MojAndroid

Az előző rész tartalmából…

Android-x86 mini cikksorozatunk előző részében eljutottunk onnan, hogy van egy kirohadt Intel Atomos netbookunk amivel a teraszra tévedő mókusokat dobáljuk odáig, hogy van egy 2x1,6 GHz-es, 2 GB RAM-os, 40 GB háttértárral rendelkező, Ice Cream Sandwich-et futtató, és 95%-ban állat eszközünk, amitől szerzőnk olyannyira fellelkesedik, hogy említett eszközt – úgymond’ – elsődleges itthoni eszközévé lépteti elő:

…annyira gyors, hogy a gépen egyébként meglevő Ubuntu partíciókat azóta sem volt érkezésem betenni a GRUB configba (mert minek), és a kis Androidos netbookot az elsődleges itthoni eszközömmé léptetem elő.

(Mondtam.)

Lássuk hát, hogy mire jutott a fenti vállalás, hogy üzemel egy MSI Wind, rajta az Android-x86 ICS build, hétköznapi használatban!


Mindennapok Android-x86 alatt

A mindennapok röviden: jók. Nézem a netet, emailjeimet, Twitteremet, RSS-eimet, Youtube-ot, nagynéha Facebookot (szigorúan weben), írom a kis dolgaimat, nézem az új appokat. De azért nem árt pár részletesebb gondolatot ejteni a témában, mert bár elsőre triviálisnak tűnik, azért vannak apró trükkök az Android, mint elsődleges számítógép témakörben.

Először is, a billentyűzet, hiszen nem on-screen megoldásról beszélünk; de erről beszéltem az első részben, az External Keyboard Helper Pro kemény 2,36 dollár ellenében megoldotta ezt a problémát helyettem.

Ha már előző rész, szintén említettem a képernyőelforgatás problémáját, és a megoldást, a Set Orientation appot. Pipa.

Aztán szövegszerkesztés. Atom ide, 2×1,6 GHz oda, a Google Docs (akarom mondani Drive) bitang lassú így is. Aki ilyen gépre adja a fejét, készüljön rá, hogy kelleni fog egy (tipikusan fizetős) office csomag. Nekem erre nincs is annyira szükségem, mint inkább egy fejlett szövegszerkesztőre. A személyes blogom WordPress, annak van remek Android alkalmazása, ami ezzel a megoldással még sokkal jobban használható; a komplexitást inkább az Appvasárnap és a Hírhétfő adja, amiket Dropboxon tárolt txt fileokban szerkesztek több helyről (pontosabban: mikor honnan), a szerkesztési folyamat végén pedig egy sor Find&Replace és egyéb műveleteket kell végrehajtani rajtuk. Erre az ultimate megoldásnak a DroidEdit Pro tűnik, ami egy remek fejlesztői text editor, olyasmi mint a Notepad++ vagy a GEdit más rendszereken – pont, amire szükségem van. Tud egy sor billentyűkombinációt, Find&Replace-t, és közvetlenül tudja használni a Dropboxot filerendszerként, vagyis mindenféle extra körök nélkül tudom menteni és megnyitni a file-jaimat. (Nota bene: ez a cikk is ilyen megoldással készül.) Mondanom sem kell, hogy maga a webes cikk editálás sem probléma, a beépített böngésző bár nem Chrome, azért elég gyors, problémám nem volt vele. Szövegszerkesztés, cikkírás tehát részemről pipa.

Aztán szokni kell azért. Android persze, ismerem (“beporoszkáltam e hon minden zegét-zugát”), de azért kicsit más. Nincs érintőképernyő, viszont van egér. Nincs multitouch, de vannak billentyűkombinációk (amiket technikai infóként ideteszek majd a cikk végére, mert sehol nincsenek látszólag ledokumentálva). Van Alt+Tab, de az első célablak mindig az éppen aktív, vagyis minimum Alt+TabTab-nak kéne hívni, és erre mindig konzekvensen második próbálkozásra jövök csak rá. Nincs alt+vissza a böngészőben, az Esc gomb viszont sokkal több helyen, több mindenre használható. Hasonló nüansznyi különbségek – meg kell szokni, mert napi használatú gépről beszélünk, nem egy teszteszközről, gyorsan, folyamatosan kell tudnom használni.

