MojAndroid

Most hogy többé-kevésbé átálltam HTC One S-re, úgy döntöttem, hogy itt az ideje kicsit kinyomni a régi hűséges társ, a HTC Desire szemit. Nyilván az ember nem lép meg ilyesmit, amíg a telefon a fő kommunikációs eszköz, de amikor már nyugdíjba vonul, eljön az ideje a világlátásnak. Ez az embereknél a karib-tengeri luxushajós utazás, Androidos telefonoknál a lehető legfrissebb, már egyáltalán nem támogatott főzött ROM felpakolása; tipikusan valami alpha állapotú, helyenként bugos, helyenként hackelendő megoldásról beszélünk.

Mit kezd tehát 2010 egyik legnépszerűbb telefonja, a HTC Desire az Android Jelly Bean-nel?

Milyen ROM?

A cikk írásakor két valós alternatíva állt előttem: az Android OpenKang Project által viszonylag frissen kiadott AOKP Jelly Bean v1.3, és az elk759 XDA dev által bütykölt nemhivatalos CyanogenMod 10 port. Én első körben, meg hogy ne legyen olyan hirtelen a váltás, a CyanogenMod portot használtam.

Hogyan?

A telepítés pofonegyszerű, persze kell hozzá egy rootolt HTC Desire (a rootolás menetét pl. a CyanogenMod Wikiben is megtaláljuk, itt most külön nem foglalkozom vele.)

Maga a ROM telepítése a szokásos “Install zip from sdcard” recovery opcióval történik, az egyetlen érdekesség, hogy telepítés után ugyanezen módszerrel fel kell pakolni a GApps csomagot (linkje szintén az XDA topik első hozzászólásban) – ez egy remek grafikus (jellegű) telepítő segítségével történik, szépen ki lehet választani apponként, hogy mi kell és mi nem. Azért ne legyenek illúzióink, és lőjünk a minimálra – a Desire-ben egyszerűen nincs elég hely, hogy pl. egy Google Now-t feltelepítsünk a belső tárhelyre. (Később, az A2SD telepítése után megléphetjük még.)

Telepítés után első dolgunk az A2SD elindítása legyen:

Activate a2sd:
_open terminal
_write: su
_allow
_write: a2sd install
_write: y
_write: n
_write: y
The phone will reboot and after a2sd will be enabled

Milyen a Jelly Bean?

Egy szóval: állat.

Több szóval: a CyanogenMod 10 már csak az übercool boot képernyő miatt megéri.

Realistábban: a Desire nem egy Galaxy Nexus. A Jelly Bean időnként döcög, a képernyőváltásban messze nem érezni a Buttert, de minden működik, és nem állítanám lassabbnak a rendszert, mint a legutóbbi hivatalos CyanogenMod-dal, a 7.2-vel volt. A teljesítmény számokban persze némileg lehangoló:

  

Amint láthatjuk, Quadrant 1000 alatt, kb. félúton a Hero és a Nexus S között. Ennyire persze azért nem gyászos érzetre a helyzet!

Ami kicsit zavaróbb, az az, hogy bizonyos WiFi hotspotokhoz nem tud csatlakozni a telefon, és ezalatt azt értem, hogy az itthoni WPA2-esemhez nem, a másik telefonom WPA2-jéhez viszont igen. Az okot egyelőre nem látom (át), de aki nightly-t vet, WiFi-t arat, ez van. Most vagy átkonfigurálom a WiFi routeremet (nem), vagy egy másik telefon WiFi hotspotját használom – ezzel megvan az az apró kellemetlenség, hogy a kedvenc fotelemben csak EDGE sebesség érhető el… biztos a gitár leárnyékol vagy valami.

Mire lesz jó egy Jelly Bean-es, CM10-es Desire?

(A jövő idő a WiFi miatt.)

Tulajdonképpen mindenre, amire egy CM7.2-es Desire jó volt (plusz a boot képernyő, ugye), gyakorlatilag hátrányok nélkül: az A2SD bekapcsolása után nekem van 50 MB a rendszerpartíción, ami a fontosabb cache-elésekhez (Google Mail, SMS-ek, ilyesmi) elég, ezen kívül minden megy a külső SD partícióra – de ez már CM7.2 alatt is így volt. A rendszer gyönyörűszép és a CyanogenMod általában ugyebár tartalmaz még 1-2 állat dolgot a vanillához képest, és persze nem egy Galaxy Nexus (lásd fönt), de nekem nincs nagyobb panaszom a sebességére, mindent megcsinál, amit meg kell. Ennek illusztrálására csináltam egy kis videót, tényleg csak az ide-oda swipe, menük sebességének bemutatására:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=pT_Gmah6h4E]

De hogy legfőképpen mire jó? Ráébreszt, mennyire állat a Jelly Bean, és elgondolkodtat, hogy a One S-re is felkerüljön egy CM10 nightly, annak ellenére, hogy a fórumok szerint ott azért még komolyabb problémák is vannak.

