MojAndroid

Szóval az úgy volt (tisztelt bíróelvtárs pogárjenő úr), hogy a közelmúlt történései nyomán le kellett adnom a céges Nexus 5-öt, és az Isteni Gondviselés révén pont megkeresett egy kedves kínai kisasszony, volna-e kedvem Xiaomi termékeket tesztelni. És hát persze hogy volt, külön örültem neki, hogy nincs a szokásos konfliktus, hogy persze jó dolog egy új telefont fogdosni, de mégiscsak ott van az embernek a napi használatú saját telefonja – mert hát nem volt saját telefonom. Szóval igent mondtam, és nem bántam meg!

Ennyi elöljáró után elárulom, hogy a telefont a XiaomiShop.com ajánlotta fel tesztelésre. Mindez a következőképpen történt:

 1. kedden délelőtt 10 körül berendeltem a telefont,
 2. szerda délután pedig csöngetett a DHL és hozta a telefont.

1 nap. Ennyi volt a szállítás. És ez nem az androidportal.hu nemzetközi hírének köszönhető: a XiaomiShop Európából (Udinéből) szállít, emiatt a fizetéstől számítva cirka 1-2 napon belül kezedben a cucc. Ja, azt említettem, hogy fizethetsz PayPal-lal is akár?

A nálam járt eszköz ezzel a megoldással 300 dollár, ami igencsak baráti ár egy 2 GB RAM-os, 1080p felbontású, Krait 400-as, IP67-es, 16GB tárhelyes eszközért… Ha mondjuk az IP67-et követelménynek tekinted, akkor kb. a duplájáért sem kapsz kategóriájában mást…

De mielőtt nagyon belevágnánk: undobozolás! Miután a Xiaomi pontosan úgy küldte az eszközt, mintha a rendes supply chain-en keresztül rendeltem volna, érdemesnek láttam megmutatni nektek, mi mindent találni a dobozban. Hát ezt:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=D2h4i_Q7uAk]

A videóhoz csak annyi tennék hozzá, hogy természetesen a Xiaomi nevét nem úgy ejtjük, ahogy én. Hanem így.

Most hogy ezen is túlestünk, lássuk a szokásos dolgokat!

Az erőmű

A fenti hevenyészett hardverspeckót a GSMArena adataival kiegészítendő:

 • Négymagos, magonként 2,3 GHz-es Qualcomm Snapdragon 800 CPU, Adreno 330 GPU
 • 2 GB RAM, 16 GB belső memória
 • 5″-es, 1080×1920 pixeles felbontású (441 ppi pixelsűrűségű) IPS LCD kijelző, Gorilla Glass 3 védelemmel
 • 13 Megapixeles hátlapi kamera dual LED vakuval, 2 Megapixeles előlapi kamera
 • FM rádió, AGPS, GLONASS támogatás, barométer, Bluetooth v4.0, NFC, FM rádió
 • 3050 mAh fixen beszerelt akku
 • 145 g tömeg
 • Android 4.4.4 + MIUI 4.10.11 oprendszer

Szóval nem kispályás.

A műtárgy

A Mi3 szép:

Szép az előlap, amit a fekete üveg foglal el, ami ott is fekete, ahol egyébként nincs képernyő. Mindenhol máshol fehér (illetve amilyen színben rendeled, pl. van arany meg rózsaszín is, a távol-keleti piac varázsa), grand piano hatású fényezéssel – ennek a sötét oldala az, hogy a készülék mindenhol csúszós, egy Nexus 5 hátlap után úgy érzed, mintha egy simára csiszolt vékony márványlapot tartanál a kezeden – ha a tenyered izzad, kicsúszik; azt meg nem próbáltam, hogy olyankor mi van. Viszont szépnek tényleg szép.

Ugyan nem a műtárgy mivolt része, de fontos megemlíteni, hogy a Xiaomi remek csomagként küldi a telefont, és nem csak a bloggereknek: mindenki kapja a tokot (ami egyébként kihajtva állványként funkcionál, hogy egyszerűbb legyen a repülőn filmet nézni), a védőfóliát, a kapacitív cerkát, az autós töltőt:

A rendszer

A Mi3 a MIUI nevű, régen custom ROM-ként futó rendszerrel érkezik. Emlékszem amikor Dudás Ági HTC Desire-jén először láttam MIUI-t (meg nem mondom mikor volt ez, de fiatalok voltunk, az biztos), és nagyon tetszett. Gyors is volt, szép is volt, talán túl szép is, végül maradtam a CyanogenMod-nál akkor (nekem is Desire-öm volt, ha emlékeztek).

