MojAndroid
(x) hirdetés

Előszó: alant magánvélemény következik. Vitatkozni lehet, sőt érdemes, mert előre látom, hogy flamebait téma, de már most kérek mindenkit a személyeskedés és az extrém fanboyizmus mellőzésétől, nem leszek szükség esetén rest kommentet moderálni. Köszi.

Már majdnem másfél hónapja (július 3 óta van meg), hogy lecseréltem a Galaxy Nexusomat Nexus 4-re. (Btw, aki az eladással kapcsolatban keresett és nem hívtam vissza: szabin voltam, holnapól rajta vagyok!) Hetek tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy az eddigi legrosszabb Nexust használom.

Wait, what?

– mondja a moderáltabb olvasó; a kevésbé moderált most az előszóban említett személyeskedésbe torkollik épp, amit, ha kommentbe önt, akkor moderáltabb lesz még a moderáltnál is. Na, szóval érted. (I mean yeah.)

First things first: a Nexus 4 jó hardver. Gyors a procija, jó a felbontása, van neki erős wifije, barométere, meg amit akarsz, ha csak a hardvert tekintjük, élvonalbeli. Igaz, hogy nem AMOLED a kijelzője, ami szerintem visszalépés a Galaxy Nexustól, de ez még megszokható. Lenne.

Na de lássuk a terméket!

Amennyire nem szép eszköz a Galaxy Nexus (ami nem azt jelenti, hogy csúnya, hanem azt, hogy semmilyen), annyira hozsánnázták a Nexus 4-et a dizájnja miatt. Krómcsík oldalt, ezek a kis csillogó szarok a hátlapon, az LG szépet alkotott, mondta a sajtó. És valóban, valamivel szebb, mint egy (bármelyik) Samsung eszköz. De ez jelent bármit is? Nem. Szebb az eszköz, mint egy HTC? (Mondjuk egy One S, vagy egy One?) Nem. Akkor?

A Nexus 4 érzetre jól összerakott műanyag, ami azért vicces, mert egyébként az oldalán kívül mindenhol üveg. Ismétlem:

Mindenhol üveg

Hátul is.

Ennek eredménye az, hogy az eszköz csúszik. Úgy értem: csúszik, vagy ha úgy tetszik: CSÚSZIK. (Esetleg: CSÚSZIK.) Mindig. Ha nem egy tökéletesen vízszintes felületre teszed, le fog csúszni. Olyan nincs, hogy nem csúszik le, maximum olyan, hogy csak fél óra alatt csúszik le. Esküszöm, amióta megvan, többször esett le, mint a Galaxy Nexus. Polcról, kanapéról, a bőr pénztárcámról, lecsúszik, leesik. Ebből az egyik a garázsban, látszólag vízszintes felületről (de hát biztos lejtett egy fokot valamerre), betonra, amelynek eredményeképpen az egyik szexepil, a krómcsík, nos, már nem olyan mint újkorában. Szépséghiba nr. 1.

Aztán elvittem nyaralni, és ez, úgy tűnik, nem tartozik a támogatott felhasználási módok közé. Sejthető lenne persze ez másból is: mivel az akku nem cserélhető, az akkuidő pedig, nos, szánalmas, (bőven 1 napon belüli, ha nem adod fel a 3G-t), logikusnak tűnik, hogy ezt a telefont tényleg az otthon-iroda viszonylatra találták ki, meg hogy a médiacentert távirányítsd vele. És valami oknál fogva az autós töltő, ami Juli Nexus S-ét vígan tölti, a Nexus 4-ből még a kis villámos akku ikont se izgatja ki. Nem tudom kocsiban tölteni, kész.

Ez a kisebbik gond lenne, a nagyobbik az, hogy nem vittem magammal a hermetikusan zárt telefontokomat. Félreértés ne essék, nincs nekem ilyen; a Galaxy Nexussal sem volt, és mégsem karcolódott meg sose. Szerintem egy normális telefon esetében nem kell ehhez nagy trükk, csak annyi, hogy kitüntetett zsebed van a telefonnak. Nálam ez a bal zseb: odafigyelek, hogy na tartsak benne aprót, kulcsot, csiszolópapírt, ipari gyémántot, csak a telefont. Erre kb. az első Androidos telefonom óta figyelek, és eddig bevált. Nem úgy a Nexus 4-gyel! A (gondolom) nyaralás köben felhalmozódó zsebhomok, vagy isten tudja mi miatt enyhén szólva nem úszta meg a hetet: 4-5 hajszálkarcolás az előlapon, 6 komoly karcolás az oly sokat ajnározott hátlapon. És nem is akárhol, a 6-ból 2 karcolás a kamera előtt megy el:

És amikor ezt észrevettem, akkor két dolog történt. Egyrészt eldöntöttem, hogy megírom ezt a cikket. Másrészt olyan jelzőkkel illettem a Nexus 4 terméktervezőjét, amit innen a cikk alól simán kimoderálnék. Egy kamerán keresztülhaladó karcolással ugyanis normál telefon esetében semmi baj nincs: a kamera vagy süllyesztve van, hogy az üvege ne karcolódjon, vagy cserélhető az a kis (általában erősített) üveglencse, vagy mindkettő. Nexus 4? Egyik sem, rohadjon meg, aki nem tud vigyázni a telefonjára! A vaku előtti üveg (látszólag) cserélhető, mintha annál fontos lenne. A többi esetben meg – gondolom – full elő- és hátlapcsere. Szánalmas.

Lássuk tehát, mit ad nekünk a Nexus 4 mondjuk egy Galaxy Nexushoz képest.

Pro:

  • gyors
  • jobb a kamerája
  • hm, gyors
  • van benne valami szenzor, ami a másikban nincs
  • ööö, gyors?
  • stock Android, ja nem, az a másikon is van

Con:

  • nem AMOLED kijelző
  • csúszik, mint takony a jégen
  • sérül, karcolódik
  • nincs cserélhető akku
  • a beépített akku hamar merül
  • a kamera üvege semmilyen módon nincs védve
  • ha sérül, a kameraüveg nem cserélhető (csak hátlappal együtt)

Összefoglalva

Kicsit több, mint 5 hét után a csodaszép Nexus 4 a közvetetten a terméktervezésből fakadó sérülések miatt ma már sokkal viseltesebb, mint a Galaxy Nexusom sokhavi használat után. Nyilván demagógia lenne kijelenteni, hogy maradni akarok a Galaxy Nexusnál, de az igazság az, hogy ha akarnám, se tehetném: a Galaxy Nexus tip top állapotú, eladható. Ez meg…

Utószó

Ja igen, és hogy vegyél-e ezután Nexus 4-et? Nos, igen. Akkor, ha

  • van tokod
  • és hajlandó vagy a csilivili hátlapot feladni valami normális hátlapmatricáért, pl. a Skinshop-tól
  • vagy hajlandó vagy az egész telefont végképp elcsúnyítani valami randa bumper case-szel.

Vagy várj a Moto X-re, vagy vegyél Sony-t (ahogy elnézem ők még mindig kenik a terméktervezést), vagy Galaxy Nexust, ugyebár.

(x) hirdetés
2013.08.11.

+