MojAndroid

A minap nézelődtem, hogy hogy áll a hivatalos 4.0.4 frissítés az i9100-asokhoz. Nem, mintha sok vizet zavarna, mivel CM9-et használok, de a kiadás sebességéből ki lehet következtetni, hogy mikorra lesz Jelly Bean, illetve kb mikorra kapunk napi romként használható CM10-et. Ekkor hallottam először egy bizonyos ‘MMC_CAP_ERASE’ névre keresztelt kernelhibáról.

Fontos! A Magyarországi hivatalos Samsung frissítéseket nem érinti a hiba. Mindegyik ROM biztonságos. Nincs bennük a kernel hiba. Ezen felül a CyanogenMod 9 kernelével sincs probléma, tehát biztonságosan telepíthető. Ha ne adj ég olyan ROM-ot tettél fel, ami a hibát előhozza, nincs semmi probléma. A lényeg, hogy ne csinálj Gyári beállítások visszaállítását (Factory Reset), ne telepíts ClockWorkMod recovery-ből és ne használj PIT fájlt odinos telepítésnél. Legegyszerűbb ha letöltöd a hivatalos ROM-ot és telepíted Odinnal. Előtte nem szabad Factory Resetet csinálni, a hivatalos ROM telepítése után viszont lehet és ismét biztonságban van a készüléked. Hivatalos ROM-ot letölteni a Check Fus Downloader szoftverrel tudsz, ami letölthető innen. S hogy ne legyen félreértés, még egyszer leírom, a CyanogenMod 9 nem tartalmazza a hibát, teljesen biztonságos. – ripthestage (korábban readya)Ez újabb, hivatalos ICS-alapú romoknál jelent meg. Sunyi egy hiba, ugyanis nem csinál semmit, egészen addig, ameddig CWM recovery-ből nem próbálsz formázni, mentéseket visszaállítani, vagy ODIN alól PIT-fileok segítségével partíciót formázni. Amint a korábbi három valamelyikével megpróbálkozol, úgy 90% esélyed van rá, hogy tégla lesz a telefonod! Még nagyobb gáz, hogy nem úgy lesz tégla, mint amikor elszúrsz egy frissítést, hogy bedugod a JIG-ed, és mész tovább. Nem. Levélnehezék. Olyannyira levélnehezék, hogy JTAG-gel sem hozzák vissza, ugyanis a telefonban lévő NAND chip néhány szektora megdöglik.

Öröm az ürömben az, hogy csak bizonyos kernelek okozzák ezt a hibát, bizonyos NAND chipek jelenléte mellett. Az érintett ROM-okról itt találtok bővebb információt.

Dióhéjban: a 2012 júliusa előtt kiadott hivatalos ICS frissítések, illetve a CM9 kernelek biztonságosak. Minden más Samsung ICS rom nem biztonságos. A most kiszivárgott LQ5 rom hozta elő a hibát a legtöbb felhasználónál. Nem csak az i9100-as S2 felhasználók vannak veszélyben, hanem Az összes Samsung tulajdonos. Érdemes tehát tájékozódni, mielőtt egy kiszivárgott ROM-ot telepít az ember.

Hogy kiderüljön, hibás chip van a telefonodban és okozhatnak-e problémát az érintett ROM-ok (és a bennük lévő kernelek), telepítsd ezt az alkalmazást (köszönet Chainfirenek érte) Ha a ‘Verdict’ sor alatt a ‘DANGER’ feliratot látod, akkor a helyedben, a korábbi posztomban linkelt Samsung romok kivételével kizárólag CM9-et használnék.

Update 1: A hibát egy, az adott kernel, és a chip firmware verziója közötti összeférhetetlenség okozza. A kernel formázás (wipe) során kiküldi a parancsot a firmware-nek, viszont bizonyos chipek nem támogatják az emmc_cap_erase eljárást, hibáskód miatt. Amennyiben a kernelben ez a parancs engedélyezve van, és a chiped hibás firmware-el volt szállítva, úgy formázás során hibás szektorok jönnek létre, melyek vagy azonnal, vagy pár nap múlva megfektetik a telefonodat.

