MojAndroid

A vezeték nélküli, indukciós töltési technológia nem új keletű. Gondoljunk csak bele, hogy hány éve “dokkoljuk” az elektromos fogkefénket vagy borotvánkat ilyen töltőre. Eddig főleg csak olyan eszközöknél használták ezt a technikát, ahol ezt az érintésvédelem megkövetelte (példámban a vizes, párás helyen az áramütés kockázata magas, a fizikai fémes kontaktus nem a legbiztosabb módja a túlélésnek). A biztonság mellett a kényelem is szempont: nem kell keresgélni a töltőből kilógó kábel végét, az sem fordulhat elő, hogy fordítva akarjuk azt bedugni az eszközbe.
Samsung Galaxy S3 esetében a gyártó vezeték nélküli töltővel szerette volna piacra dobni a csúcsmobilt, azonban a végleges verzióból ez kimaradt. Bejelentéskor egyik negatívumként emlegették a funkció hiányát a techsite-ok, azonban öröm az ürömben, hogy fizikailag felkészítették a telefont az ilyen jellegű töltésre. A hátlapot eltávolítva, az akkumulátor mellett két réz érintkezőt találunk, amely az indukciós töltő előkészítése. Tudomásom szerint a Samsungtól a mai napig nem lehet rendelni vezeték nélküli töltőt ehhez a típushoz, azonban ezt a piaci rést több gyártó is kihasználta és kínál erre megoldást.

Az általam tesztelt töltő kitet $50 körüli áron kínálják netes rendelés esetén, ingyenes szállítással. A csomag tartalmaz egy QI szabványos töltőt (a QI-ról rumcájsz már részletesebben is írt), leírást, valamint az indukciós kiegészítőt, amit az akkumulátorra kell illesztenünk.
A fizikai kialakításnak köszönhetően a beüzemelés bolondbiztosan, néhány perc alatt elvégezhető; a dokumentációban is összesen egy oldal szól róla. A telefon hátlapját el kell távolítani, az indukciós spirált tartalmazó, felragasztható kiegészítőt megfelelően pozicionálni, a ragasztócsíkkal rögzíteni az akkumulátorhoz, majd csatlakoztatni. Látszólag kicsit lötyögős lehet a csatlakozás, de a telefon hátlapjának visszahelyezése segíti a pontos illeszkedést.
A QI fizikai töltőegység az S3-nál néhány centivel szélesebb és hosszabb, kényelmesen elfér rajta a telefon. A hozzá adott hálózati adapter csatlakoztatása után egy zöld LED kezd el világítani a töltőn, ez jelzi, hogy készen áll az eszköz a használatra. A LED fényereje pont megfelelő, így éjjel, a sötétben sem égeti ki a szemünket.
A telefont ráhelyezve a töltő felületre hangjelzés hallható, valamint egy kék LED is kigyullad, ezzel visszaigazolást kapunk róla, hogy az indukció létrejött, a töltés elindult. A pontos illeszkedés érdekében a töltőegységben és a telefonos kiegészítőben is mágnest helyeztek el, így pontosan érezni fogjuk, hogy hova kell helyezni a telefont a felületen, valamint, ha nem teljesen vízszintes a felület, akkor sem fog lecsúszni a telefonunk töltés közben.
A töltőegység teljesítménye megegyezik az S3 gyári töltőjével, azonban az indukciós veszteség miatt elméletileg 30%-al kevesebb árammal tölti az akkumulátort. Ugyan stopperrel nem mértem, de a gyakorlatban ez időben jelentősen nem érezhető.
Összességében kényelmes és praktikus töltési módot kínál a vezeték nélküli töltési technológia, remélhetőleg a mobilos terjedése is megállíthatatlan lesz, valamint a töltőegységek ára is hamarosan csökkenni fog.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2013. 02. 08.
 • 11robi11

  Nexushoz.?

  Helló!

  Szerinted kis átalakítással Galaxy nexus – hoz is jó lenne?

  Gondolok arra, hogy a akku csatlakozási pontra csatlakoztatom a töltő “tekercs” gyári kapcslódási pontjait.