Optimista végszó

Összességében most úgy látom, hogy hiába a hivatalos CM10 RMO hiánya HTC Desire-ön, egy kis fejlődéssel simán napi használatra tökéletessé válik majd az elk759-féle nemhivatalos port. Desire tulajok, tartsatok ki, van még élet a jó öreg HTC-ben!

2012.10.04.
 • barii

  “Ez egy privát video”

 • asd

  Szeritem a CM9 boot animációja sokkal jobb: http://www.youtube.com/watch?v=w-5Av_EVpyI
  Plusz nekem Robotomod ROM-on az Android figura helyett egy valamilyen alian-féleség van, és még jobban néz ki.

  Egyébként lehet ez már kicsit off:
  én telefonomon is kevés hely van (150 mega), melyik megoldással lehetne megoldani, hogy ne kelljen ezzel aggódnom és menjen minden az SD kártyára?
  Link2SD-t használtam mindig is, kicsit tényleg jobb a helyzet, több helyem van, de előbb-utóbb ott is elkezd fogyni a hely és már nem tudok semmit sem telepíteni.
  Ez az A2SD jó lenne? Illetve ez használható bármelyik rommal, vagy csak azzal, ami támogatja? Még Data2SD-t és S2E-t próbáltam, de azokat nem is sikerült bekonfigolni, de lehet csak én bénáztam.

  • Saabi

   Én most tettem fel egy MIUI-t egy HTC Desire-re, melyben AD2SDX támogatás van. Eddig ez tűnik a legjobbnak, minden varázslat nélkül az SD kártya EXT3 partícióját tekinti belső memóriának. Ettől ugyan lassabban bootol, de úgysem indítom újra a telefonom óránként.

 • Saabi

  Nekem sajnos esik-kel. Igaz, nem CyanogenMod került az enyémre, de tartok tőle, nem ezen múlik. A Google Maps konkrétan állandóan crashelt, míg nem engedélyeztem, hogy hozzáférjen a contact adatokhoz. A navigáció indításakor crashelt a text-to-speech.
  Lehet, csak ki kellene próbálni a CyanogenModot, de a mostanin olyan gyönyörű pl. a Settings kinézete, hogy zokog a lelkem ha ránézek. A videón a CyanogenMod kinézete ehhez képest randa.

 • Salfai Gergely

  Szia!
  Én is az elk féle rom-ot használom 2 hete, a gapps-t telepítettem, minden jól működik! Nálam wifi probléma nem jelentkezett. A kérdésem az lenne, hogy a gapps frissítéseket ( maps,stb) hogyan tudom megoldani, mert a marketen keresztül nem engedi(azt írja nincs elegendő memória) Köszi

 • beked

  Én GNex-ra raktam fel CM10-et, de nem volt kényelmes. Előszőr is elfelejtette a kártyabeállításokat amire későn jöttem ár és ez belekerült pár forintba…. de ez az én hibám
  Viszont mintha egy szellem lett volna igy a telefonom. Alig jöttek értesítők, gyenge volt a wifijel a rooter mellett…
  és két napig is kibirta az aksi. Pedig amúgy egyet se. Ez gyanús volt és nem értek hozzá, ezért visszaraktam az igazi zselét.
  Pedig nagyon sok apróság volt amit fantasztikusnak találtam a CM10-ben (pl. a noti-bar, eleve a settings, a zenelejátszó hangosabb, a képernyő ha akarom fényesebb…)
  nem baj majd egyszer

  egy hétig volt fenn kb, de nem sok hibát találtam, nem omlott össze

  • nebogan

   Nem tudom, nekem SGS2-n (igaz, nem az offical nightlyk, hanem unofficial nightlyk) tökéletes. Pedig elég sok probléma volt/van vele… Pl.: a nemrég megoldott memory leak, valamint a hw composer se működik rendesen még. (Emiatt jó sok xda developer le is mondott az egész Samsungról…: http://www.youtube.com/watch?v=GTRKL5E9Iak ) Ennek ellenére erősen ajánlom.