Update 2: találtam play store-on is egy kapcsolódó appot. Azon kívül, hogy megmondja, hibás-e a chiped, le is tudja ellenőrizni, hogy károsodott-e már. A teszteléshez root szükséges. Viszonylag gyors, nagyjából 2-3 perc alatt végez az ellenőrzéssel. Nekem hibás a chipem, de nem károsodott. Ha a program nem azt írja a teszt során, hogy ‘Congratulations. Test Passed.’, akkor feltehetően már károsodott is a chiped. Ez esetben AZONNAL vissza a gyári romot, és pucolj ki minden olyat a telefonodról, ami még csak rootolásra is utalhat, mivel bármikor kihalhat, és előfordulhat, hogy samsungék hozzáférnek a flash counter-hez, vagy az egész chip tartalmához. Az alkalmazás a cikk végén elérhető.

2012.07.20.
 • Beco1991

  Akinek a Check Fus Downloader használata bonyolult lenne, az itt talál i9100 gyári magyar romokat, és leírást:
  http://androidportal.hu/2012-07-12/samsung-galaxy-s-ii-i9100-firmware-visszaallitas-avagy-romozgattam-de-szervizbe-kell

  Más készülékekhez, illetve régiókhoz érdemes lehet ellátogatni a http://www.samfirmware.com oldalra is.

 • F13

  Olyan kérdésem lenne hogy mi a helyzet a Samsung Galaxy Note N7000 firmware-vel és ha hibás mi a teendő? Köszönöm a választ:)

 • Laci643

  És akinek ezt írja?
  unknown chip, don’t know if dangerous, at least it isn’t one of the chips known to be bad!

  • Beco1991

   Ismeretlen a chiped firmware-je. A helyedben LP7 utáni hivatalos szoftvert nem tennék rá. Vagy azt használd, vagy CM9-et (már ha i9100-ról van szó)

 • Sebibalu

  Szia. Ha a brickbug hibát ir, vissza vihetö a készülék garis javitásra?

 • Beco1991

  Nem vihető vissza garanciális javításra, hiszen a hiba csak akkor jöhet elő elviekben, ha te magad babrálsz a firmware-el. Az N7000-hez elviekben az összes gyári ICS-sel együtt kiadott kernel veszélyes lehet. Ha 4.0-n vagy, futtasd le az appot, ha ismeretlen, vagy hibás chiped van, akkor keress egy külsős kernelt (XDA-n a speedmod-ot ajánlják, itt a témába vágó fórum, második hozzászólásban van a link: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1729002 )

  A posztot hamarosan frissítem, találtam közben egy másik alkalmazást is.

  • F13

   Köszönöm a választ.

 • g.janosh

  sajnos nálam is hibát ír a brickbug…
  Ez akkor gyakorlatilag azt jelenti, hogy Kies-által felajánlott hivatalos romot még véletlenül se tegyek rá? (azaz a továbbiakban érdemes cwm alól, kernel nélkül felrakni a romokat?)
  Nem rég van S2-m, úgyhogy nem is igazán merek hozzányúlni :( CM-en gondolkodtam, jó hír, hogy az legalább biztonságos…

  • g.janosh

   sovány vigasz, de legalább az eMMC Brickbug Check nem írt ki hibát a teszt során..

  • ripthestage

   Szia!

   KIES-en nyugodtan frissíthetsz. Neked a Magyarországi ICS-est adja fel, ami még áprilisban készült és biztonságos. Nincs vele semmi probléma, nincs a kernelben hiba.

