MojAndroid

Tegnap a Telenor Ház felé autózva lettem figyelmes arra, hogy a Google Maps a szokásos térképnézetemet felülcsapta egy forgalmi információs nézettel. Úgy fest, hogy a hír igaz: a Google Maps valóban tud már realtime forgalmi adatokat adni itthon is! A mellékelt képen azt látod, hogy reggel miért nem érdemes a Moszkva tér felé autóval közlekedni.

Ahhoz, hogy aktiváld ezt a funkciót, a Google Maps indítása után a felső ikonsorból a “Layers” ikonra tappantva ki tudod választani a “Traffic” layert, és mikor visszatérsz a térképre, már lathatod is a (Budapesten többnyire) piros, vagy zöld utakat.

A technológia érdekessége egyébként, hogy itt “élesben” láthatjuk, ahogy a Google által háttérben gyűjtött adat (esetünkben a geolokáció) hogy szolgálja egy alkalmazás érdekeit. Ha ugyanis a Google Maps-et a “My Location” szolgáltatást bekapcsolva használod, és még a GPS-ed is megy, a Maps alkalmazás a Google-nak adatot szolgáltat arról, hogy merre, és milyen gyorsan haladsz. Ez egy Opt-out jellegű szolgáltatás, úgyhogy ha nem tetszik az ilyen irányú adatgyűjtés, kikapcsolhatod.

A Traffic layer elvileg még egy helyről kap adatot: az USA-ban működik a DOT szenzorok adatszolgáltatása, vagyis az úttestbe épített érzékelők adatait is használja a Google a közlekedési információk kijelzéséhez. Kérdéses, hogy Magyarországon létezik-e ilyen, illetve hogy a meglevő szenzorok adatai elérhetőek-e valahogy. A magam szkeptikus fejével inkább azt gondolnám, hogy a szenzorok adatait egy 200 fős közalkalmazotti csapat a monitorról leolvasva kézzel leírja egy adag papírra, amit aztán elküldenek iktatásra, és végső soron semmi nem történik velük, az “interface” pedig az adatszolgáltatási perek végeredményeként évekkel később kiadott információ képében jelenik meg…

Na de ne negatívkodjunk, hiszen most annak kell örülni, hogy végre a reggeli kommutálás előtt meg tudjuk nézni, hogy merre nem érdemes elindulni!

Update: A Google Magyarország hivatalos blogja is bejelentette az újítást, és természetesen időközben a webes Google Maps is befrissült az új funkcióval. Illetve fontos még, hogy nem csak Budapesten, hanem pl. a magyarországi autópályákon is mutatja  forgalmat.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2011. 02. 24.
 • lipilee

  kis késéssel az index is hozta a hírt ;)

 • Hooker

  Reggel a Bumerángban  a Lajos tesztelte. Szerinte tökéletesen működőképes.

  • A tökéletesen működőképes azt jelentette, hogy sok dugót mutatott?

   Állapotjelzés a Róbert Károly Krt és a Váci út kereszteződéséről. 2011.02.27. ~00:10

    

   Inkább használjátok a Waze-t (http://m.waze.com) annak több értelme van, ez így bohóckodás… Lehet, hogy később mutat majd valamit, de most….

 • Zsolt

  Bár én zömében a CoPilot 8-at alkalmazom a droidomon, ez a fejlesztés tetszős mivolta miatt lehet, hogy eléri nálam is azt, hogy többet kattintsak a Mapsra , mint eddig tettem. Autópályán és/vagy szülővárosomban járva mindenképpen :D

 • Watt

  végre a reggeli kommutálás előtt meg tudjuk nézni, hogy merre nem érdemes elindulni!

  Ezért kell inkább Waze-t használni, mert az közben is mutatja és az útvonalat is aszerint tervezi.

  • pajzi

   Errol a wazerol itt hallottam eloszor.

   Ma is szerkesztettem a terkepet. Tongue out

 • Darth

  Csak nehogy gonosz telefonok bepirosítsák a teljes térképet, amikor nincs is dugó… az lenne csak a baj…

 • pajzi

  A hir hallatan tegnap beizgattam google navival egyetemben (brut),
  eddig tetszik. OK nem egy iGO (bar a myway amugy sem a szivem csucske),
  meg kulfoldre nyilvan alkalmatlan a roaming miatt, de tetszik.

  Eddig ahogy nezegettem eleg jol mukodik a “szinezes”. Mar varom, hogy mikor
  all be megint az M0 deli resze, hogy meglessem feketen :P

+