MojAndroid
(x) hirdetés

Elöljáróban engedjétek meg, hogy elmeséljem, hogy jutottam el a tabletekhez és, hogy miért a SGN 10.1-et választottam.
Először nem is tabletet szerettem volna, hanem a jelenleg használt iPhone 4-em akartam lecserélni. Igen Apple fan voltam.
Kinéztem magamnak a HTC One X+ készüléket. Minden létező magyar és angol nyelvű tesztet és bemutatót elolvastam róla és azt gondoltam ez kell nekem, jelenleg nincs ennél jobb készülék a piacon. Aztán telt-múlt az idő, a telefont már rég bejelentették, külföldön már kapható volt a készülék, de idehaza sem a HTC, sem a szolgáltatók nem tudták mikor jelenik meg, csak mutogattak egymásra. Nekem meg elegem lett. A konkurenciánál pontosan tudom, ha bejelentenek egy készüléket, akkor mikor lesz itthon is kapható, így az elfuserált üzletpolitika miatt lemondtam a készülékcseréről. Végiggondolva nincs is szükségem új és nagyobb telefon készülékre. Ez kiszolgál minden téren, viszont tablet által nyújtott funkciókra ( leginkább méretéből fakadóan ) már annál inkább szükségem lenne. Sokat kell tanulmányaim során PDF fileokat használnom, böngésznem, leveleznem. Erre viszont még a 4.8 colos kijelző is kicsi lenne, a laptopom viszont nagy és nehéz, valamint 40 perces az akkumulátor készenléti idő igen csak korlátoz. Hát így jutottam el a tablet vásárláshoz.

Samsung Galaxy Note 10.1

Elsősorban csak a saját tapasztalataimra és felhasználói élményeimre szeretnék támaszkodni, a benchmark-okat, specifikációs adatokat eléritek neten.

Első pozitív benyomásom a dobozolás és tartozékok mennyiségével kezdődött. Hozzá voltam szokva a konkurens Apple termékek csomagolási minőségéhez, és ebben a Samsung sem gyengébb. Jó tapintású a doboz, felnyitás után egyből a készülék fogad. A tabletet minden oldaláról védő fólia borítja, akit ez zavar talán egy pár percig elbíbelődik vele, mire leszedi az összeset. Szerintem ez hasznos, én a nagyját rajta hagytam.
A gép alatt töltő, adat kábel, fülhallgató ( ez állítólag ritka manapság, nem sok tablethez adnak gyári füleseket ), és az S-Pen-hez 3 darab pót hegy, illetve egy cseréhez szükséges kis kisegítő gyűrűs csipesz, + a termékleírások papírok.
Nekem egy 16 GB-os Wifis készülékem van, nincs szükségem 3G modellre, mert van a telefonomon net megosztás, felesleges ezért még egy előfizetést kötnöm.
A készülékről legelső, amit szeretnék elmondani, hogy meg kell cáfoljam a pletykákat. Akárhogy csavartam, nyomogattam, nekem nem recseget-ropogott. Egyes tesztekben említették, ha a hátlapját erősen nyomkodják (miért ?), akkor a kijelző elszíneződik ott. Nos, ez is kacsa. A készülék a Samsung által használt gagyi hatású lakkozott plasztik ellenére szerintem masszív, precízen összerakott tablet érzését kelti. Persze nem száll ringbe az alumínium vázas gépekkel, de közel nem olyan rossz, mint amennyit ezt támadják.
Másik szintén elsőként szembetűnő tulajdonság, hogy bár nem retinakijelzős a képernyő, ennek ellenére szerintem tű éles képet ad, kifejezetten nagy élmény HD filmeket nézni. Amíg nincsenek retinakijelzőkhöz igazított felbontású filmek és játékok, addig feleslegesnek, indokolatlannak érzem annak használatát.
Harmadik dolog, amit még megemlítenék, az a hangszórója. Tényleg nagyon ügyesen pozicionáltak, nem lehet úgy fogni a gépet, hogy véletlenül letakarja az ember és azt kell mondjam, ahhoz képest mekkora elég hangos és tisztán szól.
Persze továbbra sem erről kell zenét hallgatni.

