MojAndroid

Appvasárnapot kéne írnom, de a helyzet az, hogy ehelyett egy készüléktesztbe oltott véleménycikket fogtok olvasni. Ráadásul vélhetően nem is vasárnap! Mai alanyunk a Sony Xperia Z Ultra, melyet a Sony Magyarország jóvoltából használhattam.

Nos: az Xperia Z Ultra egy phablet. Ez ugyebár az az eszköz, ami egyrészt semmire sem jó: 6,4″, gyakorlatilag esélytelen, hogy bármelyik zsebedbe beférjen, kivéve persze azt az esetet, ha esetleg valami lábszárnyi méretű zsebbel rendelkező rappergatyában jársz, vagy bohóc vagy. (Van-e különbség ugyebár, de ezt meghagyjuk a Velvetnek.) Állva még éppenséggel belefér, viszont ha leülsz, fonák helyzetbe kerülsz egy félbetört telefon és a szervíz viszonylatában. Ráadásul tabletnek elvileg kicsi, 6,4″ az nem 7″, nem 8,9″, és nem 10,1″, azoknak az iPad usereknek tehát végleg kicsi, akiknek ugyan jó a szeme, de a hipsterszemüveget a közértben csak olvasódioptriával kapni és ezért nem látnak jól. (Nekem meg, ugye, a két szódásszifonnal…) Aztán meg: 1080p kijelzője van, ami köztudott, hogy manapság még akadni szokott, igaz?

Nos

Mielőtt továbbmegyünk, essünk túl a száraz tényeken: az Xperia Z Ultra egy bitang. Amit ma bele lehet pakolni, azt belepakolták:

 • 4×2,2 GHz-es Qualcomm Snapdragon 800 proci, Adreno 330 GPU
 • 2 GB RAM, 16 GB belső memória
 • 6,4″-os, 1080×1920 pixel felbontású (344 ppi pixelsűrűségű) kijelző
 • 8 Megapixeles kamera
 • IP58 védettség (10 m-ig vízálló, porálló)
 • FM rádió, GPS és GLONASS támogatás, NFC
 • 3050 mAh akksi

És akkor menjünk tovább.

Azt hiszem kertelés nélkül kimondhatom, hogy míg a Sony Xperia SP az egyik legjobb telefon volt, amit 2013-ban volt szerencsém használni, az Xperia Z Ultra benne van a top 3-ban. Talán a top 2-ben is.

ORLY?

Sokat gondolkodam ám ezen, mert a 6,4″ nyilván brutális méret. De gondolkodjuk kicsit.

A vas

A vas az igazából alu, meg üveg, és (lassan írom, olvassátok a blogomról) gyö-nyö-rű! Fehér meg üveg, nagyon lapos, bármilyen iPhone felhasználónak kicsordul a nyála utána. IP58-as védettsége is van, úgyhogy említett nyál akár az eszközre is csoroghat, bár az meg milyen gusztustalan már. Szóval szép.

A méret

Bringázni nem fogok úgy, hogy a zsebemben van, ez tény. Ám jelenleg minimum egy övtáskával járok (igen, hasitasi, de ígérem, csak bringán!), mert a Nexus 7-et tenni kell valamibe. Általában inkább hátizsákkal, mert abba belefér még egy powerup (csokira gondoljunk), meg egy notebook is. Hoppá mi? Az ember 2013-ban nemigen indul el csak egy telefonnal.

Nos, az Xperua Ultra Z mellett nincs szükség Nexus 7-re. A 6,4″ majdnem 7″, a gép simán lepipálja használhatóságban az öregecskedő Nexus 7-et. Egyrészt mert gyors, másrészt mert…

A képernyő

Ez a 1080p képernyő egy csoda. 344 ppi, tehát bőven retina, fényes, gyönyörű. Élmény nézni rajta bármit, szöveget, mozgóképet. És hogy a 1080p lassú? Nos, nem. A cucc egyszer sem akadt meg, egyáltalán nem, amíg használtam. Úgy tűnik, a világ felnőtt a 1080p eszközökhöz, és bár feltétlen szükséget még mindig nem látok rá, többé nem egyértelmű hátrány.

A sebesség meg az akku

Ha mindenképpen tudni akarod, a futtatott benchmarkokat erősen meguralta a Z Ultra, az 1080p-vel együtt. Dulván!

 

Tegyük hozzá azt is, hogy (Stamina mode bekapcsolása után) a Z Ultra 2-3 napig vígan elmuzsikált nálam, ezzel a brutál méretű képernyővel, ezzel a sebességgel, kompromisszumok nélkül, 3G-vel meg minden. 2-3 napig!

