MojAndroid
(x) hirdetés

Igen, a hír igaz. Ma reggel aktiválta a Google Magyarországon a navigációt.

Megmondom őszintén, az elmúlt két hónapban az egyik szemem sírt, a másik nevetett. Azért nevetett, mert azon 12 ember közé tartoztam, akik részt vettek a Google Navigáció hazai béta tesztelésében. Kaphat ennél szebb levelet egy Android blogger?

Hi Attila,

We’re excited to tell you that Darren Baker at Google has recommended you to be an official Google Trusted Tester, one of the first people to try out early betas of various Google products.

Majd pár perccel később a Google Maps Navigation termékmenedzserétől (Darren Baker) meg is érkezett az első levél.

Darren Baker has added you to the Google Maps Navigation – Hungary group with this message:
Welcome to the mailing list where we’ll coordinate Google Maps Navigation testing in Hungary. You’ll get some more information about our testing program soon.

S a másik szemem miért sírt? Mert mostanáig nem oszthattam meg veletek az információt. Bár Dojcsák Dani már megírta, hogy érkezik a navigáció, én ezt nem tehettem korábban. Azt hiszem, nem érte volna meg a Google trusted tester státuszt feladni.

Just remember to keep all Google beta materials and information confidential after you agree to our nondisclosure agreement.

Most viszont mind a két szemem nevet, hiszen hivatalosan is megoszthatom veletek az információt, miszerint a Google Navigáció Magyarországon mostantól elérhető minden Android felhasználó számára.

A programról
Ez egy teljes értékű turn-by-turn navigáció, viszont extra igényeket nem szolgál ki. Tehát nem lehet kiválasztani, hogy a hangos navigációt Gizike vagy Gőzeke mondja be, egy hang van, de az magyarul beszél hozzánk. Itt jegyzem meg, hogy a tesztelés első hónapjában angol nyelven beszélt a szoftver, majd később csak csipogással jelezte, ha esemény van. Néhány hete viszont fel lett töltve a magyar nyelvű női hang. Utcaneveket nem kapunk, csak utasításokat. Pl. 200 méter múlva fordulj jobbra, fordulj balra és így tovább. A magam részéről teljesen használhatónak tartom a szoftvert. Nem véletlen, hogy szinte alig tudtunk hibajelzést adni a tesztelés során.

Használat
A szoftvert indíthatjuk különböző alkalmazásokból vagy a Google Maps-ból (Térkép) is, de legegyszerűbb a Navigáció (Navigaton – kis kék nyíl) ikonjára rábökni.
Amikor kinyitjuk választhatunk, hogy begépeljük az adott helyszínt vagy a beszédfelismerésre hagyatkozunk. Javaslom a gépelést. Ország, város, utca házszám és mehet. Illetve megadhatjuk, hogy gyalogosan vagy autóval haladunk.
Nézetként ki lehet választani a műhold képet (amit a Google Maps-en látsz) és a térképet (mint egy normál navigáció) is.

Forgalmi adatok
A szoftver figyelembe veszi a fogalmi adatokat, amelyek jelenleg 15 percenként frissülnek. Alul – ahogy a képernyőképeken látható – mutatja, hogy mennyi idő van hátra érkezésig. Mellette egy kis pötty jelzi a forgalmi helyzetet. Zöld = jól lehet haladni, sárga = nem tökéletes, de még folyamatos a haladás, piros = dugó.
Navigáció közben bármikor zoomolhatunk, ilyenkor a Térkép dolgozik, majd ha megnéztük amit szerettünk volna, csak bökjünk rá a kék nyílra és folytatódik a navigáció. Emellett az útvonalunk forgalmi adatait is meg tudjuk nézni, beállítások gomb és válasszuk ki a traffic layert. Ekkor a teljes útvonalra megmutatja a helyzetet az adott időpontra vonatkozóan.

Adatforgalom
Jó hír, hogy a navigáció a tervezés pillanatában letölti az összes szükséges információt. Ezáltal induláskor megtervezhetjük az útvonalat, akár Wi-Fi-n keresztül is (nyilván kültéri hotspotot érdemes használni, hiszen a GPS határozza meg a pozíciónkat). Pár száz kilobyte-tól nagyjából 3MB-ig terjed a letöltött adat mennyisége, attól függően, hogy milyen távolságra tervezünk. Városon belül a pár száz kilobyte-os forgalomra lehet számítani.
Nem véletlenül vesz részt a sajtótájékoztatón Sigvart Voss Eriksen, a Telenor Magyarország kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, hiszen a Telenor szívén viseli a hazai Androidos közösséget (lásd Workshopok stb). A cég Okostarifát használó ügyfelei ugyanis, teljesen díjmentesen navigálhatnak itthon, forgalmi limit nélkül, ahogyan a Google Maps-et is díjmentesen használhatják.

Mit is írhatnék lezárásul? Azt hiszem ismét szép nap virradt az Android felhasználók számára, hiszen egy ingyenes navigációnál kevés jobb hírt kaphat az ember. Arról nem beszélve, hogy ez mindenkinek, mindig kéznél lesz. Nem feltétlenül van mindenkinek autója és szüksége autós navigációra. Sőt, ha valaki ritkán ül autóba vagy idegen helyen kell megtalálnia valamit, akkor el lehet felejteni a papír alapú térképet és a “csókolom, merre van az Andor utca” típusú kérdéseket, a telefonunk kéznél van, így bármikor tervezhetünk vele útvonalat.

Többen észrevették különböző telefon képernyőmentéseimen a Navigáció ikonját. Nos, azért szerepelt rajtuk, mert az elmúlt két hónapban ezt teszteltük. :)

2011.08.11.

+