Hiszem ha látom!

Nos, ha tényleg csak akkor, akkor nézd meg az alábbi videót. Kicsit blurry, kicsit dinamikus fényerejű, de a mienk, és a lényeg látszik belőle: az akadásmentes taskváltás, az eképesztően gyors app install és indulás, a rendszer általános teljesítménye. Mindezt Bach zenéjére, mert egyrészt nagyon illenek ide a toccaták és a fugák, másrészt az volt kb. olyan hosszú, mint a videó maga:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=Kb5AuNSOeuY]

Túl a mindennapokon: az örökkévalóság

Ha az nem is, mindazonáltal… Nos, megható, egyszerűen csak megható. Hogy egy 2008-ban vásárolt számítógép kapott még egy esélyt, ráadásul hirtelen olyan erőgépnek számít, amilyennek sosem, piacra dobásakor sem számított – ez az, ami megható, és ez Android nélkül sosem történhetett volna meg, se Linuxszal (sem SELinuxszal), sem Windows-zal, semmivel.

Ahogy egy másik platform evangelistája fogalmazna: függöny.


Cikksorozatunk első részében egy adag fotót is találhattok, illetve a telepítéssel kapcsolatban értékes kommentfolyam alakult ki.

2012.08.28.
 • ripthestage

  Vasárnap este a videó készítésének ideje. Legalábbis az átpörgetett twitteren ha jól látom az 1-0 Puyol tweetem is látható :D

  • lipilee

   hú még talán múlt hét előtti vasárnap… volt közben pár dolog ami miatt visszatartottam, apple per, stb. :)

   • ripthestage

    Igen, múlt hét előtti :)

 • TOZ

  Kingsoft Office. Ingyen és elviselheto a sebessege.

  • lipilee

   az lett rajta végül :)

 • barii

  amikor scrollozol, kuszáj az egérrel bajlódni, vagy tudod használni a billentyűzetet? Se csúszka, se billentyűzet nem lehet túl komfortos

  wifi out-of-the-box működik?

  • lipilee

   működik minden: a fel-le nyíllal linkenként lépegetsz, tapipad görgetősáv és pgup-pgdown a szokásos módon, space is megy, sőt, a j k kombókat is elkapja, ahol számít (pl. 9gag ;))
   én is azt hittem hogy az egérrel macera lesz, de azt találom, hogy azóta hétfőnként a céges gépemen is egérrel kattintva próbálok scrollozni.

  • lipilee

   wifi: igen

 • Nargoth

  Nekem a legkisebb Asus EEE-m van, a SURF 2G. Azt kell mondanom, még azon is használható, pedig nem erőgép!

 • Sancho

  Asus Eee PC Android-x86 4.0.4 RC2 tapasztalataim:

  • A YouTube némelyik videót nem engedi lejátszani HQ módban, de azt kikapcsolva rendesen lefut.
  • Több mint 3-3,5 órát fut egy töltéssel folyamatos használat mellett.
  • Eddig egyik screen capture app sem volt jó.
  • A MoboPlayer for x86 minden videót lejátszik a netről is: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.clov4r.android.nil.x86
  • A Titanium Backup lefut, restore-t még nem próbáltam.
  • Ebbe a blogba nagyon nehéz hozzászólást írni rendesen. :)
  • A 4GB SSD-re telepítettem, és a GRUP nem működött, ha a 16GB SSD is aktív (azon egy Win7 van), így a BIOS-ban le kellett a nagyobbikat tiltanom.
  • Elég gördülékenyen fut a rendszer, így kellene a telefonokon is futnia. :)
  • Jó lenne kidolgozni majd valamit, hogy ne vesszenek el az adatok egy ROM frissítés után.
  • lipilee

   mi a probléma a komment küldéssel? (tényleg érdekel, nem trollkodok :))
   mekkora akkuval jött ez a futási érték? (nekem még nem érkezett meg az új akku, így csak 230V-ról tudom küldeni.)