 

Az oprendszer, és ami nem tetszik

A Z Ultra Android 4.2.2-t kapott, a Sony már megszkott saját launcherével. A launcher még mintha kicsit rá is játszana a gyorsaságra, tényleg bitang gyors. És leírtam már korábban is, nekem a hozzányúlásnak ez a szintje tetszik, nem túl ripacs, nem próbálják meg megváltani a világot.

A billentyűzet szerintem titokban Swiftkey. Nagyon hasonlóan működik, ugyanúgy tanul a Twitter- vagy Facebook aktivitásodból, igaz, kapott egy setup képernyőt ami jobb, mint a Swiftkey-é. Utána viszont ugyanaz a hatékony prediktív és tanuló bevitel, szerettem, nem volt igényem másra. Külön figyelmesség a phablet felhasználók számára, hogy a billentyűzet layoutot beállíthatjuk jobb oldalra, így:

Egykezes gépelés phableten? Simán! Ez az a feature, amit a Swiftkey (egyébként pont így) most épített be.

Egy nagy hiányossága van, az, hogy a szoftverfrissítéshez számítógéphez kell csatlakoztatni az eszközt. Nos, nekem nincs olyan gépem, amire telepíthetnék ilyesmit, így nem is frissítettem – és ez száni, pont egy ilyen eszköznél kéne a felhasználót teljesen függetleníteni mindenféle archaikus megoldásoktól, mint pl. notebook vagy asztali számítógép.

És még egy kicsi: valahogy szemüveggel macera a telefonálás, folyton a szemüveg szárát baszkurálja az eszköz. Elképzelhető, hogy hosszútávon ez meglátszana a telefonon, mondjuk kis karcolás formájában.

Mi tehát az Xperia Z Ultra tipikus felhasználása?

Tegyük a szívünkre a kezünket, a telefonjainkon a telefonálás másod-, harmadrangú szempont lett. A használat 90+%-a nem beszélgetésről szól, hanem twitterezésről, esetleg chatelésről, böngészésről, tartalomfogyasztásról, játékról. Ezekre egy phablet jó. Telefonálásra történetesen kevésbé, de pl. én a telefonálásomat manapság egyre inkább headsettel intézem. A Sony mellékel is a Z mellé egy dokkolót, ha esetleg kétségeink lennének afelől, hogy a készülék alapfelhasználása vajon a fekvő kitámasztott mód. Az.

A Sony Xperia Z Ultra tipikus felhasználása tehát az, hogy urbánus csókaként magadnál hordasz egy eszközt, ami ötvözi magában a tablet és a telefon tulajdonságait, tudsz rajta beszélni, chatelni, gyönyörűszép, nagyon gyors, és ha esetleg rácsöpög az eső, akkor sem jössz zavarba. Gyönyörű eszköz, az egyetlen dolog ami érdekel, hogy ezek után az Xperia Z milyen lesz… Mert ez azért mégiscsak 6,4″.

2013.11.19.
 • farrvince

  Nagyon szép írás. Amugy amit rátettél a Sony-ra az a legjobb telefon :)
  De nagyon tetszik, nagyon jó írás lett mert nem elfogult! :D
  Köszi, végre egy tényleg igazán színvonalas cikk az Androidportáltól! Rég volt ilyen!! Gratula

 • Pinyo

  Tényleg jó cikk, meg jó cucc, viszont ez a Stanima mode kicsit nekem olyan fura. Az Xperia U telefonon is van már ilyen csak máshogy hívják, és tényleg sokat javít az akku időn, csak az ember ne akarja hogy a telefonálást kiváltó csatornákon (Viber, WhatsApp, Hangouts, stb) elérjék mert nem fogják, illetve nem vár fontos gyorsan megválaszolandó e-mailt sem. És szerintem azért ez elég nagy kompromisszum tud lenni.

 • beked

  Hát, ha nem épp egy SP-n szenvedn
  és azon hogy ezt a választ megírjam, most rohannék egy Sonyt venni. De még egy ilyen szemetet a kezembe nem veszek az biztos.