A telefon természetesen most is problémamentesen gyors. Olyan gyors, hogy most, a cikk írása közben jöttem rá, hogy elfelejtettem a szokásos kis benchmarkjaimat futtatni – bevallom, annyira soha, egyszer sem akadt, hogy ez a benchmarkosdi teljes irrelevanciába süllyedt. De hát mit akarunk, csúcskategóriás hardver ez, 2 GB RAM-mal és négy 2,3 GHz-es maggal nyilván fel sem merül, hogy akármennyi app esetén bármi is akadjon. Amelyik app ezen a telefonon akad, ott le lehet cserélni a fejlesztőt.

No és akkor a MIUI. Sok víz lefolyt a koreai gyártósorokon (vagy hol volt mostanában árvíz, segítsetek), mióta utoljára láttam MIUI-t, és nagyon sokat változott. És itt nehéz helyzetben vagyok: a helyzet az, hogy a MIUI gyönyörű, mint ahogy egy iOS gyönyörű. Nagyon össze van rakva, nagyon fluid (várj, az nem az iOS, mindegy), nagyon iOS-ben érzed magad. De nem gyönyörű úgy, mint ahogy egy Lollipop gyönyörű, és ezzel még sok bajuk lesz, hiszen a Lollipop gyönyörű. De lássuk milyen is a “MIUI gyönyörű”!

  
A home screen ikonokkal operál, bár támogatja az Android widgeteket is. Külön app drawer nincs, jobbra swipeolgatva jönnek az újabb és újabb app ikonok, balra egy keresőwidget… mint iOS-en. Érdekes, hogy a kereső nem Google – semmi sem Google… de erről majd később.

Gyönyörű a beállítóképernyő, gyönyörűek a potméterek (pl. hangerő), gyönyörűek a beépített appok (pl. óra). Az értesítések… nos egyértelműen visszalépések a stock Androidhoz képest (elvégre iOS-re akartak hasonlítani #trololol), nem lehet őket “kinyitni”, illetve több értesítés esetén is csak egy kis ikon van a felső sávban, semmi nem mutatja, hogy több lenne, mik azok, hányan vannak, stb. Ez speciel béna, a design oltárán beáldoztak egy nagyon hasznos funkciót.

Szóval iOS-es, nagyon. Ha ez bejön, tetszeni fog a MIUI, ha nem, nos, akkor marad opciónak a custom ROM. A hardver még így is gyors. Érdekességképp azért hozzáteszem, hogy a MIUI nem vacakol a verziókövetéssel: heti frissítések vannak, tehát gyakorlatilag minden azonnal le van követve, apró módosítások pillanatok alatt bekerülnek a rendszerbe. Az eszköz nincs már nálam, de ha minden igaz, a Lollipop már talán le is lett OTA-zva rá. Azt meg már meg sem említem (ohwait), hogy még a Lollipop bejelentés előtt jártunk, amikor a MIUI már az Android 5 billentyűzetét használta defaultként.

Ennyit a szujbektív dolgokról, lássunk valami mást. Nos, az ui-nak van egy árnyoldala: alapból meglehetősen, khm, kevert nyelvezettel jön be: a MIUI túlnyomórészt kínai forrásokból táplálkozik, amivel semmi baj nincs, sőt, mondok valamit: lévén hogy Google appoktól teljesen meg van tisztítva, ha Google-független Androidos telefont akarsz (mert pl. saját levelező-naptár megoldásod van), a MIUI jó alap. Persze telepíthetsz Google appokat, nincs letiltva vagy ilyesmi – mindenesetre vicces egy telefonon elindítani a Play Store-t és konstatálni, hogy még egy Google kereső, vagy egy Gmail sincs feltéve, sőt, a Google Play Services-t is úgy kell külön feltelepíteni. Illetve ide tartozik, hogy a MIUI saját ökoszisztémát épít, Mi Account néven tudunk hozzáférést létrehozni – ennek segítsévégel pedig theme-eket, zenét, és hasonlókat tölthetünk le. Jut eszembe theme-ek: igen, a MIUI bőrözhető ROM. Szerencsére kínai barátaink gondoltak ránk szerencsétlen európaiakra és telepakolták a theme boltot lengén öltözött hölgyes témákkal, de persze van itt minden, még Shaun a bárányos (Adél nomenklatúrája szerint: Sóbájá) téma is, minden gyerek kedvence!

