MojAndroid
(x) hirdetés

Sziasztok! Ma egy olyan készüléket mutatok be nektek, melyet páran biztosan jól ismertek. Ez volt az okostelefonok korában egy új lépcsőfok, a kétmagos mobileszközök első hírnöke.

Ennek időpontja 2011 elejére tehető, mikor az LG megjelentette az Optimus 2X-et más nevén a P990-es modellt. A Cortex A9-es magokra épülő Nvidia Tegra 2 alapú hardver kellően erős volt a maga korában hogy előrelépést jelentsen az addigi egymagos csúcsmodellekhez képest. Bár a később érkező Samsung Galaxy S2 erősebb konstrukcióként hamar letaszította a trónról, árával sokáig tudta tartani a versenyt. A telefon a bátyámtól került hozzám, nagyjából egy év használat után. Előtte egy HTC Desire telefon tulajdonosa voltam, amit az akkorra már nagyon lassú Adreno 200-as IGP miatt váltottam le, valamikor 2012-ben.

Külső

Külsőt tekintve 139 g-os tömeg és a 23,9 x 63,2 x 10,9 mm-es méret jellemzi az Optimust. Nem egy éppenséggel karcsúságra törekedő készülékről van tehát szó, cserébe biztos fogást biztosít, nem esik ki könnyen a kezünkből. Az anyaghasználat egészen elfogadható, az előlapot Gorilla Glass védi. A kezdetektől fogva fóliával használom a készüléket, sosem lehet tudni mennyire érzékeny a mikro karcokra. Ha az oldalára tekintünk, láthatjuk, egy szürkés sáv fut körbe, ezt azért nem kímélte az idő vasfoga, kopások, esések nyomai itt látszanak meg először. Láttam már olyan tulajdonost, akinek erről a sávról sok helyen lepattogzott a festék, nem árt vigyázni vele. A hátlap puha tapintású műanyagból készült, közepén egy fémcsík látható „with Google” felirattal. Az összeszerelés minősége összességében nem rossz, ami bosszantó az az állandó ropogás hátlap megnyomkodása közben.

Optimus 2X teljes Optimus 2X felső rész

Térjünk át gyorsan a kezelőszervekre: elől az alsó fertályon találjuk a négy érintőgombot (azóta a keresés gomb teljesen kikopott a köztudatból így érdekes látni ezen még megvan), felette a 4 colos 480x 800-as felbontású IPS kijelző található. Szép és valósághű színei vannak, fényereje kellemesen jó, cserébe sokat fogyaszt a panel és hajlamos tükröződésre. Hátlapon a már előbb említett fémcsík, illetve a 8 megapixeles kamera található egy LED villanó társaságában. A telefon tetején 3,5 mm-es jack dugó, HDMI csatlakozó és a bekapcsoló gomb fellelhető. Sajnos utóbbiról elmondható mivel napi szinten a legtöbbet ezt használja a felhasználó már nem az igazi az érzékelése, van amikor többször meg kell nyomni hogy feléledjen a készülék. Alul a külső hangszórót, mikrofont és a közé ékelt microUSB csatlakozót találjuk, kopás nyomaitól nem kímélve.

Oprtimus 2X alja Optimus 2x teteje

Hardver

Nézzük mivel állunk szemben: van itt két magos egyenként 1 Ghz-re skálázott Tegra 2 250-es processzor, 8 GB ROM, 1500 mAh akkumulátor és –sajnos- csak 512 MB memória. Ez utóbbi egy fájó pont a telefon életében, amióta beköszöntött a 4-es android főverziók kora állandó raméhséggel kell megbirkóznia a telefonnak, amit lassú betöltéssel, multitasking hiányával „hálál” meg. Az akksi akár jó is lehetne, de azzal hogy naponta kell tölteni már nem hozza azt mint régen, érezhető a kapacitáscsökkenés. 2,5-3 órányi kijelzőhasználat a maximum ami kihozható belőle, ami már akkor sem, manapság meg aztán végképp nem számít acélosnak. A sokat fogyasztó SoC és a kijelző nem kíméli a telepet. Adatkommunikációs téren rendben van a telefon, Wi-fi 802.11b/g/n szabványt kezeli, ahogyan a Bluetooth 2.1-et és a 3G-t is, valamint a szokásosnak mondható GPS sem maradt ki. Teszteredmények alant láthatók, a lehető legtöbb benchmark programot lefuttattam, három mérés átlagából született az eredmény (Geekbench 3 és Octane sajnos nem futott le).

