MojAndroid
(x) hirdetés

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindegyik Nexus eszköz járt már a kezemben. A HTC által gyártott Nexus One egy kicsit több, mint egy évig működött a kezeim között, aztán a most is használt Nexus S következett. A család legújabb tagját, a Galaxy Nexust még Londonban tapogattam meg az elsők között az országból, tartós tesztre pedig Lipilee kaparintotta kézbe elsőként itthon a Galaxy Nexust.

Azzal, hogy a Telenor elkezdte még a karácsonyi nagyüzemben itthon is forgalmazni a készüléket, adódott a lehetőség, hogy én is megnézzek egyet közelebbről. Mivel a fenti cikkben Lipilee mindent leírt a telefonról, így én most inkább azzal próbálkozom meg, hogy leírjam tapasztalataimat a Google Nexus családjával kapcsolatban. Immáron mindhárom eszközt jól ismerve.

Miért jó Nexust használni?

A Google a Nexus eszközökön mutatja be mindig a legfrissebb Androidot. A Nexus One kapott elsőnek Froyot (2.2), s a Gingerbread (2.3) a Nexus S készülékeken látta meg a napvilágot. Hasonlóan ICS legelőször a Galaxy Nexusokon jelent meg, ott lehetett elsőnek kipróbálni, ismerkedni vele.

Tehát az első számú előny, hogy mindig a legfrissebb Android verziót kapjuk a Nexus eszközökkel. A második előny, hogy az Android verziók úgy és abban a formában kerülnek az eszközökre, ahogyan azt a nagy Android gyárban megálmodták. Nincs egyéb csili-vili extra, skinek, háttérképek, extra alkalmazások, stb. Android a saját maga valójában. Ezt lehet szeretni, s lehet nem szeretni. Ismerek sok embert, aki esküszik a HTC által szállított Sense felületre, mások nem tudnak a Touchwiz nyújtotta extrák nélkül létezni, nekem viszont a maga puritán voltában tetszik a rendszer.
Ha valaki hasonlóan gondolkozik, akkor neki találták ki a Nexus szériát.

Ezek azok a készülékek, amik gyárilag Unlockolható Bootloaderrel érkeznek. Ez azt jelenti, hogy nem kell trükközni, kiskapukat keresni, stb. A rendszer arra van kitalálva, úgy van összerakva, hogy a Bootloader megnyitása után szabadon telepíthessünk saját ROM-okat, szerezzünk rendszergazdai jogot, teljes kontrollt a telefon felett.

És a fenti két dolognak egyenes következménye, hogy ezekre a telefonokra érhető el a legtöbb főzött rom.

Élettartam

Amint kijött a 4.0, már tudható volt, hogy a Nexus One már nem kap a jóból. A Nexus S még megkapta a 4.0.3-mat, a 4G változat a 4.0.4-et. Az első Nexus telefon már hardverben nem képes tartani a lépést a Google szerint, s meghozták a döntést, hogy nem támogatják már az eszközt. Természetesen nem kell megijedni a One tulajoknak, rengeteg forrásból érhető el rá 4.0 változat, ami nem fut annyira pattanósan, de kis türelem, még pár lelkes ROM keverő, s biztosan lesz rá jól működő 4.0.

Vagyis visszatérve az élettartam kérdéshez, a telefonok általában 2 éves életciklussal rendelkeznek. Vagyis a Google úgy tűnik, hogy egyszerre két Nexus generációt tart életben.

Hardver

A Nexus One megjelenésével egy szép és gyors eszközt hozott ki a Google a HTC-vel közösen dolgozva. Újdonság, hogy azt hiszem itt debütáltak a touch gombok, vagyis, hogy nem fizikai gombokat nyomkodtunk a kijelző alatt. Mindenből jót tettek bele, nem lett tátvamaradaszájad csúcs hardver, de mai viszonyoknak is teljesen jól megfelelő telefont készítettek. A Nexus One tulajdonképpen a HTC Desire testvére, nagyjából ugyanazt tudja a két telefon.

