MojAndroid
(x) hirdetés

Most hogy többé-kevésbé átálltam HTC One S-re, úgy döntöttem, hogy itt az ideje kicsit kinyomni a régi hűséges társ, a HTC Desire szemit. Nyilván az ember nem lép meg ilyesmit, amíg a telefon a fő kommunikációs eszköz, de amikor már nyugdíjba vonul, eljön az ideje a világlátásnak. Ez az embereknél a karib-tengeri luxushajós utazás, Androidos telefonoknál a lehető legfrissebb, már egyáltalán nem támogatott főzött ROM felpakolása; tipikusan valami alpha állapotú, helyenként bugos, helyenként hackelendő megoldásról beszélünk.

Mit kezd tehát 2010 egyik legnépszerűbb telefonja, a HTC Desire az Android Jelly Bean-nel?

Milyen ROM?

A cikk írásakor két valós alternatíva állt előttem: az Android OpenKang Project által viszonylag frissen kiadott AOKP Jelly Bean v1.3, és az elk759 XDA dev által bütykölt nemhivatalos CyanogenMod 10 port. Én első körben, meg hogy ne legyen olyan hirtelen a váltás, a CyanogenMod portot használtam.

Hogyan?

A telepítés pofonegyszerű, persze kell hozzá egy rootolt HTC Desire (a rootolás menetét pl. a CyanogenMod Wikiben is megtaláljuk, itt most külön nem foglalkozom vele.)

Maga a ROM telepítése a szokásos “Install zip from sdcard” recovery opcióval történik, az egyetlen érdekesség, hogy telepítés után ugyanezen módszerrel fel kell pakolni a GApps csomagot (linkje szintén az XDA topik első hozzászólásban) – ez egy remek grafikus (jellegű) telepítő segítségével történik, szépen ki lehet választani apponként, hogy mi kell és mi nem. Azért ne legyenek illúzióink, és lőjünk a minimálra – a Desire-ben egyszerűen nincs elég hely, hogy pl. egy Google Now-t feltelepítsünk a belső tárhelyre. (Később, az A2SD telepítése után megléphetjük még.)

Telepítés után első dolgunk az A2SD elindítása legyen:

Activate a2sd:
_open terminal
_write: su
_allow
_write: a2sd install
_write: y
_write: n
_write: y
The phone will reboot and after a2sd will be enabled

Milyen a Jelly Bean?

Egy szóval: állat.

Több szóval: a CyanogenMod 10 már csak az übercool boot képernyő miatt megéri.

Realistábban: a Desire nem egy Galaxy Nexus. A Jelly Bean időnként döcög, a képernyőváltásban messze nem érezni a Buttert, de minden működik, és nem állítanám lassabbnak a rendszert, mint a legutóbbi hivatalos CyanogenMod-dal, a 7.2-vel volt. A teljesítmény számokban persze némileg lehangoló:

  

Amint láthatjuk, Quadrant 1000 alatt, kb. félúton a Hero és a Nexus S között. Ennyire persze azért nem gyászos érzetre a helyzet!

Ami kicsit zavaróbb, az az, hogy bizonyos WiFi hotspotokhoz nem tud csatlakozni a telefon, és ezalatt azt értem, hogy az itthoni WPA2-esemhez nem, a másik telefonom WPA2-jéhez viszont igen. Az okot egyelőre nem látom (át), de aki nightly-t vet, WiFi-t arat, ez van. Most vagy átkonfigurálom a WiFi routeremet (nem), vagy egy másik telefon WiFi hotspotját használom – ezzel megvan az az apró kellemetlenség, hogy a kedvenc fotelemben csak EDGE sebesség érhető el… biztos a gitár leárnyékol vagy valami.

Mire lesz jó egy Jelly Bean-es, CM10-es Desire?

(A jövő idő a WiFi miatt.)

Tulajdonképpen mindenre, amire egy CM7.2-es Desire jó volt (plusz a boot képernyő, ugye), gyakorlatilag hátrányok nélkül: az A2SD bekapcsolása után nekem van 50 MB a rendszerpartíción, ami a fontosabb cache-elésekhez (Google Mail, SMS-ek, ilyesmi) elég, ezen kívül minden megy a külső SD partícióra – de ez már CM7.2 alatt is így volt. A rendszer gyönyörűszép és a CyanogenMod általában ugyebár tartalmaz még 1-2 állat dolgot a vanillához képest, és persze nem egy Galaxy Nexus (lásd fönt), de nekem nincs nagyobb panaszom a sebességére, mindent megcsinál, amit meg kell. Ennek illusztrálására csináltam egy kis videót, tényleg csak az ide-oda swipe, menük sebességének bemutatására:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=pT_Gmah6h4E]

De hogy legfőképpen mire jó? Ráébreszt, mennyire állat a Jelly Bean, és elgondolkodtat, hogy a One S-re is felkerüljön egy CM10 nightly, annak ellenére, hogy a fórumok szerint ott azért még komolyabb problémák is vannak.

Optimista végszó

Összességében most úgy látom, hogy hiába a hivatalos CM10 RMO hiánya HTC Desire-ön, egy kis fejlődéssel simán napi használatra tökéletessé válik majd az elk759-féle nemhivatalos port. Desire tulajok, tartsatok ki, van még élet a jó öreg HTC-ben!

2012.10.04.

+