MojAndroid
(x) hirdetés

Múlt héten bombaként robbant a hír: az Egyesült Államokban az Apple sikeresen betiltatta a Samsung Galaxy Tab 10.1-et, majd pár napra rá a Samsung Galaxy Nexust.

Óriási hír, nem igaz? Szeret az ilyesmire ráugrani a mainstream sajtó, betiltották, most akkor vége mindennek és sose lehet többé kapni. A világ sosem lesz már a régi.

Nálunk egy Hírhétfőben kapott helyet, ráadásul a Google I/O mögött le is csúszott a főoldalas kiemelésből. Az ok egyszerű: az ilyen hírek sose csak a hírek. Meg kell várni, míg kicsit leülepszik a por, utána lehet szétnézni, hogy mekkora a kráter. Meg hogy van-e egyáltalán.

Úgy érzem, hogy bár a történetnek még mindig nincs vége, most már vagyunk olyan pozícióban, hogy röviden megnézzük, mi a kotta.

Galaxy Tab 10.1

Először is a gyors dolgok: a Galaxy Tab 10.1 betiltás igazából nem érdekes most. Egyrészt a korábban már körberöhögött formaoltalom, másrészt ez az első generációs 10.1. Hagyjuk is, a real deal a Galaxy Nexus, mert azt valódi szabadalom mentén tiltották be, nem is akármilyen szabadalom mentén! De ne szaladjunk előre. A lényeg: a Galaxy Tab most maradjon ki, beszéljünk a zászlóshajóról, a Galaxy Nexusról.

Galaxy Nexus tiltás: mi történt? Mit sért?

Röviden annyi történt, hogy az Apple-nek sikerült per előtt meggyőznie egy bírót, hogy a Samsung Galaxy Nexus 4 szabadalmukat is sérti. Egy USA jogrend beli csavar miatt arról is meg kellett győzniük a bírót, hogy a várható anyagi kártérítés nem lesz elegendő a valódi kár fedezésére, vagyis hogy a négy szabadalom közül legalább egy annyira durva, hogy az Apple miatta kenyéren és vízen él, és eladatlan iPhone-nal tüzel hogy ne fagyjon meg. Ez is sikerült, így a bíró (egyébként állítólag a jogi gyakorlatban nem megszokott akcióval) a per előtt, úgymond a további károkozás megelőzése érdekében, betiltatta az eszközt. A tiltás pedig akkor léphetett életbe, amikor az Apple letett egy kb. 96 millió dolláros biztosítékot arra az esetre, ha később a perben a vádak mégis megbuknának – ez volt hivatott a Samsung kárának rendezésére.

A Galaxy Nexust az Apple nagyon stílusosan egy kereséssel kapcsolatos, “unified search”-re (Siri-re) vonatkozó szabadalommal tiltatta be. Az időközben (bizonyos körökben legalábbis) elhíresült “604-es szabadalom” kb. arról az esetről szól, amikor többféle heurisztikus algoritmussal keresünk több adatforrásban. A szabadalomban említett technológia Androidos megfelelője a Google Search app egyesített keresője, amivel egyszerre kereshetünk telefonkönyvben, appokban, neten.

A Samsung persze fellebbezett, de hiába, a bíró elutasította: a Galaxy Nexus lekerült a polcokról, no meg a Google Play-ről is.

Mi a következő lépés?

Mivel a fellebbezést elutasították, a Samsungnak (és a Google-nek) más utat kell találnia: el kell távolítani a szabadalomsértő technológiát az eszközökről. Ez szoftveresen fog megtörténni, a Google ma már olyan infót közölt, hogy jövő héttől újra kapható lesz a Galaxy Nexus, vagys addigra készen lesznek. A Google közlése szerint egyébként a Galaxy Nexus cserébe már Android 4.1 Jelly Bean-nel fog újra forgalomba kerülni (az Apple közvetve csökkenti az Android fragmentációt, heh); az egyelőre nem világos, hogy a Jelly Bean alapból nem sért szabadalmat, vagy külön el kell majd távolítani belőle valamit.

Galaxy Nexus tiltás és Motorola szabadalmak

Felmerül a kérdés, hogy hol a csudában van a híres-nevezetes tizenkét milliárd dolláros Motorola szabadalmi portfólió ilyenkor. Itthon többek között a HWSW fogalmazott meg summás véleményt: “… a Motoroláért hiába adott ekkora pénzt a Google.”

