MojAndroid
(x) hirdetés

Oláh Ottó (akit egyébként érdemes követni, Androidportal core tag Ripthestage-gel nagyon szórakoztató flamewar-okba szoktak keveredni) Twitter feedjében találtam a The Meanings of Appleiness című random blogposzt linkjét, ami beindított bennem egy gyors gondolatfolyamot a saját korábbi Nexus 4 rant-emről.

2013-08-15_appleiness_vs_googleiness.png

Olvastam (hogyne olvastam volna) a hozzászólásaitokat, jót is, rosszat is, moderáltam is vagy kettőt, és a két általános ellenpólus az volt, hogy

  1. lipilee-nek igaza van, tényleg rossz a dizájn
  2. lipilee miért nem barátkozik meg a gondolattal hogy ez ilyen és használ valami védelmet

És persze köszi a kommenteket és biztos minden kommentelőnek igaza van, én mégis úgy érzem, hogy (a magam degradálása vagy ajnározása nélkül) a Googleiness-be beletartozik egy ilyen rant. Egy átlag Apple felhasználó zokszó nélkül elfogadja, hogy az iPhone kopik, törik, az antenna rövidre záródik, és hogy a bumper case de facto kötelező tartozék. Ezt valakik így találták ki és ők jobban tudják, következésképpen mennyi az a bumber case és hol lehet megvenni.

A Google felhasználók nem ilyenek, illetve ne általánosítsunk: én nem vagyok ilyen. Pont azért használok Google terméket, mert eddig azt tapasztaltam, hogy többnyire olyan hozzáállással készül szoftver-hardver feléjük, ami nekem tetszik. A hardver időtálló, a szoftverben ha valami nem tetszik, módosíthatom, nem kell elfogadnom olyannak, amilyennek megálmodta, aki megálmodta.

Ezt látom mostanában (egyre gyakrabban egyébként) borulni, ami persze biztos természetes folyamat, de akkor is, borulni látom. A hardver tervezésekor nem a használhatóság a fő szempont, a szoftverfejlesztéskor nem a felhasználó kényelme és a módosíthatóság a fő szempont. Példát akarsz a Nexus 4 anyaghasználatán kívül? Google Reader, új Hangouts, Google Keep, és egy pár később szerencsére visszavont döntés, mint pl. a CalDAV API bezárása.

És miközben simán elfogadom (mert “tiszteljük felebarátaink agybaját”), hogy van olyan felhasználó aki szerint user error az, hogy a telefon a kialakítása révén karcolódik, magát a tényt nem tudom elfogadni, hogy a Nexus 4-hez bumber kéne, miközben, hangúlyozom, kanyarban nincs dizájnban egy HTC eszközhöz képest. Le fogom matricázni, aztán majd 50 dollárért cserélek hátlapot, ha annyira súlyos lesz a kamera előtti karc helyzet, és innentől nyitva tartom a szemem, hogy olyan eszközt vegyek, ami az én szám íze szerint van tervezve, mert láthatóan nagyobb lett a lutrifaktor.

Over and out, most pedig térjünk vissza a készülékteszteléshez, izgi dolgok vannak a csőben nektek!

(Megj.: ha/amikor ez a mini rant-sorozat eléri a négy cikket, akkor már Quadrantról beszélhetünk majd, ugye? Bocs.)

(x) hirdetés
2013.08.15.

Ezeket már olvastad?

+