   • g.janosh

    Köszönöm a választ!
    Nekem éppen LP7 van rajta. Frissíteni azért sem merek, mert kártyafüggetlen és már nincs rá garancia sem, szóval ha elszáll, akkor gáz van…

    • Beco1991

     LP7-esen mit frissítenél? LP7-nél nincs frissebb magyar ROM.

     szerk: CM-et nyugodtan dobd rá :)

   • pierrke

    Szia!

    Most vagy agyilag zokni vagyok és az egészet félre értelmeztem, vagy….vagy nem tudom mi van :)
    Nekem elméletileg magyar garis i9100-am van, amit kiesen keresztül frissítettem durván 2-3 hónapja. Mégis, a fent letölthető alkalmazással megnézve a telót, azt írja ki h danger! Egész pontosan “Danger! This eMMC chip is *known* to have the brick bug!”

    Ez vajon miért lehet és mi lenne a helyes lépés? Még kb másfél év garanciám van a samsungnál rá, nem szeretném elveszteni.

    köszi a választ előre is!

    • Beco1991

     Semmi. Ülsz a seggeden, és LP7-ről feljebb nem frissítesz. Mint már írtam elég sokszor. a telefondöglést csak az okozza, ha olyan kernel kerül rá, ami engedélyezi a fent említett törlési eljárást.

     • pierrke

      Ok, értettem :)
      Nem értetlenkedni akarok, de! Volt egy mondat az irományban (Dióhéjban: a 2012 júliusa előtt kiadott hivatalos ICS frissítések, illetve a CM9 kernelek biztonságosak.) amitől számomra nem világos az egész. Nekem július előtti hivatalos frissítésem van, mégis dangert ír.
      Az alábbi linkről a legfelsőt feltolhatom?
      http://download.cyanogenmod.com/?device=galaxys2&type=RC

      Kösz a segítséget!

     • Beco1991

      A hibát két dolog együtt váltja ki: hibás firmware-el szerelt eMMC chip, és a firmware-ben hibás kódot lekérni képes kernel. A ‘danger’ felirat arra vonatkozik, hogy a te eMMC chiped firmware-je hibás. Ameddig nem olyan kernelt használsz, ami ezt képes lenne lefuttatni, addig nincs mitől félned.

 • tz

  Siyah kernelek eseteben is van még gond? Olvasmányaim szerint a 3.4 előtti b6 volt nála érintett. Vagy (hiába a sok pozitív komment a siyahval kapcsolatban) maradjak a “gyári” cm9-nél?

  • Beco1991

   Az új siyah elméletileg jó

   • tz

    Azt olvasom en is, hogy a Chainfire es Siyah kernelek, a CM9 kernelhez hasonloan (elvben) biztonsagosak.

    • Beco1991

     Chainfire kernele nem az…

     • g.janosh

      tudnál esetleg linkelni egy jól működő siyah kernelt? (csak a root miatt van fent a cf root kernel, igazából nekem teljesen mindegy, hogy mi van a rom alatt, csak ne legyen bugos :D ) előre is köszi!

     • Beco1991

      Ne vedd bunkóságnak, de én is abból “dolgozom”, amiből ti. http://lmgtfy.com/?q=siyah+kernel
      A legfrissebbet használd mindig.

     • g.janosh

      bocs, teljesen igazad van :D csak azon izgulok, hogy nehogy egy meggondolatlan frissítéssel téglásítsam a készüléket :)

     • Beco1991

      Nem a frissítéssel téglázod, hanem frissítés után formázással (recovery-ből vagy menüből). Ha mégis frissítenéd, csapj alá egy siyahkernelt, és utána már formázhatsz kedvedre.

 • Zsoca73

  Sziasztok. Bocs a kérdésért de még csak most kezdek ismerkedni az Android világával. Azt szeretném kérdezni, hogy az S3-asra is gond van a szoftverrel? Köszönöm.

  • Beco1991

   Nincs még megerősítve. Ameddig további infó nincs róla, addig a helyedben siyahkernel-t, és/vagy CM9-et használnék.

