MojAndroid
(x) hirdetés

Bizony, beköszöntött az ősz (a hidegebbik fajta), elő lehet venni a bringás aláöltözőket és az esőcuccot, fel lehet tekerni a Nest-et, nyakunkba venni a macskát melegítő alkalmatosságnak (aka. sál), benchmark appokat (vagy csak egyszerűen a Skype-ot) futtatni a telefonon hogy fűtsön az is, és így tovább.

Érdekes módon mintha a hírezők is kicsit lefagytak volna itt a nagy hidegben, bár ez inkább talán a Lollipop-Nexus6/9-iPad bejelentés hevében telt múlt hét kiheverése lehet. Azért persze nem maradtunk kontent nélkül, még megkésett Lollipop cuccok is akadnak!

A hét játéka(i)

  • 10 éves a GTA SA! Ennek ünneplésére a GTA trilógia ákciósan elérhető, ketőkilencvenkilencéágétéát, meg háromkilencvenkilencé’! (A hír lefordítva: a GTA 3 és GTA Vice City 2,99, míg a GTA San Andreas 3,99 dollárért kapható a sarki alkalmazásboltban.)
  • Megérkezett a (szerintem) legjobb mobil autós játék, a Reckless Racing harmadik része! Felülnézetes, szuper grafikájú autóverseny, gymkhana, drift funkciókkal, szerintem mindig kötelező darab – nekem tuti megvan mivel fogom a repülőn csapatni!
  • Nem feltétlen játék, de tulajdonképpen játszol vele: Earth & Moon HD Gyro 3D Pro – minden buzzword benne van, csak jó lehet!

Még egy kis lollipop

  • Először is: hétközben kijött a hivatalos “What’s new” cikk a Lollipophoz.
  • Material Designos skineket (vagy theme-ek, kinek mi tetszik) kapott a SwiftKey. Tessék letölteni a fő SwiftKey appot, aztán az appon belül irány a SwiftKey Store!
  • Aki pedig stock keyboarddal nyomja, már töltheti is a hivatalos Lollipop billentyűzetet.
  • Jó ideje a Talon for Twitter a kedvenc Twitter kliensem Androidra. Nem tökéletes, de nincs nála jobb. Ezen a héten két Talon hír is befér a hírek közé, sőt, igazából három: egyrészt itt a Talon for Twitter for Lollipop, a népszerű app Lollipopzenei változata. Hogy miért lett külön app? Nos, a korábbi Talon elérte a Twitter (egyébként eleve elég szemét) token limitjét, vagyis új felhasználókat de facto nem tud fogadni a régi app. Luke Klinker (a Talon készítője) erre válaszul egyébként megnyitotta az eredeti Talon forráskódját, az mostantól GitHub-on elérhető.
  • A Nova Launcher megkapta a kötelező Lollipop design frissítést, ami nálam pl. főleg a folder animációkban teljesedik ki.
  • Az XDA-devek kigyűjtötték a legkúlabb Lollipop újításokat. WebView unbundling (-> biztonság), kiterjesztett multiuser, application pinning, Google keresés a közelmúltban használt appokban, felhasználói (appszintű) beállítások mentése cloudba (végre!), és pár hasonló. Én azt hiszem le tudom szűkíteni a kört a WebView és beállítás backup funkciókra, engem ezzel megvettek.
  • Kellene a Gmail 5.0? (Ez a levelező app Lollipop verziója.) Irány ide.
  • Minden jóban van valami rossz, vagy mi: Chainfire (tudod, a SuperSU, a CF-Bench, az 500 Firepaper, és egy sor más app készítője) írt egy hosszú értekezést, hogy miért lehet sokkal resztriktívebb az Android 5.0, mint az eddigi verziók. Bár a Google (még) nyitva (illetve nyithatóan) tartja a saját droid implementációit (aka. Nexus vonal), sokkal nagyobb hatalmat ad a gyártók kezébe a platform lezárására, és ez nem jó. Ne nekem higgy persze, irány a Google+ olvasni.

Új/érdekes/jóárasított/frissült appok

  • Na lássuk: Google Inbox. Kijött, ki lehet próbálni (ha van invite-od); én egyelőre ott tartok, hogy az app helykihasználása az én szememnek kicsit túl gavallér, ezen felül pedig szokni kell – ugyanakkor miután nem vagyok nagyon hardkór Gmail user, eddig nem sok funkciót hiányoltam belőle, még a weben se. Cserébe nem használtam sokat. Molnár Péter viszont igen, és a Google+ közösségünkben meg is osztotta az első tapasztalatait. Köszönjük!
  • Az Amazon beolvasztotta a standalone alkalmazásbolt appját az (az) Amazon alkalmazásba. Ez érdekes, és kíváncsi vagyok lesz-e válaszlépés a Google-től: az Amazon app ugyebár a Play Store-on elérhető, vagyis mostantól egy Play Store-ban elérhető app saját magán belül megvalósít egy alkalamzásboltot – egy Play Store konkurenciát. Meglepődnék, ha a Google ezt annyiban hagyná, persze egy 10-50 millió letöltéssel rendelkező app esetében életbe léphet a “too big to fail” szabály, amit enterprise környezetben oly sokszor lát az ember…
  • Nem tudom nem korai-e ezeken a hasábokon Android Wear appokat promózni, viszont ez 500px, ami továbbra is a szívem csücske ha fotókról van szó (még akkor is ha csak konzumálom őket, nem vagyok aktív tagja ott a közösségnek – említettem már, hogy van “nude” kategória?); szóval a Mural Watchface egy Android Wear képernyő app, ami alap időjárási infókat pakol ki neked – 500px-ről kölcsönzött fotókat használva háttérnek. Említettem már, hogy van “nude” kategória?
  • Egy kedves XDA dev összerakott egy jó kis tutorialt arról, hogy hogyan tudsz bármilyen Android eszközből otthoni médiacentert varázsolni. Lassan 3 éve (többnyire) elégedett XBMC felhasználóként (bocs, újabban Kodi) örülök, hogy terjed az ige; én ugyan egy Atom dobozzal használom, de a mai telefonok sebességét nézve Androidon is tökéletes lesz az.
  • Android appokat ad ki a Microsoft. (Egyéb híreinkben: lila hó esik és malacok potyognak az égből, a Standard & Poor’s pedig pozitívra módosította Magyarország besorolás kilátásait.) Az első ilyen app egy lock screen app, ami basszus nem is néz ki rosszul!
  • És hogy felkészülten várjuk a 2015-ös évet is, íme az InternetAdó app. Látjátok, én már most se tettem képet a cikkbe, lipilee bácsi gondol a Google Wallet-etekre (ami persze vélhetően sose lesz elérhető itthon… na mindegy.)

Mindenmás

  • “&rating=1” – ezt kell betenned a Play Store keresésed URL-jébe, és a Play Store manók csak a 4+ csillagos appokat mutatják neked (a keresésednek megfelelően persze). Pl. így.
  • És kis flamebait a végére: a Greenbot tudományosan (lol) kitesztelte, és az AMOLED valóban kevésbé eszi az akkut, ha fekete a háttér. Te mit gondolsz?

Egyetértesz? Nem értesz egyet? Egyáltalán semmit se értesz? Írd meg a kommentekben, kérdezd meg a Google+ közösségünkben!

(x) hirdetés
2014.10.26.

+