MojAndroid

Nincs egy hónapja, hogy a HTC felsőkategóriás középkategóriását, a HTC One S-t teszteltük. Akkor ezt találtam írni:

Azt tudom mondani, hogy igazi high-end telefonról beszélünk, ami nyugodtan lehetne a HTC zászlóshajója – ha nem a HTC One X lenne az. De ez már egy másik történet lesz…

Nos, most itt a másik történet, a HTC One X, amellyel a HTC Magyarország jóvoltából egy hétig napi használatban ismerkedhettem, és eközben megpróbáltam kifundálni, hogy a HTC One szériában valóban az X-e a zászlóshajó? Arra az unortodox gondolatra jutottam, hogy igazából a One S és a One X is szászlóshajó, csak némileg más szegmensre célozva. El is magyarázom, miért.

A hardver

Nos, ha a hardvert nézzük, az X egyértelmű WIN:

 • 4+1 magos, magonként 1,5 GHz-es NVidia Tegra 3 CPU, NVidia GeForce GPU
 • 1 GB RAM, 32 GB ROM
 • 4,7″-os, 1280×720 pixel felbontású (313,5 ppi pixelsűrűségű) SLCD2 kijelző Gorilla Glass védlemmel
 • 8 Megapixeles hátlapi kamera LED vakuval, képstabilizátorral, 1,3 Megapixeles előlapi kamera; 1080p video out
 • 1800 mAh akksi
 • NFC

(A teljes speckó erre érhető el.)

Látszik, hogy a One X szinte minden fontos markerben kicsit több, mint a One S. (“Szinte”, mondom, mert a Tegra 3 vs. Snapdragon S4 csata nálam erős döntetlen.) Ugyanakkor vitatkoznék ennek a “zászlóshajósági” folyományaival: a One X 4,7″-os 720p kijelzője egyértelműen szebb és nagyobb (méretben és ppi-ban is), mint a One S 4,3″-os 540p képernyője. Ugyanakkor a One S SAMOLED, ami nálam egyértelmű minőségi ugrás a One X-ben használatos SLCD2-hez képest, még a sokat szidott pentile matrix technológia ellenére is. Ráadásul nekem a 4,3″ elviselhetőbb méret, mint a 4,7″. Ezért úgy látom, hogy nem a One X egyrtelmű “előnyösítése”, inkább a prémium szegmens két eszköz közötti felosztása volt a cél.

A műtárgy

Kezdjük egyből a külcsíny vonallal. A nálam járt One X a fehér modell volt, és bár a One S anyaghasználatával kapcsolatos fiaskóm után félek leírni, ha minden igaz, ez az a bizonyos polikarbonát anyag, szemben a One S anodizált alu vagy “ceramic metal” testével. Nos, ez az anyag szép, a fehér különleges és exkluzív hatást ad, de… valahogy nekem a One S szebbnek, exkluzívabbnak tűnik. Nyilván ez hit kérdés, és nem az a lényeg, hogy melyik telefon szebb; az a lényeg, hogy mindkét telefonnál újszerű és nagyon exkluzív érzetű anyagokat használt a HTC, és mindkét eszköz magasan kiemelkedik az Androidos piac szappantartó trendjéből – de nyugodtan idevehetjük az iPhone-t is a kényelmetlenségig trendi szögletes üveggel. A HTC One S és X nálam az Abszolút Terméktervezés Hegyének csúcsán üldögél – kb. a Motorola Droid Razr és (meglepő de igaz) a Nokia Lumia 800 társaságában.

Kézben persze nagy; a 4,7″ az 4,7″, ehhez képest még a One S is relatív kicsi – fél centikkel hosszabb-szélesebb, mint a kistesó. Többet nem írom le, mert bagatell, de ezek a telefonok kétkezesek. Sajnos a két telefon nem volt nálam egyidőben, ezért nem tudtam egymás hegyén-hátán fotózni őket, de általános érzetem maradt, hogy a One X a méretkülönbség mellett tepsiszerűbb, mint a One S, vagyis még egy kicsit nagyobbnak tűnik, mint amekkora. A súlytöbblet viszont nem érződik, mert méretéhez képest könnyű az eszköz. (És amíg egy iPhone 4S a játékképernyőjével 140 gramm, addig senki ne nyavalyogjon a 130 grammos One X miatt.)