Rendszer, használat:

Bár nem meglepő a specifikációk tudatában, a rendszer gyors és nagyon mutatós. Nem fagy, nem akad, nem döcög, nincs gondolkodás, egyedül az internet sebessége lehet korlát a sebességben. A picture in picture funkciót jól kezeli, nem döcög ott sem, az osztott képernyős alkalmazás kezelés során sincs semmi akadás. Amihez hozzányúlt a Samsung az Androidot illetően, az szerintem jól sikerült.
Az S-Pen-nel kapcsolatban az a véleményem, hogy bár élmény vele jegyzetelgetni, firkálni, alapvetően olyan jól kezelhető és könnyen irányítható a rendszer, hogy ez inkább egy játék, egy felhasználói plusz lehetőség, mintsem valós szükségleti megoldás lenne. Ennek ellenére jó móka, főleg, hogy kézírás felismeréssel is lehet bárkinek válaszolni például facebook chaten, vagy képlet felismerő funkcióval dolgozni egy matek példán.
A hangfelismerés funkciót is dicsérnem kell, elég pontos találati aránnyal nyitja meg azt az oldalt a böngészőben, amit feldiktálok, és elég jól követi, amit mondok.( Ez az iOS rendszereken siralmasan szar volt számomra, így hamar le is mondtam erről a funkcióról. )
Sokat támadták az akkumulátor idejét. Nos én az iPhone mellett hozzá voltam szokva, hogy naponta minimum egyszer kellett töltenem, de inkább kétszer, így amikor az első feltöltés után majd 16 óra folyamatos nyomkodás, játék, HD film nézés stb. után még kiírt 30%-ot, azt hittem lemeríthetetlen. Átlagos használattal vígan két nap az üzemidő.
Talán kicsit lassan tölti fel a készüléket a töltő, de mivel este van töltőn, így nem zavaró.

Két-három dolgot tudnék megemlíteni, mint negatív dolog a készülékkel, és annak használatával kapcsolatban.
Első a szoftverfrissítés probléma. Nem tudom kire kell mutogatni, de tény, hogy már elérhető a 4.1 sőt a 4.1.1-es verzió is, mégis csak 4.0.4 van a készüléken, mert nem lehet még letölteni a frissebbet. Ebben a kérdésben szomorú vagyok, mert nem érdekelnek túlzottan a kifogások, én mint felhasználó, aki a legjobb Samsung táblagéppel rendelkezik kérem a frissítést, a többit oldják meg.
A másik negatív dolog, az intelligens kijelző fényerő szabályzás. Tapasztalatom szerint zavaróan későn reagál a szemkontaktus felismerő és szabályzó, valamint a elülső fényerő érzékelő. Szerencsére ezeket a funkciókat ki lehet kapcsolni.
Végül pedig hiányolom a különböző portokat. Mert bizony se USB, se HDMI, se semmi, csak a Samsung saját 30 PIN-es csatlakozója. Cserébe viszont van infrás távirányító beépítve, így mind otthon használt készülékemet tudom a tabletről vezérelni. Kinek, mi a hasznosabb.

Konklúzió:
Nekem, aki elég rég óta iOS rendszerhez szokott egy nagyon pozitív csalódás és örömteli megismerkedés volt az Android és a Samsung által összehozott kezelői felület. Külön plusz pont az élő hátterekért, a lezárt képernyő feloldásának ötletes lehetőségeiért, plusz Samsung Store-ért és minden apró kis funkcióért. Nagyon tetszik például, hogy 3 féle klaviatúra használható.
Szép a kép, bővíthető a memória, jó az üzemidő, gyors, bivaly erős, élmény használni az S-Pen-t (noha nem létszükséglet), kényelmessé teszi a használatát a sok apró, de hasznos megoldás, funkció, kiegészítő lehetőség.
Ha egy 10-es skálán kéne értékelnem a terméket, akkor én 8.5 pontot adnék.

Elsősorban olyan embereknek ajánlom, akik most ismerkednek meg az Android táblagépekkel, mert ez a gép garantáltan nem okoz csalódást, másodsorban pedig természetesen Samsung fan-oknak.

U.I.: A cikket nem profi újságíró, vagy hivatásos tesztelő írta, csak egy elégedett felhasználó.

2013.01.02.

+