MojAndroid
(x) hirdetés

Ha nem is hivatalos bejelentés, de egyszerre több forrásból is hallani, hogy a Sony olyannyira elkötelezte magát az Androidos fejlesztések mellett, hogy mindjárt alaptelepítésben adja is a Facebookot (ez eddig voltmár kategória), ám nem akárhogy: Single Sign On megoldással. Olyasmi ez, mint a Facebook Connect desktop operációs rendszereken: belogolsz egyszer (nyilván rendszerközelibb szinten), és onnantól számos Facebooktól független (már ha létezhet ilyen) weboldalra, alkalmazásba is egyből Facebookos azonosítóval lépsz be, különösebb macera és extra körök nélkül. (A Facebook Single Sign On megoldásról bővebben itt.)

Érdekes lépés ez, kíváncsi leszek a konkrét megvalósításra, főleg annak fényében, hogy a Google hagyományosan nem ápol túl jó viszonyt a Facebookkal. (Mentek is oda-vissza a bemártások, ha emlékszünk.) Eric Schmidt szerint (ezt még a Web 2.0 Summiton fejtette ki, Nexus S villantás közben) persze részükről nincs különösebb probléma azon felül, hogy elvi ellentétek vannak a két cég között: a Google hitvallása szerint a felhasználó adatai a felhasználóé; ha akarod, bármikor bármit letölthetsz, exportálhatsz egyszerűen, s viheted máshova. A Facebook ezt nem osztja, ők inkább a lock-in hívei. Innen nézve pedig vicces húzás lesz a Sony-tól, hogy nyilván alkalmazásszintnél mélyebben integrálja a Facebookot, elmondásuk szerint már akár az Xperia Arc-ba is.

Mindenesetre a Mobile World Congress keretében várható, hogy a Sony konkretizálja a terveit bejelentések képében, mi pedig figyelhetjük az esetlegesen kibontakozó gigászok csatáját a mobileszközeinkért.

2011.01.27.

Ezeket már olvastad?

+