MojAndroid

Megérkeztek a legfrissebb, 2011 januári adatokat is tartalmazó, az okostelefonok piacát elemző statisztikák az adatbányász iparág két meghatoró szereplőjétől, a Nielsentől és a comScore-tól.

A comScore hozta a látványosabb grafikont, ezért vegyük őket előre. A cég a 2010 januártól 2011 januárig terjedő időszak Egyesült Államokbeli okostelefon operációs rendszer részesedéseit vizsgálta, és eredményeiket a következő grafikonban foglalták össze:

Szépen látható az Android elmúlt évbeli diadalmenete: a tavaly januári 5% körülről 2011 januárjára 31,2%-ra emelkedett a piacból való részesedése, maga mögé utasítva a folyamatosan eső (és januárban 30,4%-on álló) BlackBerry-t és a (24,7%-on) stagnáló iOS-t.

A másik statisztika kevésbé szokványos, és talán kicsit kevésbé triviális adatokat nyújt. A Nielsen az általános operációs rendszer trendeken felül azt vizsgálta, hogy a részesedésen belül egyes cégek mekkora szeletet harapnak a piacból – mindezt 2010 novembertől 2011 januárig bezárólag, a mobil előfizetők preferenciái alapján.

A nem szokványos pie chart-ból (ez inkább felvágott tepsis süti chart) szépen látszik, hogy bár az Androidnak összességében nagyobb a piaci részesedése, természetesen ezen a 29%-on sok cég osztozik. Érdekes, hogy nem a lesikeresebb készüléket gyártó Samsung hozza a legnagyobb részesedést, hanem a HTC. Illetve érdekes az is, hogy míg az Apple és a RIM vertikálisan uralja a piacot (kisebb piaci részesedés operációs rendszereket tekintve, de természetesen az a részesedés csak 1 cégé), addig a HTC horizontálisan azért odacsap nekik: azzal, hogy nem csak Android témában, de Windows Mobile szegmensben is tarolnak, összességében ők is tagjai a 20%-os részesedéssel bírók exkluzív klubjának.

A lényeg tehát: a comScore szépen bemutatta, hogy mennyire töretlenül növekedik az Android, a Nielsen viszont perspektívába helyezte az adatot, és megérteti velünk, hogy miért van mégis kényelmes helyzetben még mindig az Apple és a RIM.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2011. 03. 04.
  • Zsolt

    A comScore grafikonján látható Microsoft és RIM eredmények (az “eredménytelenségek” kifejezés jobban illik ide) minden cégtulajdonos rémálmai közé tartoznak (azaz, a folyamatosan zuhanó érték). A Symbianról, Palm-ról nem is szólva; stagnálás és minimális pozitív elmozdulás mellett csak csökkenés. Ez a vég, számukra már nincsen kiút. A Nokia elismerte kudarcát, amikor befejezettnek nyilvánította a Symbian alkalmazását és csak a Win7-re állt át. A jövő megmutatja, segít-e ez a lépés rajtuk? Szerintem nem.

    Semmi sem tart örökké, tehát nyilván az Android elsöprő térnyerése sem marad mindig így, az viszont jól látható, hogy akkorát dobott a Google ezzel az OS-sel, amekkorát talán még ő maga sem gondolt :D

    …max. titokban reméltek valami hasonlót, véleményem szerint. Hajrá, kis zöld robot, (most) Te vagy a nyerő!

    szerk.: az Apple pedig bejáratott, megbízható motor módjára hozza az egyenletes 25% körüli részesedést, ami jó dolog, csak ilyenkor nem szabad a babérokra ülni, mert innen lehet nagyot koppanni. Amennyiben látva az ereményt, ne adj Isten kevesebbet foglalkozna a cég fejlesztéssel, képes lenne piacot veszíteni. Jelenleg ez nem nem áll fenn, mint lehetőség, ezért csak általában értve írtam.

+