MojAndroid
(x) hirdetés

Most, hogy már több mint fél éve használom, és ráadásul tegnap voltam tankolni (négyhúszér’ az őemvébe’), itt az ideje, hogy meséljek nektek egyik kedvenc appomról, az autóval kapcsolatos költségek követésére való Fuelio-ról.

Mostanában nem vezetek sokat (sajnálatos módon amióta a bringámat ellopták, még így is többet, mint amennyit tekerek), az autó szerepe nálunk általában a gyerekszállítás, nem az esőkabát. (Mondom mindezt azzal a széljegyzettel, hogy nekem munkába járni autóval kb. 15 perc, tömegközlekedéssel pedig 45-55, szóval ha valamiért nincs módom 1 óra extra holtidőt építeni a napomba, akkor bizony én is belvárosi autóssá válok. Jó lenne futva járni dolgozni, ez rajta van a “majd, egyszer” listámon.)

Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy bár a mileage (Európában: kilometrage) nagy részét nem én teszem az autóba, a tankoláshoz ragaszkodom, mert szeretem a statisztikákat, az autó fogyasztása, a vele kapcsolatos költségek pedig egy fontos ágazata a háztartási statoknak. Erre való a Fuelio, a lengyel Adrian Kajda munkája.

Mire való a Fuelio?

Úgy érted bővebben? Nos, egyrészt követheted a tankolásaidat:

  • tankolt liter,
  • kilométer-számláló állása (ODO vagy trip),
  • benzinár (vagy a tankolás költsége),
  • GPS-koordináta (benzinkúté).

Az app ezekből statisztikát készít, amin követheted a fogyasztásodat, a havi tankolt üzemanyagmennyiséget, a kilométerenkénti utazási költséget, stb., szóval mindent, amit ezekből a számokból ki lehet hozni.

Másrészt követheted az autóddal kapcsolatos mindenféle kiadást: biztosítás, alkatrész, szervíz, ablakmosó, de akár parkolás, bírság is… Bevallom férfiasan: én eddig nem használtam ezt a funkciót, mert leginkább az üzemanyag érdekelt, de rá fogok szokni. Az app kezeli a havi fix költségeket (pl. biztosítás), meg persze az egyszerieket, és ha úgy tartja úri kedvünk, új költségkategóriákat is könnyedén definiálhatunk. És persze mint az üzemanyaggal: az app a rendelkezésére álló adatokból minden lehetséges statisztikát legenerál nekünk.

Miért jó a Fuelio?

Egyrészt mert egyszerű és (szerintem) szép. Adrian szépen követi a Holo irányelveket, a felületek logikusak, sallangmentesek, az app persze gyors és kicsi is (1,5 MB tokkal-vonóval).

Az app több autót is kezel, ha úgy akarjuk, ekkor tankoláskor dropdown-ból válogatható, hogy melyik autóba toljuk épp a V-Powert.

Aztán ad csv exportot. Szerintem ez egy ilyen stat alkalmazásnál kötelező, de sokan nem így gondolják, mondván akkor a felhasználó képes és Excelben generálja a statot, ahogy neki tetszik – az pedig skandallum lenne! Szerintem ez marhaság, ha a felhasználó ezt akarja csinálni, miért ne csinálhatná – a Fuelio esetében viszont a “beépített” grafikonok pont jók, nekem elegendő ezen az egyszerű módon látni, hogy éppen merre tart a csík.

Ja és: a Fuelio összekapcsolható a Dropbox accountunkkal, és onnantól a csv export automatikusan mentődik a felhőbe. Új telepítésnél pedig egészen egyszerűen importálható a régi adat, ezt már többször saját bőrömöm tapasztaltam.

És bár az ide csatolt screenshotok a telefonom beállításai miatt angol nyelvűek, a Fuelio-nak 98%-os magyar fordítása is létezik, két lelkes honfitárs jóvoltából.

És mennyibe kerül?

Van neki ingyenes, szerencsére reklámmentes változata, és egy Pro Key jelenlegi áron 340 forintért. A Pro Key szükséges pl. a Dropbox API használatához, az “egyéb költségek” funkcióhoz, illetve kapunk vele egy adat-gyorsbevivő widgetet, és még pár apróságot. Vagyis: az ingyenes verzió is tökéletesen használható a tankolások követésére és SD kártya exportra, de szerintem bőven megéri a Pro, főleg a Dropbox miatt.

Mitől lehetne még jobb?

Rengeteg dolgot lehetne még beépíteni, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy jobb lenne tőle az app. Ez ebben a formában nekem tökéletes, mert egyszerű, és amikor az ember a benzinkúton áll a kútfej mellett, akkor egy alkalmazás legfőbb erénye az, ha egyszerű. Ezzel együtt ha ötletelek,

  • simán integrálni lehetne pl. Foursquare-rel (tankoláskor checkin),
  • lehetne benne loyalty (ShellSmart, SuperShop, stb.) támogatás (mennyi pontot kaptam a tankolásért),
  • lehetnének benne emlékeztetők (“cseréltess olajat lipi!”),
  • negyedéves, féléves, éves költségek (kötelező biztosítás, ugye),
  • Google Drive support a Dropbox mellé (a csv bütykölés miatt lenne értelme),
  • sőt, ha nagyon elszállok, lehetne benne valami alap üzemanyag-altípus kezelés is (akár csak annyi, hogy maingrade vagy premium): érdekes lenne látni, hogy tényleg érdemes-e pl. FuelSave-et, vagy V-Powert tankolni hosszú távon, gazdaságosabb lesz-e a kocsi, ilyesmi.

Távlatilag, de vélhetően ez nem ennek az appnak a scope-ja, nagyon örülnék egy komolyabb telemetria appnak, akár az autó fedélzeti számítógépére kötve – de ez már egy másik történet. A Fuelio-t hagyjuk meg arra, amire tökéletes: az autó költségeinek követésére!

2012.11.27.

+