MojAndroid
(x) hirdetés

A Qi (ejtsd: csi) töltésről már írtam én is és szogi is. De ismétlésül a lényeg: egy vezeték nélküli töltés technológiáról van szó, amivel a mobiltelefonok akkumulátorát lehet feltölteni, hasonlóan az elektromos fogkeféhez, vagy az elektromos borotvához.

De mielőtt belevágok a tapasztalataimba, lássuk a technikai adatokat a Google Playről!

Méret: 76pi x 53.05(T) (mm)
Szín: Fekete
Súly: 130g
DC INPUT: 5Vdc/1.8A
DC OUTPUT: 5Vdc/1.0A
Töltési idő: kb 4 óra
Ár:$59.99

A dobozban található:

  • Nexus 4 vezeték nélküli töltő
  • Elektromos hálózati csatlakozó
  • Micro USB kábel
  • Kézikönyv
  • Garanciafüzet

Külső

Nevéhez (orb=gömb) méltóan egy félgömbhöz hasonlít, aminek egy szeletét levágták, hogy az asztalra helyezhessük a félgömböt. A fenti adatokból már kiderült, hogy egy könnyű dologról van szó, ami a telefontól is könnyebb (a Nexus 4 139 g) kicsit, így az sem okoz nehézséget, ha magunkkal kell vinni valahová. A kis súlya ellenére elég masszív dolognak érzi az ember, bár megmondom őszintén, diótörésre azért nem ezt használnám. A burkolata matt fekete műanyagból készült, kivéve a töltőfelület peremét, ami fényes felületű. Ez talán egy kicsit bosszantó is lehet majd a jövőben, mert valószínűleg könnyebben kopik, de azt hiszem együtt lehet élni ezzel. A töltőfelület közepén egy gumis anyagú, kör alakú tapadókorong van, ami arra hivatott, hogy a telefont a töltőn tartsa, ez többé-kevésbé sikerül is neki (de erről majd később írok még). A töltőegységen nincs semmilyen LED visszajelzés, egyedül a telefon üzenetjelző hangja tájékoztat bennünket, ha elkezdődik a töltés.
A gömb hátuljába egy micro USB csatlakozó aljzata van süllyesztve, ami egy nagyon okos megoldás a tervezőmérnököktől, így az elveszett töltőkábel szindróma esélye jóval csökken.
A hálózati csatlakozó, mint a fenti képen is látható, nem európai szabványú, de egy okos kis átalakítóval működésre bírható kis hazánkban is.

Működés

A töltő használata olyan egyszerű, mint a kőbalta. A töltőfelületre rácuppantva a telefont azonnal elindul a vezeték nélküli töltés – amiről a már említett hangjelzés figyelmeztet – és arról eltávolítva megszakad a töltés. A teljes töltési idő egy kicsit volt jobb nálam mint a 4 óra, talán a számítógépről való töltés sebességéhez lehet hasonlítani. Kipróbáltam többféle módon is ráhelyezni a telefont a töltőegységre, és a töltőállomást is kipróbáltam megdöntött állapotban is, minden helyzetben illeszkedett rá a telefon és töltött. Egyedül annyira kell odafigyelni, hogy azt a részt kell a telefonból a töltőhöz illeszteni, ahol a Qi érzékelő van benne, ami kb az LG és a Nexus felirat közötti rész.
Aki Bumperrel használja a telefont, annak sem kell aggódnia, mert a töltőfelületnél odafigyeltek arra is, hogy csak a bumper által szabadon hagyott belső területre illeszkedik, tehát A bumper nem fogja távol tartani a töltőtől a telefon hátlapját.

Negatívumok

Egy: A töltőfelület maga. Olyan anyagból készült, ami extrém módon vonzza a környezetből az apró szöszöket, és ezért hamar apró kis szálak jelenek meg a tapadókorongon belül.
Kettő: Akinek zsírosabb a bőre (mint nekem), annak számolnia kell azzal, hogy a hátlap kissé csúszós lesz, és ezért nem tapad fel elég erősen a korongra a telefon, és egy idő után észrevétlenül lecsúszik, Viszont kipróbáltuk hátlapvédő-fóliával is a telefont, és úgy extrém erősen tartott a töltő. De a hozzám hasonlóknak is van megoldás, aki a lecsúszás miatt aggódik, az töltse le ennek a csúszást megelőző kis eszköznek a tervét, és 3D nyomtatóval nyomtat magának atombiztos megoldást. [link]
Három: A melegedés. Az én telefonom még az első generációs sorozatból származik, aminél előfordult képernyő sárgulási probléma, ha a processzor nagyon felmelegedett. Sajnos a harmadik óra környékén töltés közben is megjelent egy kör alakú sárga folt a képernyőn, ami természetesen a lehűlés után eltűnik, de eléggé aggaszthatja a tulajdonost, ha olyan tipusú.
Négy: Hiába van bekapcsolva, a beállításokban, hogy töltés közben ne kapcsoljon ki a képernyő, a vezeték nélküli töltés nem veszi ezt figyelembe, és kikapcsolja magát. Ez csak apróság, de nekem jobb lett volna az a fajta működés, hogy a képernyőre pillantva azonnal látom mi történik rajta.

Összefoglalás

Az Orb töltő egy nagyon szerethető termék, aminek használata nem igényel darukezelői vizsgát sem, nagyon könnyű a dokkolás vele, nem kell dokkolás közben figyelgetni az USB csatlakozóra, hanem csak egyszerűen ráhelyezem, és ottmarad. A piacon lévő többi vezeték nélküli töltőhöz képest nagy előnye a döntött elhelyezés, ami akár még stabilabb is lehet, mint az asztalra fekvős társai.

2013.03.21.

+