   • Sancho

    Nem a blog komment motorja a hibás szerintem, hanem a böngésző szórakozik. A jelenség az, hogy ha szöveget akarok kijelölni, módosítani, akkor ide-oda ugrál az ablak, vagy rosszabb esetben a kivágott majd átszúrandó szöveget teljesen máshová,a szöveg végére teszi át egyszer csak váratlanul.

    OFF: Hogyan lehet beállítani, hogy a válaszokról vagy kommentekről értesítést kapjak egy adott bejegyzésnél?

    • lipilee

     ja igen, ez a “kurzor ugrál” probléma nálam is megvan. egyébként generikus android böngésző bug, a telefonon is ugyanezt csinálja. nekem úgy tűnik hogy akkor fordul elő, ha az oldal szélesebb, mint az ablak, vagyis lehet(ne) jobbra-balra húzogatni. ekkor behülyül a kurzor. majd szólok lapajnak róla :)

     feliratkozás: a komment szerkesztési text field fölött van egy olyan checkbox, hogy “Feliratkozási értesítések küldése”. pipáld be, és kapod a tutit. alternatively, beállíthatod a felhasználói profilodban is, hogy minden olyan tartalom, amit szerkesztettél vagy hozzászóltál, automatikusan küldöj értesítést, ha változott.

  • tfurjesi

   Üdv!

   Én mint kezdő X86-os feltettem a rendszert egy SonyVaio-ra, s azt kell mondjam hibátlanul fut. Köszönöm a segítségeteket. Ellenben mint tudjuk az a fránya FLASH nem akar működni. Én találtam egy leírást és két fájlt, amit csak be kéne másolni a lib és az app mappákban de sajnos nem tudom semmilyen programmal. Mi lehet a gond? Miért nem engedi másolni a fájlokat?

   Vagy esetleg van valakinek megoldása a FLASH problémára?

   Várom a visszajelzéseket!

   Üdv

 • Péter Hendlein

  Nem látszik jól a videóban, de nekem úgy tűnt, mintha a linux kernel csak 1GB RAM-ot látna, a másodikat nem. Tényleg nem látja? Nem csak egy kernel kapcsoló hiányzik belőle? (7-8 éve még futottam bele ilyenbe, azóta nem vagyok naprakész.)

  • Sancho

   Igazad lehet, nekem is 2GB RAM van az Eee PC-mben, és a szabad memória mindössze 4-500MB körül van futás közben, és kizárt, hogy 1,5GB-t megenne. Így 1GB-t láthat csak, de ez elég is neki bőven. Nekem nem sikerült 400MB alá mennem a szabad memóriamennyiséggel pedig kitettem pár widgetet.

 • montyx

  Win7 mellé fel lehet úgy varázsolni, hogy dualbootos maradjon? Lehet közös meghajtója a win7tel? Igazándiból csak a video, meg a zene mappa érdekelne

  • Sancho

   Telepítéskor ha lát egy Windowst, akkor rákérdez, hogy a GRUB segítségével legyen-e dualboot.
   Külön partíció vagy meghajtó kell az Android-x86-nak, ha erre vagy kíváncsi.

   • gabeszcsip

    Nekem is ez lenne a kerdesem.
    Feltettem es felajanlotta a bootmanager letrehozasat.
    Android android debug es windows van benne de a windowst valsztva 21es hiba van.
    Ez micsoda.
    Remelem a filokat nem vagta haza a gepen mert egy tonna foto volt a gyerekrol es az asszony letepi a fejem es nagy valoszinuseggel bele is hany a anyakamba.
    Helyre lehet ezt valahogy hozni vay most mi a turo van?
    Koszi a valaszt.
    Bocsi meg nem szoktam meg a tableten gepelest :-)

 • remtenyúl

  Hello,
  kipróbáltam a live verziót, vicces :)
  kérdés, hogy a kikapcsolást sikerült megoldanod?
  és azok az appok, amik nem futnak (pl. chorme), azokról lehet tudni, hogy miért nem futnak? tehát elképzelhető, hogy majd valamikor a közeljövőben futni fognak?
  köszi a választ ;)

  • lipilee

   kikapcs: nyomd meg kétszer röviden a kikapcs gombot a gépen, erre feljön a kikapcs párbeszéd.

   amik nem futnak, azok gondolom az x86 támogatás hiánya miatt nem futnak. és remélem hogy futni fognak, főleg a chrome miatt :)

   • Sancho

    ASUS Eee PC-n a kikapcshoz 2x kell megnyomni a gombot nem túl gyorsan, és ezután ugrik fel a kikapcsoló menü, egyébként csak standby szerű valami lesz belőle.

