is működik ART mellett.

     sajnos pár hete nem jönnen új frissítések/nightly-k, nem találtam meg az okát.
     az utolsó verzió, ami milestone-ként lett kiadva, sajnos bugos, elég instabil, az egyel korábbi (okt.29.) nightly viszont ok.

 • vgabriel

  Üdv!

  OsmAnd térképhez kérnék egy kis segítséget. Biztos én vagyok a hülye, de ezt írja ki: http://kepkezelo.com/images/m1ecregc3al87xebrhc.png
  Letöltöttem a megfelelő térképet, a baj ott kezdődik, hogy nem találom a menüt… :D Beállítások vannak, Rétegeket, Térképforrást nem találtam benne sehol.

 • sgtGiggsy

  A Cyanogen sajnos egy újabb példája annak, hogy egy szívvel-lélekkel indított kezdeményezés ott hal meg, ahol az anyagiak a képbe kerülnek. Régen a legjobb ROM volt, most meg ezzel a folyamatos béta álapottal totálisan bugos az egész. Egyszerűen nem tudom, hogy mégis mi a szart dolgoznak ennyit a ROM-on, ha egyszer lényegi új funkciók már hónapok óta nem kerültek bele, és bizonyos többször is jelentett bugok azóta sem tűntek el nyomtalanul. Sőt, néha pont, hogy újak jönnek. Ez amit meg most csináltak, szerintem konkrétan szerződésszegés, amiért már nem pusztán egy szemöldökráncolás jár a felhasználóktól.

 • karolyi

+