MojAndroid

Aki tegnap esetleg nem követte az eseményeket, az Apple bejelentett 2 új iPhone-t, s egy okosórát nem iWatch, hanem Apple Watch néven.

Az Android blogok tele vannak összehasonlító elemzésekkel, képekkel. A fenti képet Ron Amadeo készítette. Azóta bejárta a 9gag-et, s az Internet majd’ minden részét. A kép sántít, s sarkít. Az Apple A8 processzora bár nem 8 magos, azért egy mini erőmű.

Viszont azt hiszem kimondhatjuk, hogy az Apple úgy tűnik hardverben már nem iránymutató, hanem a piaci igényeket követi.

Persze a megnövekedett telefonméret kapcsán hirtelen előkerült az Internet emlékezetéből Steve Jobs, s az a kijelentés, miszerint senki nem fog nagy telefont venni.

Természetesen ki csapott le egyből a hírre? A Samsung. Már reklámok hadát készítették.

note-4-tweet.png

Sajnos lett nagyobb méret. Nem gondolom, hogy ne lenne eladható, viszont azt sem, hogy ez jó lenne. Szerintem az iPhone 5[x] mérete az ideális. (Annak ellenére, hogy egy LG G3-mat használok jelenleg, ami annál jóval nagyobb.)

Nem is olyan régen még az Apple is így gondolta.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=O99m7lebirE]

Tartok tőle, hogy megindulhat egy én tudok nagyobb telefont gyártani, mint az Apple című verseny. IFA, 6 feletti telefonok… Ebből pedig sajnos mi nem jövünk ki jól, akik a telefont a zsebünkben tartanánk, nem pedig külön hátizsákban. Persze látom a felcsillanó szemeket a táskagyártó cégeknél: Telefon szállító hátizsák. Speciálisan x telefonhoz készítve…

Egy érdekes apró változás a készülékházon. A méretből adódóan lekerült a bekapcsológomb a készülék tetejéről. A “Samsung helyre”.

Ezzel semmi gond. A méret nagyobb lett, s így logikusan le kellett kerülnie a bekapcsoló gombnak a készülékház tetejéről. Persze lehet ezt úgy interpretálni, hogy az Apple másolja az Androidot (hiszen a legtöbb tepsi telefonnál ez így van). Nem erről van szó. Így logikus. Ennyi.

Android telefonokat rengetegszer x mag, megapixel, RAM és egyéb paraméterekkel hirdetnek. Nem számít a hardver. Azt gondolom, hogy míg az Android vonal elment abba az irányba, hogy kinek van már 8 magos, meg 64 bites telefonja, addig az Apple nem a processzor magokkal adja el a telefonjait. Görgessétek lefelé az oldalt. Csak valahol a hatodik helyen szerepel, hogy ebben Apple A8 chip van. Persze 64 bit. De sehol nem szerepelnek olyan adatok, hogy hány magos, mega/giga hertz, RAM méret, stb (a részletes specifikációnál megtekinthető). Ezek egy átlag felhasználó számára nem fontos adatok. Nekik még talán az se kell, hogy az Apple legújabb chipje van benne. Működik, szép, jó. Ennyi elég.

Viszont ha már hardver, akkor azért a kijelző egy izgalmas pont. Erre vesztegessünk egy kis időt.

screen_shot_2014-09-10_at_08.05.58.png

Eddig a retina volt a varázsszó. Illetve a ppi, vagyis a pixelsűrűséggel versenyzett mindenki. Az Apple kiszállt ebből a kategóriából. Az LG G3 1440×2560 felbontása 538 ppi, míg az iPhone 6 750×1334, azaz “csak” 326 ppi. Tegyük hozzá, hogy ez minden földi halandó számára több, mint elég. Természetesen a 6 plus nagyobb felbontással érkezik, de a nagyobb kijelző miatt a pixelsűrűség itt is “csak” 401 ppi. Akkor ez most szar? Nem az. Csak elképzelhető, hogy amikor mikroszkóppal keressük a pixeleket, akkor meglátjuk azokat. Ti már néztétek mikroszkóppal a telefonotok kijelzőjét?

Ami szerintem a legnagyobb lépés, az az NFC bekerülése a telefonba. Ismételjük. eNeFCé. Hosszú évek óta megy a huza-vona. Lesz NFC, nem lesz NFC. A Nexus S óta szinte már minden Android telefonban ott az NFC. Most végre megtört a varázs. Bekerült az NFC chip az iPhone-ba is.

A fenti kérdés azért a tréfa mellett érdekes is lehet, mert ha az iPhone-ok is alkalmasak lesznek a mobil fizetésre, az talán elmozdítja majd a Mobiltárcát a jelenlegi “lesz is, nem is” állapotból. Reménykedjünk!

És akkor zárszóként az új iPhone érkezésére. Drága barátaim! Izmolhatunk, hogy a mi Android telefonunk sokkal több maggal rendelkezik. Még a ppi-nk is jobb. És nézzünk fel a bejegyzés feletti képre. 2012-tes hardver? Nem az. De ha az lenne, akkor kap még egy plusz pontot az Apple marketing csapat. (A marketing csapat egyik nagy trükkje a készülékház kapcsán.) És nem csak a marketing csapat, hanem a szoftveres csapat is ügyes. Mert ezek a most bemutatott készülékek, s a tavalyi iPhone 5s/c is tökéletesen futtatják majd a legújabb iOS 8-at.