A One X hátrányai között ugyanazt tudom említeni, mint a One S esetében (One S-etében): a tetején van a kikapcs/bekapcs gomb. A kopás annyira nem tűnt problémának, mint a One S-nél (ahol szintén nem nagy etwas), ha tippelni kéne, akkor valamiféle anyagpuhaságra tippelnék: érzetre a One X polikarbonátja sérülni fog… De ezzel kapcsolatban majd kommntben leoltanak azok a boldog tulajdonosok, akiknek semmi baja az eszközzel.

A rendszer: Android 4, Sense 4

A One X-en ugyanaz a Sense ui-val megtámogatott Ice Cream Sandwich található, mint a One S-en. (Igaz ez a hangra, kamerára is.) És a HTC, anno benyalva a Google ígéretét a Holo menü funkciójának változásáról, ugyanúgy lehagyta a hardveres menügombot, és emiatt legacy alkalmazásoknál ugyanúgy ott van az alsó sáv, közepén a menü gombbal… Nem szép, de lesz megoldás! A HTC ugyanis a legújabb infók szerint szoftverfrissítésen dolgozik, amivel az alkalmazásváltó gomb menügomb funkcionalitással is bővül: rövid nyomásra menü, hosszúra alkalmazásváltó lesz. Ez fontos és örömteli fejlemény, és egyszer talán tényleg sikerül olyan appokat gyártani-telepíteni, amikben nincs legacy menü.

Teljesítmény, akku, kamera

A nálam járt HTC One X annyira gyors volt, hogy a Quadrant és a CF Bench benchmark eredményei szerint is gyorsabb, mint maga a HTC One X. Nem tagadom, a mérés közben valóban keletkezett egy kisebb szingularitás a teszteszköz körül, de aztán ezt hamar kiütöttem egy fekete lyukkal. Röviden: a One X bitang gyors, amikor kijött, ez volt a “világ leggyorsabb eszköze”, és ma is Top 3-ban van. Ennek (és a nagy SLCD kijelzőnek) böjtje az akkuidőben van: az X nem bírja annyi ideig egy töltéssel, mint a One S, normál használat egy munkanap azért kijön.

A kamera ugyanaz, mint a One S-ben; 8 Megapixel, megfelelő/jó minőségű fotók, majdnem-zero shutter lag, burst mode, és pl. videofelvétel közben fotózás, ami egy kifejezetten hasznos dolog. A cikk végén levő galériában természetesen található pár tesztfotó is, editálatlanul, ahogy a gépből kijött.

A nagy kérdés: One S, vagy One X?

Mivel a két eszköz nagyon hasonló hardveren alapszik, ugyanakkor markánsan különbözővé sikerült őket tenni, felmerül a kérdés: melyiket? Csináltam egy kis táblázatot, ahol objektív, majd szubjektív magyarázat keretében kísérletet teszek a válaszolásra.

HTC One X HTC One S
CPU/teljesítmény Tegra 3, valamivel gyorsabb Snapdragon S4, kábé ugyanolyan gyors
ROM/RAM Ugyanannyi RAM, több beépített memória Kevesebb ROM, de kit érdekel, ami kell felhőben van
Képernyőméret 4,7″, ez a király! 4,3″, a kisebb ez esetben jobb
Képernyő felbontás/ppi 720p 300+ ppi, milyen Retina? 540p, ~250ppi
Képernyő technológia SLCD2, nincs szőrösség, csak szép kép! SAMOLED, a fekete itt végre fekete!
Anyag Exkluzív kerámia kompozit ultraexkluzív Ultra exkluzív villámkezelt aluexkluzív
NFC van nincs

A vastaggal szedett mezőkben az adott adat egyértelmű fölényt jelöl – a többinél inkább a döntetlen az, ami látszik… És ez alapján a HTC One X jön ki győztesnek, de a kép ennél sokkal árnyaltabb! Ha ugyanis az emberléptékűbb méretű képernyő számít, akkor az plusz egy érv a One S mellett. Ha a SAMOLED kijelző fontosabb, mint a Tegra 3 hajszálnyival nagyobb teljesítménye (és nekem pl. az), akkor megintcsak 1up a One S-nek. Igaz, ha pl. fontos az NFC (és az NFC egyre fontosabb lesz bizonyos szegmensekben), akkor jelen állás szerint a One X a megfelelő választás.

Röviden tehát: képtelenség egyértelműen dönteni. Az X/S kérdés nagyjából egyéni ízlés függvénye, érzelmi alapú döntés, racionális érveknek helye nincs – illetve van, de mindkét oldalon egyenlő arányban.

