MojAndroid
(x) hirdetés

Évekkel ezelőtt, mikor először írtam róla, idehaza még igen csekély volt elterjedtsége. Japánban azonban -ahonnan származik- viszont már komoly marketing állt mögötte, ipari szabványként, kereskedelmi módozatként kezelték. A QR kód a történetem főszereplője, s azért választottam ezt, mert hiába a „fiatal vagyok és mindent tudok” – az általam megkérdezett tizen- és huszonévesek többségének lövése sem volt róla. (Lám, itt az oldal szélén is díszlik egy.) A senior android felhasználókról meg már nem is beszélve.

A QR kód a Quick Response, vagyis gyors válasz rövidítése. Hiszen manapság minden gyors. Csak a nagy száguldásban élni felejtenek el. Gyors születés, gyors felnövés, gyors dugás, gyors gyerek, gyors halál. Ennyi. Egy egész élet, leírható pár szóban! Elfér egy alap QR kódban. (Még rímel is – hiába, egy Romhányi veszett el bennem…-már aki tudja, hogy ki volt Ő. Azért jó nekem, mert bármikor eltérhetek a tárgytól, a főoldalról is mellőzött a fő-blogházmester – nem vagyok elég kocka, ehhez a site-hoz. A „facebukkon” se jelenek meg, de sebaj, nem bánom, mert mégis megtalálnak -meg különben is- élőszóban több emberhez eljutok, mint írott/olvasott formában. Hja, kérem én nem csak hatszáz szavas szókinccsel bírok, ha dicsérek, azt is, ha szidok azt is bő szóval teszem.Most egyébként a 2500-as karakterszámot szeretném elérni, hogy az egész írást QR kódba tömörítve, díszműként kitegyem ide.

A QR kódok négyzetes ábrák, melyek mintha apró labirintusokat rejtenének. Kódolhatunk bele telefonszámot, GPS címet, névjegyet, szöveget. Velük -idehaza- legtöbbször bolti termékeken találkozunk, afféle modern vonalkódként. Az eredeti gondolat, mely szabad forrású, a Denso-Wave cég szellemi műhelyéből származik, s 1994-től kezdve használatos.

Mára már nem csupán információ tárolására/közvetítésére, vásárlásra használjuk, hanem -s egyidejűleg- a modern kor vizuális kultúrájának részévé is vált. Android telefonokra is nagyon hamar elkészítették a régi, Java-s környezetben már jól működő programot, mely a Barcode Scanner nevet viseli. Nekem legalábbis ez vált be a legjobban. Ingyenes verziója elérhető a Marketen.

Mi magunk is gyárthatunk QR kódot. A világháló tele efféle telepítést nem igénylő programokkal, még a böngészőkhöz is találni QR kód gyártó kiegészítőket. Ím néhány az online szekcióból:
http://qr-kod.hu/
http://goqr.me/
http://qrd.by/qr-code-generator-eps
Mindegyik kép letölthető és szabadon használható.
Mivel elértem a 2500 karaktert, itt a vége.

2013.09.04.

+