MojAndroid
(x) hirdetés

Nem kavart akkora port, mint amekkorát talán érdemelne, és nem került be minden idők egyik legdurvább Hírhétfőjébe se, de a múlt hét egyik breakingje volt az is, hogy a Samsung és az Intel kézenfogva gondolják hátbatámadni a mobilipart és eddigi partnereiket, és Tizen néven új, Linux alapú mobil operációs rendszer fejlesztésébe kezdtek. Talán azért nem lett akkora hír, mert az egy nagyobbacska hír igazából sok kicsi “breaking”-ből tevődik össze. Nekünk pedig, mint Android blog, igazából egy cikk erejéig érdekes a sztori, hiszen az új rendszer nem Android, de mégis Linux, tehát mondhatni közvetlen vetélytárs… Lássuk hát, mi ez a Tizen?

(Itt hívom fel a figyelmet, hogy innentől magánvéleménnyel tartkított cikk következik – ha nem értesz egyet, vitatkozz, fejtsd ki, és légyszi ne trollkodj!)

A Tizen mögött a Samsung, az Intel, a LiMo Foundation (ami a nevével ellentétben nem a megszorult limuzintulajdonosok megsegítésére létrejött alapítvány, hanem a Linux Mobile Alapítvány), és a Linux Foundation áll. A sajtóbejelentés és az utána következő “analysts believe” (amely szófordulat egyébként zseniális: nem mondom meg pontosan ki, de még az se állítja, csak hiszi) cikksorozat szerint a cél egy nyílt, független, modern mobil operációs rendszer létrehozása.

Lássuk tehát sorban, miről szól(hat) ez:

  • A LiMo egy érdekes állat. 2007 januárjában indult, és kezdetben úgy tűnt, hogy valós mobilplatform alternatívát nyújthat. Gyorsan nőtt, jelenleg is több, mint 50 tagja van, olyanok, mint a Vodafone, a Huawei, vagy a Panasonic. Aztán jött az Android, és letarolt mindent, és adott egy nyílt, de működő alternatívát, és a LiMo tagok szé lassan átoldalogtak az Android táborba, és maradtak “associate member”-ek. Működő verziók/eszközök? Nem nagyon vannak. (2008-ban volt 23 telefon.) A LiMo valahogy úgy hozza el tehát a telefonokra a Linuxot, mint ahogy 2003 óta minden év a “desktop linux éve lesz” a sajtó szerint.
  • Az Intel számára ez amolyan “visszalépés” a mobil szegmensbe. Szintén kevésbé hangoztatott részlet, hogy az Intel, miután szeptember elején mindenkit biztosított arról, hogy teljes mellszélességgel állnak a MeeGo mögött, ezzel a lépéssel párhuzamosan elhagyta a (korábban Nokiával közösen fejlesztett) MeeGo-t, ami persze érthető: a Nokia kb. azt játszotta el az Intellel, mint amikor elmész randizni egy csajjal, akit aztán a mosdók felé angolosan távozva otthagysz kifizetni a cehhet. Az ő motivációjuk tehát érthető: megszabadulni a “walk of shame” MeeGo-tól, de mégis valahogy bedugni a cipőt abba a bizonyos ajtórésbe, ha már eddig olyan szégyenteljesen kimaradtak ebből a buliból. (Persze mivel lettek volna ott? Az Atommal?…)
  • Aztán érdekes, de végső soron érthető a Samsung lépése is: ők egy óriás, akinek van elkölthető fejlesztési büdzséje. Van ugyan egy Bada-juk, amit a tervek szerint 2012-ben nyílt forráskódúvá tesznek, de úgy tűnik, a saját platform sikerében a Samsung sze hisz igazán. Aztán van nekik Windows Phone-juk, ami nagyon jó, de nyilván nem olcsó a licensz, ráadásul a Microsoftnak senki sem szeret kiszolgáltatva lenni – a lélekbúvár szakma a Blöff c. pszichodrámában, Brick Top személyében dolgozta fel a Microsoft hozzáállását az iparhoz. És van nekik egy Androidjuk, ami nyílt (kivéve a Google appokat persze), cserébe az Apple jelenleg ott tiltatja be a gyorsreagálású ügyvéd hadtestjeivel a Samsung termékeit (amik a vád szerint szintén téglára/vágódeszkára hasonlítanak, ez pedig tűrhetetlen), ahol akarja, nem beszélve a Microsoftról, aki újabban már a Samsungot is sarcolja minden eladott Android eszköz után. A Google pedig eddig hangzatos ígéreteken kívül, lássuk be, nem sok muníciót adott nekik ebben a háborúban, jóindulattal feltételezzük azt, hogy a Motorola akvizíció lezárását várva. Nekik tehát jelenleg vélhetően nem fáj még egy platformba invesztálni, a hangzatos “aztán maj’ meglássuk” jelszót tűzve zászlajukra.