Nem tetszik, hogy nagyobb, nem érzem innovatívnak, üdvözlom az NFC-t, s kiváncsian várom a végleges iOS 8-at, s kiváncsi vagyok, hogy az eladások kit fognak igazolni. Remélem az olcsóbb 5s fog fogyni, s mindenki rájön, hogy egy telefon nem nőhet túl a nadrágzseb méreten. ;)

És az óra. Appe Watch.

Valószínűleg már két éve az első felröppenő pletykák idején befoglalta mindenki az iWatch domaineket. Reménykedtek, hogy itt a milliós üzlet lehetősége, s az Apple és/vagy a rajongók jól megveszik majd azokat. Azonban az Apple simán túljárt a domain üzérek eszén, s Apple Watch-nak nevezte az órát. Vagy nem. Mindenesetre meglepő, hogy az eddigi iNévadás megváltozott.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=yioL7MRQvHM]

Az iménti video bár paródiának készült, de tulajdonképpen tökéletesen összefoglalja azt, amit gondolok az Apple órájáról.

Nem tetszik. Elsőre se tetszett. És azóta se tetszik. Nagy, s a koncepció jobban emlékeztet az első Galaxy Gear-re, mint az Android Wear órákéra. Az első Gear még mindent tartalmazott. Fényképezőgép is van benne! Fényképezőgép! Azonban már a Gear 2 is sokat elhagyott az 1 funkcionalitásából, s letisztult, egyszerűbb lett.

Tekerő. Korona. Komolyan?! Tényleg tekergetni fogja azt akárki is? Majd meg lehet ismerni ki használt a férfi társadalomban Apple Watch-ot. Az órás kezén egy részen hiányozni fog a szőr. Erre nem gondolt mindenki Johnny Ive-ja? :) A formavilágban azonban továbbra sem ezt tartom a legnagyobb problémának. Míg az IFÁn bemutatott Android Wear órák elegánsak, kicsik, s sokfélék, addig az Apple egyedül a szíjjal tud a külső megjelenésen változtatni. Tudom, két méret van. Bumm.

Ráadásul a 350 dollár nagyon sok! Szerintem túl sok.

Az okosóra vonalon két irányt látok:

 1. Android Wear – az okosóra kiegészítő. Nem kell rajta semmit csinálni. Ez egy gyorsan elérhető “távoli kijelző”. Szól, ha hívás van, üzenet jött, azokat igen/nem módon tudjuk fogadni vagy épp elutasítani. Nincs szükség Facebookra, vagy kép nézegetésre. Minek?! Miért nézzük azokat mini kijelzőn, amikor ott van valahol egy “bluetoothnyi” távolságra a tepsi méretű telefonunk?
 2. Gear S – az órában külön SIM kártya, kvázi egy standalone szerkezet. Strandra lemehetek, hogy a telefon marad otthon, az órára bejönnek a hívások, sms, bármi, ami fontos lehet.

Az Apple valahová a kettő közé pozícionálta az Apple Watch-t. Nagyon szép a UI, de nem látom, hogy ki használná ki azt. Fényképeket nézni vagy Twitter üzeneteket ki fog olvasgatni az órán, amikor ott a telefon? A zene irányítás talán a legkevésbé elvetemült gondolat.

Összességében azt gondolom, hogy az Apple második órája izgalmas és jó termék lesz. Ez most az a termék, amit ki kellett hozni a piacra, mert a részvényesek Tim Cookot valószínűleg nem hagyták már élni.

2014.09.11.
 • Csapó Attila

  Épp nemrég láttam valahol egy tweetet arról, ahogy a csávó nagyon röhögött a bemutató után, mert még 2004-ben lefoglalta az applewatch.com domaint, és még azóta is az övé :D Ő viszi asszem a macrumors.com oldalt

  https://twitter.com/arnoldkim/status/509421582868283393

  • kobak

   Köszönöm. Ez remek és megmosolyogtató hír. :)
   Elkerülte a figyelmemet.

 • rumcajsz

  A processzor teljesítményét talán jól mutatja a legutóbb kiszivárgott Geekbench3 eredmény:
  iphone6_geekbench.jpg

  Emlékeztetőül, néhány adat a mi HW adatbázisunkból:

  Iphone 5: 720/1290
  BlackBerry Z10: 472/912
  HTC One: 633/1870
  Nexus 4: 502/1659
  Nexus 5: 985/2965

  • Peter Bognar

   HTC M8: 976/2758
   Tényleg erőmű…

  • pajzi

   Z1 compact: 927/2734

   Azért annyival nem jobb, mint amennyivel drágább :-)

 • Peter Bognar

  Este még megnézem a htc m8 eredményét, nálam van egy tesztre…

  Meg kellene már lépni az Applenek, hogy már nem élharcosok, hanem az a cég, aki nem a legújabbat, legerősebbet, legelsőt adja ki, hanem az, aki azt és akkor hozza ki, amikor az éppen jó, és eljött az ideje. Ez a görcsös pózolás az innovátor szerepében kezd egyre kínosabb lenni…

  Az apple watch bármi más cégtől köznevetség tárgya lenne. Nincs koncepciója, egy szóval nem tudták elmondani, hogy miért lesz jó, mit tesz hozzá az életemhez.