 • BM

  Nekem most egy Evervolv ICS került fel a jó öreg dezirére. Nem gyorsvonat, mindenesetre most megint beleszerettem :)

 • gergo0626

  Ez most valami tiltás a CM 10 ekre hogy nem tud mobilhálózatra felmenni? Nekem a P1000 es taben egy ideig tökéletes volt, utána elkezdte hogy ledobálja a hálózatot, most meg már akármelyik buildet teszem rá semelyikkel se tud kapcsolódni. cm9-ben meg a kamera szórakázik, a 10 ben mire azt is megcsinálták jöttek a gondok… Más is akadt hasonló hibába?

  • Saboteur777

   Milyen IMEI-d van? Lehet, hogy elveszett valamelyik flashnél.

   • gergo0626

    CM 9-el vagy gyári rendszerrel tökéletesen megy, az első root-olás után pedig felraktam a felhőkbe, ott mindig megvan az efs mappa :) Csak a cyanogenmod 10 nem tud mobilhálózatozni, akármi más van rajta gond nélkül működik.
    Amúgy 35394204 az eleje de ez nem tudom mit takarna, kártyafüggetlen és a simet is elfogadja.

    • Saboteur777

     Azért kérdeztem az IMEI-d, mert felismerhető, ha elveszett: ilyenkor “behamisít” a rendszer egyet, de ez nem az. Valszeg tényleg CM10 bug lesz.

 • gerbaud

  Gyönyörű a JB, én egy Motorola Defy+ -ra telepítettem egy nightly buildet, ami elsőre egész tűrhetően működött, de már másfél nap használat és a kedvenc programjaim feltelepítése után kezdett használhatatlanná válni (a sebesség a normális és a brutálisan lassú között ingadozott teljesen kiszámíthatatlanul). Végül tettem rá egy CM7.2-t, ami szintén nightly volt, az lett a tökéletes rendszer rá. Kollégáim csodájára jártak :)

  • katonajanos

   Szia!
   Cserélj launchert! Nekem a Nova megy a “sima” Defy-n (MB525) és a fenti gondok megszűntek. Sőt, ahhoz képest az akkuidő is (kis túlzással) a duplája most.

 • bubobubo

  Nekem a CM9 boot képernyője jobban tetszik, de csakugyan tuti jó a CM10-é is! Én SGS-re tettem fel egy CM10 nighty-t kb. egy hónapja és azóta is tuti biztosan, gyorsan és hibátlanul szárnyal!!! Teljesen bejön! Szuper!

 • MNT

  Üdv!
  Én felraktam, és azt mondanám, minden hibátlan, míg nem rakok a telefonba a egy SIM kártyát. Ilyenkor ha bekapcsolom a telefont, az kér egy “hálózat függetlenítő pin-kódot”, mintha függő lenne…

  • Saboteur777

   SIM kártyár tartsd benn, wipe data factory redet recoveryben, aztán restart. Na?

 • Iggyboy

  Üdv!

  Nyilván én vagyok a láma, de nekem nem sikerült feldobnom az alk759-et. Install után reboot de csak a szép HTC logo-t látom a fehér háttér előtt. Mit csináltam rosszul?

 • Fromy

  Sziasztok
  Szert tettem egy Desire re valami cyanogenMod 10.0.0 van rajta
  Android 4.1.2-vijendra verzió de nincs benne rádió nem tudom syncronizálni nem komunikál a számitgató gépemmel ezt szeretném rendbe tenni tud valaki segíten google barátomnál jártam sokan sokfélét írnak van amit nem is értek igazábol.
  Ehhez kérnék kis segitséget

  • Bélabácsi

   sziasztok,
   valaki meg tudná mondani, hogy a HTCSync mely android ROM-okkal működik együtt (vagy melyikkel nem :) )? azért kérdezem, mert a JB CyanoganMod10 járt a HTC desire Bravo-mon, de nem nagyon akaródzott működni… elveszett az usb csatlakozáskor a htcsync lehetősége…

   Köszi előre is.

 • Szilágyi Ferenc

  Helló fel telepítettem a 4.1.2-es verziót a Motorola defy+ ra JÓL MÜKŐDIK DE A SIM kártya adatait nem találom
  tudtok valamit segiteni ?

+