MojAndroid
(x) hirdetés

Mikor érdemes lecserélni egy telefont? Én úgy gondolom erre nincsen általánosan elfogadott válasz, tekintve, hogy havonta jönnek ki az újabbnál újabb mobilok, az árak folyamatosan mozognak, a kínálat egyre csak nő. 2013-ban úgy döntöttem lecserélem a mai napig jól működő symbianos telefonomat, ami funkcionalitás terén viszont már nem igazán rúghat labdába a mostani mezőnyben.

Itt megjegyezném hogy abszolút pártatlanul indultam neki a keresésnek, nem voltam egyik rendszer iránt sem elfogult, se nem utáltam őket(a Nokia azért az évek folyamán a szivemhez nőtt). A családban van több Androidos tablet, a barátnőm pedig Apple terméket használ. Elsőként a csapból is folyó iPhone-t vizsgáltam meg, amit végül a kicsi mérete(gyakorlatilag elveszik a tenyeremben) és a nevetséges ár miatt ejtettem.A Samsungok designja sajnos nem az én világom, így végül a htc one és a lumia 920 került képbe. Az árat viszont 100.000 ft-nál húztam meg, így ezektől is búcsút intettem.
Számomra az első számú szempont a RAM. Véleményem szerint 1 GB alatti RAM-mal nem lehet kihasználni egy okostelefont. A második szempont a belső tárhely volt, mivel rengeteg olyan személyes és egyéb dolgom van amihez kell a hely. A harmadik szempont a külső volt, legyen egyszerű és elegáns. Ezek alapján végül a Nokia Lumia 820, a Nexus 4, és pár HTC modell maradt. Végül az ár és a nokia iránti bizalmam miatt a 820-ast válaszottam. A RAM megvan, a külső szép, és microsd kártyával bővíthető a tárhely, ami azt hiszem manapság már ritkaság számba megy. Nos 2 hónap használat után meg kellett szabadulnom a készüléktől, mivel abszolút nem azt az értéket kaptam, amit elvártam volna ezért az árért. Magát a windows phone 8-at egy jó rendszernek tartom, tény, hogy el van maradva minden tekintetben a konkurenciától, de hihetetlenül stabil, folyamatos, jól optimalizált és sokkal közelebb áll egy telefonhoz, mint egy mini számítógéphez.

Nem részletezném, miért döntöttem a telefon lecserélése mellett, mert nagyon hosszúra nyúlna a bejegyzés(ha valakit érdekel egy másik bejegyzésben megírhatom), lényeg a lényeg hogy egy kis plusz ráfordítással végül a Nexus 4-et választottam és maximálisan elégedett vagyok vele. Egy kolléga panaszkodott itt az oldalon a telefonra, leginkább az üveg borításból adódó hátrányok miatt. Szerintem egy előrelátó ember tisztában van vele, hogy az üveg sérülékeny és kényesebb anyag mint a polikarbonát, vagy bizonyos telefonoknál használt alumínium borítások, így egyből egy bőr flip tokot is rendeltem a telefonhoz (ami állványként is tud funkcionálni), ha le/el kell tennem valahova nagyon hasznos, kézben pedig tokkal és tok nélkül is teljesen jól elvagyok.

Véleményem szerint a Nexus 4 jelenleg az egyik legszebb telefon a piacon, nálam a top 3-ban mindenképp ott van. A telefon és a kijelző mérete számomra egyaránt ideális, kényelmesen tudom használni. Hardveresen pont az arany középutat képviseli, a 4 magos processzor és a 2 GB RAM jelenleg több mint elegendő, kiválóan fut rajta a rendszer és folyamatos a multitasking, valamint a jövőre nézve is garancia arra, hogy minden futni fog rajta. A stock androidot mindenképp pozitívumnak tartom, illetve a garantált szoftveres támogatás miatt sem kell egy darabig aggódni. Masszív használat mellett egy nap, általános igénybevételnél két napot is elvagyok, ami szerintem abszolút jónak mondható.
Az egyetlen negatívum amit fel tudok hozni, számomra a belső tárhely mérete, bár szerintem a legtöbb ember számára elegendő az a 16 GB. Jelenleg a Google Drive van a segítségemre és aránylag elférek a telefonon.

Ha nem történik valami eget rengető változás a mobil piacon, (pl.: drasztikusan megnövelt akku idők, vagy elérhető áron 64-128 GB tárhely) akkor azt hiszem legalább 2 évig nem szorulok telefon cserére. A jelenlegi hardver abszolút képes kielégíteni minden igényt, ami egy telefontól reálisan elvárható, szoftveresen pedig egy darabig biztosítva vagyok és ahogy elnézem a Google helyzetét nem kell félnem attól, hogy elavul a rendszer.
Az utolsó 200-250 dolláros google play kiárusítás vevői pedig szerintem hihetetlen jó vételt csináltak.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Edit1: Egy-két mondatot utólag kihúztam, mert nem tartozik szorosan a témához, de a véleményem nem változott ezzel kapcsolatban.

2013.09.02.

+