 • sgtGiggsy

  Nem egészen világos, azt honnan veszed, hogy most majd megindulna az androidos gyártók körében egy “nyomjuk le az iPhone-t méretben” verseny? Az iPhone már évek óta a többi gyártó mérete alatt van, attól, hogy most gyártottak egy normális nagyságút, meg egy túlméreteset, miért indítaná be még a mostaninál is jobban a méretversenyt? Már jelenleg is ott tartunk, hogy az LG G3 nem mininek nevezett, de minink mondható kistestvérei is 5 colosak, szóval hova nőnének még tovább ezek? Amúgy, ha már G3, én nagyon remélem, hogy az LG meggondolja magát és a G3 A-t elhozza a világ többi részére is, mert nekem az lenne a gondolkodás nélküli azonnali vétel. Se a QHD kijelzőre, se az 5.5 colra nincs szükségem, a G2 meg szinte nem létezik 32 gigás verzióban (már akkor is alig lehetett belőle találni, mikor az volt az aktuális modell) Szóval a G3 A lenne a tökéletes telefon.

  Amúgy az iPhone bejelentések soha nem hoztak lázba (na jó, az első igen) így most ettől sem dobtam el az agyam. Igazából annyira nem sarkít az a 9Gag-es poén. A most behozott újdonságok tulajdonképp követik az Android által diktált trendet. Az Apple szépen átkerült arra az oldalra, hogy megy a többiek után, nem pedig előttük haladva igyekszik utat mutatni. Az Apple Watch meg egy szar, de ez nem az Apple hibája, hanem azé, hogy az okosóra, mint olyan egy felesleges hulladék eszköz. Az időt megnézni jobb egy tetszőlegesen a design alapján kiválasztott karórán, az tovább is bírja töltés nélkül (egy kicsit…), hívást fogadni és SMS-t olvasni meg nehogy már ne lehessen előszedni azt a kurva telefont a zsebből.

  • kobak

   Remélem nem lesz igazam. De félek, hogy az iPhone 6 plus méretében megindul a verseny. Egyelőre abban a méretben egy kezemen meg tudom számolni a versenyképes telefonokat. Viszont az iPhone 6 plus belépésével veszélyét érzem, hogy egyre többen fognak akkora pingpongütő méretben telefonokat piacra dobni.

   • sgtGiggsy

    Szerintem minden kategóriában egy kézen meg lehet számolni a versenyképes telefonokat. Jelenleg is ott tartunk, hogy a sima iPhone6 messze a legkisebb jelenleg kapható zászlóshajó. Az S5 5,1 col, az M8 5 col, a G3 5,5 col, a Z2 5,2 col, a Nexus5 szintén 5 col és ezzel azt hiszem az igazán komoly nevű zászlóshajókat ki is veséztük. Ami a phablet kategóriát illeti, ott van a Note4 a maga 5,7 coljával, az M8 Prime az 5,5 collal (a OneMax tavaly 5,9 col volt), a G3 a már említett 5,5 collal, a Z ultra 6,4 collal és az Ascend Mate7 6 collal. Az összes nevesebb gyártó kínál 5,5 col környékén, vagy afölött csúcs hardvert már most is, nem hiszem, hogy ezen az iPhone belépése tovább taszítana bármit is. És akkor a kevésbé vonzó kivitelű, olcsóbb tepsiket nem is mondtam. Galaxy Mega, HTC Desire 816, Xperia T2 Ultra, G Flex.
    Addig egyébként nincs is baj, amíg két méretben adnak csúcs készüléket, mint teszi azt például a Samsung, HTC és a Sony. A problémásabb az LG taktikája, hogy van egy 5,5 colos G3 és aki más méretű top készüléket szeretne tőlük az hoppon marad (vagy Koreába születik, és vehet egy G3A-t, ami eddig minden véleményíró szerint sokkal üdvözítőbb kivitel lenne a maga 5,2 colos, FHD kijelzőjével a fölösleges QHD helyett)

 • farrvince

  Elsőként gratulálni szeretnék a cigg írójának, mert tetszik a cikk. Ez az első olyan Apple-el kapcsolatos cikk ezen az oldalon, ami nem úgy kezdődik és végződik, hogy ez egy szar, az Apple béna, az Apple drága, az Apple Userek zombik, stb, hanem tényleg normálisan leírt a véleményét. Ezt az utat kövessétek tovább is.

  Ami a fenti képet illeti, az tényleg max 9gag kategória, mert baromság. Egy dolgot meg kell érteni, az Apple nem lemásolta símán az ott felsorolt megoldásokat, hanem először kitalálta, hogyan lehet azt megoldani profiul, s csak utánna tették bele a rendszerbe.
  Pl:
  NFC: nem simán belepakoltak egy NFC csippet a telefonba, s ennyi. Ezt kombinálták az újlenyomat olvasóval, s így már tényleg biztonságos és az emberek merik használni. Nem véletlen hogy a bankok azonnal ráharaptak a megoldásra. De én most is baromságnak tartom az NFC-t, mert sehol nincs ilyen üzlet, az Apple is azt mondta, amerikában!! 220.000 ilyen üzlet van. 220.000 EMBEREK! Budapesten van legalább 100.000 üzlet. Szerintem főleg ezért nem rakott az Apple NFC-t a telefonjába eddig, mert tényleg csak egy felesleges aklatrész volt, amit sehol nem lehet használni. Nekem ez a véleményem most is, 220,000 az kevés, s ez Amerika ahol amúgy sok van. Máshol semmi nagyjából!

  Widget: ez nem olyan mind az Android Widget, teljesen más. Ez App kiegészítő, nem külön tölthető Widget. Ez a rendszer része volt már az iOS 3-nak is, csak annyi tőrtént most, hogy az Apple nem csak a saját “widgetjeit” engedi, hanem kiadott rá egy SDK-t ami lehetővé teszi hogy a külsős fejlesztők is készíthessenek ilyent. De a Widgetek továbbra sem a HomeScreenen lesznek, ami nagyon is jó. Mindig is nevettségesnek találtam az Androidon, hogy az ikonok között egy Facebook Widget, vagy egy naptár….

