MojAndroid
(x) hirdetés

Az androidportal.hu hasábjain nap mint nap találkozhattok személyes hangvételű app gyorstesztekkel. Természetesen külön rovatban is gyűjtjük őket, és az sem titok, hogy mindegyik teszt saját élményen alapul – innen a személyes hangvétel. Néha egészen csúnyán beleválasztunk, néha a hosszú keresési folyamat végén meglátni egy témakör Szent Grálját… Ami ezekből a cikkekből hiányzik, az a kapcsolódási pont, az összkép, a kontextus: mit használ most a lipilee a mobil eszközén? Hogy használja? És: miért nem cikket ír róla, ahelyett, hogy használja?

Nos, a T-Mobile “101 élmény” kapányának köszönheőten még egy hónapig egy 4G támogatással felvértezett Samsung Galaxy Tab 8.9 megtisztelő társaságát élvezem – ennek apropóján pedig mini cikksorozatba vágok, körüljárandó a kérdést: mi mindenre jó egy tablet mindennapi életünk, na meg rohanó hétköznapjaink során?

Szerencsés apropó, hogy ezen időszakban nem csak a szakbarbárkodást fogom tudni bemutatni nektek – lesz benne szabi, és ha minden jól megy egy kis meglepetés is!

Első körben azonban beszéljünk arról, ami életünket jórészt kitölti: hogy dolgozom a tablettel?

Pár szó az eszközről

Mert bár itt most appokról és életmódról lesz szó, az se teljesen mindegy, min toljuk. A tablet életérzéshez a T-Mobile a Samsung Galaxy Tab 8.9-et ajánlja:

  • Kétmagos, magonként 1,5 GHz-es NVidia Tegra2 3D T25 CPU
  • 1 GB RAM, 16 GB ROM
  • 8,9″-os, 1280×800 pixel felbontású (170 ppi pixelsűrűségű) kijelző
  • WiFi (természetesen), és 4G hálózatok támogatása
  • Andorid 3.2 Honeycomb
  • 6100 mAh kapacitású akksi, 470 grammos tömeg, 8,6 mm vastagság

A 8,9″-os kijelző szuper méret, mert nem lesz vele nehéz az eszköz (a Galaxy Tab 8.9 470 gramm, szemben pl. egy iPad 613 grammjával, ráadásul pár milliméterrel vékonyabb is annál), viszont a kijelző mindenre elég, jól látható, kicsit nagyobb az A5 méretnél. Ha nagyon akarom, még az oldalzsebembe is bele tudom szuszakolni, de inkább táskában hordom. Vagy kézben.

Az akksi sokáig hajtja a kis gépet. Azért nem mondok konkrétumot, mert még nem sikerült lemeríteni, masszív használat mellett a második munkanap utáni este dugtam töltőre, tizenvalahány százalékos töltöttségnél. A telefonomnál biztosan táposabb.

Említettem, hogy a nálam levő tablet a 4G-s modell, amit az eddigi Rózsadomb-Úlipót viszonylaton maximálisan ki tudtam használni. Összefoglalva: a 4G állat. Itthon (a hegyen) konkrétan gyorsabb a T-Mobile hálózat, mint az itthoni kábeles netem: 35/15 Mbps. App letöltéskor a bitkukacnak csak felvillanni van alkalma, és már tűnik is el!

Na de térjünk rá a lényegre.

A produktivitás gyönyörködtet

img_0472.jpg
Tablet: nem csak alkotmányíráshoz!

Dizájn körökben szokott keringeni az a jelmondat, amit én önhatalmúlag app tervezésre is kiterjesztek: ami egyszerű, az szép. Az általam használt alkalmazásoknál amikor csak megoldható, ez az elv érvényesül. Ezen felül egy vezérelv van: legyen felhőbe szinkronizálva. És amennyire gyász volt a helyzet 2 éve, annyira remek tabletre optimalizált Android appok léteznek ma!

A másik vonulat pedig maga a tablet és az iroda viszonya. Igen, a kollegák az elején kicsit úgy néznek rád, mint egy ufóra, főleg, ha nem egy kreatív cégnél dolgozol – sokkal egyszerűbb viszont egy tablettel berobogni egy megbeszélésre, mint a laptopot cipelni és lejmolni a kölcsöntöltőt, mert nem bírja az akksi… És bár nagyobbacska cégeknél nagyon oda kell figyelni, hogy milyen klasszifikációs szint milyen módon van kezelve (küldve, tárolva), az esetek többségében minimum tárolható, de akár küldözgethető is egy-egy ábra, dokumentum, jegyzet. A lényeg a megfelelő körültekintés: tudd, milyen biztonsági szintű az adott doksi, és tudd, hogy a cégedben milyen policy-k vannak erre. Én bizony azon kaptam magam, hogy a meetingek alatti figyelemelterelő ákombákom-rajzolásom is áttevődött a tabletre, a korábbi jegyzetfüzetről!

Nos, ennyi sztorizás után lássuk a szettet!

Launcher

Először is, egy Android tablet magánál a felületnél, vagyis a launchernél kezdődik. A Samsung által némileg turbózott Honeycomb felület szép, viszont elég alap. Rövid keresgélés után kikötöttem a tömör nevű “GO Launcher HD for Pad” indító alkalmazásnál, ami szuper új képességekkel vértezi fel a tabletet. Megvan persze az alap pinch zoom, az állítható számú workspace, de sokkal pattanósabb, állítható az app grid mérete (vagyis hogy hányszor hány ikon legyen kint), sokkal intuitívabban van mód appok kirakására az asztalra, és beállíthatók gesztusok is; nálam pl. a két ujjas swipe az app drawert hívja meg. Megkockáztatom, hogy még egy Ice Cream Sandwich alaptelepítésnél is több feature van benne!

