MojAndroid
(x) hirdetés

A vezeték nélküli, indukciós töltési technológia nem új keletű. Gondoljunk csak bele, hogy hány éve “dokkoljuk” az elektromos fogkefénket vagy borotvánkat ilyen töltőre. Eddig főleg csak olyan eszközöknél használták ezt a technikát, ahol ezt az érintésvédelem megkövetelte (példámban a vizes, párás helyen az áramütés kockázata magas, a fizikai fémes kontaktus nem a legbiztosabb módja a túlélésnek). A biztonság mellett a kényelem is szempont: nem kell keresgélni a töltőből kilógó kábel végét, az sem fordulhat elő, hogy fordítva akarjuk azt bedugni az eszközbe.
Samsung Galaxy S3 esetében a gyártó vezeték nélküli töltővel szerette volna piacra dobni a csúcsmobilt, azonban a végleges verzióból ez kimaradt. Bejelentéskor egyik negatívumként emlegették a funkció hiányát a techsite-ok, azonban öröm az ürömben, hogy fizikailag felkészítették a telefont az ilyen jellegű töltésre. A hátlapot eltávolítva, az akkumulátor mellett két réz érintkezőt találunk, amely az indukciós töltő előkészítése. Tudomásom szerint a Samsungtól a mai napig nem lehet rendelni vezeték nélküli töltőt ehhez a típushoz, azonban ezt a piaci rést több gyártó is kihasználta és kínál erre megoldást.

Az általam tesztelt töltő kitet $50 körüli áron kínálják netes rendelés esetén, ingyenes szállítással. A csomag tartalmaz egy QI szabványos töltőt (a QI-ról rumcájsz már részletesebben is írt), leírást, valamint az indukciós kiegészítőt, amit az akkumulátorra kell illesztenünk.
A fizikai kialakításnak köszönhetően a beüzemelés bolondbiztosan, néhány perc alatt elvégezhető; a dokumentációban is összesen egy oldal szól róla. A telefon hátlapját el kell távolítani, az indukciós spirált tartalmazó, felragasztható kiegészítőt megfelelően pozicionálni, a ragasztócsíkkal rögzíteni az akkumulátorhoz, majd csatlakoztatni. Látszólag kicsit lötyögős lehet a csatlakozás, de a telefon hátlapjának visszahelyezése segíti a pontos illeszkedést.
A QI fizikai töltőegység az S3-nál néhány centivel szélesebb és hosszabb, kényelmesen elfér rajta a telefon. A hozzá adott hálózati adapter csatlakoztatása után egy zöld LED kezd el világítani a töltőn, ez jelzi, hogy készen áll az eszköz a használatra. A LED fényereje pont megfelelő, így éjjel, a sötétben sem égeti ki a szemünket.
A telefont ráhelyezve a töltő felületre hangjelzés hallható, valamint egy kék LED is kigyullad, ezzel visszaigazolást kapunk róla, hogy az indukció létrejött, a töltés elindult. A pontos illeszkedés érdekében a töltőegységben és a telefonos kiegészítőben is mágnest helyeztek el, így pontosan érezni fogjuk, hogy hova kell helyezni a telefont a felületen, valamint, ha nem teljesen vízszintes a felület, akkor sem fog lecsúszni a telefonunk töltés közben.
A töltőegység teljesítménye megegyezik az S3 gyári töltőjével, azonban az indukciós veszteség miatt elméletileg 30%-al kevesebb árammal tölti az akkumulátort. Ugyan stopperrel nem mértem, de a gyakorlatban ez időben jelentősen nem érezhető.
Összességében kényelmes és praktikus töltési módot kínál a vezeték nélküli töltési technológia, remélhetőleg a mobilos terjedése is megállíthatatlan lesz, valamint a töltőegységek ára is hamarosan csökkenni fog.

2013.02.08.

+