   • Troger01

    Szia!

    Nekem i9100-am van, CM9-el, a kernelnél ezt látom: 3.0.32-CM-g60af3e5 inky-ghost@cyanogenmod #1
    A Chainfire progi Danger-t jelzett. Nem nagyon értek hozzá, de akkor most ezzel a kernellel biztonságban érezhetem magam? Tudom kicsit OFF, de miben nyújt többet ez a siyah kernel? Ha szeretném feltenni, csak simán CWM-ből installálom és kész? Érdemes feltenni? Előtte kell wipe-olni dalvik-ot vagy még valamit?

    előre is köszi a segítséget!!!

    Dani

    • Beco1991

     Itt van 40 hozzászólás, és egy kb A/4 oldalt beterítő szöveg. Szerintem épp elégszer le van írva a válasz, amit keresel.

     Ha esetleg mégse találnád, leírom utoljára: A CyanogenMod kernelek BIZTONSÁGOSAK!

 • Akinek a Congratulations. Test Passed írja ki az nyugott lehet? S3-asom van.

  • Beco1991

   Te sem olvastad át a cikket, igaz-e? Az, hogy ezt írja ki, azt jelenti, hogy pillanatnyilag nincs sérült szektor az eMMC-n. Maradj a Kies-en elérhető romok valamelyikén, vagy ha főzött romot használsz, akkor használj Siyah kernelt. CM9 és CM10 gyári kernelei alatt sem jön elő a hiba.

 • Fotozgató

  Samsung Galaxy S3-nál ezt írja ki:
  Unknown chip, don’t know if dangerous. At least it isn’t one of the chips known to be bad!
  Nem ismeri a chip-emet.

  T-Mobilos, Omega v9.1 főzött rommal.

 • Hordon

  Ez a veszély fennáll a Nexus S esetében is, mert azt ugye a samsung gyártotta!?

  • Beco1991

   Nem tudok róla, google nem talált semmit. Keress olyan kernelt, amiben ki van kapcsolva.

 • ernoe

  LP7-es ROM van a telefonomon de szeretnék CM9-re váltani. A korábbi leírásodtól eltérően meg tudom oldani a mobileOdinnal is? A jelenlegi ROMot is azzal raktam fel.
  Mivel para van ezerrel, nem tudom, a factory resetet megcsinálhatom e előtte ezzel a ROM-al. Az utolsó nightly buildet rakjam fel, vagy a nem túl régi RC2-t?

  • Beco1991

   Én személy szerint mindkettővel szopok, mint a torkosborz, mert régen volt kipucolva a telefon, és a sok maradvány cucc miatt nem teljesen megbízható. Rootold a telefonodat, aztán CWM-en keresztül tedd fel a legutolsó nightly zipjét. Ha azzal megvagy, wipe data/factory reset, wipe cache partition, wipe dalvik cache, és kész vagy. A névjegyeidet ments le google-fiókba, az SMS-eid viszont vszeg el fognak veszni, ahogy a programok adatai is.

   • ernoe

    Nem pontosan értem mivel szopsz, mint a torkos borz. A nightly / RC párostól beszélsz? A legfontosabb kérdésre nem kaptam választ, konkrétan a mobile Odinra vonatkozóan. Pc nélkül képes “romolni”, egyúttal a
    rootolást is elvégzi.
    A névjegyeim google bácsi tárolja, az alkalmazásaimat TB-al mentem rendszeresen.

    • Beco1991

     Választ kaptál rá. Recoveryből telepíts. Odin-nal tudsz zip file-t telepíteni? Nem. Mobile Odin-nal se fogsz tudni. A CM9 alapból roottal jön, ahogy a legtöbb főzött rom.

     A szopás meg arra vonatozott, hogy régóta nem ürítettem a telefon adatait, ezért az újabb kiadások már instabilak nálam. 10-15 CM frissítés után érdemes újra megcsinálni a wipe-okat.