Az első sajtóhírt olvasva tehát érdekes a cucc: összejött 3 (4) csapat, mindegyik más frusztrációkkal és más céllal, és kitalálták, hogy létrehoznak egy új platformot, ami meghágja a világot, független lesz, és valós alternatívája mindennek, ami ma van. Hol sántít ez?

  • Először is, a függetlenség: kitől? A helyzet mostani állása szerint az Apple-től és a Google-től, és ez elég is az alapítóknak. Az, hogy az AOSP egy nyílt forrású valami, itt tulajdonképp mindegy is. Az, hogy a LiMo egy strukturálisan feszültségekkel teli setup, a jelek szerint megintcsak mindegy. Kérdés: meg tudja-e őrizni a Tizen a függetlenségét pl. a Samsungtól, vagy az Inteltől? Kétséges.
  • Aztán: hogy lesz ez sikeres? Nyílt mobil oprendszernek ott az Android, ráadásul elég jó is. Ezt nulláról elérni elég nagy kihívás. Ugyanazok a szabadalmi támadások, amik az Androidot érik, bármilyen új (és pláne nyílt) platformot el fognak érni – ez sajnos a nyílt forráskód és a mai szabadalmi szabályozás közti ellentmondásból fakad. Lehet tehát, hogy a Samsung frusztrált, hogy az Apple betiltatja az Androidos termékeit, vagy hogy a MS megsarcolja – de ha a Tizen egy kicsit is sikeres lesz, ugyanúgy a szabadalmi trollkodás célkeresztjébe kerül.
  • Aztán: milyen hardveren? Az Intel vélhetően nem fogja jó szemmel nézni, ha pl. “ARM-exkluzív” lesz a platform. (Azt meg se merem kockáztatni, hogy teljesen kifúrja az ARM architektúrát a támogatottak közül.) Eredmény: multi-architektúrás platformot kell építeni, ami lassítja a fejlesztést. És ne felejtsük el, hogy az Intel mobil megoldásaival tojást sütni jobban lehet, mint telefonálni – az ARM nem véletlenül kvázi-egyeduralkodó a mobil piacon! Ráadásul az Intel pont most paktált le a Google-lel (minek?…), hogy portolják az Androidot Intel architektúrára is. Tehát van egy gyártó, aki jelenleg nem tud felmutatni értelmes alternatívát az ARM-mal szemben, cserébe stratégiai szinten kénytelen fúrni az ARM-ot, ráadásul vélhetően hamarosan (az Android Intel port elkészültével) ki lesz fogva a szél a vitorlájából.
  • És az örök kérdés: ki fog rá fejlesztni? Az Android és az iOS világában lesz-e olyan, aki még egy feltörekvő platformra nekiáll fejleszteni? Egy olyanra ráadásul, ami számottevő történelemmel nem rendelkezik? Jusson eszünkbe a Windows Phone: a Microsoftnak meglehetős nagy erőfeszítésébe kerül, hogy piaci részesedést csikarjon ki neki, pedig ott a Microsoftról beszélünk, és a Windows Mobile legacy-ról. A Tizen előtt álló feladat számottevően nagyobb a piaci részesedés megszerzése szempontjából. Persze a Tizen erős HTML5 támogatással fog rendelkezni, tehát elvileg kibekkelhetik azt a kis időt, amíg a HTML5 igazán belendül, és akkor majd (talán) nem is kell natív alkalmazásokat írni – igaz, a rendszerszintű konzisztenciát onnantól elfelejthetjük.

Persze a Tizen-t nem csak telefonokra és tabletekre szánja az Intel és a Samsung: tévét, netbookot, autós rendszereket is akarnak vele hajtani – ezek pedig még feltörekvő, nem igazán kiaknázott területek, elvileg tehát még előttünk áll a telefon- és tabletpiachoz hasonló aranyláz. A Tizen itt valamivel egyenlőbb esélyekkel indulhat az iOS-szal és az Androiddal szemben, főleg ha a Samsung tényleg komolyan gondolja, és beveti a piaci dominanciáját pl. a tévék piacán. (Aztán ki tudja, lehet, hogy a Shell Prelude is Tizen-t futtat majd, Intel architektúrán!)

Kíváncsisággal vegyes szkepticizmussal várom, hogy mi lesz a 2012Q1-es első verzió release-ével: sikerül-e tartani a határidőt, kijön-e az SDK, és egylátalán: érdemes lesz-e elindítani a Magyar Tizen Portált?

2011.10.05.

+