  Harmadik féltől származó billentyüzetek: Ez tényleg kicsit Androidra hajaz, de ezt is másképp oldották meg. Nem lehet pl aktív internet kapcsolata egyik ilyen billentyüzetnek sem, mert nem akarják, hogy legyenek olyan botrányok mind Androidon, hogy a billentyüzet elküldi a felhasználó adatait. Egy másik érdekesség, hogy nem a billentyüzet lesz letőlthető az AppStore-ból, hanem egy applikácó, abban lesznek a billentyüzet beállításai is, s ez a billentyüzet külön lesz aktiválható a beaállítások menüből.

  Írási javaslat: eddig is volt, csak most felvillan a kijelző felett, semmi extra. Első iOS-ben is benne volt, csak mindig a leírt szó útan jelent meg, most meg a billentyüzet felett is megjelenik. Amúgy ez sem csak síma javaslat, hanem a kontextus szerint ragozza is az adott szavakat és mindig kitalálja mit akar az ember következőnek ínri. Például:
  Hello, do you want to (s akkor ad javaslatokat: eat/drink/party). Ha választom pl hogy Party akkor megint jön javaslat (with me/with us/tonight) stb….

  Az appok közötti kommunikáció: ez teljesen más mind Androidon. Nem csak hogy kommunikálnak is egymással az appok, hanem kiegészítik is egymást. Itt meg lehet nézni miről is beszélek, ilyent nem lehet Androidon: http://www.youtube.com/watch?v=XX3xXFothBE

  A lényeg. Van például nekem a fotó alkalmazásom. Letöltőm az Instagrammot. S akkor az Instagramm képeffektek automatán beimportálodnak az iOS saját fotó alkalmazásába. S ettől kezdve, ha szerkesztek egy fotót, akkor ahhoz nem kell megnyitnom az Instagrammot, hanem a fotó alkalmazásban meglesznek a gyári ÉS + az Instagrammos effektek is. Ha telepítek egy harmadik appot, akkor természetesen azok is.

  Cloud Photo Backup: Eddig is volt, csak kicsit tovább van fejlesztve. iOS 5 óta létezik a rendszerben, csak eddig Cloud Photo Stream volt a neve, most meg Cloud Photo Backup, s a videókat is tudja menteni, meg van még néhány apróság ami változott. De ez sem újdonság teljesen.

  Akumulátor statisztika:
  Egy baromság, sosem néztem meg, pedig már rég az iOS 8 van feltéve. Eddig nem volt a rendszer része, de voltak külsős alkalmazások erre, de sosem kellet, mert baromság. Ha lemerült a telefon, hiába nézem miért merült le, mert már úgysem telik fel magától.

  Ami az Apple-t illeti, szerintem most is őt követik a többiek. Az egy dolog, hogy néhány szoftveres újdonság kicsit hasonlít az Androidra, de gondoljatok bele, hogy ezek nélkűl is minden évben, minden iPhone eladási rekordokat produkált. Szintén azt bizonyítja, hogy most is őket követik, hogy még mindig minden új Androidos telefon első tesztje az XY Phone VS iPhone XY
  Nem, az Apple most is élmezőnyben van, de már jól behozta a lemaradást az Androidos piac. Innováció pedig tényleg nem sok van a telefonban, de az órában viszont annál több….

  Az óra
  Az óráról először is azt kell tudni, hogy keveset tudunk róla. Eddigi vélemények szerint viszont, minden eddigi óránál jobb lett. A kezelőfelülete sokkal jobb mind az Android Wear vagy a Tizen, s a tekerő gomb a legjobb megoldás. Idétlen egy olyna kis kijelzőn érintéssel vezérelni, mert az ember nem csak hogy eltakarja a kezével a tartalmat, de alig fér is rá a keze. Az is baromság, amit az Android Wear órák tudnak, hogy hangvezérlés. Az egy nagyon jó dolog, de csak képzeljétek el, egy olyan városban mind pl Budapest, ahól az alapzaj akkora, hogy az ember a saját hangját nem hallja néha, hogy fog menni egy hangvezérlés? Hogyan fogja az óra hallani amit akarunk mondani neki? Vagy, egy koncerten, egy buliban, egy bárban? Ezekre nem gondolt senki?
  Ezt a problémát oldja meg a tekerő, nem kell elérinteni a kijelzőt (tehát a tartalom mindvégig látható), de a hangutasítással sem kell kínlódni, vagy 5X elmondani, hogy végre megértse vagy hallja az óra amit akarunk mondani neki. Ami a touchot illeti még, egy órán még egy érvem van amiért baromság. Egy óra szép kell legyen, ha az ember azt toucholja, hogy fog már kinézni hogy tele van újelnyomattal, s zsírral?
  Ami a dizájn illeti, szerintem szép pl a Moto 360, de nem annyira kifinomult, letisztult, mind az Apple Watch. Ez az óra annyira részletesen meg van munkálva, hogy egy Rolexel vetekedik a minősége. Ezen kívül 3 féle óra van (Apple Watch, Apple Watch Sport és Apple Watch Edition), ezek mindegyike 2 méretben, s 33 különböző szijjal. Tehát nagyon nagyon testreszabható. Van egy mindennapi, szép és szerethető modell, van egy direkt sportolóknak szánt modell és van egy Rolexet leváltó modell ami 18 karátos aranyból készűlt. Azt, hogy ezeknek a tudása miben tér el nem tudjuk még. Aku időröl sincsen semmilyen infónk egyelőre. Azonban biztosra veszem, hogy minden eladási rekordot le fog dönteni az óra, s annyi fog ebből fogyni, hogy az összes többi óra nem tud egyszerre annyi eladást generálni mind egyedül az AppleWatch.