 • zsolt8525

  Nekem xxlpq van fent,tehát ha jól értem az lp7 még felmehet?Ha az lp7 felmegy akkor a cwm-et érdemes-e leszedni,vagy biztos nem okozhat hibát?Picit megijedtem,nem akarnám téglásítani az s2-met.

  • Beco1991

   LP7 felmehet. CWM maradhat, gyári recovery is ugyanúgy kifekteti, ha hibás kernel megy alatta. Igazából bármilyen romot használhatsz, ha a legfrissebb siyahkernel fut alatta.

 • GabeszTdi

  sziasztok, és mi van akkor ha én már agyon babráltam a telefont és mégis azt írja “Congratulations. Test Passed” ? Jó párszor csináltam már vissza állítást is. és tutira 100% ra meg mondja ez az app?
  egyébként nagy kő esett le a szívemről :) egy pillanatra meg állt bennem az ütő mikor ezt a cikket megláttam

 • Atika82

  Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni.
  Kipróbáltam az itt megosztott appot és sajnálatos módon nekem hibát jelzett. Mivel egy hete kezdzem el ismerkedni az android rendszerrel, nem igazán tudok még valami sokat.
  A telefonom névjegyében az alábbi infokat találtam:
  Modell: GT-I9100
  Android: 4.0.3
  Alapsáv: I9100XXLPW
  Kernelverzió: 3.0.15-I9100XWLPD-CL524746 dpi@DELL154#3
  Build száma: IML74K.XWLPD

  Milyen software van a telefonomon, mit csináljak és mit ne? Tényleg elnézést kérek, de szeretnék tisztán látni…
  Köszi előre is!

  • Beco1991

   XXLPW szoftvered van XWLPD kernellel. Nyugi van.

   • Atika82

    Köszönöm a gyors választ! De gondolom csak addig van nyugi amig nem akarok rá más software-t tenni… Ugye?

    • Beco1991

     A cikkben benne van minden, amit a hibával kapcsolatosan tudni kell.

     • Atika82

      Bocs, hogy megint értetlenkedek de nem akar elindulni a telefonom.
      Facebookozás közben egyszer csak megállt és kikapcsolni sem tudtam uh kivettem az aksit aztán vissza.
      Azóta bekapcsolás helyett eljut a galaxy s II logoig aztán megáll azon a ponton.
      Nem lett belepiszkálva semmi sem mivel nem értek hozzá.
      Tégla?

 • becza norbi

  nekem olyan problémám lenne h a galaxy s3 letöltött 1 frissítést és fél napig jo volt most meg nem lehet telefonálni rola kiirja h leáll az android .com .. valaki segitsen h tudom visszatenni az eredeti szoftvert ..meg ezeket honnan tudom letölteni……. pls

 • rpetyus

  Nemrég érkezett értesítés az ICS frissítés lehetőségéről. A WiFi -n letöltődött, de a telepítés hibával is járt. Nem találtam az S Note -ot sehol. A product code -ot elvileg (még nem ellenőriztem) átállítottam XEH -re (MRS volt, Serbia Telenor ÚJ GSM -től). Teljes törlés lett a vége. Nos a törlés miatt most legalább az S Note végre látható és használható. A kérdés az lenne, hogy ez a teljes törlődés ekkor factory reset -nek számít, vagy nem?

 • Jasy

  Felraktam a legutolsó Nigthly-t 2012.10.05-t. Eddig semmi probléma.
  Simán felment Recovery modból telepítés előtt és után csináltam a cash ürítéseket. Majd rebootoltam a telefont és minden probléma nélkül elindult és nem kellett semmit sem újra telepítenem. Eddig.
  Amiket kipróbáltam progikat mind ment. Ja igen CM9-re raktam fel és abból a legutolsó a 20120930-as Nightly volt fent.
  Szép napot.