  Robi

 • 11robi11

  Nexus?

  Helló!

  Szerinted GalaxyNexus – hoz is jó a cucc.
  A csatlakoztatást az akku érintkezőjéhez gondoltam forrasztani.
  Robi

 • oykawa

  A kérdés már csak az, hogy az NFC-s verzió esetén mennyire működik! Az nfc antennában nem indukál e feszt esetleg! :D

  • szogi

   Minden modell NFC-s, a gyári akksi tartalmazza az antennát (az egyik galériás képen látszik is). Remélhetőleg gondoltak erre a tervezéskor, és nem okoz gondot.

 • pbando

  Jónak tűnik, néztem videokat, meg tudod mondani mit kérdez amikor ráteszed a töltőre (1.00 nál):
  http://www.youtube.com/watch?v=oKdNCiShlY0

  Ez a rákérdezés a töltésre eléggé elrontja az élményt..
  Köszi!

  • szogi

   Nem kérdez, csak kiírja, hogy vezeték nélküli töltés indult. Feltettem egy képet róla (galériában is látod).

   • pbando

    Köszi!

 • Xavier

  “Összességében kényelmes és praktikus töltési módot kínál a vezeték nélküli töltési technológia”

  Ezt elmagyarázhatná valaki nekem, hogy miért kényelmes és praktikus?

  Nem praktikus és nem is kényelmes, mert a töltőplatform nem mobil, nem hordozható és a készüléket is fixen egy helyhez köti, mert 1-2 cm távolságból már megszakad a töltés, így míg a kábellel töltve a készülék továbbra is használható marad, így ennél a megoldásnál vagy töltöd, vagy használod (vagy minden kézbevételnél megszakítod a töltési folyamatot ami minden bizonnyal kedvezően fogja befolyásolni az akku és a töltőáramkör élettartamát). Míg egy USB-s kábelt magaddal vihetsz és a világ minden pontján találsz hozzá egy USB aljzatot, vagy a töltőfejhez egy konnektort, addig a platformot nem nagyon fogod magaddal cipelni.
  Arról nem beszélve, hogy a 20-30%-al több energiafelhasználás töltésenként sem éppen környezet/pénztárcabarát megoldás.

  Szóval ez egy jópofa parasztvakítás, semmi több.

  Majd, ha megoldják a nagyobb távolságból, vagy az általánosságban minket körülvevő elektromágneses térből való töltésfelvételt, akkor szuper dolog lesz, addig csak egy haszontalan geek játékszer.

  • Szalkó

   Látom idetaláltál, megint. Miért kell neked folyton kötekedő hangvételű hozzászólásokat írnod? nem tudod csak simán megköszönni, hogy valaki veszi a fáradságot és ír ezekről a dolgokról is? Nagyon szeretném már látni az oldalon a TE írásaidat is( nem kötekedő kommentekről beszélek), mondjuk egy alkalmazásbemutató, vagy egy készülékteszt, vagy bármi, csak ne csináld itt a feszültséget. Várom a kioktató hozzászólásodat, mert biztos vagyok benne hogy lesz.

   • Xavier

    Nem kötekedés az, hogy megkérdőjelezek egy parasztvakító technológiát, ami amellett, hogy jelenlegi formájában teljesen felesleges, még gazdaságtalan és pazarló is.

    Vagy csak az írhat ide, aki seggre esik minden apróságon és teljesen elvakult droid fan?

    • jackson

     Viszont gondolj bele, ha pl a környezetben több telefon van ami ezt támogatja, sokkal kényelmesebb egy helyre lerakva tölteni :) Amikor először olvastam a róla, még arról volt szó, hogy a töltőállomás szinte tetszőleges méretű lehet, tehát tudsz majd tölteni egyszerre több készüléket is.

     • Xavier

      “Viszont gondolj bele, ha pl a környezetben több telefon van ami ezt támogatja”

      Belegondoltam.. 3 készüléknél már 90%-al több energiafelhasználás, nagyobb elterjedésnél meg még nagyobb.