Ami mindenesetre biztos: mindkét telefon bika, mindkét telefon szép, mindkét telefon remek választás!

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2012. 08. 08.
 • TaRsY

  LOL Hogy lehet jobbnak kihozni az SAMOLED-et a OneX IPS kijelzőjéhez képest? (Mert tulajdonképpen az, csak nem nevén van nevezve, utána lehet olvasni, innentől mi az az SAMOLED minőségi ugrás?) Oké, hogy a fekete feketébb, de a fehér meg a OneX-en fehérebb… De hát döntsön itt is a szubjektív vélemény.
  Akkuidőt érdemes megnézni majd a következő frissítéssel a OneX-en, jelentős mértékben megnövekedett már a hivatalos teszt romban is.

 • sanyi.flat

  nekem sokkal jobban tetszik a One X kijelzője. a One S-re ránézek és zavar a pentile mátrix kialakítás. szóval nálam teljes mértékben az X a nyerő, ezért is választottam ezt :)

 • DAttila

  Az alkalmazásváltó gombot nem lesz jó elrontani ezzel a “rövidre menü, hosszúra váltás” dologgal. Már anno Duarte is elmondta, hogy az a rövid idő amíg nyomva kell tartani a gombot, az is kényelmetlen. Nem véletlenül lett az ics-ben az alkalmazásváltásra külön gomb.

  • lipilee

   szerencsére konfigurálható lesz, 3 opcióval:
   1. rövidre menü, hosszúra alkalmazásváltó
   2. rövidre alkalmazásváltó, hosszúra menü
   3. régi fos megoldás a fekete csíkkal

   nekem személy szerint az 1-es opció tűnik a legjobbnak mert az áll közel a GB alatti és általam megszokotthoz, de lehet hogy igazad van és a 2-es lesz a tuti.

   • TaRsY

    Én is az egyesre szavaznék, mivel az alkalmazásváltót soha sem használom, a menü gombot viszont szinte minden alkalmazásban.

 • GePLovaGX

  Táblázathoz és a konklúzióhoz:

  – Rendben, hogy a cikkíró az AMOLED-et szereti a Pentile Matrix elrendezés, a beégés és a nincs fehér csak kékes árnyalat ellenére, de ekkora szubjektivitást nem engedhet meg magának.

  – “Kevesebb ROM, de kit érdekel ami kell felhőben van”?: persze puszta közepén ahol csak EDGE van nagyon hasznos a “FELHŐ” és akkor a mobilnetes csomagokra nem tértünk ki részletesen. Ez megint csak ferdítés, hogy ne érezze a hiányát az olvasó.

  – “Exkluzív kerámia kompozit ultraexkluzív”(One X): mi vagy te, fogorvos? Ez polikarbonát, semmilyen kerámia kompozit.

  – “SLCD, nincs szőrösség, csak szép kép!”: SLCD2-nek hívják. Kontrasztban közelít az AMOLED-hez viszont fényerőben sokkal jobb, az egyik legfényesebb kijelző a piacon. A subpixel elrendezése olyan mint sok IPS kijelzőnek ezért is szokták Super IPS LCD2-nek is hívni

  • lipilee

   – Rendben, hogy a cikkíró az AMOLED-et szereti a Pentile Matrix elrendezés, a beégés és a nincs fehér csak kékes árnyalat ellenére, de ekkora szubjektivitást nem engedhet meg magának.

   Már miért ne engedhetnék meg magamnak? Ez egy felhasználói véleményt tartalmazó blogposzt, nem az alkotmány, ráadásul direkt jeleztem is, hogy szubjektív vélemény következik. De figyi, neked akkor itt egy remekül megírt, objektív cikk a telefonról :)
   Látom egyébként, hogy ez az AMOLED mániám állandóan kiveri a biztosítékot… Ilyen perverz vagyok, nekem ez jobban tetszik :)

   – “Kevesebb ROM, de kit érdekel ami kell felhőben van”?: persze puszta közepén ahol csak EDGE van nagyon hasznos a “FELHŐ” és akkor a mobilnetes csomagokra nem tértünk ki részletesen. Ez megint csak ferdítés, hogy ne érezze a hiányát az olvasó.

