MojAndroid
(x) hirdetés

Érdekes koncepciót mutatott be a Motorola az Atrix 4G telefonokhoz a CES-en.

A koncepció lényegében egy dokk, amivel a mobiltelefon desktop számítógéppé alakítható: van rajta HDMI out, meg USB portok egérnek, billentyűzetnek. (Mi történik vajon, ha a dokk USB portjáról elkezdem tölteni a telefont?…) Az még mindegy is, hogy tabos-flashes Firefoxot futtatnak valahogy rajta; ami miatt nekem felcsillant a szemem, az az, hogy állítólag 9-10 óra akksiidő így is megvan a telefonnal. Komplett mobil iroda.

Félretéve azt, hogy ez most egy konkrét Motorola eszközhöz készült, ez a koncepció az egész piac és a mobil jövő szempontjából érdekes. (És abban is biztos vagyok, hogy most, és nem cask a Motorolának jutott eszébe.)

Képzeld el, hogy van egy telefonod, aminek van 2 db. gigahertzes, vagy gyorsabb magja. Nem olyan elszállt gondolat, hiszen ilyen már létezik. Az én netbookomnak (MSI Wind) 2 db. 800 MHz-es magja van. És képzeld el, hogy a mobil munkaállomásod (nem az ultramobil, amit villamoson használsz, hanem a mobil, amit üzleti úton tárgyalás közben, vagy a hotelban töttyölsz) igazából a telefonod, aminek a teljesítménye tökéletesen elegendő igazából mindenre: játszani (oké, nem Call of Dutyra, de az nincs is olyan jó, mint az Angry Birds!), irodázni, netezni (ez utóbbi kettő jó eséllyel ugyanaz, de legalábbis átfed)… 

Szóval érdekes a koncepció, hogy (ismét) elfelejthetjük a mobil eszközeink sorát, és eggyel megoldhatunk mindent.

Aztán persze jön a felvetés, hogy hogy jön a tablet a képbe. Ugyanolyan erős proci, nagyobb képernyő. És persze triviális azt gondolni (mert ilyen már van), hogy dokkoló, aztán ugyanaz a megoldás mint fent, csak a képernyőt nem külön dugod hozzá, hanem az maga a tablet. (Bár én kétségtelenül jobban szeretem, ha a “nagy” kijelzőim (monitor, netbook) nincsenek összetaperolva…)

De miért kell itt leragadni? Mikor jön az az eszköz, ami alapjaiban egy tápos mobiltelefon, de van egy tablet alakú dokkoló, amibe csak beilleszted a mobilt hátul és lám, van egy 10″ tableted. Az oprendszer felirmeri, hogy most tablet formátumú képernyőt kapott, automatikusan átáll a preferált tablet környezetedre, stb. Aztán rádokkolod az egészet az USB out-os dokkolódra, és bumm, van egy teljes mobil munkaállomásod, egérrel, billentyűzettel. (És ujjlenyomatokkal a képernyőn.)

Újabb dolog, amire érdemes várni.

Utóiratként két gondolat:

  • A notebook piac nagy gondban lesz. Nyilván nem véletlen, hogy az Acer, Toshiba, stb. tolják a tableteket kifelé.
  • A tabletekkel kapcsolatban nekem az az összeesküvés-elméletem, hogy azt a gyártók az integráció általi darabszám-csökkenés miatt találták ki. Gondolj bele: ma megveszel egy eszközt, és benne van az mp3-lejátszó, a GPS, a mobil játékgép. Létre kellett hozni egy niché marketet, ahova lehet darabszámot tolni. Ha ez csak részben is igaz, akkor mi lesz vajon a netbook/subnotebook (de akár notebook-) piac eljelentéktelenedése utáni újonnan kreált fogyasztói kategória?

Hülyeség? Utópia? Paranoid vagyok? Mondj véleményt!

2011.01.06.

Ezeket már olvastad?

+