MojAndroid
(x) hirdetés

Aki tegnap esetleg nem követte az eseményeket, az Apple bejelentett 2 új iPhone-t, s egy okosórát nem iWatch, hanem Apple Watch néven.

Az Android blogok tele vannak összehasonlító elemzésekkel, képekkel. A fenti képet Ron Amadeo készítette. Azóta bejárta a 9gag-et, s az Internet majd’ minden részét. A kép sántít, s sarkít. Az Apple A8 processzora bár nem 8 magos, azért egy mini erőmű.

Viszont azt hiszem kimondhatjuk, hogy az Apple úgy tűnik hardverben már nem iránymutató, hanem a piaci igényeket követi.

Persze a megnövekedett telefonméret kapcsán hirtelen előkerült az Internet emlékezetéből Steve Jobs, s az a kijelentés, miszerint senki nem fog nagy telefont venni.

Természetesen ki csapott le egyből a hírre? A Samsung. Már reklámok hadát készítették.

note-4-tweet.png

Sajnos lett nagyobb méret. Nem gondolom, hogy ne lenne eladható, viszont azt sem, hogy ez jó lenne. Szerintem az iPhone 5[x] mérete az ideális. (Annak ellenére, hogy egy LG G3-mat használok jelenleg, ami annál jóval nagyobb.)

Nem is olyan régen még az Apple is így gondolta.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=O99m7lebirE]

Tartok tőle, hogy megindulhat egy én tudok nagyobb telefont gyártani, mint az Apple című verseny. IFA, 6 feletti telefonok… Ebből pedig sajnos mi nem jövünk ki jól, akik a telefont a zsebünkben tartanánk, nem pedig külön hátizsákban. Persze látom a felcsillanó szemeket a táskagyártó cégeknél: Telefon szállító hátizsák. Speciálisan x telefonhoz készítve…

Egy érdekes apró változás a készülékházon. A méretből adódóan lekerült a bekapcsológomb a készülék tetejéről. A “Samsung helyre”.

Ezzel semmi gond. A méret nagyobb lett, s így logikusan le kellett kerülnie a bekapcsoló gombnak a készülékház tetejéről. Persze lehet ezt úgy interpretálni, hogy az Apple másolja az Androidot (hiszen a legtöbb tepsi telefonnál ez így van). Nem erről van szó. Így logikus. Ennyi.

Android telefonokat rengetegszer x mag, megapixel, RAM és egyéb paraméterekkel hirdetnek. Nem számít a hardver. Azt gondolom, hogy míg az Android vonal elment abba az irányba, hogy kinek van már 8 magos, meg 64 bites telefonja, addig az Apple nem a processzor magokkal adja el a telefonjait. Görgessétek lefelé az oldalt. Csak valahol a hatodik helyen szerepel, hogy ebben Apple A8 chip van. Persze 64 bit. De sehol nem szerepelnek olyan adatok, hogy hány magos, mega/giga hertz, RAM méret, stb (a részletes specifikációnál megtekinthető). Ezek egy átlag felhasználó számára nem fontos adatok. Nekik még talán az se kell, hogy az Apple legújabb chipje van benne. Működik, szép, jó. Ennyi elég.

Viszont ha már hardver, akkor azért a kijelző egy izgalmas pont. Erre vesztegessünk egy kis időt.

screen_shot_2014-09-10_at_08.05.58.png

Eddig a retina volt a varázsszó. Illetve a ppi, vagyis a pixelsűrűséggel versenyzett mindenki. Az Apple kiszállt ebből a kategóriából. Az LG G3 1440×2560 felbontása 538 ppi, míg az iPhone 6 750×1334, azaz “csak” 326 ppi. Tegyük hozzá, hogy ez minden földi halandó számára több, mint elég. Természetesen a 6 plus nagyobb felbontással érkezik, de a nagyobb kijelző miatt a pixelsűrűség itt is “csak” 401 ppi. Akkor ez most szar? Nem az. Csak elképzelhető, hogy amikor mikroszkóppal keressük a pixeleket, akkor meglátjuk azokat. Ti már néztétek mikroszkóppal a telefonotok kijelzőjét?

Ami szerintem a legnagyobb lépés, az az NFC bekerülése a telefonba. Ismételjük. eNeFCé. Hosszú évek óta megy a huza-vona. Lesz NFC, nem lesz NFC. A Nexus S óta szinte már minden Android telefonban ott az NFC. Most végre megtört a varázs. Bekerült az NFC chip az iPhone-ba is.

