MojAndroid
(x) hirdetés

A Huawei Magyarország jóvoltából nálunk vendégeskedett egy Huawei Honor készülék. Októberben járt nálunk a Mediapad, amiről írtam (illetve lipilee is). Úgy néz ki, a kínai cég a telefon piacon is szeretne magának egy nagyobb szeletet hasítani, hiszen egy igazi erőmű a Honor. Igaz, nem a két magos szörnyek között versenyzik, de közvetlenül alattuk a teljes mezőnynek versenytársa lehet. Akár a Samsung Galaxy S Plus/W vonalat, akár a HTC Desire/Incredible S, akár az LG Black vagy a Sony-Ericsson Xperia Neo készülékeket nézem. Jó néhány vetélytársánál erősebb is, hiszen 1,4GHz-es processzor dübörög a készülékben.

A száraz adatok

  • 1.4 GHz Scorpion processzor, Adreno 205 grafikus mag
  • 2GB tárhely, 270MB a programoknak és 512MB RAM
  • Android 2.3.5
  • 4 hüvelykes kijelző, 480 x 854 felbontásban
  • HSDPA, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1 stb.
  • 8mpx kamera hátul, 2mpx kamera elől
  • méretek: 122 x 61 x 11 mm
  • súly: 140 gramm
  • Akkumulátor: 1930mAh

Az erő velünk van
A készülék villámgyors. Ez köszönhető az erős processzornak, a megfelelő grafikus magnak és a gyors fájlrendszernek. Szerencsére a Honoron is ext4 fájlrendszer található, tehát hosszabb használat után sem fog belassulni a telefon.
A méretei és súlya alapján is bármelyik vetélytársával felveszi a harcot (sőt), kivéve a Samsungokat, amelyek hagyományosan könnyűek és vékonyak.

/dev/block/mmcblk0p12 /system ext4 ro,relatime,barrier=1,nodelalloc,data=ordered 0 0
/dev/block/mmcblk0p13 /data ext4 rw,nosuid,nodev,relatime,barrier=1,nodelalloc,data=ordered,noauto_da_alloc 0 0
/dev/block/mmcblk0p6 /cache ext4 rw,nosuid,nodev,relatime,barrier=1,nodelalloc,data=ordered 0 0

De mit is értek azalatt, hogy ez erő velünk van? Nos, megmondom őszintén, nem csináltam Quadrant tesztet és egyéb szintetikus benchmarkot sem futtattam. Miért? Mert a Quadrant már régen nem tükrözi a valóságot és egyszerűen nincs rá szükség. A készülék gyors. Nem csak szerintem, de bárki fogta a kezébe, meglepődve tapasztalta, hogy szinte mindenre azonnal reagált a telefon. Ha engem kérdeztek, az 1GHz-es vetélytársainál biztosan gyorsabb. Ami ugyan a technikai specifikáció alapján elvárható, de én csak a tapasztalatokban hiszek.
Kipróbáltam különböző programokkal, amelyek a gyengébb telefonokat azért lazán két vállra tudják fektetni, de a Honor minden gond nélkül vette az akadályokat. A Spirit HD hibátlanul fut rajta, remekül érzékeli az ujjunkat a telefon, nem lagol, szépen rajzolja a grafikát is. Az Angry Birds Rio azért jó néhány telefonon kifog, de nem a Honoron. Villámgyors zoom, gyors indulás és még az összetettebb pályákon sem akadozik. Nem tudok belekötni a telefon sebességébe, egyszerűen jó érzés használni.

A készülék 8mpx-es kamerája jó képeket készít és 720p videó készítésére alkalmas 30fps-el. Ehhez a belső tárhelyen túl, a külső SD kártya használata is segítséget ad. Ebben a kategóriában nem ez a megszokott kamera, inkább az 5mpx az általános. Elől egy 2mpx-es kamerát találhatunk videó chateléshez vagy saját magunk fényképezéséhez.

Az általános adatoktól eltekintenék. Ez a készülék is minden adottsággal bír, amellyel a többi Androidos készülék (multitouch, GPS, wifi, gyorsulásmérő stb.).

Extra funkciók
Kapunk időjárás widgetet és néhány extrát a Huaweitől. Erre több szót nem is vesztegetnék. Ha tetszik a gyári, használni fogod, ha nem, ott a Market. Amiről viszont érdemes szót ejteni, az a gyári launcher (felület). Az ugyanis egészen sok extrával bír. Van itt mappa létrehozás a home felületen és a programok (app drawer) között is. Utóbbi azért hoppácska kategória, akárhonnan is nézem. Most így hirtelen nem is ugrik be, hogy lenne olyan launcher, amelyik tudja ezt a funkciót (bár az is igaz, hogy én régóta leragadtam a launcherpro-nál, ami nem ismeri a mappákat).

A Touchpal programot és a hozzávaló magyar szótárat előre telepítve kapjuk, de használhatjuk a gyári Gingerbread billentyűzetet is vagy a készüléken található másik kettőt.

Szerintem remek funkció a fastboot és a mai napig nem értem pl. a Samsung miért nem alkalmazza. Ha valaki számára nem ismert a funkció annyit jelent, hogy maximum 3 másodperc alatt üzemkész a telefon bekapcsolás után, ha nem vettük ki az akkumulátort. Akku kivétel után ugyanis hideg indítás van. Nos, a Honorban megtalálható ez is.

