MojAndroid
(x) hirdetés

Amikor a kínai óriáscég (ami mára feljutott a negyedik helyre azon a listán, ahol a világon legtöbb telefont értékesítő gyártók szerepelnek) tavasszal bemutatta a Mimosa fantázianevű modellt, szinte azonnal biztos voltam benne, hogy (amennyiben nálunk is bevezetik) szeretnék egy ilyet. Azóta átnevezték (valóban szerencsésebb a Grand sorozatnév és azon belül pedig az X típus). A címben feltett “miért?”-re pedig az egyik legnyomósabb okom… a márkahűség. :) Immár a harmadik ZTE telefonomat vásároltam meg, mert az előző kettő (Blade, majd Skate) is nagyon bejöttek.

Nézzük a konkrét darabot!

Kicsomagolása után rögtön szembetűnt, hogy nagyon sokat javult a minőség; az összeszereltségre nem lehet rosszat mondani. A hátlap nagyon pontosan és masszívan illeszkedik, ami jó védettséget ad a belsőnek (persze a korábbi Defy Plusom ellenállóképességét azért nem hozza, de nem is dolga). Okultak a Skate rettenetesen csúszós hátlapjából és ezúttal ismét egy, a Blade-éhez hasonló, körben a szegélyeknél matt borítót kaptunk, ami a belső részeken recézett. Kifejezetten jó fogást biztosít! Maga a készülékház is nagyon rendben van, karcsú és igényesen kidolgozott.

Az első boot-ot követően (ami elég gyors volt, 6-8 másodperc INTEL logo után már a Google fiók beállításvarázslója fogadott) egy sima, alap 4.0.4 Ice Cream Sandwich rendszer fogadott. Ezért is kedvelem a ZTE-t, mert nem tesznek rá mindenféle csicsát, sallangot vagy saját kezelőfelületet… A telefon (hála az egymagos, 1600 MHz-es Intel Atom Z2460 processzornak és az 1024 MB műveleti memóriának) piszok gyors (erre nincs más szó :D ). Különösen a korábbi telefonjaimhoz mérten. A váltás egyik meghatározó oka éppen a több RAM volt (a másik pedig az 540*960-as, 4,3 inch-es TFT kijelző).

Rendelkezésre áll 4 GB ROM (amiből 1,5 GB a szabadon felhasználható) – ez számomra bőségesen megfelel, a további igényekhez pedig bővítettem egy 16 GB-os microSD kártyával. Eddig minden általam telepített alkalmazás simán települt (korábban voltak olyan hangok, hogy lesznek komoly kompatibilitási gondok). Az MX player például az első videó indításánál egyből adott linket az x86-os kodek letöltéséhez, így máris megtekinthetővé váltak a Full HD (1080p) filmek is. Videókat pedig nemcsak megnézni lehet ebben a minőségben, hanem készíteni is; a beépített 8 MP-es kamera alkalmas rá.

Vannak persze problémák is, ezekről pár szó:

– a kijelző helyenként érzéketlen*

– az alsó gombsor szinte csak teljes sötétben kezd világítani

– az FM rádió (bár fizikailag benne van) jelenleg még nem működik (szoftveres okokból)

– néhány spéci játék: Modern Combat 3, GTA3 nem fut rajta (az alap, hétköznapi game-ek viszont igen)

Számomra ezek egyike sem zavaró: a kijelzőt kezdem megszokni, a gombok helyét megtanultam, a rádió pedig valószínűleg javítva lesz egy frissítéssel. Addig pedig ott vannak a zenék + filmek. Apropó, frissítés… a ZTE (egy FB-os kérdésre) nyilatkozta, hogy tervben van a típus 4.1 Jelly Bean-re való frissítése. Ha valóban megkapjuk, szuper.. ha mégsem, akkor sem dől össze a világ, mert szerintem így, ahogy van, tehát ezzel a rendszerrel is remekül megállja a helyét.

Az 1650 mAh-s akkut kicsit keveslem (főleg a Defy Plus után, ami sokkal kisebb kijelző mellé kapott 1700-ast és emiatt megszoktam, hogy csak 2 naponta kell tölteni… nos, ezt most el lehet felejteni, bizony minden nap meg kell etetni :-) ).

Összességében a pre-paid kártyás 58 ezer forintos árával úgy gondolom: nincs konkurenciája az új készülékek palettáján. Érdemes kipróbálnia azoknak, akik megfizethető áron szeretnének nagy kijelzős, korszerű OS-t futtató, jól összerakott telefont venni.

*frissítés:
Elképzelhető, hogy csak én vagyok ügyetlen :/ több nemzetközi és hazai fórum átolvasása után arra jutottam, hogy rajtam kívül ezt még senki sem tapasztalta :) A TEGRA 2-es kiadásnál valóban leírják több helyen is az érintőkijelző érzéketlenségét, ám sem az Inteles, sem pedig a MediaTeK chip-es változatnál nem fordul elő a jelenség…

[video: http://www.ztehungary.hu/video/201211/t20121119_13487.html]
2012.11.02.

+