A fenti kérdés azért a tréfa mellett érdekes is lehet, mert ha az iPhone-ok is alkalmasak lesznek a mobil fizetésre, az talán elmozdítja majd a Mobiltárcát a jelenlegi “lesz is, nem is” állapotból. Reménykedjünk!

És akkor zárszóként az új iPhone érkezésére. Drága barátaim! Izmolhatunk, hogy a mi Android telefonunk sokkal több maggal rendelkezik. Még a ppi-nk is jobb. És nézzünk fel a bejegyzés feletti képre. 2012-tes hardver? Nem az. De ha az lenne, akkor kap még egy plusz pontot az Apple marketing csapat. (A marketing csapat egyik nagy trükkje a készülékház kapcsán.) És nem csak a marketing csapat, hanem a szoftveres csapat is ügyes. Mert ezek a most bemutatott készülékek, s a tavalyi iPhone 5s/c is tökéletesen futtatják majd a legújabb iOS 8-at.

Nem tetszik, hogy nagyobb, nem érzem innovatívnak, üdvözlom az NFC-t, s kiváncsian várom a végleges iOS 8-at, s kiváncsi vagyok, hogy az eladások kit fognak igazolni. Remélem az olcsóbb 5s fog fogyni, s mindenki rájön, hogy egy telefon nem nőhet túl a nadrágzseb méreten. ;)

És az óra. Appe Watch.

Valószínűleg már két éve az első felröppenő pletykák idején befoglalta mindenki az iWatch domaineket. Reménykedtek, hogy itt a milliós üzlet lehetősége, s az Apple és/vagy a rajongók jól megveszik majd azokat. Azonban az Apple simán túljárt a domain üzérek eszén, s Apple Watch-nak nevezte az órát. Vagy nem. Mindenesetre meglepő, hogy az eddigi iNévadás megváltozott.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=yioL7MRQvHM]

Az iménti video bár paródiának készült, de tulajdonképpen tökéletesen összefoglalja azt, amit gondolok az Apple órájáról.

Nem tetszik. Elsőre se tetszett. És azóta se tetszik. Nagy, s a koncepció jobban emlékeztet az első Galaxy Gear-re, mint az Android Wear órákéra. Az első Gear még mindent tartalmazott. Fényképezőgép is van benne! Fényképezőgép! Azonban már a Gear 2 is sokat elhagyott az 1 funkcionalitásából, s letisztult, egyszerűbb lett.

Tekerő. Korona. Komolyan?! Tényleg tekergetni fogja azt akárki is? Majd meg lehet ismerni ki használt a férfi társadalomban Apple Watch-ot. Az órás kezén egy részen hiányozni fog a szőr. Erre nem gondolt mindenki Johnny Ive-ja? :) A formavilágban azonban továbbra sem ezt tartom a legnagyobb problémának. Míg az IFÁn bemutatott Android Wear órák elegánsak, kicsik, s sokfélék, addig az Apple egyedül a szíjjal tud a külső megjelenésen változtatni. Tudom, két méret van. Bumm.

Ráadásul a 350 dollár nagyon sok! Szerintem túl sok.

Az okosóra vonalon két irányt látok:

  1. Android Wear – az okosóra kiegészítő. Nem kell rajta semmit csinálni. Ez egy gyorsan elérhető “távoli kijelző”. Szól, ha hívás van, üzenet jött, azokat igen/nem módon tudjuk fogadni vagy épp elutasítani. Nincs szükség Facebookra, vagy kép nézegetésre. Minek?! Miért nézzük azokat mini kijelzőn, amikor ott van valahol egy “bluetoothnyi” távolságra a tepsi méretű telefonunk?
  2. Gear S – az órában külön SIM kártya, kvázi egy standalone szerkezet. Strandra lemehetek, hogy a telefon marad otthon, az órára bejönnek a hívások, sms, bármi, ami fontos lehet.

Az Apple valahová a kettő közé pozícionálta az Apple Watch-t. Nagyon szép a UI, de nem látom, hogy ki használná ki azt. Fényképeket nézni vagy Twitter üzeneteket ki fog olvasgatni az órán, amikor ott a telefon? A zene irányítás talán a legkevésbé elvetemült gondolat.

Összességében azt gondolom, hogy az Apple második órája izgalmas és jó termék lesz. Ez most az a termék, amit ki kellett hozni a piacra, mert a részvényesek Tim Cookot valószínűleg nem hagyták már élni.

2014.09.11.

+