MojAndroid
(x) hirdetés

Jelenleg a Tablet gépek (főként az iPad, a Galaxy Tab, illetve az egyéb Android alapú “versenyzők”) létjogosultságának kérdése, használhatósága meglehetősen megosztja a műszaki újdonságok iránt érdeklődők táborát. Az azonban vitathatatlan, hogy az iPad mellett 2010. végén jelenleg ez az egyeztlen igazi alternatíva.

Akinek nincs, az találgatja mire lehet(ne) használni, vagy zsigerből ellenzi. Akinek van, az próbálja felfedezni valódi hasznát. De ez mindig így van, amikor egy új kategória indul útjára, és így is lesz mindvégig.

Lássuk csak…

A készülék a világpremierrel szinte egyidőben jelent meg itthon is. A karácsonyi vásárra már mind három hazai szolgáltató felvette kínálatába, én magam a saját alanyomat a T-Mobile ajánlatai közül választottam ki. (Szokásos módon a Saturn/Média Markt hálózat a hálózatfüggetlen verzióért irreálisan magas összeget kér, az a bejegyzés pillanatában 220-240eFt között mozog).

Magáról a készülékről sok helyen olvasható kisebb-nagyobb, “jelképes” vagy érdemi teszt, így az azokban szokásos dolgokkal nem foglalkozom. (Az egyszerűség kedvéért ajánlom a mobilarena.hu elemzését, vagy a prohardver.hu több írásból álló blogsorozatát, illetve ajánlom ezek fórumbejegyzéseit is olvasgatni).

Ahogy látom az érdeklődők lépten nyomon hasonlítgatnak, kiváltképp az iPad-el állítják szembe. Nos, én magam is több alkalommal próbálgattam az almás cég táblagépét, de az számomra is egy túldimenzoinált és méretéhez képest cserébe viszonylag kevés funkcionalitást ad. Amellett, hogy nekem személy szerint az epölözés macerás / szokatlan (bár hónapokon keresztül volt iPhone-om), ez a “hatalmas” méret miatt nem vált érdekessé, szimpatikussá az iPad.

A Galaxy Tab-al való első találkozás azonban új megvilágításba helyezte a tabletekről addig alkotott véleményemet.

Rövid kitérő: megjegyzem, hogy jelenleg egy Lenovo S10-3t érintő kijelzős netbook-ot is használok.

Lenovo S10-3t

Sajnos rá kellett jönnöm a használat során, hogy az én igényeimhez nem alkalmazkodik, ugyan is a Win7 kezelői felülete nem támogatja számomra kényelmes módon a tapicskolást.

Elszántam hát magam a Tab megvásárlására. Telefonként egy HTC Deire készüléket használok (erről itt írok bővebben), így a Tab által nyújtandó funkcionalitást, szolgáltatásokat, az Android képességeit, korlátait ismertem. Úgy véltem, hogy szükséges egy “áthidaló” készülék, amely kényelmes és MOBIL módon biztosítja a levelezést, dokumentumok megjelenítését és szükségszerű módosítását: Időtöltést és kikapcsolódást is lehetővé tesz, ha épp filmet néznék, vagy túrni óhajtanám a netet.

Miért nem telefonon teszem ugyan ezt? – merülhet fel a kérdés sokakban. Mert nem mindegy, hogy 3,7″ vagy 7″-os kijelzőn teszem mind ezt; mert nem mindegy, hogy 480*800 vagy 600*1024-es felbontás mellett végzem; mert nem mindegy, hogy a műveleteket vagy a szövegbevitelt mekkora panelen kell kiválasztani, gépelni.

És jön még egy – óhatatlanul is jelentős – szempont: izgat a Tab-let, ki akarom próbálni, személyesen akarom igazoolni vagy cáfolni előzetes várakozásaim helytállóságát.

Itt lehetne “hitvitát” nyitni arról, hogy az egész készülék (vagy talán a szegmens) a marketing gépezet műve-e vagy valós felhasználói igényt elégít-e ki, vagy hogy ez a legjobb megoldás-e bizonyos dolgokra. Azt gondolom, hogy erről teljességgel felesleges polémizálni (sajnos a legtöbb fórumban ezek az unalmas és már végletesen lerágott csontok bukkannak fel minduntalan). Aki akarja, vegye meg; aki nem akarja, az meg ne vegye meg. Kész, ennyi!