  Az óráról pontosabb leírást és véleméynt Handrás foglalta nagyon jól össze. Leírja, hogy miért nem jó az Android Wear kezelőfelület, miért nem megfelelőek azok az órák és mitől forradalmi és innovatív ez az óra. Például az sem akkármi, hogy már jelenleg 33 alkalmazás érhető el az órára. Érdemes elolvasni Itt

  De a legfontosabb dolog az órával kapcsolatban. Nagyon ne mondjatok róla véleményt, mert egyelőre alig tudunk róla valamit. Pontosabb infókat majd megjelenéskor fogunk csak tudni, s biztosan lesz majd egy külön Event ahól minden fontos dolgot elmond az Apple. PL biztosra veszem, hogy az üzemidő 2-3 nap körül lesz.

  U.I.
  Az iPhone minden eladási rekordot megdöntött, el is fogyott minden darab az előrendelésen. Leginkább a Plus fogyott, annál még több a várakozási idő!!! EZ FONTOS, tehát a PHABLET kell inkább az embereknek, SAJNOS!:
  Több infó itt

  Az elemzők körölbelül 15 millió eladott készülékről beszélnek egyetlen nap alatt. Az iPhone 5S Pre-orderen 9 millió fogyott.

  U.I 2
  A nagy méret engem is kiakasztott, de remélem valahogy meg tudok birkozni a 4,7 Inches modellel…. Eddig iPhone 5-öm volt, 4 Inch… Megfelelő volt, de mostantól már meg kell szokjam a 4,7-et…

  • sgtGiggsy

   Ügyeletes Apple fanboyunk Apple fanboykodását olvashatták. Csak tudnám mi a túrónak jársz ide, ha egyszer az Android ennyire szar, az Apple meg a király.

   Az NFC vásárlás felső határa 5000 Forint (gondolom az USÁban is hasonló nagyságrend lehet) tehát eddig sem az a fene nagy félelem akadályozta az elterjedését. Az emberek eddig azért nem használták, mert egyrészt kevés elfogadóhely van, másrészt a bankkártya társaságok igyekeztek keresztbe tenni az elterjedésnek. Az Apple egyszerűen annyit tett, hogy lekopizta a Google Wallet NFC-s fizetésének rendszerét. Egyébként örülj nyugodtan annak, hogy végre került NFC az iPhoneba, de gondold csak át a következőt: az NFC az androidos készülékekben először három éve kezdett megjelenni, két éve terjedt el a csúcs kütyükben, tavaly jelent meg az alsóbb középkategóriában, és mostanra ott tartunk, hogy nagyon gagyi szarnak kell lennie valaminek, hogy ne legyen benne NFC. Ehhez képest az iPhone-ba idén került be. Ez elfogadható lenne, ha az NFC-t az elmúlt év során fedezték volna fel, dehát ugyebár nem erről van szó. Bárki, akinek van akár csak egy Galaxy Nexus-a, az képes az elfogadóhelyeken NFC-vel fizetni, míg egy iPhone tulaj csak akkor teheti meg, ha a LEGÚJABB telefonnal rendelkezik.
   Más kérdés, hogy a Fappening után mennyire merik majd az emberek a pénzüket az Applere bízni. Azért a brute-force támadás elleni védettség hiánya nem szimplán amatőr hiba volt.
   Az ujjlenyomat olvasó meg a kutyát nem érdekli. Legjobb emlékeim szerint a copy-paste Samsungon kívül senki nem próbálkozott a lemásolásával, mert full fölösleges funkció. Valószínű ugyanúgy ki fog kopni, mint ahogy a laptopokból kikopott.

   TE nevetségesnek találtad a widgeteket, konkrétan az Android felhasználók közül meg mindenki használja őket, mert hát tudod érdekesebb a kezdőképernyőn egy ízléses időjárásos órát látni, vagy a következő naptárbejegyzést, mint egy rakás ikont. Az Apple megoldása meg tényleg kurva jó, mert ahol az Androidon az értesítések jelennek meg, amikkel aktív interakciókat lehet elérni, azt az iOS-ben elfoglalják majd a widgetek. Okos megoldás, mondhatom.

   A billentyűzet Androidon is külön aktiválható a beállítások között, nem értem, hogy ez alatt mit akartál mondani. Az meg, hogy az emberek nyakra-főre töltenek le mindenféle alkalmazásokat az engedélyeik megnézése nélkül, finoman szólva sem arra utal, hogy bárki parázott volna attól, hogy a billentyűzet felmehet a netre. Akit meg zavar, az Androidon tilthatja a netelérést a billentyűzet számára.

   Az “írási javaslat” azt konkrétan az Androidra elérhető ÖSSZES elterjedt billentyűzet tudja. Örülök, hogy te ezt ilyen hatalmas újdonságként tudod megélni, de konkrétan a SwiftKey erre építette fel a sikerét, és a Swype is képes rá. Szóval ünnepelj csak, hogy vagy jó három év lemaradás után a kedvenced is képes lesz rá.

   Ez a nem csak kommunikálnak egymással az appok, hanem ki is egészítik egymást dolgot meg azért várjuk meg gyakorlatban. Őszintén, a fotó filteres témán kívül mennyi olyan dolog lehet, amit egy alkalmazás használni akarhatna egy másik funkciói közül? Nem mondom, hogy fölösleges, majd a jövő eldönti, én egyelőre gyakorlati hasznát nem látom. Egyébként annak tényleg nyugodtan lehet örülni, hogy az Apple implementálta az alkalmazások közti kommunikáció funkciót, amire az Android pólyás kora óta képes. Valóban úttörő elképzelés.

