MojAndroid
(x) hirdetés

Itt a nyár, alacsonyan repülnek a balatoni hétvégék, fesztiválok, külföldi utazások. És bár az előző évezredben valahogy elkarcoltunk a Szigeten és olaszban mobiltelefon nélkül is, ma már elképzelhetetlen, hogy nyaralni, bulizni, vagy akárhova elinduljunk az okostelefon, és a rátöltött életkönnyítő appok nélkül.

Az alábbiakban megpróbálunk összegyűjteni néhány hasznos appot, amit célszerű beszerezni, mielőtt útnak indul az ember – legyen az város, belföld, vagy külföld. Ha pedig kihagytuk a Te kedvenc nyaralásos appodat, egészítsd ki a cikket a hozzászólásokban!

Város

  • Cirka: ha a nyarat (vagy egy részét) Budapesten töltöd, magától értetődő app a Cirka. Segítségével könnyen tudod bárhol böngészni, hogy milyen bulik vannak a közelben.
  • BPMenetrend, SmartCity: most hívott a Zotya, hogy Prünyával, Tonkával és Zsocóval tipliznek a kopaszi-gátra! No de én hogy jutok oda? Erre ad megoldást az online módú SmartCity, vagy az offline BpMenetrend.

Belföld

  • Kétkerék: Akár városban, akár vidéken; akár közlekedési, akár bringatúra célzattal bringázol, a Kétkerék kerékpáros útvonaltervező a legjobb, amit belföldi kerékpáros útvonaltervezésre használhatsz. Az alap útvonaltervezésen és navigációs funkconalitáson felül a Magyar Turizmus Rt. teljes POI adatbázisából választhatsz úticélt vagy pihenő- és fröccsözőhelyet, és további útvonaloptimalizálási funkciókat is bevethetsz. Minden bringásnak kötelező app! Ráadásul bár a térképes megjelenítés adatforgalmat generál, az útvonal tervezése és a navigáció térkép nélkül is megy, úgyhogy teljesen offline módban is működhetsz!
  • Online Vasútmenetrend: akár belföldi, akár külföldi vonatút tervezéséhez hasznos segítség, a béta státusz ellenére. Adatforgalmat generál, így célszerű hazai mobilhálózaton, vagy egy kávézó wifijén lógva megtervezni a következő vasutas etapot.
  • Autópálya-matrica: szintén hasznos életkönnyítő app, nem kell SMS küldéssel, rendszámbepötyögéssel bajlódni (illetve csak egyszer, az első indításkor). A vásárolt matricáink információit is tárolja a program, úgyhogy nem áll fenn a veszély, hogy kétszed veszed meg a 10 napos matricát 10 napon belül. Természetesen az, hogy egyszerű használni, senkit ne sarkalljon arra, hogy az M1-M7 bevezetőn, vezetés közben matricázzon, ehhez mindig állj félre!
  • Locus, Navitel: kirándulóknak hasznos segítség ez a két túratérkép alkalmazás. Beállításuk sajnos nem triviális, de ebben a cikkben kiterjedt segítséget kaphatsz a telepítéshez.

Külföld

  • Triposo, GuidePal: külföldi városban nagyban megkönnyíthetjük létünket egy offline módú útikalauz app-pal. Az itt említett két app nagyrészt ugyanazt csinálja, más megközelítésből: míg a Triposo “lexikális” forrásokat (Wikit, stb.) használ, a GuidePal helyi szerkesztőcsapat segítségével állítja össze, hogy mit érdemes megnézni, megkóstolni.
  • Offline módú tömegközlekedés appok: általánosságban érdemes külföldre utazás előtt felkészülni egy offline módú tömegközlekedés app-ból, (a helyi BpMenetrend-ből), hiszen sohasem tudhatjuk, hogy adott állomáson található-e átfogó info az érkezésekről-indulásokról. Itt Bölcsek Köve app (vagy app készítő) nincs, ezért is érdemes még itthon (akár az asztali böngészőr Marketen) kikeresni a megfelelőt.
  • Offline GPS navigációs appok: megint csak alapvetés, hogy ha nincs célhardverünk autós navigációra, akkor a telefon remek szolgálatot tehet. A GPS navigációs programok persze elég borsos áron futnak, de ha preferáljuk pl. a hangos navigációt a minden benzinkúton kapható autósatlasszal szemben, vagy nem vagyunk jók a papíralapú térképpel, a navigációs app must have. Én sokáig a Sygic-re esküdtem a sebessége miatt, de a mai világban, ahol már a GPS navigációba is betört a 3D renderelés (minek, ó minek?) az iGo, Navigon, CoPilot és a többiek is megfontolandó választás lehetnek. Illetve a hírek szerint hamarosan a Google Navigation for Maps is képes lesz offline módban navigálni.
  • FON Access: ha ismered a FON közösségi wifi rendszert, akkor a FON Access app lényegét érteni fogod. ez pedig nem más, mint hogy automatikusan megtalálja és csatlakozzon a közeledben található FON wifi hálózatokra. Fonero-knak kötelező app, nagyban megkönnyíti az életet külföldön! (A FON-t nem ismerőknek: a FON egy közösségi wifimegosztó hálózat. Lényege, hogy te megosztod itthon a wifidet egy olcsó célhardver segítségével, cserébe a világ bármely pontján használhatod a mások által megosztottat.)

Mindenhol/akárhol

  • Layar, Wikitude, kiterjesztett valóság appok: lényegük, hogy a mobilod kamerájának, a GPS-nek, iránytűnek, és az internetnek a segítségével a képernyőn azt látod, amit a kamera lát – kiegészítve a közelben található érdekesebb dolgokkal: beállítástól függően látnivalókkal, de akár kávézókkal, benzinkutakkal, ATM-ekkel… Ha net van, minden van! A kiterjesztett valóság Androidos alkalmazásairól itt bővebben olvashatsz.
  • Foursquare, Gowalla, geolokációs check-in appok: nem elég irigyek a kollegáid, hogy nyaralni vagy? Emlékeztesd rá őket naponta többször, a látványosságokba való becsekkolás révén! A Foursquare és a Gowalla a szociális hálóddal tudatja, ha éppen a sixtusi kápolnában vagy, de egyes vendéglátóipari egységekben akár kedvezményt is kaphatsz egy checkinért!
  • Picplz: ha pedig a becsekkolás sem elég, és szeretsz fotózni, a megoldás az instant fotóblog. A picplz segítségével az elkészült fotókat akár népszerű effektekkel (“Lomo”, “70-es évek”, vagy “századelős dagerrotípia”) terhelve pár percen belül online tudhatod, és erről, ha akarod, a Twitteres, Facebookos ismerőseid is azonnal értesülnek. Az appról, szolgáltatásról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.
  • GPSStatus: a magyar fejlesztésű app kirándulásra, turistáskodásra alkalmas funkcionalitása nem más, mint adogg GPS koordunátához való visszanavigálás. Ismeretlen helyen való parkolás esetén pl. életmentő lehet!
2011.06.19.

+