MojAndroid
(x) hirdetés

 

Körülbelül két hete válthattam Symbian-ról Androidra, egy HTC Sensation jóvoltából. Mivel nagyon friss Android user (és remélhetőleg hamarosan fejlesztő is) vagyok, ezért kérlek benneteket, nézzétek el, ha néhol elfogult vagyok, esetleg egykét funkciót túl részletesen vagy épp ellenkezőleg, csak említés szintjén mutatok be. Volt már a kezemben HTC telefon, de csak ismerkedés szintjén, s már akkor eldöntöttem, hogy ha lehetőségem adódik rá, akkor ezt a típust fogom választani. Tesztek sokaságának átböngészése után végül a HTC-n belül a Sensation-re esett a választás. Annyit elárulhatók már most, hogy egyáltalán nem bántam meg. Egy prémium kategóriás telefon, szinte minden lehetséges szolgáltatással, amire képes egy okostelefon és ráadásul még remekül is néz ki.

Specifikáció:

Lássunk kezdetként néhány száraz tényt a telefonról:

  • 4,3 inches kijelző, 540*960 pixeles felbontással
  • 786 Mb memória, 1 Gb ROM
  • 8 Gb-s microSD kártya a dobozban
  • Kétmagos Qualcomm Snapdragon MSM8260 processzor, 1,2 GHz-es órajellel
  • Adreno 220 GPU
  • Dupla ledes villanóval ellátott 8 megapixeles, autofókuszos hátoldali kamera
  • Full HD-ben, 30 fps-el képes videot felvenni
  • Másodlagos kamera 0,3 megapixeles felbotnással

Külcsín:

Kibontás után egyértelmű, hogy a külsőt veszi szemügyre az ember először. A burkolat anyaga alumínium és műanyag, erős, robosztus. A hátlapot nekem kissé nehézkes leszedni (de lehet csak én vagyok így vele) és kicsit eltér a megszokottól, ugyanis, nem csak a telefon hátát fedi el, hanem az oldalsó részeket is. Így maga a telefon egyfajta bölcsőbe került be, ami remekül védi (még tőlem is). A hátlap kinézete nagyon szép. Három sávot alkot a burkolat anyagainak kombinációja.

 

A telefon bal oldalán található a hangerőszabályozó gomb, valamint a tetején a kikapcsoló gomb. Több nincs a telefonon, a más HTC típusoknál megszokott 4 gomb is érintős lett. A Kijelző óriási, 4,3 inches. A kijelzőt Gorilla Glass fedi, ami a telefon egész elülső felét védi.

A telefon nagyon jól kézre áll, jó a fogása és annak ellenére alig érezhetően nehezebb a már említett Symbianos telefontól, hogy jóval nagyobb annál.

Belbecs:

Innentől kezdve lehet kifogásolhatóvá válik az én kis tesztem. Ez az első Andorid oprendszerű telefonom és hatalmas távlatok nyíltak meg ezzel előttem. A telefon HTC Sense 3.0-val érkezik, ami a gyártó saját Andoid GUI implementációja. Nekem nagyon tetszik, annak ellenére, hogy összehasonlítási alapként mindössze egy régebbi Samsun (típusát nem tudom, csak, hogy Android 2.1-et futtatott) felhasználói felületét tudom használni.

A HTC Sense 3.0 letisztult, átlátható, teljesen testreszabható. Hátterünk lehet akár az aktuális időjárás animált megjelenése, vagy egy tó képe, amire ha rábökünk, fodrozódik a víz. Persze, ez utóbbi nem nagy feature, de látványos. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy feloldáskor egy kört kell felhúzni a kijelző aljáról vagy a lezárási képernyőn lévő appok ikonjaiból belehúzni valamit a körbe, ami így feloldás után rögtön el is indul. Sokkal szebb és látványosabb, mint a régi Samsung módszere, mely szerint egy 3*3-as táblán kell egy általunk megadott formát kirajzolni.

A telepített alkalmazások tökéletesen futnak, külön öröm volt számomra, hogy van rajta egy teljes értékű levelező kliens, amire a saját SMTP hozzáférésemet is be tudtam állítani rá. Symbianon nem találtam erre megfelelő programot (bár lehet csak nem jó helyen kerestem). Gyárilag van rajta irodai szoftver (Polaris Office), navigáció és számos hasznos, valamint kevésbé hasznos (péládul a dobókoca szimulátor) alkalmazás. Ha esetleg hiányolnánk valamit a Marketről pillanatok alatt be tudjuk szerezni.

Az egyik gyári alkalmazás a Friend Stream. Ezen belül a különböző közösségi hálózatok és blogok (Facebook, Twitter, stb.) új bejegyzéseit egy helyen jeleníti meg. Hasznos lenne biztosan, de én nem használok csak egyet a támogatott közösségi oldalak közül.

Multimédia téren is nagyon izmos a telefon. Ahogy említettem a kamera full HD-ben is képes felvenni 30 fps-el, a fényképező 8 megapixeles és a két villanó leddel az eddigi legjobb telefonba épített fényképező, amihez eddig szerencsém volt.

Zene- és filmlejátszó is van rajta alapból, mindkettő tökéletesen használható. A film formátumokat simán megeszi reggelire, eddig DivX, Xvid és MP4 formátumú filmet néztem rajta, akadás nélkül. Persze van benne FM-rádió, stereo (csúnya lenne, ha nem lenne az…) RDS vétellel.

Gyári böngészője jól használható, bár az első app amit telepítettem rá, a Skyfire böngésző.Természetesen WiFi-képes telefon, sőt lehet maga a telefon is hotspot, szétosztva így a hálózatot, persze van benne GPS, amivel eddig nem volt gondom, gyorsabban találta meg a pozíciót, mint bátyám gyári navigációja.

Egyedüli hiba, amit eddig felfedeztem az a gyengécske akkumulátor. Bár nem tudom, hogy egy okostelefonnak meddig kell tartania, de eddig legtovább két és fél napig bírta a kicsike, utána már töltést követelt (az említett Symbianos telefon 8 napig is bírta, ha nem nyűstölttem). Folyamatos használat mellett képes voltam reggeltől estére elérni, hogy töltenem kelljen (WiFi, zene, film, GPS, fényképezés, video felvétel…).

Valamint néha kellemetlen tud lenni, ahogy felmelegszik. Nem kell vészes melegedésre gondolni, nem forró, nem éget, de érezhetően fel tud melegedni.

Összefoglalás

Bátran ajánlom mindenkinek ezt a telefont. Erős hardver, remek szoftverrel párosul. Gördülékeny képernyők közötti váltás, az oprendszerből kifolyólag rengeteg alkalmazás érhető el rá és összességében egy prémium kategóriás telefon – sajnos az ára is prémium kategória, ám mindenképpen megéri az árát.

 

2011.07.12.

Ezeket már olvastad?

+