   Az iPhone minden évben eladási rekordokat döntött, de nem tudom mennyire tűnt fel, hogy ezt egy növekvő piacon teszi és a jelenlegi trendek alapján az iPhone eladások volumene csak követi a piacét. Szóval amennyiben NEM döntené meg az előző évi eredményeit az Apple, úgy teret veszítene, így annyira azért nem nevezhető nagy fegyverténynek, hogy minden évben nőnek az eladások.

   És most is az Applet követik a többiek? Úgy, mint ahogy az Apple-t követték a nagyobb kijelzők, értesítési központ, értesítési központból elérhető kapcsolók, flat design, alkalmazások közti kommunikáció, választható billentyűzet, prediktív szövegbevitel, NFC, NFC-s fizetés, okosóra bevezetésénél? És ezek csak amik így most az eszembe jutnak. Kábé a rendszer hajnala volt az utolsó időszak, mikor az Android másolt az Appleről és nem fordítva.

   És hogy az Apple Watch minősége a ROLEXÉVEL VETEKEDIK??? Ennyire hülye vagy, vagy ennyire troll? Innentől már komolyan nem tudom eldönteni, mert ekkora baromságot itt még ember nem írt le. Handrás oldala meg az Apple fanboyok gyűjtőhelye, élén Handrással.

   • farrvince

    Ennyit mondanák. Látom teljesen félre értelmeztél vagy magyaráztál miindent amit mondtam, szóval nincs mit mondanom:

    Ez többet mond el

    • sgtGiggsy

     Nem egészen értem, hogy az adaptive brightness mit akar jelenteni. Amennyiben azt, hogy a környezetéhez igazítja a fényerősséget, akkor azt a kezdetektől fogva tudja az Android, úgy böszme nagy hazugság. Amennyiben a fényerőhöz arányosan és nem abszolút módon igazodó háttérvilágításra gondolsz, a Samsung esetében már jó ideje így működik. Hozzáteszem eléggé marginális dolog egy NFC kimaradásához képest, hisz a fényerő így is úgy is igazodik a környezethez, csak az alap megoldás szerint kicsit kevésbé finoman.
     Phone rotation lock quick acces. Konkrétan már valahol az első Galaxy S-ben is volt a gyorsbeállítások panelon ehhez elérés.
     Lockscreen notification. Igaz, hogy az ALAP Androidnak nem volt része, de már vagy öt éve van rá alkalmazás. Merthogy az Androidon az ilyesmit meg lehet oldani alkalmazással, igaz. Próbálnád meg az iOS-en.
     Do not disturb. Gondolom ez a csendes órák lehet. Van rá alkalmazás, mindig is volt. A rendszer alaprészévé igaz, hogy később vált.
     64 bit. Marha nagy cucc. 64 bites az iPhone, DE 1 GB RAM VAN BENNE! Verheted magad rá, hogy 64 bites, de semmi előnyét nem tudod kihasználni!
     Bluetooth low energy. Igaz, hogy ez később lett az Android része (és még többel is, mint a “jólinformált” kép állítja, mert 2013-ban, nem 2011-ben) viszont az iOS-hez vajmi kevés köze van. Az egészet a Nokia fejlesztette. Ettől függetlenül tény, az iOS-ben előbb volt, ezt el kell ismerni.
     Pinch to zoom. Marha okos példa. Mindkét rendszerből az első használható verzió képes volt rá. Okos.
     Camera lock screen shortcut. A millió képernyőzár alkalmazást úgy lehetett mindig is testreszabni, ahogy az ember akarta. Többek közt ez is benne volt. De ha mindenáron ki akarjuk kerülni a külső alkalmazás kérdést, akkor tessék: HTC Sensation, megvásárolható 2011 májusától, ott van a kamera gyorsindító a zárképernyőn és ELŐBB, mint az iOS 5 bemutatásra került volna.
     A végső érv meg, hogy az iPhone nélkül most nem ilyenek lennének az érintőképernyős telefonok… Nos, Michael Jordan nélkül nem lenne ma ugyanaz a kosárlabda, mégsem hiszem, hogy ha leállna egy-egyezni LeBron James-szel, akkor ő nyerne.
     Amúgy egy Android tulajnak a hiányzó funkciók egy szoftverfrissítéssel, vagy legrosszabb esetben egy rootolás után telepített alkalmazással (ez már a legextrémebb eset) bekerülnek a telefonjába (és mint a példa mutatja, be is kerültek) na de egy iPhone 5s tulaj fog tudni Apple Pay-jel fizetni az új iOS feltelepítése után? Csak azért kérdem, mert hát mégis csak egy olyan készülékről beszélünk, ami tavaly a legdrágább kapható volt a piacon. Esetleg a frissítés után menni fog rajta a vezetéknélküli töltés?
     Tök jó ám, hogy be lehet nektek adni, hogy ezek a dolgok nem azért nem kerülnek bele a telefonokba, hogy jövőre is legyen miért megvenni, hanem azért, mert még úgy sem használnátok ki.

     • farrvince

      Miért? Te ha veszel egy Galaxy S1-et akkor egy frisíttéssel lesz benne NFC? :))
      Minek NFC hamarabb?? Androidos telefonokban megvolt, na s akkor mi van? Mire volt jó? Hol lehetett használni? Szerintem az iPhone 6-ba is csak a részvényesek miatt került be, mert most sincs semmi értelme nagyjából. Kevés üzlet van ahol van NFC Reader, s szinte nulla ez a szám Európában s gyakorlatilag Amerikán kívüli országokban.
      Akkor minek hamarabb NFC? Mit csináljak vele? :))
      Most sem tudok mit kezdeni vele, hiába van.

