MojAndroid
(x) hirdetés

A Notion Ink izgalmas! A Notion Ink innovatív! A Notion Ink újszerű!

A Notion Ink Adam tabletről mi is írtunk már, és valóban érdekes színfolt a mai tablet piacon, ahol többnyire színben és sebességben különböznek a tabletek, és abban, hogy az olcsókban rezisztív képernyő van, a drágákban meg kapacitív. Nos, a Notion Ink alapítója, Rohan Shravan, továbbgondolta ezt a koncepciót, és az NVidiával és méginkább a Pixel Qi-vel összefogva eltökélte, hogy kijön egy nagyon új, nagyon innovatív tablettel: a Pixel Qi technológiának köszönhetően ez egy olyan tablet, amin valóban jól lehet ebookot olvasni (a képernyő hibrid üzemmódú, és át lehet kapcsolni alacsony fogyasztású fekete-fehér üzemmódba, amikor a környezeti fényt használva tudod olvasni, á la eInk), ehhez pedig kifejlesztettek egy Eden nevű ui-t, ami az előzetes infók alapján igencsak megkönnyíti az eszköz használatát, és a csajok felszedését a kávézóban, ahol azt az üzenetet sugározod, hogy te neonomád munkaerő vagy, aki most éppen nagyon sok pénzt keres ezekben a percekben is, távmunkás megoldással, pedig igazából csak váltogatsz a Facebook és az RSS readered között. Szóval jó cuccnak nézett ki, na.

Maga a hardver is ígéretes:

  • NVidia Tegra 250 proci
  • 10,1″ kijelző (a Pixel Qi technológiával természetesen)
  • 1 GB DDR2 és 1 GB SLC RAM
  • 8 GB Flash
  • MicroSD support
  • WLAN, 3G támogatás
  • HDMI
  • 2 db. USB csatlakozó
  • és egy meglepi

Aztán jöttek a kétségek: az eszközről igazából nem lehetett látni valódi képet (csak prototípusról), a Gingerbread után egy nappal bejelentett preorder fázisban folyamatosan tologatták a szállítási időpontokat. Az online média már-már azt kezdte pedzegetni, hogy a Notion Ink eszköz igazából legjobb esetben is vaporware, rossz esetben pedig kifejezetten kamu, preorder pénzek beszerzésének céljából.

Rohan Shravan a cég blogján egy ideig tartotta magát ahhoz, hogy csak a CES-en (január első felében) fog az újságíróknak bemutatózni/tesztezközt biztosítani, de most végre kötélnek állt: mától kezdve naponta egy videót tesznek közzé a Notion Ink Adammel kapcsolatban.

Az első videón azt demózzák Rohanék, ahogy szerintük a hardcore userek fogják használni az Adam tabletet. A videó a feliratozáson kívül teljesen szerkesztetlen.

Egy szóban: impresszív. A tableten ha jól számolom 11-12 alkalmazás fut szimultán, minden pattan, és ahogy elnézem, a Pixel Qi passzív módját használták, ami szintén elég jól néz ki.
Az OpenGL-es taszkváltó funkcionalitás gond nélkül görgeti az alkalmazáslistát, a Notion Ink által írt emailkliens is elég táposnak néz ki, tényleg minden konzisztens.

A Notion Ink engem most meggyőzött, és visszaálltam azok táborába, akiknek kell egy ilyen tablet. De legalábbis nagyon kíváncsian fogom várni a napi update-eket.

Rohan Shravanról pedig azt gondolom, hogy az a fajta informatikai zseni lehet, aki nem nagyon vágja a való világ kommunikációs szükségleteit. Gründolt egy céget, van egy zseniális technikai víziója, a legjobb amit innentől tehet, az az, hogy felfogad egy profi PR embert, aki intézi helyette a sajtókapcsolatokat, hogy a mostanihoz hasonló kommunikációs problémák ne árnyékolják be a valószínűleg tényleg zseniális eszköz piacra vezetését.

2010.12.19.

Ezeket már olvastad?

+