Teszteredmények

Szoftver

Ha már az Android verzióknál tartunk említésre méltó, talán ez volt korának egyetlen kétmagosa, amely egyes régiókba alapból 2.2-es rendszerrel érkezett. Ezt később frissítették Gingerbreadre majd hosszas huzavona után kényszerből kiadtak egy 4.0.4-es ICS változatot. Bár ne tették volna, az új rendszer előnyeinek élvezete helyett egyértelmű visszalépés volt a tulajdonosoknak mikor rászánták magukat a frissítésre. Sok helyen hajlamos volt erőteljes lassulásokat produkálni, amit a swap memória partíció bevezetésének köszönhetett. Ez a partíció a kevés RAM mennyiségen próbált enyhíteni, mivel a belső tárhelyből lecsippentett részen tárolta egy részét annak, ami egyébiránt a memória feladata, ezzel bővítve a kapacitást. Gondolhatjátok mindez mennyire állta meg a helyét a valóságban, amikor az adatokat ide írta vagy innen olvasta a rendszer az mindenképpen rontotta az általános sebességet, hajtépő laggokat generálva.

Ennek okán, a telefonon nem túl sokáig volt gyári ROM, hamar az alternatív megoldások irányában kezdtem el nézelődni, mert a friss változatokról nem szívesen mondtam volna le. Ahogyan jöttek az új Cyanogen Mod verziók és készültek el a telefonra úgy tettem fel őket szépen sorban, amíg el nem jutottam a tesztünkön szereplő Kit Kat verzióhoz. Bár a hivatalos támogatás a 10.2-es CM-ig terjed, lelkes fejlesztők átültették a legújabb változatot. Előre leszögezném, nem a végleges változatról van szó, jelenleg az M3 vagyis a „harmadik mérföldkőnél” járnak a hivatalos CM mod készítésben.
Természetesen nem kizárólag CM 11-ről szól az élet, MIUI és SlimKat rom verziók egyaránt elérhetőek a telefonra. Ami az egyik legérdekesebb jelenség, hogy nincs kettő ugyanolyan telefon. Így ami egyik Optimuson jól működik az lehet a másikon hibákkal indul, furcsa lagokat generál, amelyre sokszor ismeretlen a magyarázat. Így volt ez ICS frissítésnél is, a felhasználók egyik fele elégedetten használta, míg a másik részének sok problémát okozott. Ezért érdemes mindenkinek igényeinek megfelelő rendszert keresnie, vagy legalábbis olyat ami elfogadható sebességet produkál.

Homescreen

Elsőre biztosan nem gondolnátok, de egy ennyire korosodó készüléknek is képes volt új lendületet adni a rendszerverzió változása, a Project Svelte gyakran érezteti áldásos hatásait. Mindezt az alant látható videón részletesebben is szemléltetem működés közben, új fícsőrökkel, általános használattal. Túl sok alkalmazást szándékosan nem telepítek egyszerre a készülékre, hogy a „viszonylagos smoothság” életérzés meglegyen. Az értesítések általában ki vannak kapcsolva nehogy wakelock problémákat okozzon. Kicsi tuningot alkalmazok, 1.2 Ghz-es órajelen ketyeg a processzor, mindezt módosított feszültségekkel teszi.