  • t.benedek92

   Mi a baj az SP-vel? (nincs vele tapasztalatom, a véleményedre vagyok kíváncsi :) )

   • beked

    Alap problémák, ami lehet széria hiba is:
    -a chrome sokszor kifagy (kilép), ha zenét indítok, akkár play, akár a gyári, az is ki-kilép bizonyos appoknál, pl. Chrome, g+ de másnál is.
    – más programok is teszik ezt, pl. asphalt 8, facebook messenger.
    – időnként elveszti a térerőt/vagy a netet
    – az irintőképernyő is össze vissza működik. (tükör effekt, vagy nem reagál, vagy teljesen behal és összevissza reagál, de az ritka)
    – – a billentyűzet időnként behal. Pl. az eredeti hozászólásomnál, ezért nem irtam tovább. (gyári is, swiftkey is)
    – a kamera nem jó. a nexusom szebb képet csinál, mégha kisebb felbontásban is, főleg, ha hdr appot használok.
    – a képernyő nem elég szép és főleg nem elég fényes. autobrightness nincs is.
    – vibrál a képernyő korlátozott fényerejű térben ez a legrosszabb, ez nagyon fájó tud lenni

    Izlés beli dolgok:
    -a záróképernyő nagyon rossz. sokkal kevesebb lehetőség mint vanillia esetében (tudom, rootoljam, de mobiltárca miatt van ez nekem … persze van temporaly unroot, meg sokminden….), de: az alap android nem a legjobb dolog a világon, de ami jó benne azt meg kéne tartani és azt megtartva csinálni saját stílust. Alap launchernél nem lehet widgetet méretezni, vagy normálisan elhelyezni. A dialer egy rakás szerencsétlenség. Az alap androidot egy mozdulattal fel lehet rakni, vagy nem. Itt gombnyomás, de ha közben felfele húzod a kezed, akkor feljön egy menű amit csak a tetején megfogva lehet lerakni, hogy felvedd, vagy elutasitsd a hívást. A contact kezelés hibás. Több névre (akik nem g+ conctactok) nem lehet rákeresni. Nem találja, de ha legörgetsz akkor ott van és kiválaszthatod (egyik dialer sem csinálja ezt, amit leszedtem, de azt nem tudom, hogy a hivásfogadásért felelős appot hogyan lehet lecserélni)
    – A képernyő mérete rossz és attól félek ez igaz a fabletre is (ránézésre). elvileg ez is 4.6 mint a nexusom, de egy picit keskenyebb. Nekem pont annyival, hogy kényelmetlen legyen. Hogyan vettem észre. Gondoltam játszok pl. asphatl 8. Már amikor megy és nem fagy le. Valamiért olyan kicsinek tűnt, meg kényelmetlennek. Felraktam Gnex-re is és ott meg tök jó volt nem éreztem azt, hogy tetriszen akar quekezni vagy ilyesmi. összemértem és ránézésre kisebb. (de nem kerestem rá, hogy tényleg.
    nem kényelmes fogni. A súlypont magasan van, de én lent fogom a telefon (mert ott van ugye a bill, meg minden) ezért olyan, mintha ki akarna esni a kezemből. A fém keret csak arra volt jó, hogy az egyetlen leejtésnél nagy csúnyává váljon (nem vékony karc, hanem vastag részen kopás meg mélyedés). A Gnexen a műanyag birja, csak lokális karcolások vannak (meg beépült kavics, mert nem nagyon vigyáztam rá)

    Szóval összességében nem szeretem használni, nem jó ránézni a rossz képernyő miatt, idegesítő az átlátszó csík az alján (éjjel, ha nem kapcsolod ki a notif-ledet, simán felzavar. … és ha már led. Alul átlátszó ronda csík. Három leddel. De nem lehet (vagy nem találtam meg, ahol kerestem) egyenként beállítani a színt az egyes appoknak (ne adj úristen, a ledek számát). A facebook kapott magának szép szines villogást, minden más fehér. Persze a szokásos appok nem működnek…..

    Szóval ez a bajom vele. :) és azért irtam le ilyen hosszan, mert már volt benn szervízben. Az Árkádban levő Telenor(Samsung)-nál adtam le. Mindezt elecseteltem. Visszakaptam “szoftverfrissítéssel” és láttam az áldott jó ember ott a lukban annyit irt a probléma leíráshoz, hogy a programom nem megfelelően működnek…..Szóval most lesz honnan kimásolnom később, ha újra viszem.
    Mert még kicsit mobiltárcáztam volna, de persze az újratelepített app nem működik. (és ha már mobiltárca: hiába volt bekapcsolva a… nem tudom mi a neve, de a lényeg, hogy minden hülyéskedés nélkül (folyamatos nfc müködés mellett) lehessen fizetni, nem lehetett, mert – mint ellenőriztem, nem tartja ébren az NFC-t.

    • Tidzsi

     De jó, hogy az L-t vettem. :-)
     Viccet félretéve, ennyi bugot nem hallottam egyszerre. Szervízben lehet balfaszok, egy full wipe kéne neki.

