MojAndroid

Gondolom sokan hallottatok már a Google koordinátákról (Latitude). Mégis azt gondolom, érdemes pár szót írni erről az alkalmazásról, hiszen a Térkép (Google Maps) részét képezi (5.3-as verziótól) és minden Androidos készüléken ott van. A koordináták segítségével el tudjuk helyezni magunkat a Térképen és megoszthatjuk másokkal is a helyzetünket illetve itt is be tudunk jelentkezni (check in) helyekre, ahogyan a Foursquare-en (csak itt nem kapunk jelvényeket).

A dolog egyszerű, ám nagyon hasznos tud lenni. Ha szülők vagyunk, a gyermek(ek) helyzetét nyomon tudjuk követni (GPS sem kell hozzá, GSM cella alapján is viszonylag ügyesen határozza meg a helyzetünket a telefon). De jól jöhet egy bajba került barát megsegítésénél vagy bármilyen élethelyzetben.

Természetesen helyzetünk megosztása felelősségteljes dolog és bizalom is kell hozzá, használjuk hát okosan. Szerencsére minden lehetőség adott ezekhez.

Az alkalmazást indíthatjuk a Térkép alkalmazásból is (beállítások gomb, Google koordináták) vagy egyszerűen bökjünk a Koordináták ikonjára. Meghatározhatjuk, hogy csak a várost mutatjuk meg, ahol vagyunk vagy a pontos helyzetünket, esetleg semmit nem kívánunk megosztani. Felvehetünk ismerősöket (ehhez csak az adott személy gmail címére van szükség, amivel az Androidos telefonját használja), ilyenkor az ismerősünk egy felkérést kap és neki kell engedélyezni, hogy láthatóvá váljon számunkra a helyzete. Itt még nem ér véget a biztonsági beállítások sora,mi határozzuk meg, hogy adott személy mennyire pontosan lássa a helyzetünket.

A mese itt véget is ért volna pár hete, de már olvashattátok korábban, hogy elérhető Magyarországon is a Google Navigáció illetve tömegközlekedést is tud tervezni a szoftver. Válasszuk ki a barátok listájából, hogy kire vagyunk kíváncsiak. Eldönthetjük, hogy térképen szeretnénk látni vagy útvonaltervet szeretnénk kérni hozzá. Ha a térképre esik a választásunk, azonnal megjelenik a helyzete a Térképen. Ha útvonalat kérünk, ki tudjuk választani, hogy gyalogosan, autóval vagy tömegközlekedéssel szeretnénk hozzá eljutni. Tömegközlekedés esetén megkapjuk a járatokat, amit használnunk kell és egy becsült utazási időt.
Ha autós vagy gyalogos útvonalat kérünk, térképen megmutatja illetve szövegesen is megjeleníti az útvonalat. Természetesen ha a navigáció ikonjára bökünk, oda is navigál a szoftver.

Mivel a telefonban alapból ott van a Térkép, kérdezhetitek, hogy mi értelme van a megosztásnak. Hiszen ha eltéved pl. a gyermek, elég csak megnéznie, hogy hol van. Igen ám, de lehet olyan eset, amikor ez kevés. Viszont ha a megosztás be van kapcsolva, elég ha telefonál egyet és annyit mond, gyere értem. De nem csak szülőknek lehet hasznos. Érhet minket baleset és az élet számtalan helyzetet tud produkálni, amikor jól jöhet a funkció. Ha egy ismerőshöz jutna el az ember, de nem tudja a címet vagy nem ismeri a tömegközlekedést arra felé, akkor sincs gond. Nem kell kérdezni semmit, ha a megosztás engedélyezve van, pár másodperc alatt minden információ a rendelkezésünkre áll.

Végezetül, szeretném megismételni. A helyzetünk megosztása másokkal, bizalmi kérdés. Csak akkor tegyük meg, ha biztosak vagyunk magunkban. Gabónak pedig köszönet a tesztelésért. :)

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2011. 08. 24.
 • Mp3Pintyo

  Azaz legyen bekapcsolva a GPS+3G és a teló lemerül 3-4óra alatt :)

  • Zozz4ever

   Legalább ne írkálnál butaságokat! ‘Default’ nem tud lemerülni 3-4 óra alatt a telefonod, ha igen szervízbe vele! A cikk pedig nagyon hasznos volt, köszönöm!

  • Watt

   GPS sem kell hozzá, GSM cella alapján is viszonylag ügyesen határozza meg a helyzetünket a telefon

   Ennek a mondatnak melyik része nem érthető?

   Másképpen fogalmazva: A Latitude NEM kapcsolja be a GPS-t. Harmadik verzióban nem tudom megfogalmazni ugyanazt, bocsi, ha így sem érted. :)

   • zafir

    Ha valamelyik fél megpingeli a másikat ,akkor a pingkérést aki kapja annak a GPS bekapcsol,ha engedélyezve van.

  • petipetya

   Ha kipróbáltad volna, akkor nem trollkodnál itt a nemtudásoddal. Elég hozzá a 2G, illetve a hely / vezeték nélküli hálózat engedélyezése – és nem merül jobban a telefonod, mint máskor.

 • szuladam

  Ha jól értem, akkor elég egyszer “felvenni” a másik telót és onnantól mindig láthatóvá válik? az értem h gps nem kell, de azért  a folyamatos internet elérés, hogy láthatóvá váljon a másik telefon, mind a két készüléken kell hogy legyen, nem?

  • readya

   igen, ha egyszer felvitted, mindig látható lesz. Időnként frissül a helyzete a másiknak. Ehhez kell net kapcsolat.

   • Bíborka

    Köszönöm ezt a remek alkalmazást! 12 éves lányom a Latitude szerint 0,1 méterre van tőlem. És tényleg, itt fekszik mellettem az ágyban. Holnap kipróbálom nagyobb távolságból is.

+