Pár hiba azért akad, de szerencsére nem vészes a helyzet: bluetooth kihangosítóval problémák adódhatnak, ha kihúzom a telefont a számítógépből hot reboottal indul újra, a HDMI és kamera orientációval kapcsolatos hiba is jellemző általánosságban (fordított képet mutat sokszor a kijelző kamerahasználat esetén, mint az a videóban szintén látszik mikor fényképezőről kamerára váltok).

[video:http://www.youtube.com/watch?v=IKdGUk3zT6A]

Kamera

Külön bekezdést érdemel a kamera és az azzal kapcsolatos tapasztalatok. Nem sokat használom, mert ha tehetem, inkább digitális fényképezőt részesítek előnyben. Viszont vannak pillanatok, amikor csak a telefon van kéznél, ekkor szoktam lőni pár képkockát. A CM gyári kameraalkalmazása helyett a feav félét használom, viszonylagos megelégedettséggel. Sokáig nem voltam elégedett a képminőséggel, mivel szürkés és elmosódott szélű képeket produkált, sok zajjal. Aztán rájöttem mindez a lencsevédőnek köszönhető, ami kissé módosítja a színeket és a mosott végeredményt okozza. Ezért a telefon hátlap levételével szebb képek készítésére nyílik mód. Ezt pár tesztképen meg is mutatom, milyen lencsevédővel illetve a nélkül a fotók minősége. Videózni eredetileg 1080p-ben képes a telefon, ám őszintén szólva sosem használtam, mert videózni kamerával szoktam.

Kameravédővel


Kameravédő nélkül


Összegzés

Van értelme CM 11-nek régebbi telefonokra? Igen nem is kevés! Egyre több tapasztalat támasztja alá a régi készülékek felhasználói élményének javulását, ehhez mindössze kicsi hozzáértésre és türelemre van szükség. Aki hasonló tudású készülékkel rendelkezik, és a cserén gondolkodik, ajánlom hogy előbb tegyen egy próbát ezzel a verzióval, ugyanis ennek használata mellett nem éreztem égető szükségét a cserének. Nem mondom azt hogy nem hajlamos a belassulásokra, és nyilvánvalóan követel némi kompromisszumot. Viszont mindennek mennyisége megszokható és a napi használatban elviselhető, mint ahogy az a pár bosszantó hiba sem okoz hatalmas problémákat.

Ez az első nagyobb volumenű cikkem, ha bármit észrevesztek, ami az én figyelmemet elkerülte vagy nem helyesen írtam le szóljatok. Köszönöm, hogy elolvastad ezt a nem túl rövid irományt.

Linkek

Páran kértetek linket, így ezzel kiegészítem a cikket, hogy aki esetleg szeretné kipróbálni a Kit Katet tudja hol kezdje el.

Mindenki saját felelősségére nyúljon telefonja szoftveréhez, alapos utánaolvasást követően!

Információszerzésre ajánlom az XDA Optimus 2X részlegét, angol tudás szükséges a megértéséhez. Ahhoz hogy CM 11-et telepíthess az Optimus 2X-re fontos hogy új bootloaderrel (ICS alapút, tehát ha ICS-t futtatsz a telefonon akkor ezt a lépést teljesítetted) rootolt és custom recoveryvel ellátott rendszert használj, anélkül nem fog menni!
Ha a root, recovery és bootloader stimmel, utána a kernel és rom .zip kiterjesztésű fájljait kell a telefon memóriájára helyezni, majd Clockworkmoddal (vagy TWRP-vel) flashelni először rom-ot, majd a kernelt.

Szerk.: Időközben kérésre frissítettem a linkeket aktuális változatokra. A ROM neve megváltozott (cm-11-20140713-UNOFFICIAL-p990-bcmdhd.zip) illetve a kernelé is, telepítésükkor elvileg nem kell semmi mást csinálni mint CWM-be egymás után telepíteni először a ROM-ot majd a kernelt.

XDA Optimus 2X részleg
Rootolás, custom recovery és bootloader csere
CM 11 ROM minden fontosabb információval
Módosított Kowalski Kernel

(x) hirdetés
2014.03.14.

+