MojAndroid
(x) hirdetés

A portál olvasóinak nem kell bemutatnom a Waze közösségi navigációs alkalmazást, hiszen több blogger is foglakozott már vele. A legutóbbi bejegyzés óta sok minden történt a Waze és a magyar közösség táján is, ezekkel szeretnélek Benneteket megismertetni a következő bejegyzésemben.

Az androidos platform számos ingyenes és fizetős alkalmazást kínál a navigálásra és geomappingra vágyó felhasználóknak, a Waze mégis kiemelkedik a sorból a közösségre építő szolgáltatásai miatt. Miben különbözik a többiektől?
Vgyük sorra, mit kínál a magyar felhasználóknak:

 

  • ingyenes kliens
  • magyar nyelvű kezelőfelület
  • magyar nyelvű turn-by-turn navigáció(!)
  • közlekedési események jelentése és fogadása a többi felhasználótól valós időben
  • a cél elérési idejének meghatározása az adott nap adott órájára(!) vonatkoztatott mért átlagsebességekkel
  • hosszabb időtartamú események(útlezárások, útmunkálatok) napi frissítéssel
  • felhasználók által létrehozott térkép
  • Nyereményekkel egybekötött játékok globálisan és ország szinten
  • Képregényszerű grafikus megjelenítés

Este Budapesten

A Waze nem a hagyományos navigációs szoftvereket kívánja leváltani, erőssége nem a Budapest-Párizs útvonal megtervezésében rejlik, inkább a hétköznapi autókázások, ingázások, munkábajárás alkalmával mutatja meg képességeit. A navigációs funkció képes megtanulni kedvenc útvonalainkat (ha munkába menet beugrunk egy kávéra a kedvenc presszónkba), ezeket figyelembe veszi az opcionális út megtervezésénél. A heti rutincélpontokat lokáció alapján felkínálja indításakor, a kedvenc helyeinket a központi szerveren tárolja, így nem szükséges újratelepítés után sem újrapötyögni a szükséges célpontokat.

A magyarországi térkép 2009 decembere óta fejlődik, egyre gyorsuló tempóban, ahogy egyre nő a felhasználók száma. Nagy előnye a közösségi szerkesztésnek, hogy olyan utak is pár nap alatt felkerülnek a térképre, amelyek akkor kerültek átadásra (M43 a nyitás napján navigálható volt már) és ha éppen az az utca hiányzik a térképről, ahol a felhasználó autózik, néhány egyszerű lépéssel fel is viheti azt. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egy-egy megszerkesztett út 3-4 napon belül már navigálható a kliensen, így a főútvonalhálózat jelentős része navigálható a térképen.

Idén alakult a Waze “legelvetemültebb” magyar felhasználóiból egy csapat, akiknek feltett szándéka, hogy a Waze térképét és szolgáltatásait Magyarországon minél hamarabb teljessé tegyék. Szabadidejükben igyekszenek összehangolni a térképszerkesztők munkáját, nyereményjátékokat szervezni a magyar felhasználóknak, és olyan, csak Magyarországon elérhető szolgáltatásokat belecsempészni a “kínálatba”, mint a fent már említett hosszabb távú események jelzése, vagy a “traffipax előrejelzés”(ez utóbbi egyenlőre csak Budapesten).
Megrendezték az első magyar Waze nyereményjátékot, ahol egy iPod shuffle-t lehetett nyerni némi térképszerkesztgetésért cserébe.

Hamarosan indul a magyar Waze honlap is, ahol a legfrissebb Waze információk mellett magyar vonatkozású hírek, események is megjelennek, térképszerkesztési tanácsok, “oktatóvideók” segítik a magyar Wazerek életét.

Ha még nem próbáltad az alkalmazást, ideje, hogy telepítsd a készülékedre!

Waze a marketen

[video:http://www.youtube.com/watch?v=5vOS5eFEJeA]

Blog
Facebook oldal
@wazehu

2011.05.24.

+