   • remtenyúl

    köszönöm a segícccséget ;)

 • Bicska2

  Sziasztok!

  Én is rápróbáltam az eeeee pc-re.
  Tényleg gyors, meg minden.
  Amik miatt szomorú vagyok:
  Opera nem megy… Valami ötlet, hogy mivel érdemes böngészgetni?
  qqplayer, bsplayer, és még vagy fél tucat player nevű app nem megy.
  Mindegyik elindul, gondolkodik hogy hová került, majd kilép.
  Főleg ágyban filmnézős akárminek gondoltam, de így ez kilőve. Szánjatok meg egy ötlettel!

  Amúgy én egy 16 gigás SD kártyára toltam fel, és kb 6-7 órát megy egy töltéssel… Nem éppen SSD, de halkabb, a súlyt megfeleztem, akkuidőt megdupláztam, és így a hasamat sem égeti :-)
  Eddig puppy linuksz volt rajta, gondoltam kipróbálom ezt a zöld dögöt.
  Ha tudna nekem böngészni, és videjózni, az állat lenne…

  • Sancho

   A videó lejátszáshoz használd a MoboPlayer x86 appot: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.clov4r.android.nil.x86

   Azt próbáld meg a Play alól el nem érhető appok esetén, hogy beszerzed az .apk telepítőit, és úgy felmegy. Pl. az IKEA app nem elérhető a Playből, de .apk telepítés után működik…

   • Bicska2

    Köszönöm a MoBo-s tippet. Pár vidivel kiprószáltam, tökéletes lesz.
    Találtam x86-os androidra való operát is, most már szebb a világ errefelé.

    Köszönök x86 -szor :-)

 • potter0717

  Hasznos a cikk!
  Amióta felraktam a Droidot, Win-t nem kellett bootolni, s tán már nem is fogom!
  Abban viszont kérnék egy kis segítséget, hogyan tudom kikapcsolni, mert a kikapcs gombra, csak aludni tér a gép.
  Jelenlegi módszerem (telep nélkül) :táp kihúz…..
  Talán van jobb módszer :-)!
  Köszi a leírást, és az esetleges segítséget!

  • potter0717

   Fentebb olvastam!!!!
   Hamarabb kérdeztem, mint olvastam volna.Úgy látszik az olvasás még nem pótolható!

 • asd

  Egyik ismerősöm EEE PC-jére telepítem, Live USB-t kipróbálva nagyon jól működik, viszont nekik nincs otthon Wi-Fi, valahogy UTP kábellel meg lehet-e oldani, hogy legye net?

 • espista

  Sziasztok!
  Nekem Asus Eee Pc 1000 HD-m van. A live USB szépen fut rajta. El is döntöttem, hogy feltelepítem második oprendszernek az XP mellé, de a hiányos angol tudásommal nem mertem még belevágni. Csináltam már egy 10 Gb-is primary partíciót Ext3-ra. A multiboot-os telepítésben tudna valaki pár sorral segíteni? A feleségemnek mindenféle képpen szüksége van a működő XP-re. A nightly-ket hogyan kell majd felrakni? Egyáltalán érdemes?

  • Sancho

   A nightly-kat sehogy ne tedd fel! Hibásak! Csak végleges verziót, azaz csak az Eee PC féle 4.0-RC2 változatot tedd fel!
   Nekem nem sikerült a multi-boot az Eee PC 901-en. Úgy oldottam meg, hogy az Android használatakor BIOS-ban letiltom a Win SSD-t. Mivel partíciót használsz, passzolok. Biztos van rá megoldás, nekem nem ment.

   • espista

    Hát ez szomorú. Akkor várok még hátha jön valaki, akinek sikerült a multi-bootot beüzemelnie. Néha szükségem van az Xp-re is.