Természetesen valamit mutatni kellett a következő telefon megjelenésével, s mutattak is. A Nexus S rengeteg apró újdonságot hozott az elődhöz képest. Ezt a készüléket már a Samsung gyártotta, mint a Galaxy Nexust is, ez volt az első különbség. A legfontosabb újdonságok a One-hoz képest:

  • Előlapi kamera
  • Ívelt forma
  • NFC
  • Nincs külső memória slot

Ezek mindegyike hatalmas lépés volt az elődhöz képest. A processzor, s a grafikai teljesítmény növekedés igazából szinte észrevehetetlen, az ezért bele se került a listába.
Az előlapi kamera pl. a 4.0-ban debütált Face Unlock (értelmetlen funkció – szerintem) szükséges feltétele, illetve jól jön egy Skype, vagy egyéb VoIP beszélgetéshez.
Az ívelt forma szép, s elegánsá teszi a telefont. Jó kézbevenni, ránézni oldalról, különleges érzetet ad.

Az NFC-ről a hamarosan megrendezésre kerülő 4. Android Meetupon lesz majd bővebben szó. Az NFC a Nexus S óta a Nexus telefonok szériatartozéka. Egyelőre leginkább a telefonok közötti egyszerű névjegy, s egyéb tartalmak megosztására használható. Később majd fizetésre, s még rengeteg mindenre használható lesz majd.

A belső memória növelésével járt a külső memória megszünése. Kényelmes volt a MicroSD kártya használat a One-ban, meg az azelőtti telefonjaimban, de meg kellett szoknom, hogy a Nexus mostantól nem tud ilyet. Viszont ezzel egyidőben megszünt az alkalmazások SD kártyára mozgatása, s egyéb trükközés, hogyan legyen több helyem a telefonon.

A Galaxy Nexus ismét hatalmas lépés a Nexus S-hez képest. Gyorsan összeszedem a változásokat:

  • Duplamagos processzor
  • 1280×800-as felbontás
  • Hihetetlen gyors kamera
  • Full HD video felvétel
  • 4.65 méretű kijelző

Hatalmas lépés, s hatalmas lett a telefon. Épp az a méret, ami már nem kényelmes egy kezes használatra. Erről Lipilee egy remek képet is közölt a tesztjében. Persze tudom, hogy vannak, akiknek fontos a méret, így itt ne ragadjunk le.

Gyors, ez köszönhető persze a telefon és az operációs rendszer teljes összhangjának. A felbontás óriási, ekkora felbontást telefonban itt látunk először (ez nem teljesen igaz, mert a Galaxy Note ugyanezt tudja, csak picit még nagyobb kijelzővel). Nem véletlen, hogy a 4.0 böngészője alapból el van látva egy “Request Desktop Site” funkcióval, hiszen ekkora felbontásban élvezhető egy asztali gépre optimalizált weboldal is.

A kamera eszméletlen gyors. Szinte nincs késleltetés (shutter lag), vagyis az exponálógomb megnyomásával szinte egyidőben készül a felvétel. Ez ha az embernek gyorsan mozgó gyermekei vannak, akkor hatalmas áldás tud lenni. :) Hasonlóan az 1080p videófelvétel.

Gombok

Szépen lassan eltüntek. Anno az első Androidos telefonomon még nagyon sok gomb volt. A Nexus One már csak 5 gombbal (vissza, keresés, menü, home és a görgő) rendelkezett. A Nexus S már csak 4 gombsegítségével volt kezelhető (eltünt a görgető), a Galaxy Nexusnak pedig már csak 3 gombja van, de azok is “virtuálisak”.

Nekem még szokatlan ez a kevés gomb. A Samsung eszközökről is mindig hiányoltam a keresés gombot. A Galaxy Nexusról a a menü gomb tünt most el. Persze nem volt ez annyira meglepő, hiszen már a Honeycomb (3.0) esetében is ez volt a felállás.

Galaxy Nexus az új király?

Nekem nem. Egyelőre egyrészt a Nexus S boldogan kiszolgál, másrészt zavar a Galaxy Nexus eszméletlen nagysága. Ha nem lenne ez a méretbeli probléma, akkor azt hiszem már egy ideje azon gondolkoznék, honnan, hogyan és milyen lemondásokkal lehet megszerezni a legjobban a Galaxy Nexust.

Aki viszont egy nagyon gyors, s sokáig nagyon friss telefonra vágyik, azoknak boldogan ajánlom a Galaxy Nexus megvételét.

2012.02.12.

Ezeket már olvastad?

+