MojAndroid
(x) hirdetés

Az alábbiak végrehajtása a telefont használhatatlanná teheti, és a garancia elvesztésével járhat!

Meguntam a várakozást a stabil CM-re, és izomból felraktam a CM 7 25-ei nightly buildjét (erősen ellenjavallt napi használatra). A telepítés teljesen zökkenőmentes volt, annak ellenére, hogy a telefonon már nem gyári kernel volt, hanem speedmod k12  ext4 partíciókkal lagfixelve, rootolva. A telepítés lépéseit egészen pontosan a CyanogenMod WiKi ( http://wiki.cyanogenmod.com/index.php?title=Samsung_Galaxy_S:_Flashing_CyanogenMod ) alapján végeztem el, aminek része a wipe data/factory reset, ami szerencsére nem érintette a 6 Gbyte-os ,,user” partíciót.

A CM rendben bebootolt, a szokásos kezdeti lépések — google account megadása, akarja-e, elolvasta-e — után még a GoogleApps-ot is fel kellett pakolni, hogy legyen Market, GMail és hasonlók, ezt a CM-hez mellékelt ClockworkMod meg is oldotta három gyomorforgatóan egyszerű lépésben. Sokat panaszkodtam azért, hogy nincs rendes dokumentáció Android ROMok telepítéséhez. Nos a helyzet az, hogy de, van,  csak én nem hittem el, hogy tényleg ennyire egyszerű az egész.

Az első kellemes meglepetés ez után ért, amikor is a reset előtt installált appjaim szép csendben újra feltelepültek, ezt immár nem nekem kellett kézzel végigkínlódni. A beállítások mentek a levesbe, de az a legkevesebb. A második kellemes meglepetés az volt, hogy ezt a háttérben folyó installálást igazából nem lehetett észrevenni,  a CM még a háttérben telepítéssel együtt is volt olyan gyors, mint a gyári 2.2.1-es ROM lagfixelve.

Gyorsan elvégeztem a szokásos beállításaimat, ezen közben rendszertelenül előfordult egy-egy force close, amit nem tudtam reprodukálni – hiába, ez még nem a stabil CM. Azonban a 2g-3g üzemmód váltogatása előhozott egy hibát ( http://code.google.com/p/cyanogenmod/issues/detail?id=2928#c40 ), amely teljesen használhatatlanná tette a telefont: a com.android.phone alkalmazás fél másodpercenként elhasalt. Ennek a megoldása vagy az előbbi hivatkozáson található eljárás, vagy a CM újrahúzása volt. Ez után már inkább nem piszkáltam a 2g-3g-t.

Ezt leszámítva egyelőre nem találtam semmi olyan életveszélyes hibát, ami a napi használatot akadályozná, de a fórumokat olvasva lehet sejteni, hogy nem mindenki ilyen szerencsés. Nem működik például az FM radio, ezzel valahogy együtt tudok élni, és nem lehet kalibrálni a gyorsulásmérõt. Ezen kívül eddig mindent rendben találtam, hívások, kihangosítás, headset, WiFi, GPS, autobrightness stb.

A kernelbe már be van építve az érintőgombok háttérvilágításának notification-célú használatát lehetővé tevõ patch, azonban ehhez már nem kell a BLN control app, főleg nem a fizetős, amely nélkül a hívások esetén nem volt LED notification. Na most már van.

Mivel csak tegnap este raktam fel a CM-et, túl sok tapasztalatom nincs még, egy dolog azonban feltünt: jónéhány alkalmazás sokkal gyorsabban indul el (például Market), a böngésző pedig egyszerüen lenyűgöző. Nagyon-nagyon durván gyorsan renderel.

Ebbe a CM buildbe már belekerült az ,,advanced permission management”, amely arra jó, hogy hiába akar a feltelepítendő játék a születési anyakönyvi kivonathoz is hozzáférni, attól mi azt még megtagadhatjuk. (hogy aztán ez után egyáltalán elindul-e az alkalmazás, az kétséges, de legalább meg lehet próbálni).

Egyelőre az össz élményindex a hibákkal együtt is messze felülmúlja a gyári 2.2.1 ROMot, még akkor is, ha egy-két csengőhang, és néhány gyári samsung dolgot hiányolok is, illetve még nem találtam meg a Marketes alternatíváját.

2011.05.26.

+