MojAndroid
(x) hirdetés

Meséltem már Nektek a közösségi navigációs alkalmazásról, a Waze-ről. Megint eltelt egykis idő és számos újabb szolgáltatással bővült a kliens, ezeket szeretném most bemutatni.

“Hétköznapi csavargásaink” során a rutin-útvonalainkat rójuk, elvisszük a gyereket az oviba, az asszonyt a munkahelyére, aztán mi is elgördülünk gályázni, majd este ugyan ez viszafelé, némi vásárlással vagy tankolással egybekötve.

“Ehhez nem kell navigáció!” – gondolhatja elsőre mindenki – “Ismerem a haza vezető útvonalakat!” – gondolhatjuk, hiszen nem először járjuk ezt az utat, több verzió is a tarsolyunkban van, ha valami váratlan történne az úton.

“Melyik útvonalat is válasszam?” – merülhet fel a kérdés bennünk és igyekszünk megfelelő támpontokba kapaszkodni (rádiós hírek, tapasztalat), de a helyes döntés gyakran a szerencsén múlik. A Waze pont az ilyen helyzetekre lett kitalálva, teszi a dolgát és megtervezi nekünk a “legfájdalommentesebb” útvonalat.

“De honnan fogja tudni a feleségem, hogy mikorra érek haza a gyerekekkel?” – merülhet fel a jogos kérdés, vagy “Honnan fogja tudni Zoli, hogy mikorra érek oda a mekihez?” – szintén nagyon fontos gondolat.

Nos a waze a fenti problémáink mindegyikére nyújt már megoldást, méghozzá nem is akárhogyan.

Közös ebéd a barátokkal? Minden úton lévő barátodat láthatod, aki a helyszínre tart, az Érkezésük Várható Idejével (nálunk csak ÉVI, USA-ban ETA ;) ), láthatod azokat, akik már leparkoltak és azokat is, akik még úton vannak.

Fel kellene venni a párodat, de nem sokat segít az “Itt vagyok egy piros ház és egy benzinkút között” információ? Csak egy gombnyomás és máris megy az üzenet a párod mobiljára, “fel szeretnélek venni”, ő csak megnyitja a levélben lévő linket és többé nincs idegeskedés, útvonalak mérlegelése, te pontosan látod, hol is van a szíved választottja, ő pedig láthatja, mikor is érsz oda, merre is jársz, még ha nincs is Waze telepítve a készülékén (Nade miért is ne lenne?)

“Mikor érsz haza, anya?” Többé ez a kérdés fel sem merül, megosztod az utadat egy emaillel a gyermekeiddel és ők otthon látni fogják, hol is tartasz, mikorra érsz haza. (Hidd el, ők értékelni fogják.)

“Hol a csudában tankolhatnék?” merül fel a jogos kérdés, hiszen komoly árkülönbségek lehetnek az egyes kutak között, úton hazafelé pedig nem akarunk honlapok átbogarászásával bajlódni, és árakat hasonlítgatni. A waze-ben két kattintással áttekintheted, hogy a közeledben vagy az útvonalad mentén melyik kútnál is a legkedvezőbb az ár. A többi wazer jelenti és ellenőrzi az árakat, így biztos lehetsz benne, hogy mindig az aktuális és pontos ár fog szerepelni a képernyődön. Persze te is bejelentheted az árakat ha már úgyis tankolsz, így segíthetsz a többieknek is.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=rx7Sk7i-cNM&feature=plcp]

Az új közösségi funkciók elsősorban a személyiségi jogokat és az adatbiztonságot tartják szem előtt, csak az tudhasson rólad pontos információkat, akinek te azt szánod.
Nézzük pontról-pontra, mi is változott:

  • Új külső
    Elsőre feltűnhet, hogy megváltoztak a wazerek a térképen, új éjszakai színsémát is kaptunk. Megváltozott a menüszerkezet is.
  • Lehetőség van Facebook azonosítással belépni.
  • Parkolási pozíciódat megjelölheted és megoszthatod ismerőseiddel.
  • “Fel szeretnélek venni” funkció, “pozícióm megosztása”, “találkozó” funkció.
  • Köztes pontot is megadhatsz navigáció közben
  • Különböző kategóriákban válogathatsz a célpontok között a waze adatbázisán kívül a 4sq, Bing vagy Google adtatai között is
  • “Útdíj” jelölés az útvonalak áttekintésénél, ha fizetős útszakasz is van a tervezett útvonalon, illetve lehetőség van ezek elkerülésére.
  • Eszközcsík jelenik meg a célod közelébe érve, melynek segítségével leállíthatod vagy elnémíthatod a navigációt, megjelölheted parkolási helyedet, becsekkolhatsz a Foursquare-re.
  • A célhoz közeledve megjelennek a közeli parkolási lehetőségek, érintésre oda is navigál.

Nincs más hátra, mint előre, töltsétek le, próbáljátok ki, használjátok és szóljatok az ismerősöknek is!!!

2012.11.08.

+