MojAndroid
(x) hirdetés

Régóta szemeztem a pengével, mert sok jó dolgot olvastam róla. Viszont én nem feltétlenül szoktam elhinni mindent. Egészen más olyan tollából olvasni egy értékelést, akinek a kezében még sosem volt felső kategóriás készülék és/vagy egy gyártónak akar jópofizni, mint olyan tollából, aki képben van és nem kell aggódnia amiatt, hogy esetleg nem kap teszt készüléket legközelebb. Mi a Telenor jóvoltából jutottunk tesztünk alanyához.
A ZTE Blade-ről az első benyomásom az volt, hogy ez össze van rakva. Kellemes tapintású a készülék háza, szépen le van kerekítve, ahol szükséges és bizony ez is a könnyű kategóriába tartozik. Arról nem is beszélve, hogy az alsó-közép kategóriában az egyetlen 480×800-as kijelzővel bíró készülék.

Android: 2.1 Éclair (a gyártó ígérete szerint lesz Froyo, más verzióin már van is)
Processzor: Qualcomm MSM7227 600MHz
Grafikus mag: Adreno 200
Kijelző: 3,5" 480×800 TFT
RAM: 512MB
Tárhely: 512MB, 170MB a programoknak. 2GB SD kártya (32GB-ig bővíthető)
Kamera: 3,2mpx AF
Hálózat: Wi-Fi b/g, Bluetooth 2.1, HSPA
Akku: 1250mAh
Méretek: 116x57x12mm és 110 gramm

Természetesen itt sincs kolbászból a kerítés, hiszen a készülékhez igen barátságos áron juthatunk hozzá (bár a Telenornál éppen emelkedett az ára, az elmúlt hetekben, akár 500Ft-ért is elvihető volt). A készülék kijelzője 256e színben pompázik, szóval senki ne várjon HTC Desire minőséget tőle. Viszont 480×800 a felbontása. Azaz semmiről nem kell lemondanunk, minden program és játék úgy néz ki, ahogyan azt megálmodta a fejlesztő, nem a kis felbontású verziót kapjuk. A kijelző mérete miatt viszont folyamatosan birkózik a grafikus mag a programokkal. Például az Angry Birds Rio (igen, pont jó teszt programnak) viszonylag szépen fut, csak akkor akadozik, ha sok mozgás van a kijelzőn. De az Angry Birds Seasons már az első pályától kezdve szaggat. A Fruit Ninja elfogadhatóan fut, bár kicsit késik az ujjunkhoz képest a kép.

A készülék 2.1-es Androiddal van szállítva, ami azért problémás, mert csak 170MB helyünk van a programok számára. Remélem a gyártó ígérete szerint érkezik a Froyo, mert az APP2SD ezen kategóriás készülékeknél élet-halál kérdése. A kamera viszont meglepően fürge, mind indulásban, mind auto fókuszban. A Samsung Galaxy Spica tulajdonosok ezt irigyelhetik. A gyártó nem sokat foglalkozott a szoftverrel. Kapott egy rendes magyarítást, de nagyjából egy gyári Éclair. Ennek megfelelően ne várjunk nagy extrákat tőle. Van viszont ennek egy jó oldala is. Elvileg nem kerül sokba a gyártónak a Froyo portolása, hiszen nincs telepakolva egyéni felületekkel. Szoktátok kérdezni az Akku időt. Nos, nem vettem napi használatba a telefont, de a vásárlók véleménye szerint valamivel gyengébb, mint a hasonló készülékeké.

Igazából felemás érzéseim vannak a készülékkel kapcsolatban. Nagyon jó, hogy nagy kijelzőt kapott, és az 512MB memória sem hétköznapi ebben a kategóriában. A készülék háza teljesen rendben van fogásra, érzésre, és még csinosnak is mondanám. A rendszer Éclair, de remélem valóban megérkezik hamarosan a Froyo is. A 170MB memória viszont kevés és az app2sd hiánya erősen korlátozza a használatot. Az is biztos, hogy nem ez a telefon lesz a játékok bajnoka. Véleményem szerint, ez egy teljesen használható alsó kategóriás Androidos telefon, de csodákat ne várjunk ezért a pénzért. Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki feature (normál telefonok) készülékkel rendelkezik. Azokat ugyanis helyből elfenekeli. Viszont ha egy Samsung Galaxy Ace vagy egy LG Optimus One mellé teszem, akkor már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Mind a kettőnek kisebb a felbontása (320×480), de mind a kettőn Froyo van és kaptak egy csomó extrát a gyári Androidhoz képest. Ha már Froyo lenne rajta (és továbbra is el lehetne vinni 500Ft-ért), akkor azt hiszem a Blade-et javasolnám vásárlásra, de így inkább a másik kettő közül válasszatok.
Amit még mindenképpen le szerettem volna írni: igen, a Kínaiak már a spájzban vannak és ha a Blade kap egy méltó utódot, akkor a két Koreai gyártó igen komoly gondban lesz az alsó szegmensben. Ugyanis a Blade-nek csak egy eggyel jobb grafikus meghajtó, frissebb Android, nagyobb akku és egy pici törődés hiányzik ahhoz, hogy az alsó-közép kategória királya legyen.

Nem tartozik a teszthez, viszont fontosnak tartom elmondani és most képekkel is meg tudom mutatni. Nézzétek meg a képernyőképeket. Ez egy gyári Android 2.1. Tényleg ezt akarjátok? Ne nyúljanak bele a gyártók…? Én inkább azt támogatom, hogy gyorsítsák fel a szoftver részlegüket, de továbbra sem vagyok gyári Android párti. Vitatkozni lehet velem, de valahol felesleges, hiszen ez ízlés kérdése.

(x) hirdetés
2011.04.09.

+