      Végül is az energiaforrásaink végtelenek és nem a takarékosság és hatékonyságnak kéne első szempontnak lenni, hanem annak, hogy este lefekvésnél megspóroljon az ember egy plusz mozdulatot, amivel csatlakoztatja a készüléket a kábelhez.
      (Mert ugyebár töltőfejet és a platformot is be kell dugni a konnektorba, tekintve, hogy ezek használaton kívül is fogyasztanak, így illik kihúzni őket.)

      Értem….

      Egyébként a gondolatmeneted ott bukik meg, hogy ezek a platformok csak egy készülék töltésére alkalmasak, három készülékhez venned kell három külön platformot. Végül is hajrá, a gyártónak ez hatalmas biznisz, az 500 Ft-os USB kábel helyett veszel majd 20 eFt-os platformot.. :D

     • Saboteur777

      Érdekes felhasználási lehetőségként vetette fel valaki talán androidauthority-n, hogy kávézókban az asztalokba építve könnyen lehetne tölteni a telefonokat: megérkezel, leteszed az asztalra a telefonod (amit én pl. mindig megteszek, látom, ha keresnek), tölt egy kicsit a telefonod a találkozó/kávé ideje alatt, aztán pedig mész tovább.

     • Xavier

      “tölt egy kicsit a telefonod a találkozó/kávé ideje alatt, aztán pedig mész tovább.”

      Majd fél óra múlva rohansz vissza az ottfelejtett mobilodért :)

      Az mondjuk más történet, hogy alapvető bunkóságnak tartom a mobilok asztalra való kipakolását étteremben, vagy kávézóban, mert semmi értelmes oka nincs, max a villogás. Ha keresnek, azt hallod, vagy érzed, nem kell a fél étteremnek azt látni, hogy te milyen fontos ember vagy, kivéve, ha pont ez a célod.

      Anno sem véletlenül lett a mobil elnevezése bunkofon…

     • Saboteur777

      Te direkt kötözködsz, ugye? Nem azért van okostelefonom, mert annyira hülye vagyok, hogy nem tudnék nélküle semmit: képzeld, nem hagyom az asztalon a telefonomat, mert – értelmes embertől elvárható módon – visszanézek mindig indulás előtt, hogy nem felejtettem-e ott valamit… Az alapvető bunkóságról vallott nézeted pedig lehet, hogy sántít, ugyanis nekem egy Galaxy S-em van, meglehetősen ütött-kopott szegényke, nem azért teszem ki az asztalra, hogy lássák, hanem azért, mert jobban szeretem, ha 1) látom, ha keresnek, mert így nem kell ordítania telefonnak, hogy “a fél étterem hallja, mennyire fontos ember vagyok”, sőt, le is némíthatom, 2) kényelmesebb, mert így nem nyomja a telefon a combomat/zsebemet ülés közben 3) egy kicsivel kevesebb sugárzás ér (bárhova megyek, ha lehet, kiteszem a zsebemből).

      A mobil elnevezése anno azért lett bunkofon, mert olyan nagy volt és nehéz, mint egy kőbunkó, nem pedig azért, mert bunkóknak volt nagyrészt… -.-

     • Xavier

      A vibra funkciót már elég rég feltalálták, így nem kell az asztalra tenned a készüléked és még azt is észreveszed feltünés nélkül, ha keresnek. Örülök, hogy eme újdonsággal segíthettem az életed :)

      A bunkofon elnevezés meg onnan származik, hogy anno a mobil nagy dolognak számított így pár “fontos” ember úton útfélen, jó hangosan és jól láthatóan kommunikált rajta, hogy minél többen láthassák, hogy neki van ilyen eszköze.

      A nézeteim meg nem sántítanak, mert eléggé elterjedt nézetnek adtam hangot.
      Egyébként több okból bunkóság asztalnál a mobil előpakolása. Egyrészt tiszteletlenség az asztaltársasággal szemben, hisz ezzel prezentálod, hogy fontosabb a mobilod és az esetlegesen a vonal végén lévő partner, mint az akivel egy asztalnál ülsz, másrészt feltűnősködésnek számít (az ütött kopott mobillal művelve meg még nevetséges is), harmadrészt tetszik, vagy sem, a mobilod egy baktériumtanya, amit étkezésnél használni, asztalra kitenni hmmm.. hát nem egészen ildomos (igaz van aki azt sem tartja problémásnak, ha a lábát rakja fel az asztalra, hát igen, neveltetés és társaság kérdése)…..