Visszatérve a nyelvre és a Google-mentességre: azt hiszem a dolog inkább hátrány, mint előny. Minden szolgáltatás megvan, amit a Google nyújt, ki van váltva valamivel. A probléma az, hogy többnyire kínai az alternatíva, ami nekünk itt Európában nem különösebben használható: kínai kereső (ChumHum akarom mondani Baidu), kínai zenebolt, kínai böngésző kínai default bookmarkokkal. És persze minden “Európaisítható” (értsd: feltelepíthető a megfelelő Google ökoszisztéma app, vagy valami hasonló), csak el kell vele szöszölni egy jó ideig.

Ezen kívül a rendszer teli van apró appokkal a PonPon NFC szoftvertől az iránytűn, a gyönyörű időjárás-appon és a vonalkódleolvasón keresztül a Xunlei download engine-ig, aminek megadhatod, hogy mi az a maximum méret, amit mobil adatkapcsolaton letölthet a telefon – fölötte csak WiFi-n. Mire megfejtettem, hogy miért nem frissít egy appot az utcán!…

Végső soron az ui természetesen ízlés kérdése. Ezért (és mert a MIUI talán a legkülönlegesebb ui az Android világban) a cikk végén kiterjedt screenshot-gyűjteményt találtok.

Fényképező, akku

A Mi3-ban a fényképező is, mint minden, custom. Ez nem baj: ez egy remek fényképező app, rengeteg effektet tud, amiknek már a showcase képernyője megér egy screenshotot:

 
Továbbá remek kis kisegítő funkcióval rendelkezik: képstabilizátor (szoftveres), HDR, illetve pl. hangra aktivált fényképezés, amelynek használatával a te hangodra exponál az app. A szelfikamera külön sztorit érdemel: megpróbálja kitalálni a korodat és a nemedet, több kevesebb sikerrel, nagyon aranyos. Engem betippelt 33 évesnek, ami igazán kedves gesztus:

(Később, 1 köbméter könyv megmozgatása után újrapróbálkoztam, akkor már 40 éves lettem. Hiába, költözés közben minden óra egy évnek számít!)

A fényképező továbbá jó képeket csinál. Makróban se rossz:

Sötétben is jó:

HDR-ben is teljesen elfogadható minőséget nyújt:

És a stabilizált esti fotó is jó lett:

Én Nexus 5 szintre lövöm.

Hogy ne kelljen mindig az én (egyébként 35 éves) fejemet néznetek, a cikk alatti galériában a fentieken felül találtok egy rakás további tesztfotót.

A telefon másik nagy erőssége az akku. Relatíve erős használat mellett (hiszen új telefon, egész nap töttyöli az ember) simán 1 teljes nap fölött bírta – nyugodtak lehetünk, nem hagy ott napközben sehol, nem kell töltőre dugni ahogy beérünk az irodába!

Végszó, avagy: Mi3 – venni vagy nem venni?

A Mi3 nagyon pozitív nyomokat hagyott bennem. Ár-érték arányban a legjobbak között van, nem csoda hogy Hugo Barra oda dobbantott, és az sem, hogy a Xiaomi jelenleg a világ harmadik legnagyobb gyártója, Kínában pedig a Samsungot is lenyomta.

Az ár-érték arány mellett előnye a hardver gyorsasága, és “topkategóriássága”, a fényképező minősége és maga a fényképező app, az akkuidő, és az “extralista”, vagyis a mindenféle extra kütyü amit kapunk a készülékhez. És a gyönyörű MIUI dizájn.

Hátránya a nyelvi támogatás gyengesége, a Kínára fókuszáló tartalom kínálat és rengeteg kínai app. És a túlzottan iOS-re hajazó MIUI dizájn. (De ne feledd, firmware-t cserélni mindig lehet!)

A döntés, kedves olvasó, a te kezedben van.


Sorozatunk következő részében eggyel feljebb kapcsolunk, és megnézzük milyen az élet +1 GB RAM-mal, +90 dollárért. Tartsatok velünk akkor is!

A teszteszközért pedig ismételten köszönet illeti a Xiaomishop.com-ot, külön kiemelve a villámgyorsan dolgozó európai raktárbázist!

2014.11.21.
 • David Drucker

  privátra van állítva a videó

 • Sebők Róbert

  Nekem is ez a telefonom van és imádom!
  Vitatkoznék a kedves cikkíróval a negatívumok esetén!
  “1, Hátránya a nyelvi támogatás gyengesége, a Kínára fókuszáló tartalom kínálat és rengeteg kínai app.”
  Beteszed őket egy mappába usless néven, eldugod a legutolsó lapra és elfelejted, hogy valaha is ott volt. Nem futnak a háttérben és nem erőszakoskodik, hogy használd őket. Észre se veszem, ha nem olvasok most róla itt, eszembe se jutott volna, hogy rajta vannak.
  A magyar nyelv pedig támogatott, nem volt vele gondom. Minden magyar aminek annak kell lennie!

