MojAndroid
(x) hirdetés

A minap nézelődtem, hogy hogy áll a hivatalos 4.0.4 frissítés az i9100-asokhoz. Nem, mintha sok vizet zavarna, mivel CM9-et használok, de a kiadás sebességéből ki lehet következtetni, hogy mikorra lesz Jelly Bean, illetve kb mikorra kapunk napi romként használható CM10-et. Ekkor hallottam először egy bizonyos ‘MMC_CAP_ERASE’ névre keresztelt kernelhibáról.

Fontos! A Magyarországi hivatalos Samsung frissítéseket nem érinti a hiba. Mindegyik ROM biztonságos. Nincs bennük a kernel hiba. Ezen felül a CyanogenMod 9 kernelével sincs probléma, tehát biztonságosan telepíthető. Ha ne adj ég olyan ROM-ot tettél fel, ami a hibát előhozza, nincs semmi probléma. A lényeg, hogy ne csinálj Gyári beállítások visszaállítását (Factory Reset), ne telepíts ClockWorkMod recovery-ből és ne használj PIT fájlt odinos telepítésnél. Legegyszerűbb ha letöltöd a hivatalos ROM-ot és telepíted Odinnal. Előtte nem szabad Factory Resetet csinálni, a hivatalos ROM telepítése után viszont lehet és ismét biztonságban van a készüléked. Hivatalos ROM-ot letölteni a Check Fus Downloader szoftverrel tudsz, ami letölthető innen. S hogy ne legyen félreértés, még egyszer leírom, a CyanogenMod 9 nem tartalmazza a hibát, teljesen biztonságos. – ripthestage (korábban readya)



Ez újabb, hivatalos ICS-alapú romoknál jelent meg. Sunyi egy hiba, ugyanis nem csinál semmit, egészen addig, ameddig CWM recovery-ből nem próbálsz formázni, mentéseket visszaállítani, vagy ODIN alól PIT-fileok segítségével partíciót formázni. Amint a korábbi három valamelyikével megpróbálkozol, úgy 90% esélyed van rá, hogy tégla lesz a telefonod! Még nagyobb gáz, hogy nem úgy lesz tégla, mint amikor elszúrsz egy frissítést, hogy bedugod a JIG-ed, és mész tovább. Nem. Levélnehezék. Olyannyira levélnehezék, hogy JTAG-gel sem hozzák vissza, ugyanis a telefonban lévő NAND chip néhány szektora megdöglik.

Öröm az ürömben az, hogy csak bizonyos kernelek okozzák ezt a hibát, bizonyos NAND chipek jelenléte mellett. Az érintett ROM-okról itt találtok bővebb információt.

Dióhéjban: a 2012 júliusa előtt kiadott hivatalos ICS frissítések, illetve a CM9 kernelek biztonságosak. Minden más Samsung ICS rom nem biztonságos. A most kiszivárgott LQ5 rom hozta elő a hibát a legtöbb felhasználónál. Nem csak az i9100-as S2 felhasználók vannak veszélyben, hanem Az összes Samsung tulajdonos. Érdemes tehát tájékozódni, mielőtt egy kiszivárgott ROM-ot telepít az ember.

Hogy kiderüljön, hibás chip van a telefonodban és okozhatnak-e problémát az érintett ROM-ok (és a bennük lévő kernelek), telepítsd ezt az alkalmazást (köszönet Chainfirenek érte) Ha a ‘Verdict’ sor alatt a ‘DANGER’ feliratot látod, akkor a helyedben, a korábbi posztomban linkelt Samsung romok kivételével kizárólag CM9-et használnék.

Update 1: A hibát egy, az adott kernel, és a chip firmware verziója közötti összeférhetetlenség okozza. A kernel formázás (wipe) során kiküldi a parancsot a firmware-nek, viszont bizonyos chipek nem támogatják az emmc_cap_erase eljárást, hibáskód miatt. Amennyiben a kernelben ez a parancs engedélyezve van, és a chiped hibás firmware-el volt szállítva, úgy formázás során hibás szektorok jönnek létre, melyek vagy azonnal, vagy pár nap múlva megfektetik a telefonodat.

Update 2: találtam play store-on is egy kapcsolódó appot. Azon kívül, hogy megmondja, hibás-e a chiped, le is tudja ellenőrizni, hogy károsodott-e már. A teszteléshez root szükséges. Viszonylag gyors, nagyjából 2-3 perc alatt végez az ellenőrzéssel. Nekem hibás a chipem, de nem károsodott. Ha a program nem azt írja a teszt során, hogy ‘Congratulations. Test Passed.’, akkor feltehetően már károsodott is a chiped. Ez esetben AZONNAL vissza a gyári romot, és pucolj ki minden olyat a telefonodról, ami még csak rootolásra is utalhat, mivel bármikor kihalhat, és előfordulhat, hogy samsungék hozzáférnek a flash counter-hez, vagy az egész chip tartalmához. Az alkalmazás a cikk végén elérhető.

2012.07.20.

+