Email

Emailezésre természetesen Gmail, de ez sosem ennyire egyszerű. Céges levelezést ugyanis lehetőleg nem küldünk keresztül a ki-tudja-milyen cloudon. Erre a célra telefonon K9 Mail-t használok a push IMAP-SSL támogatása miatt, tableten viszont maradtam az alap email kliens mellett (persze szintén IMAP-SSL, de nem push), a szuper kétoszlopos interface miatt.

Todo (feladatkezelés)

Feladatokra egyérteműen Tasks, ami nálam a “simple is beautiful” elv végső manifesztációja. Ezt meg is írtam korábban:

Ne is vesztegessük az időt, a Tasks pont azt csinálja, amit kell, pont úgy, ahogy kell, és pont olyan grafikával, amivel kell…

A Tasks a Google Tasks (minimál-) funkcionalitását nyújtja, tehát több listát kezel (itt nem csak a melót, gyakorlatilag a teljes életemet menedzselem “buy”, “szülés”, és “lakás” listákkal), és mindehhez olyan telefonos és tablet felület társul, amiből mindenki csak tanulhat.

Office

Irodai melóhoz elengedhetetlen egy irodai app csomag. Kézenfekvő választás a Google Docs Drive, de komplexebb doksikkal (pl. nagyobb Excel fileok) nehezen bírkózik meg. A Galaxy Tab-on erre a célra a Polaris Office áll rendelkezésre, ami a célnak megfelel, de persze több alternatíva is rendelkezésre áll: a Documents to Go, a QuickOffice is hasonló dolgokat tud. Egy ilyen app segítségével a tablet tökéletes “review” eszközzé válik: reggeli kávé mellett a mailben kapott doksit át tudom nézni, belejavítani (e cikk után is ez következik), kiküldeni.

Jegyzet

Ne feledkezzünk meg persze a jegyzetelésről sem. Fontosabb jegyzeteimet nagyon régóta (akkor még nem is Catch-nek hívták őket) Catch.com Notes-ban tárolom. Meglehetősen jó, egyszerű tabletes felületet kapott, bár az utóbbi időben kicsit elbonyolították nekem az új funkcionalitásokkal, de mindegy: azokat nem használom… Az alap, a tagelhető, ezáltal jól szűrhető jegyzetek, a gyors működés, és a webes szinkron az én szememben még mindig többet ér bármilyen Springpadnél, Evernote-nál. Tipikusan pl. cikk jegyzetek, meeting logok kerülnek bele.

Itt szeretném megemlíteni a Samsung saját jegyzet alkalmazását, ami ugyan nem szinkronizál sehova, viszont van egy óriási előnye: hibrid módú, vagyis rajzolni és írni is lehet bele, közelebb áll egy mezei jegyzettömbhöz. (Unaloműző ákombákomok!) Folyamatábrás-végigbeszélős megbeszélésekre, brainstormokra (óppárdon: thought showerekre) ideális! A megbeszélés kimenetét aztán további feldolgozásra megoszthatjuk png formátumban, emailben, ami jelen esetben bőven elég.

És persze ne felejtsük el: ha a meetingen előkerül a tábla, a flipchart, a legnagyobb jegyzetelő eszköz a kamera. A Galaxy Tab 8.9 kamerája a maga 3 Megpixelével nem pont tájfotózásra született, de egy tárgyalóban a táblát gyorsan lefotózni, képszerkesztővel esetleg betaggelni, majd körbeküldeni emailben, nos ez az életem szerves része lett.

Mind mapping

És ha már brainstorm / though shower: újabban elkezdtem mind mapping szoftvereket konyhaszinten használni. Kis kutakodás után végül a Mindjet for Android mellett kötöttem ki, egyrészt, mert Dropboxra szinkronizál, másrészt képes Freemind formátumba menteni a sajátja mellett, márpedig innentől bármilyen számítógépen megnyithatom a mind map-eket a GPL licenszelésű, Java-ban íródott FreeMind alkalmazással. A szabad adat nem rossz dolog!

Adatszinkron

Röviden már esett szó a biztonságos adattárolásról és -küldésről. Adattárolásnál, -szinkronnál az alapszabály ugyanez: tudd, hogy milyen adatot kezelsz, és nem kerülsz bajba. Ennek fényében aztán az adatszinkron több szintet is felölel: alapszinten nálam ott a jó öreg Dropbox és a trónkövetelő Google Drive, ha valami valóban fontosat kell fontos helyre feltennem, jó eséllyel marad az SFTP, SCP szabvány. Ezeket a legjobban talán az ES File Browser segítségével tudjuk kezelni.

A szinkronnak van még egy pofonegyszerű módja: a direkt szinkron. A mai telefonok többsége már ismeri a DLNA szabványt; én a nálam használatban levő két Samsung között a Samsung Allshare nevű beépített DLNA programal pofonegyszerűen tudtam tartalmat (képet, doksit) áttolni az egyikről a másikra. Ha a DLNA valamiért mégse lenne jó, a Bump a megoldás: telepítés után csak üssük lágyan egymáshoz a két eszközt, és a filecsere megtörténik. Bámulatos!

Zárszó

Tablettel dolgozni öröm és hasznos. Nem állítom, hogy kiváltja az asztali gépeket (billentyűzet híján pláne), de komoly produktivitás-növelő tényező lehet az irodában: egyszerű, ott van, működik. Segít a telekonferenciában, segít a felkészülésben otthon kávé mellett, vagy villamoson, segít a tárgyalásokon.

Jövő héttől lazább vizekre evezünk, addig is várom a hozzászólásokat: ti mire használjátok az irodában a tabletet?

2012.05.28.

+