    • t.benedek92

     Jesszusom…Azért ilyen hiba listára nem számítottam. A hálózat eldobásról sajnos más SP tulajoktól is hallottam. De ez a lista ez tragikus :S

 • Drusantia

  Nem rossz, kifejezetten megtetszett a cikk alapján, azonban pl egy Note 3-hoz képest még mindig le van maradva (feleségemnek az van). Pl 2 GB ram tök jó, de a Note3-ban 3GB van, a kamerája is jobb (8 vs 13), plusz hát a ceruza.
  Az lenne egy nagy dobás a Sony-tól, ha kiadna ceruzás phabletet, mint a Samsung, és az alternatívái is meglennének azoknak az alkalmazásoknak és funkcióknak, amiket pl a Note 3 kapott.
  Nekem van egy Note 10.1 2014 edition tabletem pl, 4.3 androiddal (Note 3 is 4.3, ez a 4.2.2 ilyen szinten szerintem már kevés..), és csurig van nyomva ceruzás (és jó!) feature-ökkel. Plusz ilyen apróságok járnak mellé, mint 50GB dropbox, evernote-hoz 1 év prémium előfizetés, hasonlók.
  Szóval az ilyen dolgok miatt (de legfőképp a ceruza miatt) úgy gondolom még mindig nincs egy szinten a Samsunggal, de határozottan közelebb került. Szép, erős gép, bár az akkut kicsit kicsinek érzem egy ekkora telefonnal (kíváncsi lennék a max fényerő mennyivel halványabb, mint más hasonló méretű készüléken, hogy kompenzáljon).
  Egyébként az ilyen egykezes mód megvan a Note-okban is (még a Note 2-mben is), sőt még ha jól emlékszem állítható is, hogy bal vagy jobb oldalra rakja (bár ebben nem vagyok biztos, én ezt akkor próbáltam ki kb amikor tavaj október-novemberben megvettem), ez a keyboardra és pár alap alkalmazásra vonatkozik, mint pl a számológép.
  A 1080p-s kijelzők egyébként ilyen erős processzorokkal tényleg nemokoznak problémát.
  Érdemes feltenni pl a Cool Tool nevű alkalmazást, én ezen szoktam nézni, hogy épp mennyin jár a proci (legtöbb esetben lemegy a minimális 250MHz-re), ezzel szépen lászik, hogy swipe animációk, stb egy ekkora felbontású kijelzőn mennyire hatja meg a processzormagokat (nem nagyon).

  • farrvince

   Na te barátom ne haragudj de tényleg egy igazi Android user vagy, vagy inkabb egy igazi példája annak hogy tudnak a cégek átverni embereket!
   “Pl 2 GB ram tök jó, de a Note3-ban 3GB van, a kamerája is jobb (8 vs 13), plusz hát a ceruza.”
   Es akkor mi van ha 3 GB van benne es több MP?? Nem vetted észre eddig meg hogy nem a számok számítanak hanem az hogy hogy van valami optimalizálva?? Samsung ebben mindig is béna volt, benne van a nagy hardware a telefonban de nem tudjak raoptomalozálni normálisan a softwaret a nagy harwarera, így tehát semmit nem ér a 3 GB szemben a 2-vel!
   Ezen kívül a kameraban sem a megapixelek számítanak csak! Pl ha nagyobbak a pixelek akkor alapból jobb a kamera ugyan annyi megapixellel! Ilyen például az iPhone 5S kamerája, ami ugyan annyi megapixellel nagy képminőségbeli javulást tudott elérni a pixelek méretének a növelésével! Ugyan ez igaz az iPhone-ban a Hardware-Software kombira, nincs 8 mag es 3 GB RAM, megis a rendszer stabil, borzasztóan gyors (egyelőre nem tudja egy telefon sem lenyomni Benchmarkon az 5S-t). Ez bizonyítja azt, hogy nem a nagy számok kellenek hanem a jo programozás és a jo optimalizálás!

 • Ricsi

  Én vettem egy Z Ultrát még egy éve 140.000ftért. Imádtam, ám 13 hónaposan, még akkor is újszerú állapotban, semmi hajszálkrc és semmi komoly kihívás. Csak fizetős appok, azok is csak munkára. Sosem játszottam rajta, kifejezetten irodai munkatelefon volt. Vigyáztam rá és ennek ellenére 13 hónaposan úgy döntött a proci, hogy meghal egyik pillanatról a másikra. Persze egy év gari. Szóval most kaptam egy 77.000ft-os árajánlatot javításra egy majdnem új telefora. Nem tudom mit gondoljak a Sonyról.

+