      Vezeték nélküli töltés meg egy baromság. Csenget a telefon, ha fel veszed meg is állt a töltés. Mész kirándulni, nem egy egyszerű kábelt viszek hanem valami hülye vezeték nélküli felületet (tudom, lehet kábellel is ezeket tölteni, nem muszály a kábelnélkülit használni)
      Akkor meg mi értelme? Miért olyan Jó?? Miért olyan nagyon jobb jelenleg mind a kábel?
      A válasz: semmiért majdnem!

     • sgtGiggsy

      Azért ne hasonlítgassuk már össze az öt évvel ezelőtti csúcsmodellt, amit a technológia elterjedése előtt gyártottak, a tavalyi csúcsmodellhez, ami már bőven a technika elterjedése után jelent meg! Az meg, hogy hol lehetett használni az NFC-t? Egy kattintásos fájlküldés, NFC tagek és néhány helyen való fizetés. Egyelőre csak ennyi. EGYELŐRE. Tudod ez olyan dolog, hogy úgy tizenöt éve a bankkártyát sem nagyon lehetett ám használni sehol, aztán mégis elterjedt. Az ilyesminek idő kell. Amíg nincsenek NFC képes készülékek, addig NFC-s fizetés sem nagyon van sehol, ez azért tiszta sor, nem? Az Apple nem tett mást, csak megvárta, amíg kellőképp elterjedtek az NFC képes terminálok (nem kis részben annak köszönhetően, hogy az Androidos készülékekben már volt NFC), és csak akkor tette be a csipet a telefonba. Nagy fegyvertény, mondhatom. Szóval minek NFC? Azért, hogy legyen mi előremozdítsa a terminálok elterjedését. Ha ez úgy menne, ahogy te gondolod, akkor az a 22-es csapdájának tipikus esete lenne. A gyártók nem tesznek NFC-t a kütyübe, mert nem lehet vele hol fizetni, a boltok nem tesznek ki NFC olvasós terminált, mert úgy sincs senki aki fizetni tudna vele. Úgy néha megpróbálod nézni a nagyobb képet is?

      A vezeték nélküli töltés pedig nem baromság. Nem cél, hogy kiváltsa a vezetékes töltést, a cél az lenne, hogy kényelmi funkcióként kiegészítse. Márt most is vannak tervben olyan megoldások, hogy például egy étteremben az asztallap egy része vezetéknélküli töltő felület lenne. Ez megint csak olyasmi, aminek az elterjedéséhez arra van szükség, hogy legyenek készülékek, amik ki tudják használni, mert egy-két modell miatt nem állnának neki beruházni az ilyesmibe.

     • farrvince

      Ez picit igaz
      De nem értem miért kellene mindenáron az iPhone-ba is NFC ha nem használható semmire! File küldésére ott van az AirDrop, de azt sem használják az emberek mert minden megvan a neten!
      Az apple félig kész technológiákat nem használt soha, ez az android módszer. S de, valami ha jó akkor is elterjed ha nem használják sokan. Ott van például az online zene vásárlás. Eleinte csak az Applenek volt, évekig csak nekik volt, mégis elterjedt és ma már mindenki azt használja.
      Vagy az iPhone! Az elején csak az Apple-nek volt okos telefonja, másik csak röhögtek rajta (pl Steve Balmer). 3 évig!! Egyetlen telefon a piacon az iPhone volt!
      Elterjedt? Igen!

      Szóval ha valami jó és hasznos, az elterjed magátol. Ezért nem terjed a kábel nélküli töltés sem, mert jelenleg több a hátránya mind a haszna. Jelenleg sokkal könyebb rádugni a telefont az USB-re s kész!

     • sgtGiggsy

      Markáns különbség van aközött, hogy valaminek a bevezetése a fogyasztókon kívül egy, vagy két helyről igényel ráfordítást. Az online zene vásárlásnál az Apple bevezette a technológiát, de nem kellett senkire sem várniuk a másik oldalon, a technológia önmagában is működőképes volt. Az iPhone ugyanez. Megtervezték a készüléket, legyártották, és már lehetett is árusítani. De mindez nem ilyen egyszerű egy olyan funkciónál, ahol a gyártón kívül szükség van még egy szereplőre. Ezért sokkal jobb példa a bankkártya rendszer bevezetése az országban. Én az első kártyámmal például még csak a nagyon nagy szupermarketekben tudtam vásárolni, és azok közül is akadt olyan, ahol kifejezett minimum értékhatárhoz volt kötve a használata. Szerinted el tudtak volna úgy terjedni a bankkártyák, ha a bankok a kibocsájtás helyett arra várnak, hogy mikor lesz elegendő hely ahol elfogadják őket? Nem, mert ha nem lettek volna bankkártyák, akkor nem lett volna igény arra, hogy fizessenek velük és akkor a kereskedők sem ruháztak volna be a terminálokra. 22-es csapdája, amiből csak úgy van kiszabadulási lehetőség, ha az új technológiát bevezetni kívánó cég megkerülhetetlenné teszi a dolgot. Most PONTOSAN ugyanez játszódik le az NFC-s fizetésnél. Ennyire nehéz ezt megérteni?