A zárolt képernyő is magárt beszél. A telefont nem csak kinyitni tudjuk, egyből indíthatjuk a kamerát, beléphetünk az üzenetek közé és a tárcsázóba is.

Bár az Ice Cream Sandwichre várva nem nagy dolog (cikk végén majd figyelj :-) ), hiszen ott beépített funkcinonalitás, de Gingerbread alatt szintén nem megszokott a net használat monitorozására használható alkalmazás, amihez egy értesítési sávban található widgetet is kapunk. Kellemes meglepetés, hasznos extra.

De az igazi extra csak most jön és a magam részéről hatalmas piros pontot adok a Huaweinek. Megcsinálták azt, amit eddig egyetlen Androidos gyártó sem. Root nélkül teljes backup/restore (mentés/helyreállítás) funkcionalitás. Azaz az összes alkalmazásunkat elmenthetjük, akár felhőbe is, amihez 160GB tárhelyet biztosít számunkra a Huawei és vissza is tudjuk őket állítani. Eddig ugye nem nagy szám a dolog? És ha azt mondom az alkalmazások beállításai/adatai is visszaállnak? Azaz egy telefon reset után, ha visszaállítjuk pl. az Angry Birds játékot, akkor onnan tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk azt. Na ezt ki csinálja a Huawei után? Remélem mindenki és nagyon hamar.
Összefoglalva: rootolás nélkül, beépített backup/restore funkcionalitás, akár SD kártyára, akár felhőbe, amihez 160GB tárhelyet biztosít nekünk a gyártó.
Sőt, a 160GB felhőt másra is használhatjuk, azt tárolunk ott, amit akarunk.

Fekete leves
Amikor már szinte úsztam a boldogságban, hogy végre egy igazi kihívója érkezett a nagy gyártóknak és lesz egy készülék, amelyről bátran elmondhatjuk, hogy felső kategóriás, ráadásul megfizethető áron (a gyártó szerint 70e Forint körüli áron lesz beszerezhető függetlenül), akkor rátaláltam arra, amire nem szerettem volna. Ez pedig a Carrier IQ (írásunk, ha még nem olvastad).

Igaz, a készüléken 3 komponens is található, de az ellenőrző program szerint inaktív állapotban van a rootkit. Ettől alább hagyott a lelkesedésem. Természetesen nem mondhatom, hogy a végleges készüléken is rajta lesz, hiszen ez egy teszt telefon, amin teszt szoftver van (ráadásul még az unlcok screenre is rá van írva, hogy XYZ-t kell értesíteni ha hibát találunk, tehát valódi belső teszt telefon), amin akár indokolt is lehet a szoftver, ha valóban hálózatminőségi adatokat gyűjt. S mivel inaktív állapotban van, jelenleg semmiféle adatot nem tárol rólunk, de azért na.

Kiegészítés:

A gyártót megkerestük a CarrierIQ-val kapcsolatban – hiszen számunkra fontos az olvasóink adatainak védelme – és megnyugtató választ kaptunk:

There are some operators in the United States who require the installation of Carrier IQ software. Due to the globalization of the mobile phone version, some users may see residual Carrier IQ library files in their root directories, but these are all invalid and cannot be activated.
Safety and privacy of users is not compromised in any way. Huawei Device will ensure that any trace of these legacy files will be completely eliminated from future upgrades.

Magyar fordításom:
Az Egyesült Államokban vannak olyan szolgáltatók, akik igénylik a Carrier IQ telepítését a telefonokra. Mivel a telefon egy globális piacra készült változat, néhány CarrierIQ fájl a készüléken maradt, de ezek mind érvénytelenek, és nem lehet aktiválni a szolgáltatást. (a szerk.: ahogy az ellenőrzésnél írtam, valóban inaktív a szolgáltatás!)
A felhasználók biztonságát és adatvédelmét semmilyen formában nem veszélyezteti. A Huawei szoftverfrissítések során fogja biztosítani, hogy ezek a fájlok teljesen eltűnjenek a telefonokról.

Végszó
Ha engem kérdeztek – ó igen, ez is egy szubjektív teszt – a készülék jó. Nem kicsit, nagyon. Ráadásul az akkumulátor kimagasló a kategóriában (1500-1650mAh a megszokott, ehhez képest itt 1930mAh-t kapunk), amely így legalább 20%-al többet tud, mint a vetélytársaké. Ettől még nyilván nem bír ki napokkal többet a készülék, de a mindennapos használatot megkönnyíti. Egyetlen hibáját fedeztem fel, a teszt készüléken 1GB hely van az alkalmazások számára, de ebből csak 270MB szabad a programok számára, amit én kevésnek tartok. Ha a CarrierIQ-t nem számítom, akkor ennyi pénzért a készülék ajándék és akcióban biztosan nagyon jó ajánlatokat várhatunk, ha forgalmazni fogja valamelyik szolgáltató. S ahogy Jobs apánktól tanultuk, there’s one more thing.

Szándékosan a cikk végére hagytam a legnagyobb durranást a telefonnal kapcsolatban. Ez pedig nem más, mint a hír, hogy a Huawei dolgozik az Ice Cream Sandwichen a készülékhez. Demo verziójuk már van és be is mutatták.

honor_ics2.jpghonor_ics11.jpg

2011.12.12.

+