MojAndroid
(x) hirdetés

Az új telefonom, legnagyobb örömömre már támogatja az NFC technológiát, hát elkezdtem utánajárni mire is tudnám használni.

Először is tisztázzuk, hogy mi is az az NFC?

Röviden: az NFC egy egyszerű, kis mennyiségű adatok átvitelére szolgáló, vezeték nélküli kommunikációs szabvány, ami rádiófrekvencia alapú azonosítást (RFID) használ. Az NFC szócskával találkozhatott már, aki az oldalt rendszeresen olvassa. Az újabb csúcstelefonoknál szinte már kötelező tartozék, de a bankok, bankkártya kiadók, mobil szolgáltatók is keresik a módszert az NFC szélesebb körben történő terjesztésére.
Lássuk mit ír róla a Wikipédia:
NFC (Near field communication), rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és hasonló (általában mobil) eszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel (maximum pár centiméter) létrejövő rádiós kommunikációra. Alkalmazási területe a kommunikációs kapcsolatok létrehozásához szükséges adatcsere (például bonyolultabb, magasabb szintű kapcsolatok, WiFi, Bluetooth, beállítási adatai) gyorsítása, valamint az eszközök közötti azonosítási folyamat (pl. mobiltelefon – headset) gyorsítása, elvégzése.
NFC kapcsolódás lehetséges egyszerűbb, passzív, energiatáplálást nem igénylő eszközzel is, az úgynevezett az NFC „tag”-gel. Ez esetben az NFC tag-en tárolt információkat (pl. URL cím, vCard, szöveg) aktív eszköz segítségével lehet leolvasni.

És hol találkozhatunk mi ezzel az NFC-vel?

Magyarországon leginkább a PayPass bankkártyák (szabad fordításban: érintőkártya) kapcsán kerül szóba. Nagyon sok bank már eleve ezzel a technológiával adja ki az új kártyáit, vagy legalábbis rendelkezik valamilyen “érintőkártyás” szolgáltatással.

Na jó, de mire jó ez nekünk, Andoidosoknak?

Bár a Google is rendelkezik a PayPass technológiával a saját fizetési szolgáltatásán, a Walleten keresztül, de sajnos az NFC képes mobillal történő fizetés egyelőre csak USA-ban használható legálisan. Valamint a Vodafone-nak is volt egy mobil érintés fizetés tesztje a 2011-es Szigeten, aminek tapasztalatairól annak idején Kobak is beszámolt.

Na jó azt már tudjuk, hogy fizetésre nem, de akkor mi a fenére jó?

Az egyik legmókásabb ICS újdonság a Beam volt. Két NFC képes Androidos telefont egymás mellé téve lehetséges a gyors párosítás és ezáltal a gyorsabb vezetéknélküli adatátvitel. Tehát nem kell szórakozunk a kissé körülményes Bluetooth kapcsolat beállításával az átvitel előtt, ha NFC-n keresztül azonosítják egymást a telefonok, és így gyorsabban küldjük át a másik telefonra a szükséges adatokat (névjegy, fájl, webcím, stb).
Másrészt lehetőségünk van a wikipédia szócikkben is szereplő passzív NFC tagekkel (sajnos nem tudok rá magyar szót, ezért a továbbiakban is ezt használom) történő vezérlésre. Az NFC tag olyan mint a mesében Pompom, szinte bármilyen formát felvehet. :) A legegyszerűbb alakja egy kb 200 forintos méretű matrica, de létezik belőle kulcstartó, névjegykártya, plasztikkártya, műanyag csuklópánt, sőt még a rendezvényekről ismert papír csuklópánt is. Lényegében csak a képzeletünk szab határt.

Mire lesz nekem jó ez a napi életemben?

Röviden: Amire csak akarod. Az otthoni felhasználók a telefonjukon nagyon sok automatizálási feladatot tudnak elvégezni segítségével, olyat is, amit szoftveresen nem lehet megoldani (pl wifi jelszó átadás), de kicsit tovább gondolva a dolgokat lehet készíteni belőle például egyszerűbb beléptető rendszert, vagy mondjuk a QR kódokhoz hasonlóan szöveges információkat adhatunk át az NFC használó érdeklődők számára a vállalkozásunkban (pl. weboldal reklám), csinálhatunk aktív névjegyet, amibe beleprogramozhatjuk az internetes jelenlétünket (weboldal, emailcím, közösségi címek, stb..).
Szóval a lehetőségek végtelenek.

Nézzünk egy rövid példát!
(a minta lépéseiről készült képek a csatolt galériában megtekinthetőek)

Tegyük fel, hogy már beszereztünk egy NFC matricát. Mihez is kezdjünk vele?
– Először is telepítsük a telefonra az NFC Action Launcher programot a Playről és indítsuk el.
– A programban nyomjuk meg a felső sávban lévő + jelet, és válasszuk a New Tag menüt.
– Az Add actions menüvel válasszuk ki a Application & Shortcuts típust, és azon belül a Speak text feiratot.
– A következő oldalon adjunk meg valamilyen szöveget, amit a telefon majd kimond, ha hozzáérintjük a matricához. Majd az OK gombbal hagyuk jóvá.
– Ha akarunk, akkor adjunk még hozzá további akciókat. Ha végeztünk az akciók felvételével, akkor érintsük a matricát a telefon hátlapjára, a felső részéhez, és a programban jobb felső sarokban lévő Save & Write gombbal írjuk ki a feladatot.
– Ezzel el is készültünk, ha most hozzáérintjük a telefont a matricához, egy kis várakozás után a telefonunk felolvassa a megadott szöveget.

Jó szórakozást mindenkinek!

Utószó:
A cikkem nem meríti ki az NFC lehetőségeit, ez csak csak egy felszínes ismertető, és az NFC tagekből is csak ízelítőt adtam. Akik érdekelnek a mélyebb technikai részletek, itt olvashat róla: http://mobilarena.hu/teszt/nfc/mi_az_az_nfc.html
Hazai cégek, akik ezzel foglalkoznak:
http://www.mobiltarca.com/
http://www.nfc.hu/

Egyéb, angol nyelvű linkek a témában:
Inteligens névjegykártya: http://www.one-tap.co.uk/
Beléptető: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.badgenfc
Fagyasztó tartalom figyelő: https://plus.google.com/102649631371981352818/posts/gbbmkw1zcSd
10 NFC tipp: http://trendblog.net/10-creative-and-useful-ways-to-use-nfc-tags-with-your-smartphone/
NFC megoldás szállító: http://www.tagstand.com/
NFC tipp és hír gyűjtőoldal: http://practicalnfc.com/

(x) hirdetés
2013.01.24.

+