  “2, És a túlzottan iOS-re hajazó MIUI dizájn.”
  Őszintén, ez kit érdekel? Ez akár még előny is lehet. Ebben nem látom, hol a hátrány. Sztiv (tolvajka, beperlek mindenkit) dzsobsz azt mondta, hogy szemrebbenés nélkül lemásol mindenkit, ha az az epöl előnyére válik. Innentől kezdve engem nem érdekel.

  Ha a cél az volt, hogy na kaparjunk már össze legalább 1 vagy 2 negatívumot az amúgy tökéletes telefonról, a cél megvolt, de amúgy ezek nem negatívumok és nem hátrányok. Káka tövén is csomó inkább. :D

  Amúgy a cikk részletes és pontos. Ez a telefon lazán felveszi a versenyt akármelyik csúcs készülékkel.
  Ajánlom! 100x jobban ajánlom, mint akármelyik samut vagy sonyt, lg-t… Inteles atomhulladékokat meg nem is érdemes megemlíteni sem.
  Az akksiról még annyit, hogy miután elmúlt bennem az az érzés, hogy nem nyomogattam állandóan, 2 néha 3 napot kibír, ha nem használok gps-t és napi 20 percre korlátozódik a wifi/net használat. Keményebb netezéssel egy-másfél nap.
  Sajnos a gps a hunyó. Oda vissza egy miskolc pest navigálást nagyon neccesen bír ki már, úgy hogy reggel húztad le a töltőről és csordultig van. Estére már a töltőért kiabál. Cserébe gyors, pontos. :)
  Minőségben és ár/érték arányban most nincs jobb mint a Xiaomi telefonok.

  • lipilee

   köszi a kommentet, szerintem kb. egy platformon vagyunk :) a dizájn mindenkinek a magánügy, ha nem tetszik pakolsz rá egy CyanogenMod-ot. a hardver cserébe csúcskategória, marha olcsón.

 • nemtomki

  kína != korea

  korea –> LG, Samsung

  kína –> Xiaomi, Oppo, OnePlus One

  • lipilee

   értem mire célzol, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. pl. a Xiaomi (kínai) gyártósorain nem folyt le árvíz, szemben a koreai gyártósorokkal 2009-ben vagy mikor (a nagy RAM áremelés megvan?)

   szóva kína != korea, igaz.

   ezen felül irreleváns a komment :)

 • Hégráth Miklós

  Ha így külföldről rendeled, hogy alakul a garancia intézése? Nem lesz problémás?

  • Asszem

   Ez engem is érdekelne, SGS3 megy nyugdíjba, vagy a nyúzóba (megörökli a gyerek), és gondolkodom azon, hogy kipróbálom valamelyik feljövő kínai cuccost.

 • Norbert Oláh

  szerintem borzalmas ez a cukorkadizájn, de hát ízlések és pofonok… (sajnálattal látom, hogy a lollipop is mintha errefelé kanyarodna… dehát majd szétmoddolom, ha olyanom lesz :) )
  viszont az eszköz ennyi pénzért versenyképes lehet, én is pont egy SGS3 utódjaként gondolok valami kínai csodafonra (megfelelő custom rommal), majd ha ez kipurcan.

 • István Somogyi

  nagy dilemma elé állítottál ezzel. mostanában tervezem az sgs2t lecserélni, és eddig ez Zopo zp998-at néztem ki, de ez így most felborult :) mondjuk ott felesleges lenne számomra a dual sim :) ez a MUI nem zavarna, mert az S2t is már másnap megfőztem, és ha erre is vannak ROMok, akkor sima ügy. meg főleg ez a gyorsposta is + pont :)

 • PDA_FAN

  Az a 16 giga tárhely egy kicsit karcsúnak tűnik annak ismeretében, hogy SD-vel nem lehet bővíteni, és a tesztek szerint 11-12 giga van szabadon. Persze sokaknak elég ennyi, de ha már felmerültek a negatívumok, akkor ezt mindenképp oda sorolnám.

  • lipilee

   megmondom őszintén, hogy az én felhasználásommal eddig mindig elég volt a 16 GB. a napi használatú telefonom is 16 gigás, talán előtte a Nexus 5 32-es volt, de nem használtam ki :)
   ha kell a sok hely, akkor célszerű a 64 gigás változatot venni (mert van az is).

+