MojAndroid
(x) hirdetés

Sok kérdés érkezett és mivel nem látom biztosítottnak a gyors szoftver update-et itthon, azt gondoltam megírom ezt a kis segédletet. Annál is inkább, mert a tegnapi napon kikerült a világhálóra az első olyan SGS gyári szoftver, ami után senkinek nem lehet oka fanyalgásra. Egyszerűen jó. Lehet jobb is (láttuk a Nexus S-en) de ez most tényleg egy jól sikerült alkotás. Amiről szó van, az az Android 2.2.1 (I9000XXJPU) érkezése Galaxy S-re.
Mivel nem készítettem saját shotokat és tele van a net leírásokkal, ezért legtöbbször linket kaptok és az angol is legyen használatban. Erről korábban írtam, ha nem megy, ne kezdj bele inkább. Itt van egy nagyon jó kis segédlet arról, hogy mi, micsoda. Nem mellesleg képekkel és magyarul. Tessék elolvasni mielőtt tovább lépsz.
Ezen felül ezt a korábbi írásomat is olvasd el illetve ezt is. Csak, hogy képben legyél és ne kelljen újra leírnom ugyanazt.

FONTOS: Ha nem tudsz valamit biztosan, ne csináld. Inkább kérdezd meg, várd meg a választ és másnap alkoss, mint valamit azért ronts el, mert azt hitted, hogy… Ez nem az a műfaj.

FONTOS 2: semmi felelőséget nem vállalok, ha elrontod, te rontottad el, a saját telefonoddal játszol. Az, hogy én megteszem mert nem szeretek várni, még nem jelenti azt, hogy neked is kell. Csak próbálok segíteni annak, aki belevágna, de nem tud elindulni magától.

FONTOS 3: tényleg azért linkelek sokat, mert nagyon jó leírások vannak, nagyon jó segédletek és ezek elolvasása/betartása szinte nullára redukálhatja a hiba lehetőségét. Ez pedig a te érdeked.

FONTOS 4: amiben tudok, segítek. De van munkahelyem és más elfoglaltságaim is. Tehát nem biztos az azonnali válasz és az is előfordulhat, hogy nem tudok válaszolni.

Az alkotás folyamata. (szoftvereket innen szoktunk beszerezni, regisztráció szükséges)
Feltételezem, hogy mindenki használja naptár és névjegy szinkronizációra a google sync-et, ha valaki mégsem, az kedje el most. Hogy legyen erről mentésünk.

0, csatlakoztasd a telefont a számítógéphez és telepítsük a KIES szoftvert (Samsung adja a telefonhoz de pl. innen is le lehet tölteni), ez felteszi az összes szükséges drivert a gépre.

1, kapcsold be a beállítások/alkalmazások/fejlesztés/USB-hibakeresés funkciót.

2, töltsd le a szoftvert és az Odint és csomagold ki a RAR-t. Ebben minden benne van. Jelszó a kicsomagoláshoz: samfirmware.com

3a, rootold a telefont és készíts mentést. A rootolás így a legegyszerűbb. Ha ez meg van, Titanium backup-al le tudod menteni az összes alkalmazásodat és a beállításaikat. Ezen kívül a marketen van fent SMS backup, amivel az üzeneteket tudod lementeni és már csak egy dologra van szükséged, ez a Marketről a root explorer. Ugyanis a /efs mappát mindenképpen le kell menteni, abban tárolja a telefon az IMEI számot, a product code-ot és sok más a telefonra vonatkozó egyedi információt. A root explorerrel simán másold át a teljes mappát az SD kártyára.
UPDATE: Az APN backup & restore programmal mentsd le a mobilnet beállításokat.

3b, ellenőrizd, hogy a telefont download mode-ba tudod-e tenni. Ez azért fontos mert az Android SDK-val is lehet download módot elérni a telefonon, de ha valami balul sül el, akkor többé nem tudod életre kelteni, csak ha van download/recovery mód.
Ennek folyamata: hangerő le + menü + bekapcsoló gomb nyomvatartása egyszerre. Ha kapsz egy kis, lapátoló sárga Android figurát, akkor nyertünk. Ha nem, akkor valószínűleg olyan 2.1-es telefonnal rendelkezel, ahol ezt megtiltották. Ezen segítünk most. Ha a download mód működik, nincs teendőd. Ha nem működik kövesd az itt leírt utasításokat pontosan (ezt a file-t kell használni: Aries_P-SBL.tar.md5, ahogy az első hozzászólásban le van írva, semmi más nem kell). Ez segít megkerülő módon (az Android SDK adb-jét használja, szóval teljesen hivatalos fejlesztői program) download mode állapotba tenni a telefont és feltesz egy bootloadert ami már engedi a három gombos kombót.

