MojAndroid
(x) hirdetés

Nem is olyan rég adtam hangot örömömnek, hogy hosszabb hiátus után végre rendbe tettem az androidportal.hu CMS fejlesztések backlogját. A hiátus oka kivételesen kevésbé az idő volt, mint inkább az, hogy magunk sem tudtuk pontosan, hogy egy ilyesmi decentralizált (és hobbi-) blogot hogy érdemes fejleszteni, a fejlesztést koordinálni… De ez egy másik, kicsit elméletibb történet, amit majd talán egyszer a saját blogon részletezni fogok. A lényeg, hogy lett backlogunk, és lapaj volt olyan bátor, hogy szabadidőt nem kímélve bele is vetette magát a fejlesztésbe, a teljes csapat az áprilisi redizájn után pedig újult erővel kezdett el agyalni azon, hogy merre megy az androidportal.hu.

Lássuk egy rövid összefoglalót, hogy hol tartunk!

Design apróságok

Talán fel sem tűnik a mindennapok forgatagában (pláne ha RSS-en nézi az ember ugye), de újítottunk a dizájnon kicsit, jobban mondva jobban kihasználtuk Trn mester remek designját: hangsúlyosabbak lettek a szociális gombok jobb felül, RSS, Twitter, Facebook mellé kikerült a Google+ oldalunk is (az, hogy populáljuk, még a jövő zenéje, de meg fog történni az is).

Icipicit átrendeztük a cikkenkénti szociális gombokat is, illetve módosítottunk a cikkek körüli infón: szerző, “Tovább” gomb, ilyesmi. Ezek nem nagy dolgok, de logikusabb, egyszerűbb lett tőlük az oldal. Csináltunk 404 oldalt is, erre szintén volt már valami kezdemény régebben, a mostani kb. maradhat is így.

A szerző Te vagy!

Kobak is írta, én is írom: a Te véleményedet akarjuk olvasni! Ez persze egy pillanatig nem jelenti azt, hogy mi abbahagyjuk, sőt! Imádjuk csinálni. A blogolás mellett viszont a közösséget imádjuk, és hisszük, hogy az Android Portál következő core bloggere ezeket a sorokat is olvassa. Úgyhogy hajrá,
mount -oremount,rw
és írjatok!

Ennek támogatására is tweakeltünk ezt-azt az oldalon, főleg abban az irányban, hogy a szerzők (ti) jobb láthatóságot, ezáltal motivációt kapjanak (-tok) mint szerzők, bloggerek. A “Saját adatok” (ha be vagy most logolva, itt éred el) oldalon sokkal több adatot lehet megadni saját magadról, mint eddig: twitter feed címet, profilképet, honlapcímet és egy rövid bemutatkozást… Ezeket aztán az egyes felhasználók által írt cikkek alatt egy dobozban is kiemeljük (a core bloggerek dobozait már most láthatjátok a cikkeink alatt), sőt, a dobozba kikerül a szerző twitter follow cta gombja, androidportal.hu blogjának deeplinkje és az RSS feedjének linkje is. Itt a lehetőség tehát, hogy az androidportal.hu hasábjain publikálj szakmai vagy felhasználói témában, és követőket, népszerűséget szerezz! (Cserébe csak annyit kérünk, hogy a mezőket funkciónak megfelelően, valamint az ésszerűség, a hatályos magyar törvények és az etika határain belül használd. A jogot természetesen fenntartjuk, hogy az ilyen érvek mentén kifogásolható tartalmat cenzúrázzuk, a blog és a felhasználóink védelmében.)

A cikkírást könnyíti, de az oldal általános használhatóságán is dob a szövegbeviteli mezők egységesítése. Mostantól minden szerkeszthető mezőben a BUEditor nevű megoldást használjuk, ami egyszerű, letisztult szövegbevitelt és -szerkesztést tesz lehetővé. Nekem felüdülés az FCKEditor és hasonló rémségek után ezt használni, remélem nektek is az lesz! Ráadásul a létrehozott html kód is sokkal szebb.

A jövő

Egyelőre itt tartunk, én úgy mondanám, hogy kb. lezártunk egy Epic-et, de persze nem állunk meg! A fejlesztés nem áll meg, a jövőben továbbfejlesztett szociális megosztási és feliratkozási funkciók, szociális login, SEO, és egyéb remek dolgok várnak ránk. Mi nagyon izgatottak vagyunk, reméljük nektek is tetszenek az új bigyók, és persze ha ötletetek, javaslatotok van, ne kíméljetek minket – itt a kommentekben, vagy a Fórumban!

2012.08.18.

+