  • Jasy

   Ja igem CM10-t raktam fel.

   • Robrobzon

    A probléma Galaxy s3-on is jelentkezhet? ICS és JB-romokon is érdekelne.
    Tudja valaki biztosan? Leírások esetleg még valahol?

 • fudejovagy

  hali! most regisztráltam ide! most lett S2 es telefonom(I9100 telenor fekete még másfél év gari van rá gyári 4.0.3 van rajta) N8 ról váltottam androidra! végigolvastam az összes hozzászólást és a kis szöveget erről a hibás chip ről! feltettem azt az alkalmazást és nekem is Dangert ír! a telefon névjegyénél a kernel verziónál ezt olvasom: 3.0.15-I9100XWLP7 -CL340913 dpi@DELL134 #3! az n8 ammal sokat kísérleteztem főzött romokkal (navifirmel leszedtem phoenixel flasheltem stb.. stb..) szeretném az S2 esemet 1 kicsit egyedivé tenni, a gyári telenoros???! romot lecserélni valami “moddolt” (nem agyonbuherált, ezt nem nyitja meg, azt nem nyitja meg, ezt töröld h ezt-meg azt csinálhasd meg stb..) romra! ezt a dangeres dolgot nem nagyon értem.. pl. azt lehet valahogy h előbb legyen Jelly Beam em mint ahogy hivatalosan S2 re elvileg novemberbe kijön? vagy ez nem olyan egyszerű? vagy a rootolás tulajdonképpen mit jelent? rootolhatom bátran a telefonomat? vagy emiatt a hibás chip miatt ott megállna a tudomány ahol belépne a download vagy milyen módba? mert ott van 1 hardreset nem? nem vagyok lusta és olvasgatom a dolgokat csak nekem ez még nagyon új és sokkal jobban meglehet érteni a dolgokat ha valaki leírja h te hülye azt ne csináld azt csinálhatod meg ilyesmi.. :) szóval hogyha hülyeségeket kérdeztem akkor bocsánatot kérek, minden segítséget köszönök előre is, szeretnék tájékozottabb lenni android moddolás téren is! köszönöm előre is! üdv. :)

  • fudejovagy

   pl. egy kollega belinkelte ezt http://download.cyanogenmod.com/?device=galaxys2&type=RC itt mondjuk a legfelső CM9 az miben különbözik az én (előbb leírt) romomtól? feltehetem a CM9 et? (azt írtad evvel a chippel az biztonságos)

   • GabeszTdi

    hónapok óta ezt használom az elején még kételkedtem hogy lesz e gond, de semmi gond nincs és már nightly formában van de én nem nagyon találok hibát nincsenek hiba üzenetek, 2-3 nap az aksi idő (nincs játék) szóval napi rom

    ja és még hozzá tenném rengeteg romot ki próbáltam
    ime néhány:
    Jelly King AOKP_v.1.9 ♔ JB 4.1.1 ♔ ♕ ♚ ♛
    X-TremE JB AOKP 1.8 [AOKP B4|4.1.2] & CM10 1.6 Pure [CM10|4.1.1][AROMA]
    GT-I9100 Resurrection Remix JB v3.0.9[02/10][AOKP JB B4](AROMA+OTA)
    szépek gyönyörűek de mindegyiknek volt valami nyügje, úgy hogy vissza tértem a sima natur CM10 -hez jó ideje nem volt hiba üzenet :)

    • fudejovagy

     köszönöm h írtál! cm-9.0.0-RC2-galaxys2.zip pl ezt leszedem és mivel varázsolom rá a telefonra? odinnal vagy mi az? gondolom ez valahogy úgy működhet h bemásolom a romot a program fájlmappáiba valahova ahova kell, aztán elindítom a progit tallózom vele a romot és rámegyek h tegye rá a telefonra, miközben a telefon abban a download módban van vagy rosszul gondolom? :P

+