3c, A telefon legalább 50%-ra legyen felöltve. Kapcsold ki a KIES-t ha futna, nézd meg a tálca jobb oldalán is, hátha csak ott fut a háttérben. Indítsd el az Odin programot (ez a Samsung gyári szoftver feltöltő programja), ha Windows 7 alól teszed ezt, akkor rendszergazdaként tedd ezt. Azaz jobb gomb és rendszergazda módban indítsd el. A telefont tedd download mode-ba.

4, Ha be lenne pipálva a repartiton az Odinban akkor vedd ki a pipát. Úgy kell kinéznie mindennek, mint itt a képen. Ezután csak a következőket tallózd be a letöltött és kicsomagolt file-ok közül: A PDA részhez a PDA file-t, a Phone részhez a Modem file-t és a CSC részhez a CSC file-t. Ezeket onnan ismered fel, hogy benne van a nevükben. A PIT-el _ne_ foglalkozz. Ha ezek megvannak és bal felül szép sárga az ID:COM illetve bal oldalt kiírja, hogy added, akkor örülünk. Start gomb és kb 3-4 perc múlva fent van a telefonon a szoftver. Az első boot 2-3 percig is eltarthat. Ha tovább tart vagy 2 rezgés után leáll, akkor gond van. Első lépés: hangerő fel, menü és bekapcsolás gombokat tartsd nyomva. Ekkor elő fog kerülni a recovery menü. Itt egy wipe data és wipe cache, majd telefon restart. Ha ezután sem lesz jó, akkor 3-as pont újra, ha jó lesz örülünk.

5, elvileg örülünk, de gyakorlatilag kaptunk egy KOR azaz Koreai product code-os telefont. Ezen segítünk most. 3-as pont újra, azaz megint rootolod a telefont. Root után felteszed a Titanium backup pro-t és a mentésedet visszaállítod az alkalmazásokat. Majd a root explorerrel visszamásolod a /efs mappát (a régit simán felülírod), visszatöltöd az SMS-eket, szinkronizálsz a google-el (névjegyek, stb.) és ha minden jó, akkor restart. Amikor a telefon elindul már meg is kaptad a szép új 2.2.1-et és a jövőre nézve ismerni fogod az Odin-t.
UPDATE: a végén az APN backup & restore programmal vissza tudod állítani a mobilnet beállításokat is.

UPDATE
6, ha nem bootol be a telcsi, ha force close-al elszáll némely alkalmazás, ha nem vagy hívható mert amikor hívnak egyet rezzen a telefon és bezáródik a telefon alkalmazás vagy ha nem elég gyors a telefon a 2. restart után, akkor recovery menü (hang fel, menü és bekapcs. gomb) és mehet a wipe data+cache és a factory reset. Viszont ezek után van egy tiszta telefonunk, szóval lehet minden mentést visszaállítani újra.

A 2.2.1-el megkapta a Samsung Galaxy S is az OTA (Over The Air) frissítés lehetőségét. Azaz – elvileg – a jövőben már nem kell majd KIES ahhoz, hogy a szoftvert tudjuk frissíteni, hanem a telefonról is működni fog.

Ezen felül még mindig nem térek magamhoz, sokkal használhatóbb és gyorsabb, mint valaha volt, bármilyen custom firmware-ről, tweakelt kernelről vagy lagfixről legyen is szó. Ez a gyári ROM olyanná teszi a telefont, amilyennek lennie kellett volna mindig is.

A quadrant értéket csak érdekességként mutatom, nem ennyivel jobb a telefon, hanem sokkal. Bámilyen magasabb quadrant értékű nem gyári szoftvernél is jobb. A Youtube appot pedig csak azért vettem elő, mert ha valaki még nem frissítette volna a Marketről, akkor tegye meg. Ugyanis javították a hibát, már jó helyen keresi a videókat és nincs több connection error a kezdőképernyőn. :)


 

2010.12.09.

Ezeket már olvastad?

+