MojAndroid
(x) hirdetés

Azt már tudjuk, hogy az Android új verziója, a valamikor októberben érkező Ice Cream Sandwich (aminek verziója vagy 2.4, vagy 4.0 lesz) egyesíti újra kedvenc mobil oprendszerünk telefon és tablet ágát. A köpködők szerint nem is lesz benne más, felmerül hát a kérdés:

A két ág egyesítésén felül mit ad még nekünk az Ice Cream Sandwich?

Hát pl. ad eszközök közötti NFC adatátvitelt. Olyasmi ez a funkció, mint a Bluetooth-on keresztüli adatátvitel két telefon között, csak ezúttal az átviteli közeg az NFC. Scarlett Johansson most aztán még egy megosztási pontra kell majd odafigyeljen – ja nem, ahhoz már késő.

Na jó, de a telefon és a tablet ág egyesítésén és az eszközök közötti NFC adatátvitelen kívül mit ad még nekünk az Ice Cream Sandwich?

Pl. továbbfejlesztett beszédszintetizátor (text-to-speech) funkcionalitást. Az Android alatti hardver fejlődése lehetővé teszi, hogy sokkal jobb (következésképp több erőforrást használó) szövegszintézis működjön a telefonon. A Google pedig nem volt rest (vagy éppenhogy az volt), és a Phonetic Arts megvásárlásával ügyesen levágta a beépített szövegszintézis fejlesztésének kanyarját. (Megj.: a Google hivatalosan nem jelentette be, hogy ez a technológia része lesz az Ice Cream Sandwich-nek. Úgyhogy bár nagyon valószínű, ne kössünk rá fogadást.)

Na jó, de a telefon és a tablet ág egyesítésén, az eszközök közötti NFC adatátvitelen, és a továbbfejlesztett text-to-speech-en kívül mit ad még nekünk az Ice Cream Sandwich?

Továbbfejlesztett billentyűzetet. Nekem speciel már a Gingerbread stock billentyűzete is tökéletes, de a Google úgy gondolta, hogy van hova fejlődni: a BlindType megvásárlásával és az általuk fejlesztett technológia felhasználásával olyan autocorrectet kapunk, amilyet máshol nem nagyon. (Videó itt, nézz és ámulj.) (Megj.: a Google hivatalosan nem jelentette be, hogy ez a technológia része lesz az Ice Cream Sandwich-nek. Úgyhogy bár nagyon valószínű, ne kössünk rá fogadást.)

Na jó, de a telefon és a tablet ág egyesítésén, az eszközök közötti NFC adatátvitelen, a továbbfejlesztett text-to-speech-en, és a továbbfejlesztett billentyűzeten kívül mit ad még nekünk az Ice Cream Sandwich?

Gyorsabb emulátort. Ez persze főleg fejlesztőknek fontos, mi felhasználók csak annyit tapasztalunk majd belőle, hogy több és jobb app érkezik a telefonunkra, tabletünkre.

Na jó, de a telefon és a tablet ág egyesítésén, az eszközök közötti NFC adatátvitelen, a továbbfejlesztett text-to-speech-en, a továbbfejlesztett billentyűzeten, és a gyorsabb emulátoron kívül mit ad még nekünk az Ice Cream Sandwich?

A forráskódot. Richard M Stallman teljes joggal szapulta a Google-t, hogy a Honeycomb forrása nem nyílt, akkor a Google milyen jogon nevezi nyíltnak a rendszert. Nos, tekintsünk a Honeycombra úgy, mint egy folyamatos pre-release-re, amit azért hoztak ki egy kvázi korai, kvázi félkész stádiumában, mert a tablet piac azt követelte, a tablet boom akkor volt. Az Ice Cream Sandwich az a rendszer, ami a Google is rá meri nyomni a nyílt forráskód plecsnijét (aka. Apache Software License 2.0) A piaci részesedés szempontjából a Honeycomb nem egy sikersztori. De az Android ott van a legújabb szórakoztatóelektronikai platformon, és a Honeycomb célja ez volt. Az Ice Cream Sandwich célja a hódító hadjárat megindítása a hídfőállásból. Várhatjuk a piaci elemzők felülvizsgált jóslatait a 2014-es tablet piac megoszlásáról.

Na jó, de a telefon és a tablet ág egyesítésén, az eszközök közötti NFC adatátvitelen, a továbbfejlesztett text-to-speech-en, a továbbfejlesztett billentyűzeten, a gyorsabb emulátoron, és a nyílt forráson kívül kívül mit ad még nekünk az Ice Cream Sandwich?

Fejkövetést. Furcsán hangzik ez, meg szokatlanul is, pedig nem hülyeség: az Ice Cream Sandwich lehetőséget ad a fejlesztőnek a fejed pozíciójának követésére. Gondolj bele, mi mindenre lehet ez jó: 3D képek realtime módosítására attól függően, hogy merre nézel épp (itt egy példa), video chat közbeni jóságokat, de mivel az API természetesen mindenki számára elérhető lesz, igazából lehetetéenség megmondani, hogy milyen szuper dolgokat fog a fejlesztőközösség erre alapozni – a nyílt forrás pont ezért jó!

Na jó, de a telefon és a tablet ág egyesítésén, az eszközök közötti NFC adatátvitelen, a továbbfejlesztett text-to-speech-en, a továbbfejlesztett billentyűzeten, a gyorsabb emulátoron, a nyílt forráson, és a fejkövetés API-n kívül kívül mit ad még nekünk az Ice Cream Sandwich?

Otthonautomatizálást. Bár a hivatalos release date “2011 vége”, vélhetően ez is egy ICS upgrade lesz. Képzeld el (én már régóta álmodom erről), hogy a lakásodban minden vezérelhető telefnoról. És nem csak a tévé, meg a mindenféle asztali számítógép, hanem a garázskapu, a mosógép, a kávéfőző, a világítás, fűtés, függönyök, az automatizált akvárium (tudod, mint a Boomerang-ban)… Megintcsak, az API ott van, a felhasználási lehetőségek végtelenek!

Na jó, de a telefon és a tablet ág egyesítésén, az eszközök közötti NFC adatátvitelen, a továbbfejlesztett text-to-speech-en, a továbbfejlesztett billentyűzeten, a gyorsabb emulátoron, a nyílt forráson, a fejkövetés API-n, és az otthonautomatizáláson kívül kívül mit ad még nekünk az Ice Cream Sandwich?

Honeycombot.

Demagóg!

Ne ítélj elhamarkodottan, ez itt nem a handr huh, majdnem elszóltam magam. Nos, a két ág egyesítésével természetesen nem a visszalépés a cél, hanem a két ág előnyeinek ötvözése. A Honeycomb pedig elég sok olyat hozott, amit érdemes továbbvinni: a hardveresen gyorsított felhasználói felület, a több mag jobb támogatása, a hardver gombok teljes elhagyása (aka. virtual buttons), a sokkal jobb widgetkezelés, a tabokat és könyvjelzőszinkronizálást kezelő böngésző, a titkosított háttértár (aminek hiánya az enterprise felhasználás egyik fontos akadálya volt eddig), egy rakás továbbfejlesztett Google alkalmazás, és egy sor más funkció, ami egy Android tableten megszokott, telefonon meg valahogy azt szoktuk meg, hogy nincsen… Hát most lesz!

Köszönet illeti az Androidpolice srácokat, hogy a fenti info-k nagy részét ilyen faszán összegyűjtötték! És persze köszönet a Monty Pythonnak a fenti kátéformátum megalkotásáért.

(x) hirdetés
2011.09.28.

+