A cikk egyébként remek, ez a kijelentés viszont erős. Maradjunk egyelőre annyiban, hogy nem sok jelét láttuk a szabadalmi portfólió használatának. Látni kell azt is, hogy a pert nem a Google ellen indította az Apple, hanem a Samsung ellen. A Galaxy Nexus betilt(at)ását a Google a Motorola szabadalmaival nem fogja tudni sose megakadályozni, hiszen az eszközt a Samsung gyártja. Ezzel együtt ha ilyen Law & Order jellegű szappanopera szinten gondolkodunk, tényleg hiányzik a válaszcsapás. Kérdés, hogy a Google foglalkozik-e ilyesmivel, vagy tényleg a nagyobb falatra, a keresztlicenszelésekre ugrik rá. Mivel a betiltás alapjául szolgáló szabadalom a Google alap üzleti modelljét érinti, vélhetően kénytelen lesz foglalkozni vele.

Mit jelent mindez?

Sokan temetik az Androidot olyan felkiáltással, hogy “a Galaxy Nexus a zászlóshajó, ha azt betiltják, mindent be fognak”, de azért ez nem ilyen egyszerű.

Egyrészt a tiltás csak az USA-ban érvényes, ideát Európában, és tőlünk keletre simán forgalmazzák az eszközt. Ráadásul a pálya most ugyan az Apple-nek kedvezett, az általános kép nem támasztja alá az Android bukását: csak az elmúlt hónapban az Apple vs. Motorola ügyet ugyebár lesöpörte az asztaltól Posner bíró. (Egyébként ez esetben hasonló csapást mérve a Motorolára és az Apple-re is.) Az Egyesült Királyságban zajló, HTC elleni (egyébként szintén 4 szabadalma tartalmazó) Apple hadjáratban éppen a héten született a HTC-nek kedvező ítélet: a HTC-t felmentették minden szabadalomsértési gyanú alól.

A piaci részesedés állását most talán hagyjuk is: az Android felhasználóbázisa meredeken növekszik, és magasan veri az iPhone-bázist, a konkrét eladások szempontjából tehát ezek jelenleg “vihar egy pohár vízben” ügyek – ha cinikus akarok lenni azt mondom, hogy rajtunk, bamba Android- és iPhone geekeken kívül senkit sem érdekelnek ezek az ügyek.

A közvetlen iparban, forgalmazásban tehát sok mindent nem jelent a dolog, két dolgot viszont igen:

  1. A Google-t a Samsungon keresztül csúnyán arcul csapta az Apple, egyértelműen betámadva az Androidot. Ez vélhetően nem az első eset, a Google tehát jobban teszi, ha elkezd komolyan visszavágni.
  2. A dolog FUD faktora kérdéses, de biztosan nem nulla. Valamekkora kár biztosan érte az Androidot a szolgáltatói kínálatba kerülés terén.

Magánvélemény: minden korábbi szabadalmi trollokkal kapcsolatos állításomat fenntartom, tény azonban, hogy ez az eddigi legeredményesebb támadás.

És mi for történni?

Először is: jövő héttől újra lehet majd kapni a Galaxy Nexust, lásd följebb. Valahogy meg lesz kerülve a fenti szabadalom, reméljük, hogy nem komoly funkcionalitás-vesztéssel. (A Google-nek, mint keresőcégnek, nyilván szintén érdeke ez.)

A Samsung, oldalán a Google-lal, perre megy az Apple-lel. Vélhetően megpróbálják érvényteleníttetni az Apple szabadalmait, “prior art”-ra hivatkozva, vagyis a 604-es szabadalom esetében bemutatva, hogy pl. a Google webes keresője is több adatforrásban keres, hogy a Google kereső app 3 évvel a Siri előtt csinálta ugyanezt, stb. Nem rémlik, hogy sok ilyen volt eddig a nagy szabadalmi troll háborúkban, úgyhogy mindenképpen érdekes lesz a dolog.

Ha ez nem sikerül, akkor a Samsung és az Apple keresztlicenszelési megállapodást kell hogy kössön. Ennek feltételei nyilván a perek aktuális állása szerint fognak kialakulni.

A magunk részéről úgy gondoljuk, hogy a fentiek mellett azért hamarosan visszatér mindkét cég ahhoz (illetve folytatja azt), amihez ért: az innovációhoz. Az Apple pl. innoválhatna egy olyan iTunes-t, amiből nem random bithalmazok, hanem valódi appok töltődnek le. A Samsung pedig innoválhat tovább, várhatóan újabb eladási rekordokat döntve (tárgy negyedévben sejthetően 6 milliárd dollár körüli profittal.)

Mi felhasználók pedig ne ijedjünk meg, szeressük és használjuk az eszközeinket, ahogy eddig!

keep_calm_and_flash_jelly_bean.jpeg
Thanks, Jerry Hildenbrand!

2012.07.06.

+