     • Saboteur777

      Na jó, szerintem hagyjuk. Én úgy használom a telefonomat, ahogy akarom. Sajnálom, ha nem akarod megérteni, láthatóan tényleg trollkodni jársz ide…

    • Endrus

     … később autóba helyezve a töltő platformot nem kell kábelek után kutatnod vezetés közben, hanem pl: Miskolc-Bp útvonalon feltölti, akkor is, ha közben 3x leemeled a helyéről az eszközt…

  • p3d3str1an

   Én speciel nagyon örülnék, ha amikor éjjel bebotorkálok a hálószobába (sötétben, elkerülendő a már ott alvók felébresztését), ne kelljen tapogatózva megkeresnem a konnektort, töltőkábelt, aljzatot a telefonon… szóval szerintem ez nem geek játékszer, hanem kényelmi eszköz.

 • Blex

  Hali,
  Nekem is van ugyanilyenem, de én nem vagyok maradéktalanul elégedett vele.
  Sajnos az indukciós kiegészítő amit az akkumlátor mögé kell helyezni, kicsit kinyomja a GS3 hátulját, és ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy rá kell erőltetni a hátlapot. Kemény tokkal használom (Case-Mate barely there) és azt is kinyomja.
  A végeredmény, hogy nem fekszik fel a telefon az asztalra, van a hátulján egy apró púp, pörög az asztalon.
  Nem tudom, szerzőnek vagy másnak van-e ilyen gondja vele, lehet egy újabb verzió már vékonyabb és nincs vele ilyen gond.
  Ezt leszámítva jó lenne, csak így a mindennapi használatban nekem a púpos hátú GS3 nem jön be.
  Eredetileg azért vettem, hogy könnyebben tudjam az irodában tölteni a telefont, de inkább kivettem az akkumlátor mögül a kiegészítőt és most a szekrényben pihen.

  • szogi

   Fura a dudorodás, én is kemény tokkal használom és minden lyuk és szél ugyan úgy passzol, helyén van, mint nélküle (még az alsó mikrofon lyuk is).

  • bpeter1983

   Üdv. A Pupos hátlapra van egy megoldás nem átlátszó kemény tokkal. Egy lestrapált hátlapot kivágtam az indukciós tekercs helyén úgy, hogy a tekercset minden szélén fedi a hátlap. Tehát kicsit kisebb méretű a kivágás mint a tekercs. Utána kívül belül leragasztottam a hátlapot fehér matrica papírral a kivágásnál. Így már nem lesz pupos a telefon hátlapja. Nem átlátszó tokban nem látszik a barkácsolás. Ja: a kivágásnál alkoholos filccel feljelöltem a vágás helyét, utána pici fúróval fúrtam egymás mellé néhány lyukat. Utána meg csípőfogóval kivágtam. Tokban teljesen korrekt megoldás, csak egy lestrapált hátlapra van szükség.

 • Ronny3

  Ezt Magyarországon nem lehet sehol megvenni, vagy más fajtát??
  És jobb lenne, a hátlapba ragasztani az indukciós matricát, mert akkor akku cserénél nem kell átragasztani a másik akkura!

 • 11robi11

  Megérkezett

  Mai napon nekem is megérkezett a töltő. Pontosa olyan, mint a leírásban szereplő. A szállítási idő a rendeléstől számítva kb 10-14 nap volt. A töltő maga jól szuperál. Tényleg kényelmes a használata. A legelső hozzászólásom óta annyit változott a helyzet, hogy nexus4-et vettem, amiben gyárilag benne van a “tekercs”. Egyetlen problémám a töltővel hogy a Nexus 4 hátulja nagyon sima ezért a töltőt csak teljesen vízszintes felületen lehet használni, mivel a készülék lecsúszik róla. Erre gondolhattak volna a gyártás során. Majd valamivel orvosolom a problémát házilag :)

+