MojAndroid
(x) hirdetés

Nemrég írtam arról, hogyan működik az Android frissítés. Akkor megtudtuk, hogy ugyan van egy frissítés ellenőrzése gomb a beállítások között, de azt nyomogatni nem sok értelme van, mert nem nagyon befolyásolja, hogy mikor érkezik meg a telefonunkra a frissítés. A frissítést elmagyarázó Dan Morill azt javasolta, hogy aki nagyon siettetni akarja a frissítést, az használja az “adb sideload” funkciót. De mit is jelent ez?

Ez a leírás elsősorban azoknak szól, akik nem ijednek meg, ha parancssorban kell dolgozni a számítógépen, tudják mi az az ADB, ismerik a recoveryt és nem idegenkednek ezek használatától sem. Tehát kb. a középhaladó Android felhasználók szintje.

Nagyon alaposan olvasd el amit írok, semmiféle garanciát nem vállalok, ha bármi elromlik a készülékeden! Az is előfordulhat, ha valamit elrontasz, akkor az végérvényesen tönkreteszi a készüléked
Figyelem: Egyes készülékeknél lehet eltérés az itt leírtakhoz képest! Elsősorban a Nexus készülékekhez használható ez a leírás, a többi gyártónál érdemes utánaolvasni más forrásból is, mert nem próbáltam még ki, csak Nexus készüléken (igazából azt sem tudom mi az az Odin, és miért jó).

Az ADB sideload funkciója a Jelly Bean verziókkal érkezett az Android világba, és azok életét hivatott megkönnyíteni, akik idegenkednek (tegyük hozzá, jogosan) a fejlesztői oldalról letölthető ROM-ok felírásától, csak egyszerűen telepíteni szeretnék a készülékükre a legutóbbi Android frissítést, de nem félnek egy kis mókolástól. A cikkben lévő útmutató feltételezi, hogy telepítve van a számítógépedre az ADB és sikeresen be is állítottad az ADB kapcsolatot a telefon és a számítógéped között. A kapcsolat ellenőrzésének legegyszerűbb módja, ha a készüléked egy USB kábellel összekötöd a számítógéppel, a számítógépen megnyitsz egy parancssort, és kiadod az alábbi parancsot:
adb devices

Lássuk, hogyan is lesz a készülékünkre kiadott legfrissebb ROM telepítve! De mielőtt belevágsz, ellenőrizd, hogy a készüléked akkumulátora fel van-e töltve (legalább 80% tanácsos)!

I. lehetőség: firmware flash

1. Letöltöd a megfelelő firmware-t. Nexus készülékek esetén az Android fejlesztői oldalán lehet megtalálni a hivatalosan kiadott ROM-okat. (A legújabb KitKat rom ez: Android 4.4 (KRT16S))
2. Kicsomagolod a letöltött zip fájlt.
3. Elindítod a telefont bootloader módba. (bekapcsoló+hangerő le együttes nyomvatartása)
4. Futtatod a telepítőt. (flash-all.bat, vagy flash-all.sh kiterjesztésű parancsfájl, operációsrendszertől függően)

Ez a módszer törli az összes beállításod, és telepített programod és az SD kártyád! A telepítés eredményéül egy teljesen új Android rendszert kapsz. Ha korábban rootolva volt a készülék, akkor ez után az is elvész.

II. lehetőség: adb sideload

1. A sideload használata előtt be kell szerezni a telepíteni kívánt OTA frissítés URL címét. Vagy legalábbis az OTA frissítést magát. Figyelem, ez nem azonos a firmware-rel! Letöltés előtt nagyon fontos, hogy ismerd a jelenleg használt Androidod build számát (Settings -> About Phone -> Build number), mert az OTA fájlok mindig a nevükben is megadott verziók között tudnak frissíteni!

2. Letöltöd a készülékednek megfelelő OTA zip fájlt. Ennek a fájlnak jól nézz utána, mert ha rosszat telepítesz, elronthatod a telefonod!!!

3. NEM csomagolod ki a letöltött zip fájlt!

4. A készülékeden belépsz bootloader módba: Kikapcsolod a készüléket, és bekapcsolás+hangerő le és hangerő fel gombok együttes nyomva tartásával kapcsolod be. De a legegyszerűbb PC-n kiadni ezt a parancsot:
adb reboot-bootloader

5. A hangerő gombokkal kiválasztod a “recovery mode” sort, és a bekapcsoló gombbal belépsz abba. Elvileg mind a gyári, mind a custom recoveryk támogatják ezt a funkciót, legalábbis a CWM és TWRP recoveryk igen. Ha custom recoveryd van, akkor telepítés előtt a biztonság kedvéért ellenőrizd az Android fejlesztői fórumokon (pl XDA), hogy az új frissítés működni fog-e a nálad használatban lévő verzióval!

6. Ha jól csináltad és gyári recoveryd van, akkor egy robotot látsz egy kérdőjellel. Nyomd meg egyszerre a hangerő lefelé és bekapcsoló gombot, és akkor belépsz a recovery menübe.

7. Gyári recoveryben válaszd ki ezt a sort, és a bekapcsoló gombbal indítsd el a funkciót: apply update from ADB. CWM Recooveryben itt keresd: install zip -> install zip from sideload.

8. Ha a készüléken sikeresen aktiváltad a sideload funkciót, akkor a PC-n ki kell adni a telepítő parancsot:
adb sideload [a letöltött OTA zip fájl neve]

9. Ha jól csináltad, a telepítő fájlt felmásolja a gép a készülékedre, és elkezdődik rajta a frissítés. A frissítés állapotát a készüléked kijelzőjén tudod követni. A frissítés végén visszalép a recovery menübe a program, ekkor indítsd újra a készüléket, és élvezd, amit alkottál.

Ezzel a módszerrel minden telepített alkalmazásod és azok adatai megmaradnak, ugyanúgy, ahogy egy OTA frissítés során történne. De azért mérget nem vennék erre.

Kicsit részletesebben, angolul ez a második leírás elolvasható a droid-life oldalon.

Sok sikert!

Utóirat:
A cikk apropóját az adta, hogy ma megjelent Nexus 4 és Nexus 5-ös telefonokra az Android 4.4.1-es verzió.
Nexus 5 hivatalos OTA fájl: KRT16M -> KOT49E
MD5 sum: d465ab3e78e3d99708687cfb1abf1f14
Méret: 54MB
Nexus 4 hivatalos OTA fájl: KRT16S -> KOT49E
MD5 sum: fc144a5ef26821e0c5fd8d1bfe148a42
Size: 51.9MB
Nexus 7 2013 LTE hivatalos OTA fájl: KRT16S -> KOT49E
MD5 sum: 5f03567aacd654db41371b2769b306d7
Size: 52.8MB

(x) hirdetés
2013.12.06.

+