   Nem 0 méretű ROM, csak kevesebb. Majd akkor kénytelen leszek a puszta közepén 8/16 GB ROM-mal elkarcolni, nem is tudom, hogy élem majd túl! ;)
   Kétségtelen, hogy a kevesebb az valóban kevesebb, de én jelenleg egy 8 GB-os SD kártyáról élek és semmi jele annak, hogy ez kevés lenne nekem. (Nota bene, nem tudom mikor voltam utoljára pusztában, és ezzel az olvasóim 99%-a így van szerintem.)

   – “Exkluzív kerámia kompozit ultraexkluzív”(One X): mi vagy te, fogorvos? Ez polikarbonát, semmilyen kerámia kompozit.

   Sose fogom megjegyezni! Mindkettő szép, ez a lényeg.

   – “SLCD, nincs szőrösség, csak szép kép!”: SLCD2-nek hívják. Kontrasztban közelít az AMOLED-hez viszont fényerőben sokkal jobb, az egyik legfényesebb kijelző a piacon. A subpixel elrendezése olyan mint sok IPS kijelzőnek ezért is szokták Super IPS LCD2-nek is hívni

   Javítva, köszi.

   • GePLovaGX

    Értem én, hogy ez amolyan blog. Nem azzal van a gond, hogy az AMOLED technológiát jobban szereted, hanem azzal, hogy némi önmegerősítéssel átitatott ferdítést teszel közzé. Nincs teljesen objektív teszt mivel emberek vagyunk, de vannak határok a szubjektivitás tekintetében is és szerintem ezt érezhetően átlépte az iromány 1-es pontokon.

    Nem azt mondtam, hogy kevés az a 16GB(11GB ami szabadon használható), hanem azt, hogy a felhőt úgy említeni, hogy tökéletes arra, hogy a fontos dolgokat ott tároljuk, amikor közel sincs 100%-os szélessávú lefedettség hazánkban és a mobilcsomagok is egy vagyonba kerülnek és még csak nincs is sok adatforgalom bennük, nem éppen helytálló.

    • decoati

     szubjektív véleményem szerint a Te véleményed nem objektívabb szubjektum mint a szerző szubjektív véleménye az objektumról (ami mint tudjuk, az ellen nem véd)

     písz láv és samoled :)

     • lipilee

      :D

   • TaRsY

    Nem kell a puszta közepébe kimenni, elég ha hazamegyek vidékre, és örülök, hogy egyáltalán térerő van, nem hogy edge.

    • GePLovaGX

     Akkor te érted miről beszélek.

 • P84

  Én csak azt nem értem, ha itt ez a csúcs készülék miért nem megy a HTC szekere, ezerszer szimpatikusabb mint SGS 2 vagy 3.
  Miért nem kell ez a népnek?

  • GePLovaGX

   Marketing. Ebben nagyon gyenge a HTC. Menj ki az utcára, minden második plakát Samsung reklám. Sokan vannak akik nem is hallottak még a HTC-ről, a környezetemben is volt olyan aki visszakérdezed, hogy “jó jó htc, de ki gyártja?”. Végül is nem olyan régen még bérgyártó volt és olyan készülékeket gyártott másoknak mint a SE Xperia X1.

 • Hkacsa

  Ami miatt Magyarországon egyértelmű a One X fölénye az az, hogy itthon hivatalosan forgalmazott One S nem 1,5GHz S4 hanem a “jóval” gyengébb 1,7GHz S3 procikkal fut

 • Gyimesi4

  Sziasztok!
  Pár napon belül venni szeretnék egy One X-et A legújabb frissítések után javult az akku készenléti ideje? Tovább bírja a telefon? És ha igen, mennyivel? :)

 • Maxika

  Helló! Nem rég vettem észre hogy az új frissítés óta el van csúszva a háttérkèp erre valami megoldás?

 • varadymark

  2013 -ban a HTC nem tudja megoldani, hogy az Office 2010 – outlook névjegyzékével szinkonizálni lehessen a telefont, csak az office 2007-el megy!!!-ez vicccccc. A menü xar, az elsö lap nem törölhető és csak a HTC által megengedett widgetek rakatók ki pl: facebook, twittwr, híre stb -ez vérlázító, aki ilyen telefont vesz az nem írogat a munkája közben közösségi portálokra, ha igen szívesen cserélnék vele.Kevés a program, a memoria kezelő nem lövi ki a programokat és még 1000probléma. LG975 használtam, de 2 nap után azt hiszem vissza is térek, mert az legaláb saját izlés szerint testreszabható Á-tól Z-ig.

+