    • lipilee

     az install howtoban van egy kis tutorial a multiboot-ról. sajnos a grub configot magából az android-x86-ból azt hiszem nem éred el, így nem triviális, de megoldható. én végül azt csináltam, hogy (legacy okokból) amúgy is telepítettem egy Ubuntut a többi partícióra, és az ubuntu grub2 configjában (vér pisálása után, teszem hozzá – a grub2 egy bűncselekmény) beállítottam az Android-x86-ot, mint default oprendszer. vagyis most ubuntu bootloaderrel bootolom default az android-x86-ot :)

     visszatérve a Windows-ra, itt mondja a következőt a telepítés howto:

     Since froyo-x86, if there is an NTFS partition in the installed disk, the installer will ask if you want to create a boot item for Windows, as show below

     sőt, itt is.

     nem tudom ez elegendő önbizalmat ad-e ahhoz, hogy nekiveselkedj a telepítésnek :)

     az alternatív, de komplikált megoldás egyébként az lehet (ha a fenti nem sikerül valamiért és az android-x86 grub configja tényleg nem elérhető az android-x86 alól), hogy android-x86 telepítés után bebootolsz egy ubuntu live cd-t, és az android-x86 grub configjában beállítod a howto szerint a windowst.

     • Sancho

      Lipilee! Off, de nem tudom, hol kérdezzem meg: hol lehet kikapcsolni azt, hogy mikor komment jön ehhez a bejegyzéshez, akkor ne küldje el az egész bejegyzés tartalmát, csak a kommentet? Minden benne van plain text-ben, és rohad nehéz kikeresni belőle nem csak a hsz-t, de magát az ide mutató linket is. Köszi! .)

     • lipilee

      benyomtam rá egy user story-t a backlogunkba, engem is zavar :)

     • espista

      Köszönöm. Asszem egyelőre akkor még nem vágok bele a dologba. Várok még egy kicsit, amíg kiforrja magát. Pedig már úgy megörültem. :-(

 • gabeszcsip

  Fentebb írtam egy problémat.
  Végül sikerült megoldani.
  Először kipróbáltam úgy, hogy egy usb-s telepítő lemezt csináltam . Bebootolt, de aztán kapa(fekete kép villogó kurzor).
  Egy win 7es gépen (tökmindegy hogy 64 bites) csináltam egy javítólemez dvd-t, majd az egész rajta lévő cuccot rámásoltam egy pendrive-ra. Bebootoltattam róla, majd parancssorból, bootsect /nt60 c: /mbr paranccsal rendbe tettem a szutyok linux által szétrúgott bootsectort.

  Ami miatt senki se tegye fel a 4.2es androidot:
  Kamu bootmenut csinál.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Pár perc után ok nélkül alvó állapotba küldte a netbookot. A bekapcsoló gombot nyomva felpörgette a vinyót, de a kép fekete maradt egy kurzorral sarokban, majd 10 másodpercre rá újra szundi.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Win 7 alatt csak néha indult be a proci ventillátor, androidon folyamatosan tolta (szal. nem kicsit viselte meg a cpu-t).
  Az egész egy vicc.
  Az android egy kukoricamorzsolóra való oprendszer, ne fárasszunk vele egy komoly pc-t.

 • Németh Ede

  Hali. Én is kipróbáltam az androidot, e olyan problémám van vele, hogy hiába van x gigás partícióm, nem látja. A telepítésnél amit megadok neki 2Gb-ot, azt látja csak. Ha nem adok meg neki akkor meg a memóriába tárol, de kikapcsoláskor eltűnik minden. Ha erre lenne megoldás én is feltenném éles rendszernek. De sajna amíg nem tudom kihasználni a vincsesztert addig nem.

 • Labant Zoltán

  Sziasztok!
  Nem tudom, hogy egy régi cikknél jelezni fog, viszont kérném a segítségeteket: nem tudom rendesen feltelepíteni egy Asus Transformer Pad TF300-ra, az Android X86-ot legújabb verzióját (ami a 7.1-nél jár). Egyszerűen az a gond, hogy hiába feltelepül a GROUP, de nem tölti be. Próbáltam Virtualbox-ba, ott is, ugyanezt produkálta, úgyhogy nem a hardverrel van a baj. Úgyhogy nem tudom, hol lehet a hiba, ezért kérném a segítségeteket.

+