Vissza a készülékhez:

  • a böngészőben a görgetés néha döcögős, a Desirehez képest kicsit szokatlan, de nem megy a használhatóság rovására;
  • a készülék működése, sebessége, a memória mérte és a Samsung 2.2-es Android setje nem extrém használathoz ideális, elegendő;
  • telefonáltam párat kihangosítva vele, irodában, nagyon jó hangminőségben megy; ugyan akkor szinte kizártnak tartom, hogy BT headsettel is használjam pl. utcán;
  • az előfizetésben lévő “lebeszélhető” SMS mennyiség egy jó alternatíva lehet azoknak, akik egyébként si küldenek sok-sok üzenetet (no nem utcáról);
  • az alapból telepített alkalmazásokon kívül csak néhányat tettem fel a Marketből utólag, nagy részük épp nem támogatja ezt a felbontást (de van ami meg igen);
  • számomra jelentős hiányosság, hogy a virtuális billentyűzeten nincs kurzor mozgató rész, mert – bár nagy a képernyő, de ennek ellenére – elég nehéz a pontos pozícionálás.

Az üzemidőről, készenlétről nehéz nyilatkozzak. Egyfelől még csak 3 töltésen vagyok túl, másfelől nehezen tipizálható, hogy hogyan, mennyit és mire használom. Az vitathatatlan, hogy az aksi benne jelentős kapacitású (mobil telefonokéhoz hasonlítva; vagy akár “olcsó” netbookokkal összevetve).

Galaxy Tab battery

Hozzá kell tegyem, hogy egy mobiltelefon súlyához szokott “ágyból internetező” a Tab-ot egykézben tartva joggal érezheti azt, hogy nehéz, hosszú távon valóban kényelmetlen egy kézzel tartani (nem támasztani!).

Igaz pl. az iPad 780g súlyt jelent (a Tab 400g), így azt még fárasztóbb lehet tartani, azonban ott már szinte biztos, hogy egyszerre két kéz kell hozzá. Ez még egy kézzel is “emészthető” méret.

A teljes lemerülésből közel 4 óra kell a feltöltéséhez a gyári hálózati töltővel. Hosszas keresgéléssel lehet a neten találni olyan USB-s autós töltőfejet, ami 2000mAh töltőárammot képes szolgáltatni, ez utazáskor praktikus lehet.

A készülék alapcsomagjában sajnos nincs semmilyen védőtok, pedig egy ekkora méretű készüléknél, egy magasan pozícionált ár esetében ez elvárható lenne. A gyári tok drága és talán sokaknak nem is tetszik.

Tab tartozékok

Némi utánajárással végül egy Saturn áruházban vettem egy  (eBook reader) tokot, a célnak megfelel és még a 2.190,- Ft-os ára is elfogadható volt (szemben a gyáriért kért 11-12eFt-tal).

Case Logic EKSC101 Dark Green

 

Amint lesznek mélyrehatóbb tapasztalataim, frissítem a bejegyzést!

Frissítés: 2010. december 14.

Feltettem én is az xda dev. fórumán elérhető JM6-os Euro1-es ROM verziót.

Előtte a hivatalos hazai T-s szoftver volt fent az alábbi adatokkal:
Pda: P1000XWJJ3 / Phone: P1000XXJID / CSC: P1000TMHJJ3.

Szembetűnő változások:

  • eltűnt a magyar nyelvi T9 támogatás,
  • nem teljes a magyar nyelvi karakter támogatás (nincs ű és ő),
  • a rendszerből hiányzik a szolgáltatónak megfelelő APN beállítás, azokat (internet, mms) kézzel kell felvenni,
  • a Samsung Apps a korábbihoz képest “üres”, azaz hiányoznak a T-s ROM-al
    együtt kapott alkalmazások (egy van csak: blinkx Beat),
  • valamivel egyenletesebb lett a működés (a böngészőben a görgetés is), de még előfordulnak döccenések,
  • érdekes ugyanakkor, hogy a böngészőben való görgetéskor “széttörik a kép” (pepita kockás háttér jelenik meg egy pillanatra), ilyet az előzpőnél nem vettem észre,
  • úgy veszem észre, mint ha a magyar szövegek/címkék is itt-ott cserélve lettek volna (de ez csak egy benyomás).

Egyéb:
A KIES-el a frissítés előtt lementettem a böngésző kedvenceit. Az új ROM-ra nem tudja visszatölteni. :((

Eddig mást nem vettem még észre.
Én
magam sajnálom, hogy a “lokalizáció” a fent leírtak szerint “nem
teljes”, érdekes, hogy a T-s verzióban ilyesmi van bent pluszban. Fura,
hogy a készüléken manuálisan kellett kiválasztani a magyar nyelvet
(beállítást), azt a kártya alapján nem tette meg automatikusan.

 

2010.12.09.

Ezeket már olvastad?

+