MojAndroid
(x) hirdetés

3 fontos dolgot kell megemlítenem a CyanogenMod 9-el kapcsolatban. Örömhír, újdonság és szomorúság is lesz a csokorban. Örvendetes lenne, ha minden CM9 felhasználó elolvasná, de főleg a Galaxy S II tulajdonosok. Az elmúlt napokban ugyanis fontos változások történtek SGS II fronton és úgy látszik nem mindenki látja eléggé a kockázatokat, amiket az egyedi ROM-ok, kernelek használata jelent. A tovább utáni információ sokak számára heavy metal lehet. Ez nem kezdőknek szánt hírcsokor, hanem azoknak, akik már tudják mi, merre hány méter.

Frissült a Google Apps. Ha CM9-et használsz, legyen szó bármilyen telefonról, tessék frissíteni a Google Apps (alkalmazásokat) szekciót is. Mint bizonyára tudod – hiszen olvastad az install leírást, a FAQ-ot stb. – a Google Apps nem része a CM9-nek (így nincs license kérdés, egyébként a többi custom ROM-nak sem lehetne része…), viszont egy központi helyről letölthető és frissíthető. 04.22-én frissült a csomag, immáron 4.0.4-es binárisokkal rendelkezik. Csak le kell tölteni innen és recovery-ből install.

  • A jó hír: elkészült a CyanogenMod 9 magyarítása. Tamással még dolgozunk rajta, apróságok még változhatnak, illetve egy-két beépített alkalmazás fordítása hátra van, de az alap ROM úgy tűnik készen van. Galéria a bejegyzés végén.
  • A rossz hír: Galaxy S II tulajdonosok számára fontos információ, hogy a Siyah kernel 3.1RC6 verzióját véletlenül se tegyétek fel a telefonotokra. CM9-el biztosan nem működik együtt. Factory reset esetén ugyanis egy szép téglát kapunk. A download mode van akinek működik, van akinek nem. Ha van download mode, érdemes megpróbálni egy CWM recovery felrakását, azzal talán sikerül visszahozni a telefont. Egyébként csak egy JTAG unit segíthet, ami az 1500 dolláros JTAG programozó egység és nem egyenlő a pár dolláros JIG-el. Ha így jártál, keress itthon egy JTAG unitot vagy viheted szervizbe egy főegység cserére. Ha a kernelt felraktad, de nem csináltál factory resetet, akkor rakd fel a legutolsó nightly buildet vagy ha nagyon muszáj, akkor Siyah kernel 3.1-et. A probléma egyébként azért lehet, mert a CM9ben változott a kernel, illetve a külső/belső SD kártya kezelése. Az újdonságokat pedig Siyah még nem kezelte le.
  • A figyelmeztetés: “Don’t expect any support if you: are not running stock cm-kernel”. Oké, hogy nem magyarul van a CM9 topicban, de azért értjük ugye? Márpedig ha értjük, akkor az is tiszta, hogy – finoman szólva – nem kellene cserélgetni. Ha pedig cserélgeted, ne lepődj meg ha gond adódik és ennek tetejébe valószínűleg magadra is maradtál. Szóval még egyszer újra: ne használj egyedi kernelt a CM9 mellé. Vagy ha már muszáj, bizonyosodj meg róla, hogy CM9 kompatibilis.
  • A változás: Galaxy S II esetében végre el lehet felejteni a Samsung féle megkevert belső/külső SD kártya opciót. A legújabb CM9 nightly felrakása után: beállítások – tárhely – beállítások gomb – háttértár konfiguráció – belső tárhely használata mellől pipa ki – restart. Az eredmény: belső SD kártya = /emmc, külső SD kártya = /sdcard
  • A végére pedig szintén egy jó hír Galaxy S II tulajdonosoknak. Egyel kevesebb ismert hiba van a CM9-ben. Mostantól a fájlrendszer titkosítás is működik.
  • Illetve a kamera alkalmazásban mostantól kiválasztható, hogy belső vagy külső SD kártyára mentse a képeket/videókat.

2012.04.23.

Ezeket már olvastad?

+