     • farrvince

      Nem nehéz megérteni! De még mindig nem tudom miért kellet volna az Apple hamarabb bele tegye a telefonba! Ha nem terjed el, hát kit érdekel? Ha meg elterjed, akkor bele teszi az Apple is. Ennyi történt.
      Az más kérdés hogy most a közreműködésüknek hála 1 év alatt 4X annyi terminál lesz legalább mind eddig, mert ha az Apple annyit mond csak hogy ez jó, s kell, mindenki rohan megvenni

     • sgtGiggsy

      Ha az Apple-ön múlt volna, az NFC-ből soha nem lett volna semmi. Ha nincs telefonokban NFC, akkor a boltoknak nem éri meg terminálokkal bíbelődni hozzá. Ennyi. Most, hogy a dolog kezdte kiforrani magát, hirtelen felugrottak a bandwagonra. Ez rohadtul nem előremutatás, szimplán mások hátán mászták meg a dolgot. És egyelőre csak ott tartunk, hogy az Apple Pay-t, KIZÁRÓLAG AZ ANDROID GYÁRTÓKNAK KÖSZÖNHETŐEN elfogadják 200+ezer helyen. Ezek pontosan azok, ahol a Google Wallettel már egy jó ideje lehetett fizetni.

     • farrvince

      WOW, 200.000 hely :O
      Annyi hely van hogy nem tudok válogatni közöttük :))
      Ha a Googlen múlna úgy 2100-ban talán lenne minden fejlett országban terminál! :))

     • sgtGiggsy

      Ha az Apple-ön múlna, akkor meg sosem. Azt hiszem ezt a vitát ezzel le is zárhatjuk.

 • termborg

  Számomra érdekes ez az Apple-Android ellentét. Itthon azt figyeltem meg, hogy a legtöbb embernek az a legjobb amije éppen van. Általában 3-4 évente cserélek autót, egy alkalmat leszámítva soha nem volt két egyforma márka. Így is nevetségesen alacsony a kocsik száma, amiket használhatok. Akkor is, ha mondjuk 60 éven át leszek képes autót tartani. Az első IPhone óta mindegyiket megvettem és párhuzamosan a Nexus sorozat minden készülékét, az 5-el bezárólag. Mindkét rendszert szeretem, s amíg lesz lehetőségem, továbbra is lesz mindkettő. Írtam egy összehasonlítást, hogy melyik rendszer miben jobb/rosszabb, de elég hosszú ahhoz, hogy egy hozzászólás keretében ideömlesszem.
  Használok PC-t és Mac-et is, a PC kicsit közelebb áll hozzám. A mobiloknál/tableteknél meg inkább az Apple és kevésbé az Android. Az elmúlt 2 évben viszonylag sokat utaztam, mindkét telefont vittem. Ha nem vittem táskát, kabátot valahol, s csak egy készüléket tudtam vinni, akkor az legtöbbször az Apple volt. Talán a Nexus S-em volt az első NFC-s mobilom, NyY-ban két hétig hurcolásztam, mindenhova, hátha tudom valahol valamire használni azt a fránya csipet. Nem sikerült. Nemrég, már a Nexus 5-el direkt kerestem, hogy mi a toszt lehet ezzel kezdeni, így bementem egy Komputer boltba a 8TH AVE-n ahol rám sóztak egy kis doboznyi NFC csipet, amit be lehet programozni, hogy ha leteszem az éjjeliszekrényre a mobilt, akkor bekapcsol az ébresztés, a lakásba lépéskor bekapcsol, elmenetelkor kikapcsol a WIFI és még 300 hasonló értelmetlen funkció. Ezek kb. micro SIM méretűek voltak és ha a telefont rá, mellé tettem, végrehajtotta amit előzőleg beleprogramoztak. Nagyjából 2 napig játszottam vele, aztán elajándékoztam.
  Szóval egyelőre semmi haszna számomra az NFC-nek. Legjobbnak az 5S méretét tartom, mert használható, zsebre tehető, mégis már örömmel veszem a nagyobb méreteket, mert kezd romlani a szemem. Apple, Hotmail, GMX , Yahoo és Google mail fiókjaim vannak. Ezek címjegyzékét, naptárját, leveleit az iPhone levélkezelője hibátlanul szinkronizálja. A címjegyzéket hibátlanul egyesíti. A Nexus5 a Google fiók kiételével természetesen, még úgy ahogy a Hotmailt-tl kezeli. A többiből sem a címjegyzék, naptár, stb., nem szinkronizálható. Akkor sem, ha letöltöm hozzá a Yahoo, GMX, stb., saját alkalmazását. Az iCloud fiókot be sem tom konfigurálni. Az Apple rendszerben egy dolog van ami nagyon nem tetszik, az az iTunes. De már megszoktam, mert vagy a Tuneln Radio-n hallgatok/veszek fel ha kell zenét, vagy az iTunes-n megveszek néha egy-egy nagyon tetsző számot.
  Az 5s fényerejét beállítom, majd automatára teszem és a pincétől a tengerpartig mindenütt jól látom. Az eddigi összes Nexus-nál ha automata a fényerő, akkor kültérben semmit nem látok, ha manuálisan magasabb fényerőre teszem, akkor sötétebb helyen újra állíthatom vissza, de sorolhatnám még tovább. Ha csak egy mobilom lehetne, az iPhone lenne. Amennyiben ez változik és számomra jobb lesz az Android, akkor azt fogom favorizálni.

  • farrvince

   Így van
   Én is ezt tapasztalom, hogy az android az alap funkciókat sem képes normálisan csinálni. Az alap dolgok is hülyén mennek rajta, s mindenhez kell külső alkalmazás…

 • Pingback: Apple Watch - itt a megoldás, hol a probléma? - kobak pont org()

+